Як приготувати вітамінний салат із свіжої зелені
Зелень – це не просто добавка до салату. Це обов'язковий інгредієнт, без якого багато страви втратять свою соковитість і апетитний зовнішній вигляд. А яка це доза вітамінів!
Види зелені для салатів
Немає жодної в світі кухні, яка обходилася б без зелені. Ці прості і приголомшливі трави збалансують будь-яку страву, додадуть йому свіжості, аромату і вітамінів. Про найпоширеніших видах зелені варто дізнатися більше!
Салат зелений
Знамениті листя салату насправді вважаються овочем. Друга назва продукту – латук. Часто листя додають у страву цілими, рвуть їх руками або ріжуть великими кубиками.
Цей універсальний овоч не має яскраво вираженого смаку, тому добре поєднується з різними продуктами.
У латуке дуже багато корисних речовин: магній, калій, залізо, кальцій, різні кислоти і вітаміни. При цьому його калорійність максимально низька, всього 12 ккал на 100 г, чим і користуються всі ті, хто стежить за своєю фігурою.
Шпинат
Ще один листовий овоч майже не поступається в користь латуку. Зберігається він не дуже довго, але в свіжому вигляді здатний швидко відновити запаси організму. В кулінарії багатьох країн шпинат стоїть на першому місці серед іншої зелені.
Білка в овоче навіть більше, ніж у бобових. У ньому величезну кількість мінеральних речовин, при цьому його калорійність на 100 г становить лише 23 калорії.
Вітамінні коктейлі на основі даного продукту часто вживають вагітні жінки, спортсмени, виснажені люди у якості додаткового джерела різних вітамінів.
Селера
Для салатів найчастіше використовуються листя і стебло селери, коли його коріння йде в перші і другі страви. Стебло рослини дуже соковитий, тому часто додається у страви замість цибулі, щоб не дати висохнути м'яса або інших продуктів при смаженні або запіканні.
Рослина має безліч корисних властивостей і здатне допомогти як жіночого, так і чоловічого організму лише при 16 ккал на 100 р.
Часто використовується сік селери, який розбавляється соком огірка або яблука. Такі напої дуже подобаються дітям, а заодно тримають їх в тонусі цілий день.
Рукола
Листя руколи володіють приємним пряним смаком, з-за чого їх використовують у великій кількості в кулінарії.
Часто зустрічаються салати, де рукола виступає головним інгредієнтом, а всі інші продукти лише доповнюють її.
Цю рослину можна зустріти в багатьох стравах італійської і середземноморської кухонь. Така популярність обумовлена не тільки смаком, але і багатим складом.
При калорійності в 25 ккал на 100 г листя цієї рослини активно використовуються в народній медицині.
Зелена цибуля
І навіть всім відомий зелений лук є овочем! Хоча в наших країнах він вважається самим звичайним продуктом, його не варто недооцінювати.
Неможливо уявити літні і весняні салати без зелених пір'я цієї рослини.
Є кілька видів зеленого лука: порей, батун, слизун. Всі вони мають не тільки різний хімічний склад, але і смак, всі активно вживаються в їжу.
Якщо за рік з'їдати близько 10 кг цибулі (в тому числі і ріпчастої), то норма багатьох речовин в організмі буде досягнута. І це при 20 калорій на 100 г!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідорів - | 2 шт. |
лука зеленого - | 6 пір'я |
огірків - | 1 шт. |
часнику - | 3 зубця |
філе курячого - | 0,3 кг |
кропу - | 15 г |
сиру плавленого - | 140 г |
яєць перепелиних - | 3 шт. |
яблук - | 1 шт. |
маслин - | 70 г |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Дуже яскравий і багатий салат, який готується швидко. Він не викликає тяжкості в шлунку і дарує заряд енергії.
Як приготувати:
- Вимите куряче філе обваляти в спеціях і обсмажити з усіх боків на сковороді. Можна також запекти його або відварити у воді з приправами, це за бажанням.
- Коли м'ясо охолоне, його потрібно руками розібрати на волокна або просто порізати брусочками.
- Перепелині яйця відварити. Досить п'яти хвилин кипіння. Можна замість них взяти і одне куряче яйце. Очистити від шкаралупи і потім нашаткувати невеликими кубиками або часточками.
- Яблуко, краще взяти зелене, вимити і теж порізати кубиками. При цьому кісточки використовувати не варто.
- Дрібно натерти часник без лушпиння або можна скористатися тиснявою.
- Порізати великими шматочками плавлений сир.
- Нашаткувати зелену цибулю і кріп.
- Маслини порізати тонкими кружечками.
- Сир покласти на гарячу сковорідку і злегка розтопити його, він повинен «поплисти» з усіх сторін.
- Огірок і помідори потрібно помити. Зрізати кінчики і видалити плодоніжки відповідно. Порізати плоди однаковими кубиками.
- Всі компоненти перемішати в одному салатнику і приправити. Можна подавати до столу в такому вигляді, а можна доповнити блюдо соусом або йогуртом. Також можна використовувати зовсім трохи розсолу з-під маслин.
Салат із зелені і овочів
Приголомшливий італійський рецепт з використанням пасти, солоної фети і соковитої зелені.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
замороженого горошку | 150 г |
руколи | 50 г |
лімонов | 0,5 шт. |
пенне | 350 г |
оливок | 20 шт. |
спецій | за смаком |
фети | 0,2 кг |
черрі | 10 шт. |
олії оливи | за смаком |
м'яти | 8 гілочок |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 177 ккал |
Як приготувати:
- Закип'ятити достатню кількість води для пасти і зварити її по інструкції. При цьому у воду покласти дві гілочки м'яти.
- За три хвилини до готовності в воду до пасти потрібно додати заморожений зелений горошок.
- Злити рідину, м'яту викинути.
- Перекласти макарони в миску. Розкришити Руками фету.
- Порвати руками листя м'яти і руколи і додати до решти продуктів.
- Зняти цедру з половинки лимона і сік видавити його прямо на пасту.
- Приправити і полити інгредієнти оливковою олією, перемішати.
- Розрізати оливки без кісточок і вимиті черрі навпіл. Додати в салатник.
- Ще раз перешкодити і відразу подавати до столу.
Порада: цей салат ідеально підходить для страв з яловичини і баранини, в тому числі і до шашлику.
Рецепт з кальмарами і зеленою цибулею
Морепродукти корисні самі по собі, а разом з цибулею і латук це справжня бомба смаку і вітамінів!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
кальмарів | 2 шт. |
помідорів | 1 шт. |
зеленого цибулі | 1 пучок |
салату зеленого | 1 пучок |
олії оливи | 60 мл |
огірків | 1 шт. |
маслин | 12 шт. |
спецій | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 108 ккал |
Як приготувати:
- Зелень вимити й обсушити. Латук нарвати руками, зелений лук дрібно порубати.
- Очищені від плівок, хорди і щупалець тушки кальмарів потрібно нарізати кільцями, не дуже тонкими.
- Обсмажити кільця на оливковій олії до рум'яного кольору, часто заважаючи. Смажити потрібно близько трьох хвилин.
- Огірок очистити від шкірки і порізати його кружечками досить тонко.
- Точно так само потрібно нарізати і помідор. Якщо він великий, то краще порізати часточками.
- Перемішати всі овочі і приправити.
- Почекати хвилин п'ять, щоб спеції розкрили свій аромат.
- Зверху викласти остиглі кільця кальмарів і цілі маслини, злегка перешкодити.
- Полити зверху залишками оливкової олії і відразу подавати.
Порада: якщо латук лише трохи зів'яв, його потрібно покласти у воду хоча б на годину-дві перед приготуванням. Це може врятувати його зовнішній вигляд.
Читайте, як смачно приготувати пікантні закуски з сиру з часником і зеленню, зберігаючи свіжість та всі корисні вітаміни.
Візьміть на замітку простий рецепт лаваша з бринзою і зеленню для ситного перекусу.
Тут ви знайдете легкі способи приготування салатів з яйцями на кожен день.
Як приготувати з квасолею
Максимально простий рецепт з використанням вже готової квасолі. Поживно і ароматно!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулі-порею | 8 см |
червоної квасолі | 1 банку |
каррі | 5 г |
білої квасолі | 1 банку |
петрушки | 50 г |
базиліка | 5 г |
лимонного соку | 30 мл |
орегано | 5 г |
спецій | за смаком |
олії оливи | 15 мл |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 115 ккал |
Як приготувати:
- Обидва види квасолі змішати і промити під проточною водою, потім дати їй стекти.
- Порей потрібно порізати тонкими півкільцями.
- Дрібно порубати вимиту петрушку.
- В олію додати сушений базилік і орегано, каррі та інші спеції за смаком. Посолити, перешкодити. Влити лимонний сік і знову перемішати.
- З'єднати всі компоненти у великому салатнику. Заправити лимонно-оливковою заправкою. Подавати можна відразу.
Корисні поради
Не варто боятися використовувати нові види зелені: розмарин, чебрець, різні види листя салату (романо, крес і т. д.). Це додасть новий смак старим страв. У зимовий період готові салатні мікси будуть підтримувати організм у тонусі цілий день.
Також можна заготовити зелень і на зиму. Для цього шпинат можна подрібнити в блендері в пюре і заморозити у формі для льоду. Кріп і іншу узколистную зелень досить дрібно порубати і заморозити в контейнері або пакеті.
Неймовірна користь цих простих трав і їх чудовий смак дозволяють створювати не тільки цікаві салати, але і самі різні страви. За це організм буде дуже вдячний!