Рецепти смачного тушкованого кролика з овочами
М'ясо кролика не тільки ніжне, але і дієтичне. Його рекомендується давати діткам в період прикорму, так як воно легкозасвоюване і не містить грубих волокон. Готувати кролятину можна по-різному: смажити, запікати, варити, тушкувати.
Якщо ви плануєте подавати кролика до дитячого столу, то краще його приготувати допомогою гасіння з овочами. При такому способі приготування м'ясо виходить особливо ніжним, ароматним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кролик - | 1 шт. |
свіжі томати - | 4 шт. |
цибулини - | 3 шт. |
морква (велика) - | 1 шт. |
солодкий (червоний) болгарський перчик - | 1 шт. |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Приготування:
- Тушку кролика разрубите на порційні шматки, посипати сіллю, розкладіть на попередньо розігріту сковороду і обсмажте до появи апетитною скоринки;
- Тим часом, поки м'ясо буде обсмажуватися, візьміться за підготовку овочів. Помідори розріжте на четвертинки (якщо не любите шкірку, тоді її необхідно зняти), перець нашаткуйте довгастими шматочками, цибулю – півкільцями, а моркву – соломкою;
- Викладіть підготовлені овочі поверх обсмаженого м'яса, влийте трохи води (близько 100 мл), перемішайте, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на слабкому вогні протягом 1 години;
- Після закінчення відведеного часу, спробуйте овочі на смак – при необхідності досоліть. Посипте блюдо перцем, дрібкою хмелі-сунелі і знову, накривши кришкою, продовжуйте тушкувати ще близько 15 хвилин);
- По закінченні вказаного часу соковитий кролик, тушкований з овочами буде повністю готовий до вживання. Приємного апетиту!
Кролик, тушкований з овочами та картоплею
Ви прихильник здорового харчування? В такому випадку, м'ясо кролика – це саме те, що вам необхідно! Воно легкозасвоюване, нежирне (а відповідно і дієтичне), при його вживанні не виникає алергічних реакцій.
Для того, щоб кролятина вийшла соковитою, її готують з додаванням різних овочів, картопля – найпопулярніший з них.
Так як при одночасній готуванні цих двох продуктів у вас вийде чудовий повноцінний вечерю, не обтяжений зайвими калоріями і жирами.
Інгредієнти:
- кролятина – 1,5 кг;
- картопля – 1 кг;
- цибуля-порей – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- кухонна сіль;
- чорний перчик;
- лавровий лист;
- сметана (10 %) – 4 ст. л.
Час приготування страви: 1 година 30 хв.
Калорійність на 100 г: 185 кКал.
Приготування:
- Кролятину разрубите на невеликі шматочки, якщо м'ясо немолодого кролика, тоді його необхідно попередньо замочити на 20 хвилин в оцті – розм'якшити сполучні волокна;
- Картоплю наріжте невеликими брусочками, цибулю довільно, моркву натріть на тертці;
- Готувати цю страву краще в казані. Обсмажте купки м'яса безпосередньо в розпеченому казані (необхідно «запечатати» м'ясо зовні), потім, після появи характерної скоринки, всипте в казан картоплю, цибулю та моркву. Долийте води (так, щоб покривала картоплю), введіть сіль, перець, хмелі-сунелі і сметану. Зверху покладіть лаврушку;
- Накрийте казан кришкою і поставте на сильний вогонь. Після закипання зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте страву, не помішуючи, протягом півтори години;
- Потім акуратно, намагаючись не пошкодити картопля, налагоджуйте готове блюдо в тарілочки і подавайте до столу. Кролик, тушкований з картоплею – ідеальний варіант не лише для повсякденного вечері, але і для святкового столу!
Кролик в сметані з картоплею і перцем в духовці
Страва з кролика – це вже щось особливе і самобутнє, так як готують його не так вже часто. Так що у кожної господині повинен бути свій «фірмовий» рецепт його приготування. Кролик, тушкований з овочами в горщиках – воістину святкове блюдо з красивою, незвичайної порційній подачею. Це блюдо, по праву, запам'ятають всі!
Необхідні інгредієнти:
- кролик (молодий) – 0,6 кг;
- картоплини – 4 шт.;
- цибулини (середнього розміру) – 2 шт.;
- морква (невелика) – 2 шт.;
- болгарський перчик – 1 шт.;
- сметана (15%) – по 1 ст. л. на кожен горщик;
- сіль, перець;
- лавровий листочок – по 1 шт. в кожен горщик;
- соняшникова олія для обсмажування овочів.
Тривалість приготування: 80 хв
Калорійність на 100 г: 189 кКал.
Приготування страви:
- Кролика наріжте на маленькі шматочки (такі, щоб було зручно вкласти в горщики), натріть сіллю, а потім швидко обсмажте до рум'яності на сухий, розпеченій сковороді;
- Потім, у ту ж сковороду налийте невелику кількість масла і обсмажте в ньому суміш овочів, нарізаних соломкою: цибуля, перець солодкий і моркву;
- Картоплю наріжте невеликими скибочками;
- На дно горщика покладіть кілька шматочків м'яса, потім трохи картопляних скибочок, поверх картоплі покладіть кілька ложок овочевий заправки і ложку сметани. Посипте все дрібкою солі, перцю і хмелі-сунелі. Залийте інгредієнти киплячою водою, зверху покладіть лавровий листок і, щільно закривши кришкою, надсилайте горщик у вже розігріту духову шафу. Ті ж самі дії і повторіть з рештою горщиками;
- Запікається страву при 2000С протягом 1 години, а потім подається до столу – кожному гостю окремий горщик.
Суп з сочевицею — не тільки смачне, але і корисне блюдо на кожен день.
Як приготувати рулет із свинячої шкурки в цибулинні — читайте як приготувати це блюдо.
Читайте як приготувати салат з куркою і апельсинами в нашій статті.
Кролик, тушкований у вині в мультиварці
Кролик – це, мабуть, саме смачне і легкозасвоювана м'ясо, в якому міститься максимальна кількість корисних компонентів. І не варто забувати про те, що велика їх частина (майже 90%!) при правильній термічній обробці – зберігаються.
В даний час в допомогу господиням є такий диво-агрегат, як мультиварка. За допомогою цього побутового приладу можна з легкістю приготувати абсолютно будь-яку страву, із збереженням цих корисних компонентів. І кролик, тушкований у вині – не виняток.
Інгредієнти для приготування:
- молодий кролик – 1 шт.;
- червоне вино (рекомендовано напівсолодке) – 250 мл;
- цибуля ріпчаста – 3 шт.;
- мед – 1 ст. л.;
- селера (стебловий) – 2 шт.;
- сіль, запашний перець;
- розмарин, чебрець – по щіпці.
Час приготування: 80 хв
Калорійність на 100 г: 170 кКал.
Етапи приготування:
- Тушку кролика разрубите на шматки (зручні для вживання), натріть сіллю, покладіть в чашу мультиварки і залийте вином. Накрийте каструлю кришкою (щоб аромати вина не випаровувалися) і залиште м'ясо у винному маринаді на 20 хвилин;
- Цибулю і селеру подрібнити, як вам завгодно, а потім відправте до м'яса. Туди ж введіть мед, перець і пряні трави;
- Акуратно перемішайте інгредієнти між собою, закрийте каструлю, увімкніть режим «Гасіння» на 60 хвилин. За цей час кролика з овочами потрібно буде двічі перемішати, щоб уникнути підгоряння;
- Готову страву перекладіть на блюдо і подавайте до обіднього столу.
Кулінарні поради
- при купівлі кролятини обов'язково звертайте увагу на колір м'яса, якщо воно світло-рожеве, то після термічної обробки, м'ясо буде соковитим, а якщо темного кольору трохи жорсткувате;
- соковитість і ніжність готової кролятини багато в чому залежить від її правильного маринування, для того, щоб «пом'якшити» м'ясо дорослого кролика, його необхідно протягом півгодини витримати на слабкому оцтовому розчині (на 250 мл води – 100 мл оцту);
- вимочування м'яса в оцтовій воді не тільки сприяє розм'якшенню волокон, але і усуває специфічний запах, який, можливо, не всім по душі;
- при приготуванні м'яса кролика, не надто захоплюйтеся спеціями, солі і перцю цілком буде достатньо, так як кролятина досить ніжна і не терпить великої кількості прянощів;
- вимочувати м'ясо можна не тільки в оцтовій воді, але і у вині (розведеному водою), а так само воді, з лимонною кислотою;
- правильним гасінням кролика буде на слабкому вогні (поступове) під закритою кришкою – при такій термічній обробці зберігається велика кількість корисних речовин, а м'ясні волокна не руйнуються – в результаті виходить красиве і корисне блюдо.
Приємного апетиту!