15 апрель 2019 145

Як приготувати картопляні котлети з пюре

Котлети з картопляного пюре можна використовувати як повноцінний обід або як гарнір до м'ясних і рибних напівфабрикатів. Рецепт їх приготування можна зустріти в Білорусії і Україні, відмінності тільки в способі приготування.

Картопляні котлети
Інгредієнти Кількість
картопля - 900 г
борошно - 50 г
яйця курячі - 2 шт.
масло вершкове - половина пачки
масло рослинне - необхідна кількість для приготування
спеції - по смаковим уподобанням
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 146 Ккал
За бажанням в картопляні котлети можна додати начинку у вигляді ковбаси вареної курки або чогось ще.

Один з варіантів готування:

  1. Зварити очищені овочі в підсоленій воді;
  2. Злити воду, м'який картоплю розім'яти до однорідної консистенції і додати до нього вершкове масло;
  3. До злегка остигнула масу додати яйця, борошно і спеції;
  4. З отриманого пюре зліпити котлети і викласти на заздалегідь розігріту сковороду з олією.

Подавати страву можна з соусами, овочами або як гарнір.

Як приготувати пісні котлети з пюре

Пісні страви рекомендовані не тільки в православні свята, але і при дотриманні багатьох дієт.

Список продуктів:

  • картопля – 10 шт.;
  • жир рослинного походження – 3 ст. ложки;
  • спеції — за смаковими уподобаннями;
  • сухарі для панірування — 50-100 гр.

Час приготування: 1ч. 20 хвилин.

Кількість калорій на 100 гр:

  • калорії: 94 ккал;
  • жири: 0,3 гр;
  • білки: 6,4 гр;
  • вуглеводи: 16,5 гр.

Як приготувати:

  1. Очищений картопля відварити до м'якості;
  2. Злити з каструлі рідина, розім'яти овочі і злегка остудити;
  3. З підготовленої маси сформувати котлети;
  4. Запанірувати вироби і викласти на підготовлений лист;
  5. Розігріти жарову шафу до 200 градусів і обсмажувати котлети до рум'яної скоринки з одного боку;
  6. Дістати лист і дати охолонути виробам, тільки після цього можна перевертати на іншу сторону, в іншому випадку котлети разваляться.

Запечене з обох сторін страву можна подавати з овочевими салатами.

Котлети з грибною начинкою

Для отримання пишних і більше смачних виробів рекомендується використовувати картоплю з рожевою шкіркою.

Інгредієнти, що входять до складу страви:

  • картопля – 0,9 кг;
  • яйця – 1шт.;
  • печериці, не консервовані – 500 гр;
  • морква – 1 шт.;
  • головка цибулі;
  • масло вершкове – 30 гр;
  • борошно – 50 гр (якщо пюре виходить рідким, можна збільшить кількість);
  • панірувальні сухарі – 30-50 гр;
  • рослинний жир – 2-3 ст. ложки;
  • спеції – за смаковими уподобаннями.

Для приготування соусу:

  • масло вершкове – половина пачки;
  • вершки 20% — 200 мл;
  • борошно – 3 ст. ложки;
  • спеції – за смаком.

Витрачений час на готування: 1 год.

Харчова цінність на 100 г:

  • калорії: 140 ккал;
  • жири: 3 гр;
  • білки: 2 гр;
  • вуглеводи: 27 гр.

Етапи готування:

  1. Очищені овочі варити у воді з додаванням солі до готовності;
  2. Злити залишки відвару і додати до картоплі вершкове масло;
  3. Розім'яти до однорідної маси і злегка остудити, потім додати в неї яйця і борошно.

Як робити начинку:

  1. Нарізати дрібно головку цибулі;
  2. Моркву натерти на тертці;
  3. Гриби нарізати кубиком;
  4. Додати в розігріту сковорідку овочі і обсмажувати протягом 7 хвилин;
  5. Додати до суміші гриби і продовжувати гасіння до того часу, поки не випарується вся вода;
  6. Додати за смаком спеції;
  7. Начинку перекласти в ємність і дати охолонути.

Продовжуємо приготування котлет.

Для зручності приготування бажано змочити руки водою.

  1. Отриману картопляну суміш викласти на чисту підготовлену поверхню;
  2. Розділити пюре на рівні невеликі частини;
  3. Розім'яти отримані коржі і викласти на них невелику кількість грибів;
  4. Сформувати краю вироби так, щоб вийшла котлета;
  5. Обваляти отримані вироби в паніровці;
  6. Обсмажити котлети на сковороді з обох сторін.

Готуємо соус:

  1. Розтопити на сковороді вершкове масло;
  2. Засипати борошно і тушкувати протягом хвилини;
  3. Повільно і перемішуючи влити в сковороду вершки;
  4. Закип'ятити і засипати залишилися від начинки гриби;
  5. Насипати спецій за смаком і варити не більше пари хвилин.

Готові котлети полити соусом і подавати як повноцінне блюдо.

Як зробити котлетки з картоплі з сиром в духовці

Вироби з додаванням сиру виходять ніжними і хрусткими, можна зробити їх з начинкою і вийти ситне блюдо для всієї родини!

Продукти, що входять до складу страви:

  • картопля – 5-6 штук;
  • сир – 150 гр;
  • курячі яйця – 150 гр;
  • цибуля – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • майонезний соус – за смаком;
  • жир рослинний – 2-3 ст. ложки;
  • спеції – за смаковими бажанням.

Скільки готувати: 60 хвилин.

Харчова цінність в порції 100 гр:

  • калорії: 270 ккал;
  • білки: 5 гр;
  • жири: 20 гр;
  • вуглеводи: 17 гр.

Як готувати:

  1. Очищену цибулю дрібно нарізати і пасерувати на рослинній олії;
  2. Картоплю почистити, зварити, підсолити, подрібнити за допомогою терки;
  3. Варені яйця нашаткувати і додати до нього майонез;
  4. На підготовлений лист викласти порційно шар цибулі, яєць, картопляне пюре, натертий сир і майонез;
  5. Готуються вироби з пюре не більше 25 хвилин в духовій шафі.

Котлетки з пюре з фаршем

Інгредієнти для приготування страви:

  • картопля – 10 шт.;
  • цибулина – 1шт.;
  • яйця – 150 гр;
  • фарш – 300 гр;
  • борошно – 3 ст. ложки;
  • часник – 2 зубчики;
  • вершкове масло – чверть пачки;
  • рослинне масло – 3 ст. ложки;
  • зелень – за смаком;
  • спеції – за смаком;
  • паніровка – 50 гр.

Витрачений час на приготування: 50 хвилин.

Кількість калорій:

  • калорії: 192 ккал;
  • білки: 5 гр;
  • жири: 12 гр;
  • вуглеводи: 14 гр.

Етапи приготування:

  1. У підсоленій воді зварити очищений від шкірки картоплю до м'якості;
  2. Злити відвар і розтовкти овочі;
  3. Додати за смаком спеції;
  4. Додати в пюре яйця і перемішати;
  5. Залишити картопляну масу остигати.

Готуємо фарш:

  1. На розігріту з маслом сковороду викласти цибулю, після появи золотистого кольору також додати дрібно нарізаний часник;
  2. Викласти в сковороду підготовлений м'ясний фарш і обсмажувати до готовності;
  3. Додати зелень.

Готуємо кляр:

  1. Відокремити білки від 2 яєць і змішати;
  2. Додати до суміші ще одне яйце, борошно і добре перемішати.

Продовжуємо приготування основної страви:

  1. Розділити остиглу картопляну масу на невеликі частини;
  2. Розім'яти частини пюре в коржі і викласти начинку;
  3. Надати виробам форму котлет;
  4. Вмочити котлети в клярі і обваляти в паніровці;
  5. Обсмажити напівфабрикати на розпеченій сковороді до утворення скоринки.

До повноцінного страви можна додати підгарніровку у вигляді огірків і помідорів.

Читайте як приготувати баклажани в аджике на зиму. Читайте нашу добірку рецептів.

Варення з яблук з апельсинами і лимоном — рецепт тут.

Як заготовити на зиму буряк в банках читайте в нашій статті.

Котлети з картоплі з ковбасою і сиром

Один з найпростіших рецептів, особливо тому, що дані продукти практично завжди знаходяться в холодильнику, а пюре можна використовувати навіть після вчорашнього вечері.

Продукти в складі страви:

  • картопля – 900 гр;
  • куряче яйце;
  • ковбаса – 200 гр;
  • сир – 50 гр;
  • масло рослинного походження–3 великих ложки;
  • мука — 4 ст. ложки;
  • спеції – за смаком;
  • сухарі для панірування–80 гр.

Час готування: 1 год.

Харчова цінність на 100 г:

  • калорії: 255 ккал;
  • білки: 14 гр;
  • жири: 10 гр;
  • вуглеводи: 32 гр.

Особливості готування:

  1. Зварити овочі з додаванням солі, злити воду і розтовкти;
  2. Додати до злегка остигнула масу яйце, борошно і спеції;
  3. Обсмажуємо ковбасу;
  4. У підготовлені картопляні коржі кладемо скибочку сиру і трохи ковбаси;
  5. Надати виробу форму котлети і запанірувати;
  6. Обсмажити напівфабрикати на розпеченій сковороді з маслом з обох сторін.

Подавати блюдо, посипавши дрібно посіченою зеленню в якості закуски або самостійного блюда.

Кулінарні секрети

Для того щоб зробити приготоване блюдо ще смачніше у кожної господині повинні бути свої секрети, тому наступні поради варто взяти на замітку.

  1. Замість картопляного пюре, можна овоч натерти на тертці, таким чином, маса вийде міцніше і не буде сильно розвалюватися при смаженні;
  2. Не можна додавати в пюре рідина, в іншому випадку воно буде розтікатися під час приготування котлет;
  3. При смаженні виробів не накривати їх кришкою, так скоринку буде більш хрусткою і поджаристей;
  4. Для того щоб картопляні котлети з пюре менше розвалювалися, слід класти їх на сильно розігріту сковорідку;
  5. Якщо відварити картоплю в мундирі, то маса пюре буде набагато щільніше;
  6. Деякі кулінари додають в картопляну масу сир, роблячи свою страву ще смачніше.

Варто зауважити, що з кожної готуванням з'являється досвід, з часом кожна господиня відкриває для себе щось нове, в тому числі і секрети приготування багатьох страв!

Що ще почитати: