28 май 2019 2 130

Як спекти смачний ягідний пиріг з ожиною

Якщо ви задалися питанням, чим порадувати рідних, то кращим варіантом буде приготувати смачний і ситний пиріг. А для начинки такого пирога відмінно підійде ожина, яка додасть вашій випічці дуже приємну кислинку, за яку цю ягоду і люблять.

Простий пиріг з ожиною
Інгредієнти Кількість
сметана - 180 мл
яйця - 2 шт.
цукор - 200 г
борошно - 350 г
розпушувач - 18 г
рослинна олія - 100 мл
ожина - 120 г
цукрова пудра - для подачі
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал
  1. Першим ділом беремо глибоку тарілку і розбиваємо в неї яйця, після чого додаємо цукор і збиваємо до тих пір, поки маса не побіліє.
  2. Далі вливаємо сметану будь-якої жирності і гарненько все це перемішуємо.
  3. Слідом додаємо рослинне рафіноване масло і знову заважаємо.
  4. В отриману основу насипаємо борошно і розпушувач, після чого ретельно перемішуємо, вийде густе тісто.
  5. Потім беремо ягоди ожини. Їх ми для початку очищаємо від хвостиків і обов'язково перебираємо – мляві і нестиглі нам не потрібні.
  6. Ділимо тісто на дві частини. Вибираємо потрібну нам форму застеляємо пергаментом і викладаємо зверху першу половину нашого тесту.
  7. Поверх рівномірно розкладаємо ягоду і накриваємо другим шматком тіста. Гарненько його зверху розрівнюємо.
  8. Ось і все – залишається тільки відправити наш пиріг в духовку, яку ми попередньо розігріваємо до 190 градусів.
  9. Печемо пиріг протягом 45 хвилин, готовність перевіряємо ножем або виделкою (коли пиріг готовий, на ножі або вилка після проколювання не залишається тісто). Остуджуємо пиріг, посипаємо його цукровою пудрою. Приємного апетиту!

Рецепт ягідного пирога з сиром

Для початку беремо наш сир і викладаємо в тарілку, де ретельно мнемо його виделкою, щоб не було великих грудок. Після цього додаємо вершкове масло і перемішуємо. Слідом засипаємо цукром і заважаємо все до однорідного стану.

Потім починаємо додавати яйця, обов'язково по одному, і ретельно їх перемішуємо. При такому способі додавання яєць тісто вийде ніжніше.

У другій тарілці розмішуємо грунтовно розпушувач і борошно, після чого висипаємо їх в сирну масу. Ретельно перемішуємо тісто замішувати не треба, так як воно повинне вийти рідким.

Беремо форму, застеляємо її пергаментом, змащуємо її маслом, посипаємо борошном і викладаємо наше тісто ложкою. Зверху посипаємо рівномірно ожиною, яку потрібно заздалегідь очистити від хвостиків і ретельно промити. Ягоду злегка придавлюємо ложкою, щоб вона трохи заглибилася в тісто.

Після всіх приготувань розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо ожиновий пиріг на 20-30 хвилин. Готовий він буде, коли підрум'яниться. Приємного апетиту!

Випічка з листкового тіста

Для початку беремо і розморожуємо покупне тісто, яке ділимо на три частини і розгортаємо в коржі розміром з нашу форму.

Чистимо і перебираємо ожину, після чого ретельно промиваємо її.

Форму змащуємо маслом і викладаємо на неї перший шар тіста. Змащуємо його м'яким вершковим маслом не надто густо. Зверху рівномірно викладаємо половину нашої ожини і накриваємо другим пластом тіста, краї якого притискаємо до першого, щоб ні масло, ні сік ожини не витекли. Другий шар теж змащуємо і посипаємо ожиною, а зверху накриваємо останнім шаром тіста і змащуємо яйцем, після чого посипаємо цукром.

Після всіх цих приготувань відправляємо пиріг в духовку на 25 хвилин, попередньо розігрівши її до 180 градусів. Приємного апетиту!

Спосіб випікання в мультиварці

Спочатку готуємо ягоду – перебираємо, чистимо від хвостиків і промиваємо, після чого залишаємо в друшляку, щоб стекла вся вода.

Далі розмішуємо в тарілці борошно і какао, потрібно змішати до однорідності. У другій тарілці, більш глибокої, змішуємо яйця і цукор – збивати їх потрібно як можна довше, не менше 5 хвилин. Потрібно це для того, щоб маса вийшла більш повітряної, а тісто — більш ніжним.

Як розмішуєм, всипаємо в яєчну масу суміш порошку і борошна обов'язково через сито, щоб не було грудочок. Перемішувати слід акуратно і ложкою – занадто швидкі рухи можуть зіпсувати пінисту консистенцію, без якої тісто ніжним не буде.

Як тільки тісто буде готове, готуємо чашу мультиварки, наливаємо в неї трохи олії і обмазуємо краю за допомогою силіконової пензлика. Далі переливаємо наше тісто в миску, а зверху посипаємо ожиною. Ягоди можна залишити на поверхні, а можна і трохи розмішати, щоб вони розташовувалися хаотично.

Далі виставляємо в мультиварці режим «Випічка» і ставимо майбутній пиріг хвилин на 25-30. Ні в якому разі під час запікання не можна відкривати кришку, інакше торт спаде. Приємного апетиту!

Секретний рецепт Юлії Висоцької

Розм'якшуємо в тарілці вершкове масло і, засипавши цукром, ретельно перемішуємо до однорідної маси. Далі додаємо в нашу масу яйця по одному, не забуваючи при цьому постійно їх збивати, щоб тісто вийшло ніжним. Потім додаємо мигдаль, який заздалегідь потрібно подрібнити в пудру за допомогою блендера, перемішуємо.

З'єднуємо борошно і розпушувач, після чого додаємо їх в нашу масу. Слідом додаємо корицю, сметану, сіль і ретельно все це перемішуємо.

Далі беремо форму, застеляємо папером і змащуємо її оливковою олією. Викладаємо у форму половину наших ягід і накриваємо половиною тіста. Поверх першого шару знову рівномірно розподіляємо ягоди (трохи залишити) і накриваємо останнім шматком тесту. На самому верху викладаємо красиво залишок ягід і злегка поглиблюємо їх в тісто.

Як все буде готово, відправляємо пиріг в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Пиріг подавати охолодженим. Приємного апетиту!

За посиланням ви знайдете рецепт пирога з пісочного брусницею.

На швидку руку можна приготувати відкритий пиріг з варенням по цього рецептом.

Листковий пиріг з яблуками прикрасить будь-чаювання. Тут можна подивитися рецепт.

Корисні поради

  1. Майте на увазі, що ожина буває дика і домашня: перша — кисла і більш корисна, а друга — солодка, але з меншою кількістю вітамінів.
  2. Якщо ви набрали або купили дику лісову ожину, то перед приготуванням її можна посипати цукром, інакше смак буде дуже кислим.
  3. Крім пирогів, з ожиною виходять непогані рулетики з тим же тестом, але врахуйте: якщо захочете зробити рулет, то бажано додати і який-небудь фрукт, щоб начинка була менш кислою.
  4. Якщо ви хочете зберегти якомога більше вітамінів в ожині, то додавати ягоду слід ближче до кінця запікання, але тоді потрібно робити основу пирога з поглибленнями, в які можна буде додати цілу або товчену ягоду.
  5. Не забувайте добре промивати плоди, чистити від хвостиків і листя і перебирати, адже якщо пиріг потраплять недостиглі або зіпсовані ягоди, то пиріг може стати занадто кислим або навіть противним на смак.

На відео — ще один цікавий рецепт пирога з ожиною:

Що ще почитати: