17 март 2019 407

Як приготувати смажені і духові пиріжки на сироватці

Продукт, що залишається після процесу приготування сиру або сиру, називається сироваткою. Багато хто не знають, що цю рідину не варто виливати, а краще використовувати її для замішування тіста, з яким виходять чудові пиріжки.

Тісто на сироватці з дріжджами для пиріжків
Інгредієнти Кількість
дріжджів і солі - по 15 г
яєць - 3 шт.
цукру - 120 г
масла рослинного - 60 мл
сироватки - ½ Л
борошна - 1 кг
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 252 Ккал
  1. Перед тим, як приступити до готування, слід всі необхідні компоненти виставити з холодильника, щоб вони нагрілися до температури кімнати;
  2. У глибоку посудину поміщаємо 200 мл сироватки;
  3. У неї кришимо дріжджі і посипаємо цукром;
  4. Помірно помішуємо, поки сипучі компоненти не розійдуться;
  5. Від відведеної борошна відокремлюємо 90 г борошна і просіваємо в рідину;
  6. Злегка збиваємо виделкою, щоб запобігти появі грудок;
  7. Визначаємо в будинку місце, температура в якому близько 30°С, і залишаємо там ємність з опарою на 40 хвилин;
  8. Зрозуміти, чи готова субстанція для подальшої роботи просто: на ній повинна утворюватися піна і обсяги суміші збільшаться;
  9. Якщо вибрана посудина підійде для вимішування тіста, то продовжуємо готування в ній, інакше – переливаємо опару в ємність більш містким;
  10. В піалу розбиваємо яйця і збовтуємо їх виделкою, потім переливаємо в основну суміш;
  11. Слідом відправляємо туди і решту сироватку;
  12. Перемішуємо ретельно зручним столовим приладом;
  13. Черга борошна. Її просіваємо в рідину невеликими порціями і присаливаем;
  14. Поступово починаємо вимішувати тісто;
  15. У напівготову субстанцію вливаємо олію (краще рафінована) і, додаючи борошно, продовжуємо замішувати;
  16. Вимішування займе 15 хвилин. Так основа для пиріжків стане дуже м'якою, гладкою і ніжною, злегка прилипаючи до рук;
  17. Скачуємо її в кулю і розміщуємо в миску, на дно якої бажано промаслить;
  18. Прикриваємо харчовою плівкою або лляною тканиною і розміщуємо в духовці при включеній лампочці;
  19. Приблизно через годину обсяг замішаної маси в 3 рази збільшиться, отримавши пухнастість і ніжність;
  20. Злегка обминаємо тісто для випуску зайвого повітря;
  21. Надаємо початкову форму і повертаємо в духовку на 50 хвилин.

Рецепт тіста на сироватці без дріжджів

  • борошно (кількість залежить від сорту, піде приблизно 1 кг);
  • 3 г соди;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • масло пісне – 2 ст. л.;
  • цукор — 50 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • сироватка – 1/2 л.

Час: 15 хвилин.

Калорії: 214,3.

  1. Масло з сіллю і яйцями замішуємо в загальній мисці;
  2. Додаємо цукор і доливаємо сироватку;
  3. Перемішуємо взбивательными рухами;
  4. Посипаємо содою і просіваємо борошно;
  5. Точна кількість цього інгредієнта залежить від сорту;
  6. Ретельно вимішуємо тісто, домагаючись того, щоб воно перестало прилипати.

Як приготувати смажені пиріжки з картоплею

  • пюре з картопляних бульб – 300 г;
  • 40 г цукру;
  • ½ Л сироватки;
  • 60 г маргарину;
  • яйце;
  • 1 ст. л. дріжджів;
  • 4 г солі;
  • 5 ст. борошна;
  • масло – 40 мл + ½ л для смаження.

Час: 130 хвилин.

Калорії: 310,7.

  1. Висипаємо дріжджі в 100 мл сироватки, посипаємо цукром;
  2. Добре промешиваем і на хвилин 15 відставляємо;
  3. Подтапливаем маргарин і з'єднуємо його з рештою теплою рідиною;
  4. Вбиваємо яйце і підсолюємо, добре перемішуємо і додаємо масло рафінована;
  5. У великій мисці з'єднуємо отримані дві рідкі суміші;
  6. Потроху просіваємо туди борошно і вимішуємо. Тісто має вийти не тугим і м'яким;
  7. Для підйому поміщаємо миску з замішаної субстанцією в тепло;
  8. Хвилин через 40 злегка проминаем тісто і знову відставляємо на півгодини;
  9. Поверхня столу посипаємо борошном і перекладаємо туди основу для пиріжків, формуємо палять, і шаткуємо його невеликими шматочками;
  10. Кожної частини надаємо форму кулі, а потім качалкою перетворюємо їх у коржі;
  11. У центр заготовки поміщаємо 40-60 р заздалегідь приготованого пюре з картоплі;
  12. Протилежні скріплюємо краю, надаючи форму пиріжка;
  13. Повторюємо процедуру з кожної коржем-заготівлею;
  14. У глибоку сковороду заливаємо рясно масло і, коли воно прогріється, викладаємо пиріжки, намагаючись покласти лише 1 шар;
  15. Всі сторони пиріжків доводимо до рум'яного кольору.

Рисова каша з гарбузом — якщо ви тільки один раз спробуєте, в завжди будете чекати осіннього сезону, щоб зварити гарбузову кашу.

Читайте як приготувати смачні млинці без яєць.

Вівсяне печиво з пластівців без борошна — дієтичне блюдо, яке можна приготувати дуже швидко.

Здобні дріжджові пиріжки з капустою в духовці

Начинка:

  • олія – 30 мл;
  • 1 морква;
  • сіль;
  • капуста – ½ кг.

Тісто:

  • 3 г солі;
  • 20 г цукру;
  • 2 ч. л. дріжджів;
  • сироватка – 1 ст.;
  • олія рафінована – 100 мл;
  • 3 ст. борошна.

Час:110 хвилин.

Калорії: 209,6.

  1. Доводимо сироватку до теплого стану;
  2. Занурюємо в неї спеції, приготовані для тіста;
  3. Засипаємо дріжджі і помішуємо, поки вони розчиняться;
  4. Масло впроваджуємо, перемішуючи;
  5. Борошно, попередньо просіяне, з'єднуємо з сумішшю і вимішуємо основу для пиріжків;
  6. Вкриваємо ємність з тістом рушником і переміщаємо в тепле місце;
  7. Поки основа піднімається, шаткуємо дрібним скибочкою капусту;
  8. Пасеруємо капусту хвилин 5 на сковороді з маслом;
  9. Додаємо подрібнену моркву, пропущену через м'ясорубку або тертку;
  10. Трохи підсолюємо і готуємо до темної рум'яного кольору;
  11. Піднялося тісто ділимо на шматочки, з яких формуємо коржики;
  12. Начинку поміщаємо в заготівлі і защипуємо краю;
  13. Скроплюємо маслом деко і розкладаємо там пиріжки, начинені;
  14. Обертаємо плівкою і півгодини вичікуємо;
  15. Прогріваємо на 180°С духовку і пропекаем напівфабрикати, періодично перевіряючи готовність.

Кулінарні поради

  • прискорити процес підняття тесту на сироватці допоможуть макарони у вигляді трубочок. Кілька їх штук необхідно просто увіткнути в поверхню субстанції;
  • ніколи не замішуйте тісто з дріжджами на холодних продуктах;
  • піднятися тестовій суміші допоможе і мікрохвильовка, в якості теплого місця. Поміщаємо туди склянку води і нагріваємо до кипіння. Не виймаємо його і поміщаємо туди ж ємність з тістом. Рідина випаровується і підтримує всередині мікрохвильової печі необхідну температуру і вологість.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: