09 июнь 2019 7 687

Як смачно запекти рибу в сметані на вечерю

Будь-яку рибу можна швидко і смачно приготувати, тим самим нагодувавши сім'ю корисним вечерею. Сметана добре підходить до рибі, вона в міру жирна і ніжна, добре просочує м'ясо. Доповнюючи ці продукти самими різними інгредієнтами, можна щотижня балувати сім'ю новим блюдом з духовки.

Риба, запечена зі сметаною в духовці
Інгредієнти Кількість
спецій - за смаком
масла вершкового - 15 г
рибного філе - 1 кг
сметани 30% - 240 мл
кропу - 3 гілочки
лимонов - 0,5 шт.
борошна - 15 г
цибулин білих - 2 шт.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 96 Ккал

Як приготувати:

  1. Форму для випічки з високими бортами змастити вершковим маслом.
  2. Цибулини звільнити від лушпиння і нашаткувати їх півкільцями як можна тонше. Розподілити по дну форми рівним шаром.
  3. Рибу промити і прибрати вологу серветками. Перевірити на наявність кісток, видалити їх. Порізати на порційні шматочки, ширина яких повинна бути у межах 7 див.
  4. Кожен шматочок потрібно полити свіжим лимонним соком.
  5. Далі рибу необхідно натерти сумішшю спецій і залишити маринуватися на півгодини.
  6. Після закінчення часу викласти шматочки поверх лука. Викладати треба шкірою вниз, щоб зберегти форму.
  7. Відправити рибу в духовку на півгодини при 200 градусах. Накривати не треба. Риба повинна побіліти.
  8. За цей час необхідно змішати сметану з ложкою борошна, додати сюди спеції.
  9. Витягнути рибу з духовки. Лопаткою зверху розподілити сметанную суміш.
  10. Відправити назад запікати ще хвилин на п'ятнадцять максимум.
  11. Дрібно нашаткувати вимитий кріп і присипати його зверху на рибу перед подачею.

Риба, запечена в сметані під сиром

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
рибного філе 0,5 кг
олії оливи 20 мл
спецій за смаком
сметани 110 мл
твердого сиру 160 р
цибулин 2 шт.
солодких перців 1 шт.
зелені 20 г
вершків 50 мл

Скільки по часу – 1 година.

Яка калорійність – 137 калорій.

Як приготувати:

  1. Якщо риба ціла, її потрібно повністю випатрати, очистити від шкіри, плавників, голови, хвоста, кісток. Знадобиться тільки чисте філе. Дрібні кісточки теж видалити, намацуючи їх пальцями і витягуючи пінцетом.
  2. Філе нарізати на шматочки шириною 5 см. Кожен з них слід обваляти в спеціях. Залишити хвилин на двадцять, щоб м'ясо добре просочилося.
  3. Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями.
  4. У перцю видалити насінну коробочку, вимити його, порізати невеликими кубиками або смужками.
  5. Разом з цибулею обсмажити перець на невеликій кількості олії. Овочі повинні придбати рум'яність і стати м'якше.
  6. У форму з бортами, змащену маслом, необхідно покласти мариновану рибу, а зверху викласти всю овочеву суміш і розподілити її рівномірно.
  7. Дрібно порубати вимиту зелень і додати її в сметану. Сюди ж додати вершки і добре перемішати. Вершки можуть бути будь-якої жирності.
  8. Отриманим білим соусом необхідно змастити рибу з овочами. Не повинно залишитися непокритих місць.
  9. Відправити блюдо в духовку, нагріту до 200 градусів. Коли соус зверху закипить, готувати потрібно ще п'ятнадцять хвилин. В цілому запікання займає близько тридцяти п'яти хвилин.
  10. Дістати з духовки. Сир крупно натерти і розподілити поверх рівним шаром. Відправити далі запікатися.
  11. Тримати в духовці до тих пір, поки не утвориться скоринка з сиру. Потім подавати до столу.

Як приготувати з цибулею та морквою

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
філе минтая 4 шт.
спецій за смаком
моркви 2 шт.
цибулин 2 шт.
сметани 0,3 л

Скільки по часу – 30 хвилин.

Яка калорійність – 75 калорій.

Як приготувати:

  1. Очищений від лушпиння цибулю нашаткувати півкільцями.
  2. Зняти шкірку з моркви і натерти її на терці з середніми отворами.
  3. Додати спеції в сметану і сюди ж викласти моркву. Перемішати.
  4. Лист фольги постелити на деко.
  5. Викласти рівним шаром нашатковану цибулю.
  6. Рибу промити, всю вологу прибрати серветками. Перевірити на наявність кісточок, витягнути їх.
  7. Перекласти філе кожної риби поверх цибулі, не накладати шматочки один на одного.
  8. Зверху розподілити сметано-морквяну суміш.
  9. Прибрати в духовку при середній температурі приблизно на п'ятнадцять хвилин.
  10. Подавати відразу з будь-яким гарніром.

Як приготувати рибу, запечену в сметані з морквою, дивіться на відео нижче:

Як запекти коропа в сметані з грибами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
карпа (тушка) 1,5 кг
сухарів панірувальних 120 г
борошна 15 г
сиру твердого гострого 0,1 кг
цибулин 2 шт.
спецій за смаком
грибів 0,5 кг

Скільки по часу – 1 година 15 хвилин.

Яка калорійність – 115 калорій.

Як приготувати:

  1. Карпа добре промити. Спершу слід зняти всю луску, на черевці в тому числі. Далі відокремити філе, прибрати всі кісточки і нутрощі. Ще раз гарненько промити. Голову, хвіст і інші частини можна використовувати в іншому блюді.
  2. Змастити маслом форму і перекласти в неї філе. Відправити в духовку і витримати там рибу до напівготовності. Потім витягнути.
  3. Гриби очистити від шкірки і сміття. Мити їх не варто, інакше вони повністю разлезутся. Далі порізати їх великими шматочками.
  4. Очищену цибулину слід порізати кільцями.
  5. Перекласти гриби в сотейник, залити 50 мл води, додати спеції, цибуля. Помістити на плиту і тушкувати до готовності. Заважати потрібно часто.
  6. Сметану приправити і змішати з борошном. Не повинно бути ніяких грудочок.
  7. Гострий сир крупно натерти і змішати з панірувальними сухарями.
  8. Філе риби «покрити» тушкованими грибами. Далі полити густою сметаною зверху, допомагаючи їй лягти рівно лопаткою. А потім все посипати сумішшю з сухарів і сиру. Збризкати рослинним маслом, зовсім трохи.
  9. Відправити в духовку до утворення золотої скоринки зверху, потім подавати.

Кілька варіантів приготування дієтичних страв з риби.

Як приготувати філе тілапії в клярі на сковороді.

Дуже смачні оладки з кабачків з курячим фаршем.

Рецепт приготування з картоплею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
білих грибів 0,2 кг
філе рибного 0,5 кг
картоплі 0,8 кг
сиру 25 г
сметани 0,2 л
яєць 2 шт.
спецій за смаком
борошна 10 г
зелені 1 пучок
олії соняшникової 60 мл

Скільки по часу – 1 година 10 хвилин.

Яка калорійність – 109 калорій.

Як приготувати:

  1. Філе помити, обсушити і потім поділити на порційні шматочки.
  2. Приправити кожен шматок, а потім обваляти в борошні з усіх сторін.
  3. У сковороді розігріти трохи олії, після цього обсмажити рибу з двох боків.
  4. Білі гриби очистити від сміття, додатково почистити ніжку. Нарізати середніми шматочками.
  5. В іншій сковороді теж розігріти трохи олії і обсмажити гриби, можна трохи приправити. Далі витягнути їх.
  6. Картоплю без шкірки нарізати кружечками середнього розміру, приблизно по 0,5 см завтовшки. Відправити туди, де смажилися гриби, і теж трохи обсмажити. При необхідності додати масло.
  7. Яйця зварити круто. Це займе хвилин п'ятнадцять, не більше. Охолодити і почистити, а потім порізати такими ж кружечками, як і картоплю.
  8. Помістити рибу назад в сковороду. Зверху покласти по кружечку яйця на кожен шматочок, а потім розподілити гриби рівним шаром.
  9. Навколо обкласти всі кружечками картоплі.
  10. Сметану вилити в сотейник, поставити на плиту і дати їй закипіти. Після цього додати ложку борошна і ложку соняшникової олії, приправити і гарненько розмішати. Тримати на вогні ще хвилини дві, щоб маса добре загусла. Дати злегка охолонути і процідити.
  11. Отриманим соусом полити зверху інші продукти.
  12. Сир натерти крупно. Посипати його зверху страви і додати зовсім трохи олії.
  13. Відправити в духовку на шість хвилин при середній температурі або вище, щоб всі смаки з'єдналися і утворилася скоринка.

Кулінарні тонкощі

Рибу можна взяти будь-яку, бажано з білим м'ясом. Приміром, хек, судак, щуку і т. д. Можна використовувати і червону рибу, але вона приготується набагато швидше, ніж інші продукти, тому тут потрібно експериментувати.

Для даних продуктів підходить не тільки філе шматочками. Можна також поділити рибу на стейки або купити вже в такому вигляді, щоб отримати відразу порційні шматочки. Це не вплине на тривалість готування або який-небудь процес. Єдине, що не можна виправити, — наявність кісток.

Щоб домогтися апетитною скоринки і не висушити рибу, можна змішати сметану з сиром і нанести на м'ясо отриманий соус. При цьому сир повинен бути порізаний великою соломкою, щоб краще чути. А тим, хто любить тягучий сир, рекомендується використовувати моцарелу.

Відео-рецепт риби, запеченої у сметані:

Це просте блюдо володіє масою переваг: воно корисне, ароматне, смачне і підходить до будь-якого гарніру, а також може подаватися як самостійне блюдо. Приємного апетиту!

Що ще почитати: