Як смачно запекти рибу в сметані на вечерю
Будь-яку рибу можна швидко і смачно приготувати, тим самим нагодувавши сім'ю корисним вечерею. Сметана добре підходить до рибі, вона в міру жирна і ніжна, добре просочує м'ясо. Доповнюючи ці продукти самими різними інгредієнтами, можна щотижня балувати сім'ю новим блюдом з духовки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
спецій - | за смаком |
масла вершкового - | 15 г |
рибного філе - | 1 кг |
сметани 30% - | 240 мл |
кропу - | 3 гілочки |
лимонов - | 0,5 шт. |
борошна - | 15 г |
цибулин білих - | 2 шт. |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 96 Ккал |
Як приготувати:
- Форму для випічки з високими бортами змастити вершковим маслом.
- Цибулини звільнити від лушпиння і нашаткувати їх півкільцями як можна тонше. Розподілити по дну форми рівним шаром.
- Рибу промити і прибрати вологу серветками. Перевірити на наявність кісток, видалити їх. Порізати на порційні шматочки, ширина яких повинна бути у межах 7 див.
- Кожен шматочок потрібно полити свіжим лимонним соком.
- Далі рибу необхідно натерти сумішшю спецій і залишити маринуватися на півгодини.
- Після закінчення часу викласти шматочки поверх лука. Викладати треба шкірою вниз, щоб зберегти форму.
- Відправити рибу в духовку на півгодини при 200 градусах. Накривати не треба. Риба повинна побіліти.
- За цей час необхідно змішати сметану з ложкою борошна, додати сюди спеції.
- Витягнути рибу з духовки. Лопаткою зверху розподілити сметанную суміш.
- Відправити назад запікати ще хвилин на п'ятнадцять максимум.
- Дрібно нашаткувати вимитий кріп і присипати його зверху на рибу перед подачею.
Риба, запечена в сметані під сиром
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
рибного філе | 0,5 кг |
олії оливи | 20 мл |
спецій | за смаком |
сметани | 110 мл |
твердого сиру | 160 р |
цибулин | 2 шт. |
солодких перців | 1 шт. |
зелені | 20 г |
вершків | 50 мл |
Скільки по часу – 1 година.
Яка калорійність – 137 калорій.
Як приготувати:
- Якщо риба ціла, її потрібно повністю випатрати, очистити від шкіри, плавників, голови, хвоста, кісток. Знадобиться тільки чисте філе. Дрібні кісточки теж видалити, намацуючи їх пальцями і витягуючи пінцетом.
- Філе нарізати на шматочки шириною 5 см. Кожен з них слід обваляти в спеціях. Залишити хвилин на двадцять, щоб м'ясо добре просочилося.
- Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями.
- У перцю видалити насінну коробочку, вимити його, порізати невеликими кубиками або смужками.
- Разом з цибулею обсмажити перець на невеликій кількості олії. Овочі повинні придбати рум'яність і стати м'якше.
- У форму з бортами, змащену маслом, необхідно покласти мариновану рибу, а зверху викласти всю овочеву суміш і розподілити її рівномірно.
- Дрібно порубати вимиту зелень і додати її в сметану. Сюди ж додати вершки і добре перемішати. Вершки можуть бути будь-якої жирності.
- Отриманим білим соусом необхідно змастити рибу з овочами. Не повинно залишитися непокритих місць.
- Відправити блюдо в духовку, нагріту до 200 градусів. Коли соус зверху закипить, готувати потрібно ще п'ятнадцять хвилин. В цілому запікання займає близько тридцяти п'яти хвилин.
- Дістати з духовки. Сир крупно натерти і розподілити поверх рівним шаром. Відправити далі запікатися.
- Тримати в духовці до тих пір, поки не утвориться скоринка з сиру. Потім подавати до столу.
Як приготувати з цибулею та морквою
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
філе минтая | 4 шт. |
спецій | за смаком |
моркви | 2 шт. |
цибулин | 2 шт. |
сметани | 0,3 л |
Скільки по часу – 30 хвилин.
Яка калорійність – 75 калорій.
Як приготувати:
- Очищений від лушпиння цибулю нашаткувати півкільцями.
- Зняти шкірку з моркви і натерти її на терці з середніми отворами.
- Додати спеції в сметану і сюди ж викласти моркву. Перемішати.
- Лист фольги постелити на деко.
- Викласти рівним шаром нашатковану цибулю.
- Рибу промити, всю вологу прибрати серветками. Перевірити на наявність кісточок, витягнути їх.
- Перекласти філе кожної риби поверх цибулі, не накладати шматочки один на одного.
- Зверху розподілити сметано-морквяну суміш.
- Прибрати в духовку при середній температурі приблизно на п'ятнадцять хвилин.
- Подавати відразу з будь-яким гарніром.
Як приготувати рибу, запечену в сметані з морквою, дивіться на відео нижче:
Як запекти коропа в сметані з грибами
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
карпа (тушка) | 1,5 кг |
сухарів панірувальних | 120 г |
борошна | 15 г |
сиру твердого гострого | 0,1 кг |
цибулин | 2 шт. |
спецій | за смаком |
грибів | 0,5 кг |
Скільки по часу – 1 година 15 хвилин.
Яка калорійність – 115 калорій.
Як приготувати:
- Карпа добре промити. Спершу слід зняти всю луску, на черевці в тому числі. Далі відокремити філе, прибрати всі кісточки і нутрощі. Ще раз гарненько промити. Голову, хвіст і інші частини можна використовувати в іншому блюді.
- Змастити маслом форму і перекласти в неї філе. Відправити в духовку і витримати там рибу до напівготовності. Потім витягнути.
- Гриби очистити від шкірки і сміття. Мити їх не варто, інакше вони повністю разлезутся. Далі порізати їх великими шматочками.
- Очищену цибулину слід порізати кільцями.
- Перекласти гриби в сотейник, залити 50 мл води, додати спеції, цибуля. Помістити на плиту і тушкувати до готовності. Заважати потрібно часто.
- Сметану приправити і змішати з борошном. Не повинно бути ніяких грудочок.
- Гострий сир крупно натерти і змішати з панірувальними сухарями.
- Філе риби «покрити» тушкованими грибами. Далі полити густою сметаною зверху, допомагаючи їй лягти рівно лопаткою. А потім все посипати сумішшю з сухарів і сиру. Збризкати рослинним маслом, зовсім трохи.
- Відправити в духовку до утворення золотої скоринки зверху, потім подавати.
Кілька варіантів приготування дієтичних страв з риби.
Як приготувати філе тілапії в клярі на сковороді.
Дуже смачні оладки з кабачків з курячим фаршем.
Рецепт приготування з картоплею
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
білих грибів | 0,2 кг |
філе рибного | 0,5 кг |
картоплі | 0,8 кг |
сиру | 25 г |
сметани | 0,2 л |
яєць | 2 шт. |
спецій | за смаком |
борошна | 10 г |
зелені | 1 пучок |
олії соняшникової | 60 мл |
Скільки по часу – 1 година 10 хвилин.
Яка калорійність – 109 калорій.
Як приготувати:
- Філе помити, обсушити і потім поділити на порційні шматочки.
- Приправити кожен шматок, а потім обваляти в борошні з усіх сторін.
- У сковороді розігріти трохи олії, після цього обсмажити рибу з двох боків.
- Білі гриби очистити від сміття, додатково почистити ніжку. Нарізати середніми шматочками.
- В іншій сковороді теж розігріти трохи олії і обсмажити гриби, можна трохи приправити. Далі витягнути їх.
- Картоплю без шкірки нарізати кружечками середнього розміру, приблизно по 0,5 см завтовшки. Відправити туди, де смажилися гриби, і теж трохи обсмажити. При необхідності додати масло.
- Яйця зварити круто. Це займе хвилин п'ятнадцять, не більше. Охолодити і почистити, а потім порізати такими ж кружечками, як і картоплю.
- Помістити рибу назад в сковороду. Зверху покласти по кружечку яйця на кожен шматочок, а потім розподілити гриби рівним шаром.
- Навколо обкласти всі кружечками картоплі.
- Сметану вилити в сотейник, поставити на плиту і дати їй закипіти. Після цього додати ложку борошна і ложку соняшникової олії, приправити і гарненько розмішати. Тримати на вогні ще хвилини дві, щоб маса добре загусла. Дати злегка охолонути і процідити.
- Отриманим соусом полити зверху інші продукти.
- Сир натерти крупно. Посипати його зверху страви і додати зовсім трохи олії.
- Відправити в духовку на шість хвилин при середній температурі або вище, щоб всі смаки з'єдналися і утворилася скоринка.
Кулінарні тонкощі
Для даних продуктів підходить не тільки філе шматочками. Можна також поділити рибу на стейки або купити вже в такому вигляді, щоб отримати відразу порційні шматочки. Це не вплине на тривалість готування або який-небудь процес. Єдине, що не можна виправити, — наявність кісток.
Щоб домогтися апетитною скоринки і не висушити рибу, можна змішати сметану з сиром і нанести на м'ясо отриманий соус. При цьому сир повинен бути порізаний великою соломкою, щоб краще чути. А тим, хто любить тягучий сир, рекомендується використовувати моцарелу.
Відео-рецепт риби, запеченої у сметані:
Це просте блюдо володіє масою переваг: воно корисне, ароматне, смачне і підходить до будь-якого гарніру, а також може подаватися як самостійне блюдо. Приємного апетиту!