17 июнь 2019 3 122

Рецепти смачного тушкованого кролика з овочами

М'ясо кролика не тільки ніжне, але і дієтичне. Його рекомендується давати діткам в період прикорму, так як воно легкозасвоюване і не містить грубих волокон. Готувати кролятину можна по-різному: смажити, запікати, варити, тушкувати.

Якщо ви плануєте подавати кролика до дитячого столу, то краще його приготувати допомогою гасіння з овочами. При такому способі приготування м'ясо виходить особливо ніжним, ароматним.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
кролик - 1 шт.
свіжі томати - 4 шт.
цибулини - 3 шт.
морква (велика) - 1 шт.
солодкий (червоний) болгарський перчик - 1 шт.
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Приготування:

  1. Тушку кролика разрубите на порційні шматки, посипати сіллю, розкладіть на попередньо розігріту сковороду і обсмажте до появи апетитною скоринки;
  2. Тим часом, поки м'ясо буде обсмажуватися, візьміться за підготовку овочів. Помідори розріжте на четвертинки (якщо не любите шкірку, тоді її необхідно зняти), перець нашаткуйте довгастими шматочками, цибулю – півкільцями, а моркву – соломкою;
  3. Викладіть підготовлені овочі поверх обсмаженого м'яса, влийте трохи води (близько 100 мл), перемішайте, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на слабкому вогні протягом 1 години;
  4. Після закінчення відведеного часу, спробуйте овочі на смак – при необхідності досоліть. Посипте блюдо перцем, дрібкою хмелі-сунелі і знову, накривши кришкою, продовжуйте тушкувати ще близько 15 хвилин);
  5. По закінченні вказаного часу соковитий кролик, тушкований з овочами буде повністю готовий до вживання. Приємного апетиту!

Кролик, тушкований з овочами та картоплею

Ви прихильник здорового харчування? В такому випадку, м'ясо кролика – це саме те, що вам необхідно! Воно легкозасвоюване, нежирне (а відповідно і дієтичне), при його вживанні не виникає алергічних реакцій.

Для того, щоб кролятина вийшла соковитою, її готують з додаванням різних овочів, картопля – найпопулярніший з них.

Так як при одночасній готуванні цих двох продуктів у вас вийде чудовий повноцінний вечерю, не обтяжений зайвими калоріями і жирами.

Інгредієнти:

  • кролятина – 1,5 кг;
  • картопля – 1 кг;
  • цибуля-порей – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • кухонна сіль;
  • чорний перчик;
  • лавровий лист;
  • сметана (10 %) – 4 ст. л.

Час приготування страви: 1 година 30 хв.

Калорійність на 100 г: 185 кКал.

Приготування:

  1. Кролятину разрубите на невеликі шматочки, якщо м'ясо немолодого кролика, тоді його необхідно попередньо замочити на 20 хвилин в оцті – розм'якшити сполучні волокна;
  2. Картоплю наріжте невеликими брусочками, цибулю довільно, моркву натріть на тертці;
  3. Готувати цю страву краще в казані. Обсмажте купки м'яса безпосередньо в розпеченому казані (необхідно «запечатати» м'ясо зовні), потім, після появи характерної скоринки, всипте в казан картоплю, цибулю та моркву. Долийте води (так, щоб покривала картоплю), введіть сіль, перець, хмелі-сунелі і сметану. Зверху покладіть лаврушку;
  4. Накрийте казан кришкою і поставте на сильний вогонь. Після закипання зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте страву, не помішуючи, протягом півтори години;
  5. Потім акуратно, намагаючись не пошкодити картопля, налагоджуйте готове блюдо в тарілочки і подавайте до столу. Кролик, тушкований з картоплею – ідеальний варіант не лише для повсякденного вечері, але і для святкового столу!

Кролик в сметані з картоплею і перцем в духовці

Страва з кролика – це вже щось особливе і самобутнє, так як готують його не так вже часто. Так що у кожної господині повинен бути свій «фірмовий» рецепт його приготування. Кролик, тушкований з овочами в горщиках – воістину святкове блюдо з красивою, незвичайної порційній подачею. Це блюдо, по праву, запам'ятають всі!

Необхідні інгредієнти:

  • кролик (молодий) – 0,6 кг;
  • картоплини – 4 шт.;
  • цибулини (середнього розміру) – 2 шт.;
  • морква (невелика) – 2 шт.;
  • болгарський перчик – 1 шт.;
  • сметана (15%) – по 1 ст. л. на кожен горщик;
  • сіль, перець;
  • лавровий листочок – по 1 шт. в кожен горщик;
  • соняшникова олія для обсмажування овочів.

Тривалість приготування: 80 хв

Калорійність на 100 г: 189 кКал.

Приготування страви:

  1. Кролика наріжте на маленькі шматочки (такі, щоб було зручно вкласти в горщики), натріть сіллю, а потім швидко обсмажте до рум'яності на сухий, розпеченій сковороді;
  2. Потім, у ту ж сковороду налийте невелику кількість масла і обсмажте в ньому суміш овочів, нарізаних соломкою: цибуля, перець солодкий і моркву;
  3. Картоплю наріжте невеликими скибочками;
  4. На дно горщика покладіть кілька шматочків м'яса, потім трохи картопляних скибочок, поверх картоплі покладіть кілька ложок овочевий заправки і ложку сметани. Посипте все дрібкою солі, перцю і хмелі-сунелі. Залийте інгредієнти киплячою водою, зверху покладіть лавровий листок і, щільно закривши кришкою, надсилайте горщик у вже розігріту духову шафу. Ті ж самі дії і повторіть з рештою горщиками;
  5. Запікається страву при 2000С протягом 1 години, а потім подається до столу – кожному гостю окремий горщик.

Суп з сочевицею — не тільки смачне, але і корисне блюдо на кожен день.

Як приготувати рулет із свинячої шкурки в цибулинні — читайте як приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати салат з куркою і апельсинами в нашій статті.

Кролик, тушкований у вині в мультиварці

Кролик – це, мабуть, саме смачне і легкозасвоювана м'ясо, в якому міститься максимальна кількість корисних компонентів. І не варто забувати про те, що велика їх частина (майже 90%!) при правильній термічній обробці – зберігаються.

В даний час в допомогу господиням є такий диво-агрегат, як мультиварка. За допомогою цього побутового приладу можна з легкістю приготувати абсолютно будь-яку страву, із збереженням цих корисних компонентів. І кролик, тушкований у вині – не виняток.

Інгредієнти для приготування:

  • молодий кролик – 1 шт.;
  • червоне вино (рекомендовано напівсолодке) – 250 мл;
  • цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • селера (стебловий) – 2 шт.;
  • сіль, запашний перець;
  • розмарин, чебрець – по щіпці.

Час приготування: 80 хв

Калорійність на 100 г: 170 кКал.

Етапи приготування:

  1. Тушку кролика разрубите на шматки (зручні для вживання), натріть сіллю, покладіть в чашу мультиварки і залийте вином. Накрийте каструлю кришкою (щоб аромати вина не випаровувалися) і залиште м'ясо у винному маринаді на 20 хвилин;
  2. Цибулю і селеру подрібнити, як вам завгодно, а потім відправте до м'яса. Туди ж введіть мед, перець і пряні трави;
  3. Акуратно перемішайте інгредієнти між собою, закрийте каструлю, увімкніть режим «Гасіння» на 60 хвилин. За цей час кролика з овочами потрібно буде двічі перемішати, щоб уникнути підгоряння;
  4. Готову страву перекладіть на блюдо і подавайте до обіднього столу.

Кулінарні поради

  • при купівлі кролятини обов'язково звертайте увагу на колір м'яса, якщо воно світло-рожеве, то після термічної обробки, м'ясо буде соковитим, а якщо темного кольору трохи жорсткувате;
  • соковитість і ніжність готової кролятини багато в чому залежить від її правильного маринування, для того, щоб «пом'якшити» м'ясо дорослого кролика, його необхідно протягом півгодини витримати на слабкому оцтовому розчині (на 250 мл води – 100 мл оцту);
  • вимочування м'яса в оцтовій воді не тільки сприяє розм'якшенню волокон, але і усуває специфічний запах, який, можливо, не всім по душі;
  • при приготуванні м'яса кролика, не надто захоплюйтеся спеціями, солі і перцю цілком буде достатньо, так як кролятина досить ніжна і не терпить великої кількості прянощів;
  • вимочувати м'ясо можна не тільки в оцтовій воді, але і у вині (розведеному водою), а так само воді, з лимонною кислотою;
  • правильним гасінням кролика буде на слабкому вогні (поступове) під закритою кришкою – при такій термічній обробці зберігається велика кількість корисних речовин, а м'ясні волокна не руйнуються – в результаті виходить красиве і корисне блюдо.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: