14 апрель 2019 1 997

Рецепти приготування корисних салатів із зелені

Навряд чи є ті, хто не знають про користь свіжої зелені. Тим не менш, є все-таки ті, хто не знає, що можна приготувати з неї. Це стаття підкаже кілька рецептів салатів із зелені, з або без використання додаткових інгредієнтів.

Простий рецепт зеленого салату
Інгредієнти Кількість
салат - 3 частини
кріп - 1 частина
петрушка - 1 частина
оливкова олія - за бажанням
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 37 Ккал

Нижче буде описано салат із зелені без додаткових інгредієнтів. Це дуже корисне блюдо, але багатьом не сподобається його смак. В такому випадку перед додаванням рослинного масла слід посолити його 1 щіпкою дрібної солі і добре пом'яти руками.

Як готувати салат із зелені:

  1. Листя помити в мисці з водою, сполоснути під краном;
  2. Кріп і петрушку помити, дрібно посікти гострим ножем;
  3. Кожен лист салату розрізати уздовж навпіл, а потім нарізати на великі квадрати;
  4. Змішати всі інгредієнти в глибокій мисці, додати одну столову ложку оливкової олії.

Примітно, що якщо не заправляти дане блюдо маслом, його калорійність знизиться на 10 одиниць. При складанні дієтичного меню цей факт можна враховувати.

Овочевий салат із зеленню

Цю страву можна готувати навесні, коли потреба організму у вітамінах дуже висока. Крім олії, салат можна заправити двома столовими ложками свіжого лимонного соку. Це додасть йому легку кислинку і відтінятиме сильний смак молодої зелені.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
редиска свіжа 200 г
салат, листя 200 г
кріп 100 г
капуста білоголова 200 г
петрушка 100 г

Час, витрачений на приготування порції — 15 хвилин.

В порції розміром 100 г міститься 26 калорій.

Як готувати салат із зелені і овочів:

  1. Молоду редиску помити, ретельно очистити від залишків землі;
  2. Капусту позбавити від верхніх листків, нарізати дуже тонкою, але не довгою соломкою;
  3. Тонко нарізати редьку;
  4. Зелене листя помити, просушити і нарізати на великі квадрати, як описано в попередньому рецепті;
  5. Кріп і петрушку дрібно посікти;
  6. Змішати всі інгредієнти в глибокій тарілці, пом'яти руками, щоб виділилося трохи соку.

Заправляти не потрібно, можна додати сік лимона.

Сирний салат із зеленню

Це рецепт аж ніяк не дієтичного страви, тим не менш містить у своєму складі багато корисних речовин. Варто відзначити, що поєднання сиру і майонезу сподобається не кожному, тому не варто готувати це блюдо відразу у великих кількостях.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
зелена цибуля 0,1 кг
кріп 0,1 кг
майонез 50 г
сир знежирений 0,5 кг
часник 3 зубки

15 хвилин потрібно для приготування цієї страви.

150 калорій містить порція 100 р.

Як готувати салат з сиру з зеленню:

  1. Сир розкришити руками;
  2. Зелену цибулю помити, дрібно порізати разом з кропом;
  3. Розчавити часник і додати до сиру;
  4. Перемішати сир і зелень, заправити майонезом і ще раз перемішати.

При бажанні, салат можна посолити.

Як приготувати холодець із яловичих ніжок читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати смачну смажену рибу в сметані — такий рецепт підійде практично для всіх видів морської або річкової риби. Пробуйте, експериментуйте, готуйте разом з нами!

Як приготувати курячі ніжки в паніровці — просто, смачно і оригінально.

Яєчний салат зі сметаною

Цей салат можна віднести до низькокалорійним, якщо для його приготування використовувати нежирну сметану.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйця 2 шт.
салат, листя 50 г
кріп 50 г
сметана 100 г
цибулю зелений солодкий 50 г
петрушка 50 г
лимонний сік 20 мл

Страва готується 20 хвилин.

В порції 100 г міститься 80 калорій.

Як готувати:

  1. Курячі яйця покласти в киплячу воду, варити 10 хвилин;
  2. Після вилучення з окропу обдати холодною водою і швидко очистити від шкаралупи;
  3. Після охолодження яйця нарізати на маленькі кубики;
  4. Кріп, петрушку і цибулю вимити під струменем холодної води, нарізати довільно;
  5. Листя салату помити в мисці з водою, дрібно порубати ножем;
  6. Перемішати всі інгредієнти, видавити половинку лимона, ще раз перемішати;
  7. Заправити страву нежирної сметаною.

Урізноманітнити склад можна, додавши трохи свіжої кінзи. Але оскільки вона дуже гостра, її потрібно спробувати на смак до додати до решти інгредієнтів, щоб визначити потрібну кількість.

Корисні поради

Салати зі свіжої зелені — відмінне доповнення до дієтичного меню. Їх калорійність мінімальна, якщо не додавати в них м'ясо, картопля і не заправляти їх маслом.

У страви зі свіжої зелені добре додавати пекінську капусту. Ця капуста має приємний, ніжний смак, який може перебити незвичний смак зелених овочів. Нарізати пекінську капусту потрібно крупно, так як дрібно нашаткована вона пустить багато соку і стане млява.

Змусити петрушку пахнути сильніше можна, якщо перед нарізанням сполоснути її теплою водою. Завдяки цьому вона розкриє більше ароматів і стане апетитніше.

Зберегти свіжість зеленим продуктів допоможе холодильник, але й там їх потрібно вміти правильно зберігати. Так, щоб зелень не зів'яла, її потрібно покласти в поліетиленовий або целофановий пакет, випустити з нього все повітря, щільно зав'язати, а тільки потім поміщати в холодильник. Ці дії вбережуть зелень від швидкого в'янення.

Зелену цибулю можна нарізати для салатів про запас, так як він швидко втрачає свій аромат. Відбувається це тому, що аромат лука забезпечується ефірними маслами, а вони як відомо, як відомо, дуже летких. Тому нарізати цибулю потрібно в останню чергу, а сама страва подавати відразу ж після приготування.

До складу зелених салатів також можна додати селеру, свіжий базилік, ароматну м'яту, щавель або зелень часнику. М'ята додасть страві сильний запах, часник — гострий смак. Вибираючи, яку зелень додати, потрібно звернути увагу на її свіжість і умови зберігання.

Що ще почитати: