Скільки калорій в картопляному, гороховому і морквяному пюре на воді
Пюре – найвідоміше блюдо з картоплі. Товчена варена коренеплід містить крохмаль, що пояснює його калорійність. У процесі приготування потрібно додати рослинні або тваринні жири для поліпшення смаку. Наскільки це впливає на калорійність, можливо вживати товчений овоч при лікувальних дієтах або для схуднення? Зараз у всьому розберемося.
Вважаємо калорії
Калорійність і смакові якості картопляного пюре залежать від кількості, якості і виду доданого жиру.
Згідно рецептурі кількість тваринних жирів повинно відповідати співвідношенню 1:5.
Харчова цінність можливих компонентів (ккал у 100 г):
- картоплі – 80;
- вершкового масла – 748;
- топленого – 887;
- маргарину -746;
- рослинної олії – 899.
Калорійність 100 г картопляного пюре має наступні характеристики (ккал):
- на воді (без масла) – 80;
- з тваринними жирами – 230-257;
- з рослинною олією – 260.
Користь та протипоказання
Така страва з картоплі, як пюре, приготовлене на воді, не поступається за смаком того, в який додано молоко. В якості дієтичного продукту включається в рецепти для схуднення. Вхідні в його склад елементи необхідні організму:
- калій – для серця;
- кальцій, селен, фтор – для кісток, волосся, нігтів;
- фосфор – для мозку;
- мідь, магній, залізо – для обмінних процесів.
Містить вітаміни групи В, А, С.
Картопляний гарнір поєднується з будь-яким овочем, рибою, м'ясом, грибами. Це властивість зробило товчена картопля популярним і незамінним в національній кухні багатьох народів.
Як дієтичне блюдо рекомендують при захворюваннях шлунка, серця. Хворим на цукровий діабет заборонено приймати коренеплід в шкірці, але дозволений відварний.
Картопля протипоказаний:
- при сечокам'яної хвороби;
- порушеної перистальтики кишечника;
- підвищеної кислотності шлункового соку.
При ожирінні не слід мати в раціоні продукти, що мають калорійність більше 40 ккал на 100 р.
Скільки калорій в гороховому пюре на воді
Для приготування горохового гарніру використовують сушений горох, воду і сіль. В кінці приготування додають жири за смаком. Це можуть бути вершкове і рослинне масло. Для поліпшення смаку вносять зелень, копченості.
Енергетична цінність 100 г вареного гороху становить 60 ккал. Такою вона залишиться, якщо не будуть додані жири. При добавці 20 г жирів вона збільшиться на 150 ккал (для вершкового масла) і на 180 ккал (для рослинного).
Калорійність горохового пюре (ккал):
- на воді без масла – 60;
- з рослинною олією – 240;
- з вершковим маслом – 210.
Бобові культури багаті білком, вуглеводами, що робить їх необхідним продуктом в раціоні вегетаріанців. Особливо корисні страви з гороху дітям із-за високого вмісту вітамінів В, РР,К. Протипоказаний горох при хворобах нирок, вагітним і годуючим жінкам.
Курячі котлети в панірувальних сухарях — спробуйте приготувати страву.
Спробуйте приготувати смачну рибку з цибулею по-ленинградски — рецепт тут.
Калорійність пюре з моркви і селери
Селера і моркву по своєму складу близькі до картоплі: володіють однаковим набором вітамінів, мікроелементів. Збігається процентне співвідношення корисних компонентів. По харчовій цінності моркву і селеру рівноцінні: 32 ккал.
Приготовані на воді без додавання жирів вони є самими низькокалорійними гарнірами. Смак гарніру з селери покращують за допомогою ароматних трав (розмарин, шавлія). Морквяний варіант не вимагає таких добавок. Зазвичай обидва види гарнірів змішують з картопляним для додання смакового своєрідності.
Харчова цінність 100 г овочевих пюре (ккал):
- на воді – 32;
- з рослинною олією – 122;
- з вершковим – 107.
Надлишок жирів погіршує смак цих овочів, співвідношення дорівнює 1:10.
Кулінарні секрети
На смак овочевого страви впливають такі умови:
- якість сирих овочів;
- недоваренная консистенція;
- недосіл;
- погане подрібнення.
Кожен сорт має свої особливості: з солодкої моркви вийде солодке блюдо без добавки цукру; з крохмалистої картоплі – пишний гарнір. Такі нюанси треба враховувати при виборі овочів.
Напівсирі коренеплоди погано подрібнюються, структура пюре на воді буде неоднорідною. Відсутність солі робить овочі позбавленими смаку при будь-якій кількості масла, молока і інших компонентів. Додається сіль відразу, інакше потім вона не вбереться в структуру коренеплоду, що містить багато клітковини.
Основні умови приготування смачного гарніру:
- співвідношення рідини і зварених коренеплодів 1:8;
- подрібнення до сметаноподібного стану;
- жири за смаком, не перевищуючи рецептурну норму.
Дотримання нескладних вимог дасть хороший результат: корисний та якісний продукт.
Овочеві пюре на воді зберігають всі корисні властивості сирих овочів. Головне при їх приготуванні – потрібну кількість солі, однорідна структура.