Як приготувати картопляні котлети з пюре
Котлети з картопляного пюре можна використовувати як повноцінний обід або як гарнір до м'ясних і рибних напівфабрикатів. Рецепт їх приготування можна зустріти в Білорусії і Україні, відмінності тільки в способі приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 900 г |
борошно - | 50 г |
яйця курячі - | 2 шт. |
масло вершкове - | половина пачки |
масло рослинне - | необхідна кількість для приготування |
спеції - | по смаковим уподобанням |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 146 Ккал |
Один з варіантів готування:
- Зварити очищені овочі в підсоленій воді;
- Злити воду, м'який картоплю розім'яти до однорідної консистенції і додати до нього вершкове масло;
- До злегка остигнула масу додати яйця, борошно і спеції;
- З отриманого пюре зліпити котлети і викласти на заздалегідь розігріту сковороду з олією.
Подавати страву можна з соусами, овочами або як гарнір.
Як приготувати пісні котлети з пюре
Пісні страви рекомендовані не тільки в православні свята, але і при дотриманні багатьох дієт.
Список продуктів:
- картопля – 10 шт.;
- жир рослинного походження – 3 ст. ложки;
- спеції — за смаковими уподобаннями;
- сухарі для панірування — 50-100 гр.
Час приготування: 1ч. 20 хвилин.
Кількість калорій на 100 гр:
- калорії: 94 ккал;
- жири: 0,3 гр;
- білки: 6,4 гр;
- вуглеводи: 16,5 гр.
Як приготувати:
- Очищений картопля відварити до м'якості;
- Злити з каструлі рідина, розім'яти овочі і злегка остудити;
- З підготовленої маси сформувати котлети;
- Запанірувати вироби і викласти на підготовлений лист;
- Розігріти жарову шафу до 200 градусів і обсмажувати котлети до рум'яної скоринки з одного боку;
- Дістати лист і дати охолонути виробам, тільки після цього можна перевертати на іншу сторону, в іншому випадку котлети разваляться.
Запечене з обох сторін страву можна подавати з овочевими салатами.
Котлети з грибною начинкою
Для отримання пишних і більше смачних виробів рекомендується використовувати картоплю з рожевою шкіркою.
Інгредієнти, що входять до складу страви:
- картопля – 0,9 кг;
- яйця – 1шт.;
- печериці, не консервовані – 500 гр;
- морква – 1 шт.;
- головка цибулі;
- масло вершкове – 30 гр;
- борошно – 50 гр (якщо пюре виходить рідким, можна збільшить кількість);
- панірувальні сухарі – 30-50 гр;
- рослинний жир – 2-3 ст. ложки;
- спеції – за смаковими уподобаннями.
Для приготування соусу:
- масло вершкове – половина пачки;
- вершки 20% — 200 мл;
- борошно – 3 ст. ложки;
- спеції – за смаком.
Витрачений час на готування: 1 год.
Харчова цінність на 100 г:
- калорії: 140 ккал;
- жири: 3 гр;
- білки: 2 гр;
- вуглеводи: 27 гр.
Етапи готування:
- Очищені овочі варити у воді з додаванням солі до готовності;
- Злити залишки відвару і додати до картоплі вершкове масло;
- Розім'яти до однорідної маси і злегка остудити, потім додати в неї яйця і борошно.
Як робити начинку:
- Нарізати дрібно головку цибулі;
- Моркву натерти на тертці;
- Гриби нарізати кубиком;
- Додати в розігріту сковорідку овочі і обсмажувати протягом 7 хвилин;
- Додати до суміші гриби і продовжувати гасіння до того часу, поки не випарується вся вода;
- Додати за смаком спеції;
- Начинку перекласти в ємність і дати охолонути.
Продовжуємо приготування котлет.
Для зручності приготування бажано змочити руки водою.
- Отриману картопляну суміш викласти на чисту підготовлену поверхню;
- Розділити пюре на рівні невеликі частини;
- Розім'яти отримані коржі і викласти на них невелику кількість грибів;
- Сформувати краю вироби так, щоб вийшла котлета;
- Обваляти отримані вироби в паніровці;
- Обсмажити котлети на сковороді з обох сторін.
Готуємо соус:
- Розтопити на сковороді вершкове масло;
- Засипати борошно і тушкувати протягом хвилини;
- Повільно і перемішуючи влити в сковороду вершки;
- Закип'ятити і засипати залишилися від начинки гриби;
- Насипати спецій за смаком і варити не більше пари хвилин.
Готові котлети полити соусом і подавати як повноцінне блюдо.
Як зробити котлетки з картоплі з сиром в духовці
Продукти, що входять до складу страви:
- картопля – 5-6 штук;
- сир – 150 гр;
- курячі яйця – 150 гр;
- цибуля – 2 шт.;
- борошно – 2 ст. ложки;
- майонезний соус – за смаком;
- жир рослинний – 2-3 ст. ложки;
- спеції – за смаковими бажанням.
Скільки готувати: 60 хвилин.
Харчова цінність в порції 100 гр:
- калорії: 270 ккал;
- білки: 5 гр;
- жири: 20 гр;
- вуглеводи: 17 гр.
Як готувати:
- Очищену цибулю дрібно нарізати і пасерувати на рослинній олії;
- Картоплю почистити, зварити, підсолити, подрібнити за допомогою терки;
- Варені яйця нашаткувати і додати до нього майонез;
- На підготовлений лист викласти порційно шар цибулі, яєць, картопляне пюре, натертий сир і майонез;
- Готуються вироби з пюре не більше 25 хвилин в духовій шафі.
Котлетки з пюре з фаршем
Інгредієнти для приготування страви:
- картопля – 10 шт.;
- цибулина – 1шт.;
- яйця – 150 гр;
- фарш – 300 гр;
- борошно – 3 ст. ложки;
- часник – 2 зубчики;
- вершкове масло – чверть пачки;
- рослинне масло – 3 ст. ложки;
- зелень – за смаком;
- спеції – за смаком;
- паніровка – 50 гр.
Витрачений час на приготування: 50 хвилин.
Кількість калорій:
- калорії: 192 ккал;
- білки: 5 гр;
- жири: 12 гр;
- вуглеводи: 14 гр.
Етапи приготування:
- У підсоленій воді зварити очищений від шкірки картоплю до м'якості;
- Злити відвар і розтовкти овочі;
- Додати за смаком спеції;
- Додати в пюре яйця і перемішати;
- Залишити картопляну масу остигати.
Готуємо фарш:
- На розігріту з маслом сковороду викласти цибулю, після появи золотистого кольору також додати дрібно нарізаний часник;
- Викласти в сковороду підготовлений м'ясний фарш і обсмажувати до готовності;
- Додати зелень.
Готуємо кляр:
- Відокремити білки від 2 яєць і змішати;
- Додати до суміші ще одне яйце, борошно і добре перемішати.
Продовжуємо приготування основної страви:
- Розділити остиглу картопляну масу на невеликі частини;
- Розім'яти частини пюре в коржі і викласти начинку;
- Надати виробам форму котлет;
- Вмочити котлети в клярі і обваляти в паніровці;
- Обсмажити напівфабрикати на розпеченій сковороді до утворення скоринки.
До повноцінного страви можна додати підгарніровку у вигляді огірків і помідорів.
Читайте як приготувати баклажани в аджике на зиму. Читайте нашу добірку рецептів.
Варення з яблук з апельсинами і лимоном — рецепт тут.
Як заготовити на зиму буряк в банках читайте в нашій статті.
Котлети з картоплі з ковбасою і сиром
Один з найпростіших рецептів, особливо тому, що дані продукти практично завжди знаходяться в холодильнику, а пюре можна використовувати навіть після вчорашнього вечері.
Продукти в складі страви:
- картопля – 900 гр;
- куряче яйце;
- ковбаса – 200 гр;
- сир – 50 гр;
- масло рослинного походження–3 великих ложки;
- мука — 4 ст. ложки;
- спеції – за смаком;
- сухарі для панірування–80 гр.
Час готування: 1 год.
Харчова цінність на 100 г:
- калорії: 255 ккал;
- білки: 14 гр;
- жири: 10 гр;
- вуглеводи: 32 гр.
Особливості готування:
- Зварити овочі з додаванням солі, злити воду і розтовкти;
- Додати до злегка остигнула масу яйце, борошно і спеції;
- Обсмажуємо ковбасу;
- У підготовлені картопляні коржі кладемо скибочку сиру і трохи ковбаси;
- Надати виробу форму котлети і запанірувати;
- Обсмажити напівфабрикати на розпеченій сковороді з маслом з обох сторін.
Подавати блюдо, посипавши дрібно посіченою зеленню в якості закуски або самостійного блюда.
Кулінарні секрети
Для того щоб зробити приготоване блюдо ще смачніше у кожної господині повинні бути свої секрети, тому наступні поради варто взяти на замітку.
- Замість картопляного пюре, можна овоч натерти на тертці, таким чином, маса вийде міцніше і не буде сильно розвалюватися при смаженні;
- Не можна додавати в пюре рідина, в іншому випадку воно буде розтікатися під час приготування котлет;
- При смаженні виробів не накривати їх кришкою, так скоринку буде більш хрусткою і поджаристей;
- Для того щоб картопляні котлети з пюре менше розвалювалися, слід класти їх на сильно розігріту сковорідку;
- Якщо відварити картоплю в мундирі, то маса пюре буде набагато щільніше;
- Деякі кулінари додають в картопляну масу сир, роблячи свою страву ще смачніше.
Варто зауважити, що з кожної готуванням з'являється досвід, з часом кожна господиня відкриває для себе щось нове, в тому числі і секрети приготування багатьох страв!