Як приготувати картопляне тісто для пиріжків
Картопляне тісто, нескладно здогадатися, чудово підходить для випічки несолодкого типу. Завдяки незвичайній технології приготування виходить дуже повітряний, смачне і тане в роті тісто. До того ж, в його підготовки може брати участь не з'їдений вчорашній гарнір у вигляді картопляного пюре. В якості начинки підійде м'ясо, капуста, гриби. Але можна проявити фантазію, підібравши найбільш підходящий для себе варіант.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплин середнього розміру - | 4 або 5 шт. |
яєць (курячих) - | 2 шт. |
пшеничного борошна - | 2 склянки |
спецій і солі - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 137 Ккал |
Пиріжки з картопляного тіста, приготовані на сковороді, виходять дуже м'якими і ароматними. В процесі обсмажування утвориться рум'яна золотиста поверхня, яка, незважаючи на зовнішній вигляд, дуже ніжна.
Безпосередній процес приготування тіста:
- Картоплю необхідно ретельно вимити, не забираючи з неї шкірку. Викласти у відповідну за розмірами каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала підготовлені овочі. Трохи додати кухонної солі і варити в доведеної до температури кипіння воді протягом 20 хвилин;
- Доведений до повної готовності картоплю витягти з води і залишити на кілька хвилин для охолодження;
- Потім очистити овоч від м'якої шкіри і натерти тертці великого розміру;
- Викласти подрібнену картоплю в глибоку ємність і вбити до нього підготовлені курячі яйця. Відразу ж присипати суміш кухонної сіллю і меленим запашним перцем;
- Ретельно перемішати і відразу ж можна поступово додавати борошно, при цьому постійно заважаючи складу;
- Борошно перестати додавати в той момент, коли тісто перестане прилипати до рук. Ретельно вимісити його, відставити убік і приступити до приготування начинки.
Дріжджове тісто на картопляному відварі
Дріжджове тісто, приготоване з використанням картопляного відвару, виходить повітряним і ніжним. Начинка для такої основи може використовуватися найрізноманітніша. Попередньо необхідно підготувати наступний список складових:
- 800 г пшеничного борошна;
- ½ Л картопляного відвару;
- 1 ст. л. цукру;
- 60 г маргарину;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 1 ч. л. дріжджів, сухого;
- ½ Ст. л. солі.
Час приготування – 80 хвилин.
Калорійність – 250 ккал.
Як приготувати тісто:
- При відварюванні картоплі для різних потреб необхідно злити відвар і залишити ненадовго для охолодження;
- В той момент, коли рідина стане теплою, можна додати в неї маргарин, попередньо розділений на більш дрібні шматки;
- Ретельно перемішати для розчинення маргарину і відразу ж додати підготовлене соняшникова олія;
- Додати до складу сіль, цукор і потрібну кількість сухих дріжджів. З допомогою віночка збити трохи складу для розчинення всіх доданих інгредієнтів;
- Борошно просіяти і додати до підготовленої суміші на картопляному відварі невеликими частинами. Після кожної частини доданої потрібно дуже ретельно перемішувати суміш;
- В кінцевому підсумку отримане тісто має рідкуватий консистенцією. Його необхідно накрити чистим кухонним рушником і відставити в тепле місце;
- Через годину можна приступить до формування пиріжків, попередньо змочивши руки соняшниковою олією.
Пиріжки з картопляного пюре з м'ясом
Для приготування цих смачних і дуже ароматних пиріжків потрібно:
- 2000 р картопляних бульб;
- 2 яйця (курячі);
- 100 р пшеничного борошна;
- 60 г кукурудзяного борошна;
- 3 ст. л. олії соняшникової;
- ½ Кг будь-якого м'ясного фаршу;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 3 ст. л. овочевого бульйону (можна замінити кип'яченою водою);
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 6 горошин чорного перцю;
- 4 зерна кардамону;
- 1 ч. л. коріандру;
- ½ Ч. л. кмину;
- 1 сушена гвоздика;
- 1 дрібка морської солі.
Час приготування – 110 хвилин.
Калорійність – 156 ккал.
Поетапний процес підготовки запашних пиріжків:
- Включити відразу ж духова шафа і нагріти його до температури 200С;
- Картопляні бульби дуже ретельно вимити, обсушити і розкласти на деку. Відправити його в духовку і випікати там картоплю протягом 40 хвилин;
- Дістати картопля, охолодити, очистити з нього шкірку і розламати руками на більш дрібні шматки;
- До подрібненого картоплі додати курячі яйця, пшеничне борошно (70 м) і заважати до утворення однорідного складу. Для зручності можна використовувати кухонний комбайн зі спеціальною насадкою для тіста;
- Цибуля очистити від лушпиння і дуже дрібно нарізати;
- Сковороду нагріти на плиті і змастити її олією, викласти туди цибулю і обсмажити до готовності;
- Попередньо потовкти у ступці підготовлені приправи (кмин, гвоздика, чорний перець, коріандр, кардамон) і додати в сковороду до цибулі;
- Викласти також туди підготовлений фарш, додати овочевого бульйону і тушкувати протягом 10 хвилин. Перед закінченням гасіння присипати суміш морською сіллю;
- Стіл присипати залишилася пшеничним борошном і формувати з картопляного тіста невеликі млинці, обкатуючи їх у борошні;
- у середину кожного млинця викласти по 1 ч. л. підготовленої начинки і сформувати невеликі коржі;
- Сковороду обробити олією, нагріти на плиті і викласти туди сформовані коржі, попередньо перевірені в кукурудзяній муці;
- Обсмажувати до отримання з кожної сторони кірки золотистого кольору.
Заливне з щуки — ніжна закуска з покроковими фото підказками кулінарів.
Пампушки без дріжджів — це може бути і закуска, і додаток до першого страви і десерт — все залежить від начинки.
Читайте як приготувати гречану локшину з куркою — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Картопляні пиріжки з капустою
Приготування таких пиріжків займає невелику кількість часу і вимагає незначних зусиль, але, тим не менш, це дуже смачне і цікаве блюдо.
Для того щоб приготувати пиріжки потрібно:
- 1000 г картоплі;
- 2 яйця (курячі);
- 3 ст. л. пшеничного борошна;
- спеції – на особистий розсуд;
- капуста (у свіжому або засоленому вигляді) – 500 р.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 125,8 ккал.
Приготування:
- Картопля ретельно вимити і відварити до готовності прямо в шкірці;
- Витягти з води і зчистити м'яку шкірку, відразу ж у гарячому вигляді перемолоти за допомогою м'ясорубки;
- Додати до подрібненого картоплі курячі яйця, необхідні спеції і ретельно перемішати суміш;
- Тепер додати підготовлене кількість борошна і знову перемішати складу до повної однорідності;
- Підготовлену (подрібнену) капусту обсмажити на сковороді до готовності;
- З тіста сформувати невеликі кульки, які необхідно придавити і сформувати з них коржики;
- Всередину кожного коржа викласти підготовлену капусту і зліпити корж у формі пиріжка;
- Обсмажувати на сковороді з соняшниковою олією обидві сторони до утворення характерного золотого відтінку.
Рецепт пиріжків з картопляного тіста з грибами
Для втілення в реальність цього рецепту потрібно попередня підготовка наступного переліку складових:
- 800 г картоплі;
- 1+1 яйце (куряче);
- сіль поварена – кількість залежить від особистих переваг;
- чорний мелений перець – кількість на особистий розсуд;
- 300 г свіжих грибів;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 15 р свіжого зеленого лука;
- 2 ст. л.+100 мл соняшникової олії;
- 50 мл очищеної води;
- 8 ст. л. панірувальних сухарів;
- кілька гілочок свіжої петрушки.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 150 ккал.
Детальний опис приготування пиріжків:
- Підготовлену картоплю почистити, вимити, нарізати на шматки, залити водою і варити у воді на плиті до повної готовності;
- Цибулю очистити і нарізати на невеликі кубики;
- Гриби вимити, почистити і при необхідності нарізати на дрібні шматки;
- Сковороду нагріти на плиті, додати рослинну олію, викласти туди подрібнену цибулю і обсмажити до напівготовності. Слідом викласти гриби і обсмажувати до повної готовності разом з цибулею;
- Присипати невеликою кількістю солі і перцю, перемішати;
- Викласти обсмажені гриби в блендер і трохи подрібнити. Нарізати зелену цибулю, додати до грибної начинки і перемішати суміш;
- Із готової картоплі злити воду і розім'яти його до отримання однорідного пюре;
- Додати до пюре 1 куряче яйце і присипати сіллю. Перемішати і залишити для охолодження;
- За цей час треба підготувати суміш для панірування;
- Панірувальні сухарі викласти в тарілку;
- В іншій ємності збити 1 куряче яйце разом з очищеною водою;
- Перед тим, як приступити до формування пиріжків, необхідно трохи змочити руки у воді;
- З невеликої кількості картопляного пюре сформувати кульку, який відразу ж треба розплющити і додати в центр поученного коржа столову ложку грибної начинки. З'єднати краї і сформувати з отриманої коржі пиріжок;
- Опустити отриманий пиріжок в суміш яйця з водою і відразу ж обкачати в панірувальних сухарях;
- Нагріти сковороду, додати олію і викласти туди сформовані пиріжки, які потрібно обсмажити з обох боків до утворення характерного золотого кольору;
- Викласти на паперовий рушник для видалення зайвого жиру і можна подавати до столу, попередньо прикрасивши гілочками свіжої петрушки.
Тісто для пиріжків з використанням картопляного пюре дозволяє отримувати ніжне, повітряне і смачне блюдо, яке також порадує незвичайним ароматом картопляним. Приготування таких пиріжків відбувається дуже просто і не потребує особливих кулінарних навичок.