11 март 2019 3 911

Ніжний і смачний кролик в білому вині для святкового вечері

Вишукане французьке блюдо, яке можна приготувати навіть у будній день. Кролик у вині виходить особливо ніжним, він буквально тане в роті! Приготувати його можна кількома способами, але результат завжди буде дуже апетитним і ароматним!

Як маринувати м'ясо кролика

Підготовлене м'ясо краще маринувати невеликими шматочками. Це дозволить провину краще вбратися, а також буде набагато зручніше готувати м'ясо саме в такому вигляді.

Для кролика добре підходить біле вино «Рислінг», яка пом'якшує м'ясо своєю легкою «игристостью». Варто звернути увагу на молоде вино, воно підходить краще, ніж витримане. Використовується тільки сухе або напівсухе: чим менше в напої цукру, тим краще. Пізніше це ж вино можна подати до столу в келихах разом з готовим блюдом.

Для маринування потрібно від двох до дванадцяти годин. Маринувати можна просто в спеціях, а можна використовувати різні добавки. Наприклад, пюре з селери і кореня петрушки. Можна розтерти гвоздику, використовувати білий лук, різні пряні трави – головне, щоб вони підходили до смаку вина.

З трав варто зупинитися на розмарин, тимьяне, лимонник, мелісі, фенхелі. З спецій добре підходить білий перець, його варто молоти в ступці самостійно для вираженого аромату.

Як загасити кролика в білому вині
Інгредієнти Кількість
листя лавра - 2 шт.
олії соняшникової - 60 мл
кроликів - 1 шт.
моркви - 2 шт.
вина білого сухого - 150 мл
цибулин - 2 шт.
спецій - за смаком
часнику - 3 зубця
чебрецю сухого - 4 р
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 132 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимити тушку і розділити її на невеликі порційні частини.
  2. Перекласти шматочки в миску і залити холодною водою, залишити години на два. Після вимочування вимити і витерти вологу серветками.
  3. Невелика кількість масла розігріти, перекласти сюди кролика і обсмажити на середньому вогні до легкої рум'яності.
  4. Очищену моркву порізати брусочками.
  5. Часник без лушпиння подрібнити пластинами.
  6. Цибулину очистити і порізати чверть-кільцями.
  7. Усі ці компоненти помістити до кролику в сковорідку і сюди ж влити приблизно 400 мл води, тобто близько двох склянок.
  8. Додати приправи, у тому числі чебрець і лаврові листи. Перешкодити, накрити кришкою, готувати близько півгодини.
  9. Коли вода википить наполовину, замість неї до продуктів слід влити вино. Перемішати і з цього моменту готувати ще хвилин сорок під кришкою.
  10. Коли рідина перетвориться в густий соус, а м'ясо буде легко відділятися від кістки, страву можна подавати до столу.

Як приготувати м'ясо з овочами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яблук кисло-солодких 3 шт.
спецій за смаком
помідорів 0,5 кг
олії оливи 130 мл
ніжок кролика 6 шт.
цибулин 1 шт.
болгарських перців 4 шт.
часнику 5 зубців
борошна 0,1 кг
зелені за смаком
сухого білого вина 350 мл

Скільки по часу – 2 години.

Яка калорійність – 118 калорій.

Як приготувати:

  1. Ніжки помити, прибрати всю вологу за допомогою серветок.
  2. Борошно висипати в тарілку, посолити. Обваляти м'ясо.
  3. Влити пару ложок олії в сковороду і розігріти. Потім перекласти м'ясо і обсмажити до утворення легкої скоринки по всій поверхні. Це займе хвилин сім.
  4. Очищену велику цибулину нашаткувати півкільцями.
  5. Перці вимити, витягнути насіннєві коробочки, нарізати м'якоть великими квадратиками.
  6. Таким же чином подрібнити і вимиті помідори без плодоніжки. Можна взяти і черрі, тоді їх потрібно просто розрізати навпіл.
  7. Яблуко вимити, можна шкірку не зчищати. Нарізати великими кубиками.
  8. У сковороді, де готувалося м'ясо, потрібно обсмажити трохи цибулю з часником. Витягнути.
  9. Далі сюди ж додати перець, теж його підрум'янити, витягнути.
  10. Точно так само обсмажити і яблука.
  11. Взяти форму з товстими стінками. Наприклад, гусятницю. Змастити її олією. Першим шаром викласти цибулю, далі — перець і яблука, помідори і зверху розподілити ніжки.
  12. Дрібно нашаткувати зелень і присипати її зверху. У довільному порядку розкласти дрібно порубаний часник.
  13. Кожен шар необхідно приправляти. Повинно вийти близько трьох шарів.
  14. Зверху все полити вином. Накрити кришкою. Перемістити в духовку при 200 градусах приблизно на двадцять п'ять хвилин. Зняти кришку і доготувати ще протягом п'ятнадцяти хвилин.
  15. Подавати до столу можна і без гарніру.

Варіант зі сметаною і білим вином

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
чебрецю 2 гілочки
олії оливи 60 мл
кролика 1 кг
спецій за смаком
розмарину 1 гілочка
борошна 45 г
листя лавра 3 шт.
зернистої гірчиці сухий 5 г
сметани 0,2 л
часнику 1 зубець
сухого білого вина 80 мл

Скільки по часу – 1 година 40 хвилин.

Яка калорійність – 175 калорій.

Як приготувати:

  1. Тушку кролика поділити на частини, кожну необхідно вимити й обсушити.
  2. Масло розігріти в сковороді і в ньому обсмажити шматочки м'яса до скоринки, а потім їх потрібно все перекласти в казанок.
  3. У ту ж сковорідку додати подрібнений зубець часнику, обсмажити протягом хвилини, витягнути.
  4. Влити сюди вино, додати сметану і приправи, все перемішати. Покласти гірчицю, розмішати. Отриманий соус трохи уварити, він повинен стати трохи густіше.
  5. Вмішати муку і через дві хвилини зняти з вогню, вилити соус поверх м'яса в казанку.
  6. Зверху покласти гілочки зелені. Накрити кришкою і тушкувати сорок хвилин на середньому вогні, потім витягнути зелень і подавати до столу.

Як приготувати смачні реберця по-канадськи.

Ось тут ви можете подивитися рецепт котлет «Ластівчине гніздо».

В якості закуски можна приготувати лаваш з бринзою і зеленню. Тут можна подивитися рецепт.

Як запекти кролика у вині в духовці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
черрі 7 шт.
кроликів 1 шт.
олії оливи 30 мл
розмарину 3 гілочки
білого вина 0,1 л
спецій за смаком
лімонов 1 шт.
масла вершкового 40 г

Скільки по часу – 3 години 30 хвилин.

Яка калорійність – 144 калорії.

Як приготувати:

  1. Розділити тушу на порційні шматки, вимити їх і обсушити. Кожен шматок приправити зі всіх сторін.
  2. Перекласти в тарілку, розподілити довільно гілочки розмарину.
  3. Половину лимона нарізати кружечками і покласти в різних місцях до м'яса.
  4. Всі ці продукти відправити маринуватися в холодильник години на два, зверху можна чимось прикрити, наприклад плівкою.
  5. Після цього у сковорідці розтопити шматочок вершкового масла і на ньому обсмажити кролика з усіх боків. Коли з'явиться скориночка, налити вино і дати закипіти. Після цього на маленькому вогні тушкувати близько десяти хвилин.
  6. Форму для запікання змастити олією оливи, покласти ще кілька кілець лимона і трохи розмарину.
  7. Далі перекласти сюди м'ясо разом з винним соусом в один шар.
  8. Зверху викласти ще трохи лимона і розмарину, а також гілочку помідор черрі. Їх попередньо потрібно помити.
  9. Відправити в духовку на двадцять п'ять хвилин при 170 градусах, потім відразу подавати.

Рецепт приготування в мультиварці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
олії оливи 45 мл
спецій за смаком
цибулин 2 шт.
оливок 1 банку
лімонов 1 шт.
кролика 1,5 кг
сухого білого вина 180 мл
часнику 3 зубця

Скільки по часу – 1 година 45 хвилин.

Яка калорійність – 141 калорія.

Як приготувати:

  1. Вимити тушку кролика, поділити її на дрібні шматочки.
  2. Лимон помити і порізати кружальцями.
  3. Перемішати ці два компоненти, приправити і відставити у бік.
  4. З великих цибулин зняти лушпиння і нашаткувати їх маленькими кубиками.
  5. Очищений часник дрібно порубати.
  6. У чашу мультиварки налити оливкову олію, вибрати режим «Смаження», встановити таймер на півгодини.
  7. Перекласти в чашу цибулю і обсмажити до рум'яного кольору. Заважати потрібно постійно.
  8. Потім помістити сюди шматочки м'яса без лимона. Кружечки цитруса викидати не потрібно.
  9. Обсмажити м'ясо з усіх боків, масло можна підливати.
  10. Далі додати сюди той же лимон, часник, оливки і вино. Долити води, щоб вона злегка покрила м'ясо.
  11. Закрити кришку і переключити режим «Гасіння» з таймером на годину і п'ятнадцять хвилин.
  12. Після сигналу мультиварки потримати кролика в режимі «Підігрів» ще хвилин десять, потім подавати.

Хитрощі кулінарів

Тушкувати кролика у вині можна з різними добавками. З овочів можна зупинитися на цукіні, гарбуз, а також на шпинаті. Можна використовувати гриби: підходять як магазинні печериці, так і лісові білі, лисички та ін. Також варто звернути увагу на сири твердих сортів, наприклад пармезан.

До винного соусу можна вливати вершки або трохи бальзамічного оцту, щоб отримати новий смак: ніжніший або ж виражений. Особливо смачно змішувати кролика, гриби і вершки середньої жирності. Такий поливають підливою і гарнір, а не тільки м'ясо. Як гарнір варто зупинитися на рисі.

Для гасіння підходить ємність з товстими стінками і дном. Вона краще прогріває їжу, гнітить її, тим самим робить страву більш ніжним. Підійде як казан, так і сотейник з кришкою, що щільно закривається.

М'ясо кролика іноді вимочують. Це дозволяє прибрати певний запах, а також домогтися ніжності м'яса. Крім води, для вимочування можна використовувати молоко або нежирні вершки. Витримувати в рідині м'ясо потрібно близько трьох годин, потім обполоснути і готувати за рецептом.

Відео-рецепт приготування кролика в білому вині:

Приголомшливий кролик в білому вині – кращий вибір для святкового столу або романтичної вечері. Таке блюдо не викликає важкості в животі, а його особливий смак неможливо забути!

Що ще почитати: