09 март 2019 8 424

Оригінальні рецепти судака, запеченого в духовці

Судак славиться ніжною м'якоттю, незначною кількістю кісток, диетичностью і відсутністю неприємного рибного запаху.

Існує безліч рецептів приготування в духовці і в кожному він гарний і оригінальний.

Калораж судака досить малий, лише 84 ккал в 100 грамах, в той же час, в ньому міститься значна кількість мінеральних речовин, завдяки чому ця риба вважається одним з кращих сортів для бажаючих схуднути.

Вибір і підготовка риби

Вибираючи судака для подальшого запікання в духовій шафі, слід мати на увазі, що чим менше розмір тушки, тим більш соковитим буде страву.

Тому при можливості слід віддавати перевагу тушкам середнього розміру.

Великих риб варто вибирати тільки для запікання урочистих страв, коли передбачається значну кількість гостей, наприклад, судака з начинкою.

Якщо риба свіжа, практично немає вираженого запаху, це є ключовим показником якості.

Підготовка її до запіканню досить проста.

Тушу необхідно почистити, акуратно розпороти черевце і вийняти нутрощі.

Витягти з голови зябра.

Після цього вона промивається під крижаною водою і повністю просушується рушником.

Обсушену рибку необхідно натерти травами, передбаченими рецептом, посолити, полити соком лимона і дати їй час промаринуватися.

Далі вже можна починати готування згідно з рецептом.

Отже, перейдемо до рецептів та безпосереднього приготування запеченого в духовці судака.

Але перед цим радимо вам ознайомитися з відео-сюжетом з розбирання та очищення риби:

Цілий судак, запечений з помідором і лимоном
Інгредієнти Кількість
Судак - близько 1 кг
Ріпчаста цибулина - 1 шт.
Петрушка - підлога пучка
Мелена суміш перців - за смаком
М'ясистий помідор - 1 шт.
Лимон - 1 шт.
Гостра гірчиця - 2 ст. ложки
Рослинна (оптимально оливкова) олію - 1 ч. ложка
Сіль морська велика - 2 ч. ложки
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 89 Ккал

Першим ділом рибу необхідно правильно підготувати: зняти луску, випатрати, помити і дати повністю обсохнути.

Потім з боків слід зробити рівні поперечні надрізи на відстані сантиметра півтора один від одного.

Зсередини і зовні тушка натирається сумішшю перців і морською сіллю і далі її залишити просолитися на 20 хвилин.

За цей час необхідно підготувати овочі.

Томат слід вимити і порізати на тонкі пластинки.

Цибулю очистити і нашаткувати тонкими півкільцями.

Розрізати лимон поперек на рівні частини.

Одну половину відкласти, іншу ж нарізати на тонкі кільця.

У невеликій мисочці необхідно змішати гірчицю і фреш, видавлений з половини лимона.

Щедро промазати соусом тушку.

Просолений і обмазаний маринадом судак кладеться на фольгу, змащену маслом.

У надрізи вкладається часточка лимона і колечко томату.

Овочі, що залишилися і часточки лимона розкладаються на рибу і притрушиваются петрушкою.

Після цього фольга надійно загортається конвертом і кладуть на решітку, розміщену у нагрітий до двохсот градусів духовку.

Час випікання становить від півгодини до сорока хвилин.

Хвилин за десять до передбачуваної готовності продукту, конверт слід розкрити, щоб дозволити утворитися апетитною скоринки.

Кращим гарніром до судаку, який був приготований за цим рецептом, є зварена на пару дикий рис або ж ніжне пюре з картоплі.

В якості прикраси ідеально підійдуть оливки.

А нижче у відео-сюжеті дивіться варіант приготування з цибулею і зеленню:

Судак, запечений порційними шматками у вершковому соусі

145 ккал/100 г

Інгредієнти для запеченого шматочками судака в духовці потрібно взяти наступні:

  1. Судак вагою 1-1.5 кг.
  2. Лимон — 2 шт.
  3. Майонез — 50 р.
  4. Вершки або сметана — 350 мл
  5. Масло рослинне — 1 ст. ложка.
  6. Морська сіль крупного помелу.
  7. Цибуля — 800 р.
  8. Мелений перець.

Випатрану, почищений і вимиту тушу нарізати на порційні шматки, посолити їх, притрусити спеціями, полити свіжовичавленим лимонним фрешем.

Важливо, щоб всі шматки в рівній мірі просолились і просочилися соком.

Викласти нарізану рибу в неглибоку форму для запікання, попередньо промаслений.

Очистити цибулю, тонко нарізати і помістити в глибоку посуд.

Влити майонез і вершки, додати за смаком сіль і перець.

Вилити соус в форму і розподілити по всьому шматках.

Помістити інгредієнти з соусом в прогрітий до двохсот градусів духовку.

Коли соус закипить, температуру слід знизити до 180 градусів.

Під час випікання шматочки потрібно час від часу поливати соусом.

Отже, а скільки часу потрібно запікати судака в духовці?

Відповідь проста: блюдо готове до подачі, коли повністю пропечеться риба, це займає близько 40-50 хвилин.

Відмінним гарніром є салат зі свіжих рожевих помідорів і зелені.

Рецепт судака з начинкою з горіхів і грибів

126 ккал/100 грам

Продукти для даної страви:

  1. Судак вагою 2-2.5 кг.
  2. Волоські горіхи (рубані) — 170 р.
  3. Цибуля — 3 шт.
  4. Паніровка — 2 ст. ложки.
  5. Печериці свіжі — 300 р.
  6. Перець мелений.
  7. Горіх мускатний.
  8. Морська сіль.
  9. Рослинне масло — 5 ст. ложок.

Тушку необхідно очистити від луски, випатрати і промити.

Потім обмазати сумішшю з солі, перцю, мускатного горіха і рубаного часнику.

Порізати почищені цибулини тонкими півкільцями і обсмажити до апетитної скоринки на олії.

Гриби потрібно порізати рівними кубиками і трохи обсмажити до того, як випарується рідина.

Поєднати горіхи з цибулею і грибами.

Додати сіль і перець в начинку.

Начиняти судака получившимся фаршем слід досить щільно, утрамбовуючи і намагаючись заповнити всі порожнечі.

Після фарширування черевце слід скріпіть шпажками і зашити ниткою.

Потім начинену рибку обмазати маслом і щедро притрусити панірувальними сухарями.

Викладіть її на деко, змащене маслом, і запікайте приблизно годину при 200 – 220⁰C.

Запеченого судака в духовці, фарширований горіхами і грибами подають з білим вином і зеленим салатом.

А як бути якщо у вас не судак, а карпо? Як його запікати: таким же чином чи ні? Всі відповіді у нашій кулінарній статті. Як приготувати коропа в духовці: кулінарні способи та поради.

Якщо ви любите шоколад, то у нас для вас є чудова новина: існує рецепт, в якому можна поєднати кілька його сортів, насолодившись непередаваними відчуттями такого поєднання. Це чудовий десерт, який гордо носить свою назву — «Три шоколаду». Покрокові інструкції приготування читайте тут.

Купивши сочевицю, загляньте сюди і ознайомтеся з простими і смачними рецептами її готування в мультиварці. Повірте, ваші страви оцінять по гідності!

Філе судака з цибулею, запечене в духовці

95 ккал/100 г

Набір інгредієнтів наступний:

  1. Філе судака вагою 300 р.
  2. Борошно — 2 ч. ложки.
  3. Олія соняшникова — 6 ст. л.
  4. Фреш з лимона — 2 ст. ложки.
  5. Цибулина — 1 шт.
  6. Сіль і спеції.
  7. Цукор — 0.5 ч. л.

Філе вимити і дати їй обсохнути, посолити, полити лимонним фрешем, притрусити перцем і відставити на півгодини.

Поки маринується, крупно порізати цибулю, припорошити борошном, присолити і помістити в сковороду з розпеченим маслом.

Злегка обсмажити і посипати цукром.

Він застосовується щоб надати луку хрустку скоринку.

На великому вогні в олії цибуля обсмажується до золотистого кольору.

Філе розкласти у форми, попередньо змазані олією, і півгодини піч при 220 градусах.

За три хвилини до готовності всипати в форму з рибою обсмажену цибулю.

До столу подавати таке філе оптимально з рисом і салатом з овочів.

Пропонуємо вам варіант приготування філе зі сметаною в духовій шафі:

Рекомендації досвідчених кулінарів

  1. Найбільш соковитими страви стають при випіканні в конверті з фольги і кулінарному рукаві. Для того, щоб смак не вийшов прісним і «вареним» за 10 хвилин до того, як судак приготується, фольгу потрібно буде видалити, тоді м'якоть буде соковитою, а зовні з'явиться золотава скоринка.
  2. При запіканні вкрай важливий температурний режим. Коли в духовку поміщається сира тушка, температура не повинна перевищувати 225 градусів, якщо ж рибу припустили на сковороді, оптимально запікання при 280 градусах.
  3. Дивовижний судак з соусом, запечений в духовці. Для того, щоб він просочився ароматом і був ніжним, потрібно дотримуватися такого правила. Сира риба повинна заливатися виключно соусом рідкої консистенції, для заздалегідь тушки припущеної підходить і густий.
Якщо порівнювати з іншими сортами риби, готувати судака, запеченого в духовці зовсім нескладно (особливо з наочними фото і докладними інструкціями), адже не потрібно видаляти дрібні кістки, а смакові якості даного водного мешканця вище будь-яких похвал.

А калорійність судака, запеченого в духовці, настільки низька, що будь-хто худне зможе поласувати цією стравою.

Крім того, варіантів готування настільки багато, що можна знайти відповідний нагоди та продуктового наявності рецепт для будь — якої події- від швидкого дієтичного обіду до урочистого святкового застілля.

Наостанок хочемо вам показати, як готувати судака у фользі на багатті з начинкою.

Рецепт простий і ви завжди зможете ним скористатися на пікніку.

Дивимося:

Що ще почитати: