13 июнь 2019 1 062

Як приготувати вітамінний салат із свіжої зелені

Зелень – це не просто добавка до салату. Це обов'язковий інгредієнт, без якого багато страви втратять свою соковитість і апетитний зовнішній вигляд. А яка це доза вітамінів!

Види зелені для салатів

Немає жодної в світі кухні, яка обходилася б без зелені. Ці прості і приголомшливі трави збалансують будь-яку страву, додадуть йому свіжості, аромату і вітамінів. Про найпоширеніших видах зелені варто дізнатися більше!

Салат зелений

Знамениті листя салату насправді вважаються овочем. Друга назва продукту – латук. Часто листя додають у страву цілими, рвуть їх руками або ріжуть великими кубиками.

Цей універсальний овоч не має яскраво вираженого смаку, тому добре поєднується з різними продуктами.

У латуке дуже багато корисних речовин: магній, калій, залізо, кальцій, різні кислоти і вітаміни. При цьому його калорійність максимально низька, всього 12 ккал на 100 г, чим і користуються всі ті, хто стежить за своєю фігурою.

Шпинат

Ще один листовий овоч майже не поступається в користь латуку. Зберігається він не дуже довго, але в свіжому вигляді здатний швидко відновити запаси організму. В кулінарії багатьох країн шпинат стоїть на першому місці серед іншої зелені.

Білка в овоче навіть більше, ніж у бобових. У ньому величезну кількість мінеральних речовин, при цьому його калорійність на 100 г становить лише 23 калорії.

Вітамінні коктейлі на основі даного продукту часто вживають вагітні жінки, спортсмени, виснажені люди у якості додаткового джерела різних вітамінів.

Селера

Для салатів найчастіше використовуються листя і стебло селери, коли його коріння йде в перші і другі страви. Стебло рослини дуже соковитий, тому часто додається у страви замість цибулі, щоб не дати висохнути м'яса або інших продуктів при смаженні або запіканні.

Рослина має безліч корисних властивостей і здатне допомогти як жіночого, так і чоловічого організму лише при 16 ккал на 100 р.

Часто використовується сік селери, який розбавляється соком огірка або яблука. Такі напої дуже подобаються дітям, а заодно тримають їх в тонусі цілий день.

Рукола

Листя руколи володіють приємним пряним смаком, з-за чого їх використовують у великій кількості в кулінарії.

Часто зустрічаються салати, де рукола виступає головним інгредієнтом, а всі інші продукти лише доповнюють її.

Цю рослину можна зустріти в багатьох стравах італійської і середземноморської кухонь. Така популярність обумовлена не тільки смаком, але і багатим складом.

При калорійності в 25 ккал на 100 г листя цієї рослини активно використовуються в народній медицині.

Зелена цибуля

І навіть всім відомий зелений лук є овочем! Хоча в наших країнах він вважається самим звичайним продуктом, його не варто недооцінювати.

Неможливо уявити літні і весняні салати без зелених пір'я цієї рослини.

Є кілька видів зеленого лука: порей, батун, слизун. Всі вони мають не тільки різний хімічний склад, але і смак, всі активно вживаються в їжу.

Якщо за рік з'їдати близько 10 кг цибулі (в тому числі і ріпчастої), то норма багатьох речовин в організмі буде досягнута. І це при 20 калорій на 100 г!

Легкий салат із зеленню і сиром
Інгредієнти Кількість
помідорів - 2 шт.
лука зеленого - 6 пір'я
огірків - 1 шт.
часнику - 3 зубця
філе курячого - 0,3 кг
кропу - 15 г
сиру плавленого - 140 г
яєць перепелиних - 3 шт.
яблук - 1 шт.
маслин - 70 г
спецій - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Дуже яскравий і багатий салат, який готується швидко. Він не викликає тяжкості в шлунку і дарує заряд енергії.

Як приготувати:

  1. Вимите куряче філе обваляти в спеціях і обсмажити з усіх боків на сковороді. Можна також запекти його або відварити у воді з приправами, це за бажанням.
  2. Коли м'ясо охолоне, його потрібно руками розібрати на волокна або просто порізати брусочками.
  3. Перепелині яйця відварити. Досить п'яти хвилин кипіння. Можна замість них взяти і одне куряче яйце. Очистити від шкаралупи і потім нашаткувати невеликими кубиками або часточками.
  4. Яблуко, краще взяти зелене, вимити і теж порізати кубиками. При цьому кісточки використовувати не варто.
  5. Дрібно натерти часник без лушпиння або можна скористатися тиснявою.
  6. Порізати великими шматочками плавлений сир.
  7. Нашаткувати зелену цибулю і кріп.
  8. Маслини порізати тонкими кружечками.
  9. Сир покласти на гарячу сковорідку і злегка розтопити його, він повинен «поплисти» з усіх сторін.
  10. Огірок і помідори потрібно помити. Зрізати кінчики і видалити плодоніжки відповідно. Порізати плоди однаковими кубиками.
  11. Всі компоненти перемішати в одному салатнику і приправити. Можна подавати до столу в такому вигляді, а можна доповнити блюдо соусом або йогуртом. Також можна використовувати зовсім трохи розсолу з-під маслин.
Порада: такий салат можна приготувати і в листковому вигляді, промазуючи кожен шар сметаною або майонезом з часником. Можна використовувати і йогурт з рубаною зеленню.

Салат із зелені і овочів

Приголомшливий італійський рецепт з використанням пасти, солоної фети і соковитої зелені.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
замороженого горошку 150 г
руколи 50 г
лімонов 0,5 шт.
пенне 350 г
оливок 20 шт.
спецій за смаком
фети 0,2 кг
черрі 10 шт.
олії оливи за смаком
м'яти 8 гілочок
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 177 ккал

Як приготувати:

  1. Закип'ятити достатню кількість води для пасти і зварити її по інструкції. При цьому у воду покласти дві гілочки м'яти.
  2. За три хвилини до готовності в воду до пасти потрібно додати заморожений зелений горошок.
  3. Злити рідину, м'яту викинути.
  4. Перекласти макарони в миску. Розкришити Руками фету.
  5. Порвати руками листя м'яти і руколи і додати до решти продуктів.
  6. Зняти цедру з половинки лимона і сік видавити його прямо на пасту.
  7. Приправити і полити інгредієнти оливковою олією, перемішати.
  8. Розрізати оливки без кісточок і вимиті черрі навпіл. Додати в салатник.
  9. Ще раз перешкодити і відразу подавати до столу.

Порада: цей салат ідеально підходить для страв з яловичини і баранини, в тому числі і до шашлику.

Рецепт з кальмарами і зеленою цибулею

Морепродукти корисні самі по собі, а разом з цибулею і латук це справжня бомба смаку і вітамінів!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кальмарів 2 шт.
помідорів 1 шт.
зеленого цибулі 1 пучок
салату зеленого 1 пучок
олії оливи 60 мл
огірків 1 шт.
маслин 12 шт.
спецій за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 108 ккал

Як приготувати:

  1. Зелень вимити й обсушити. Латук нарвати руками, зелений лук дрібно порубати.
  2. Очищені від плівок, хорди і щупалець тушки кальмарів потрібно нарізати кільцями, не дуже тонкими.
  3. Обсмажити кільця на оливковій олії до рум'яного кольору, часто заважаючи. Смажити потрібно близько трьох хвилин.
  4. Огірок очистити від шкірки і порізати його кружечками досить тонко.
  5. Точно так само потрібно нарізати і помідор. Якщо він великий, то краще порізати часточками.
  6. Перемішати всі овочі і приправити.
  7. Почекати хвилин п'ять, щоб спеції розкрили свій аромат.
  8. Зверху викласти остиглі кільця кальмарів і цілі маслини, злегка перешкодити.
  9. Полити зверху залишками оливкової олії і відразу подавати.

Порада: якщо латук лише трохи зів'яв, його потрібно покласти у воду хоча б на годину-дві перед приготуванням. Це може врятувати його зовнішній вигляд.

Читайте, як смачно приготувати пікантні закуски з сиру з часником і зеленню, зберігаючи свіжість та всі корисні вітаміни.

Візьміть на замітку простий рецепт лаваша з бринзою і зеленню для ситного перекусу.

Тут ви знайдете легкі способи приготування салатів з яйцями на кожен день.

Як приготувати з квасолею

Максимально простий рецепт з використанням вже готової квасолі. Поживно і ароматно!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулі-порею 8 см
червоної квасолі 1 банку
каррі 5 г
білої квасолі 1 банку
петрушки 50 г
базиліка 5 г
лимонного соку 30 мл
орегано 5 г
спецій за смаком
олії оливи 15 мл
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 115 ккал

Як приготувати:

  1. Обидва види квасолі змішати і промити під проточною водою, потім дати їй стекти.
  2. Порей потрібно порізати тонкими півкільцями.
  3. Дрібно порубати вимиту петрушку.
  4. В олію додати сушений базилік і орегано, каррі та інші спеції за смаком. Посолити, перешкодити. Влити лимонний сік і знову перемішати.
  5. З'єднати всі компоненти у великому салатнику. Заправити лимонно-оливковою заправкою. Подавати можна відразу.
Порада: доповнити такий салат можна смаженим насінням і горіхами.

Корисні поради

Не варто боятися використовувати нові види зелені: розмарин, чебрець, різні види листя салату (романо, крес і т. д.). Це додасть новий смак старим страв. У зимовий період готові салатні мікси будуть підтримувати організм у тонусі цілий день.

Також можна заготовити зелень і на зиму. Для цього шпинат можна подрібнити в блендері в пюре і заморозити у формі для льоду. Кріп і іншу узколистную зелень досить дрібно порубати і заморозити в контейнері або пакеті.

Неймовірна користь цих простих трав і їх чудовий смак дозволяють створювати не тільки цікаві салати, але і самі різні страви. За це організм буде дуже вдячний!

Що ще почитати: