04 март 2019 26 234

Як приготувати пишні оладки на сироватці

Кожна господиня мріє, щоб її страви були смачними, а краще, якщо ще й красивими. А які оладки вважаються найкращими? Правильно, пишні! Ті, які не будуть осідати і втрачати форму, як тільки їх знімуть зі сковороди.

Для приготування смачних і пишних оладок відмінно підійде сироватка, її необхідно взяти в основу приготування. Плюс до всього, цей рецепт досить економічний, а також стане в нагоді, коли виникає питання: куди подіти решту сироватку. А тепер розглянемо докладніше рецепти.

Пишні оладки на сироватці і дріжджах
Інгредієнти Кількість
сироватка - 350 грам
сухі дріжджі - 1 ч. л.
борошно - 300-350 грам
олія соняшникова - 2 ст. л. в тісто і на вимогу для смаження
сіль - ½ Ч. л.
цукор - 3 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Деякі господині побоюються використовувати для смаження оладків дріжджі, нібито з-за складності використання даного інгредієнта.

Насправді все дуже просто, є деякі особливості, але вони не сильно ускладнюють рецепт, зате смак у такого страви вийде ніжним і повітряним. Для даного рецепту не потрібні яйця.

  1. Спочатку підігріваємо сироватку, але не кип'ятимо. Оптимальною вважається температура, коли сироватка не обпікає, але гаряча. Перевірити можна, капнувши краплю на зап'ясті руки.
  2. Коли всі підігріта до потрібної температури додаємо дріжджі, цукор і сіль, відразу ж перемішуємо до розчинення.
  3. Наливаємо в тісто олію.
  4. Починаємо підсипати борошно невеликими порціями (приблизно по 2 ст. л.) і відразу ж ретельно перемішувати. Краще, якщо борошно буде попередньо просіяна.
  5. Замішане до середньої густоти тісто ще раз перемішуємо і викладаємо ложкою на розпечену сковороду з розігрітим маслом.
  6. Смажити до рум'яних бочков на вогні середньої інтенсивності. Для того щоб позбутися від зайвого масла, готові оладки скласти на паперовий рушник.
  7. Готово! Подавати гарячими з джемом, сметаною або будь-якими іншими соусами.

Млинці на сироватці з яйцем

Наведений рецепт солодких десертних оладок. Для несолодкого варіанти використовуйте меншу кількість цукру, так кислуватий смак сироватки візьме верх.

  • сироватка – 350 грам;
  • яйця курячі – 2 штуки (100 грам);
  • цукор — 3 ст. л.;
  • борошно вищого ґатунку – 350-4500 грам (відштовхуємося від густоти тесту);
  • сода – 1 ч. л.;
  • олія для смаження;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • ванільний цукор (за бажанням).

Час приготування – не більше години.

Калорійність – приблизно 250 ккал.

Якщо все ж обраний варіант несолодкого страви, то в тісто можна додати зелений лук або подрібнений сир за смаком.

Послідовність додавання інгредієнтів в даному рецепті трохи змінюється:

  1. Спочатку сіємо борошно і відразу складаємо її в глибоку миску.
  2. Додаємо соду або розпушувач до борошна.
  3. Насипаємо сіль. Не варто боятися цього інгредієнта. Який би варіант страви не був би обраний – сіль не буде зайвою. У солодкому варіанті страви вона підкреслить ванільний аромат, в несолодкому — посилить смак оладок.
  4. Додаємо цукор (звичайний і відразу ж ванільний, якщо він передбачений).
  5. Перемішуємо всі сипучі інгредієнти.
  6. В окремій мисці збиваємо вінчиком або виделкою яйця і додаємо тонкою цівкою в майбутнє тісто. Відразу ж перемішуємо.
  7. І тільки тепер приступаємо до розігріву сироватки. Температура у неї повинна бути такою ж, як і в попередньому рецепті, близько 60 градусів.
  8. Порційно вливаємо сироватку в тісто, перемішуємо вінчиком.
  9. Як тільки вилита остання крапля перевіряємо чи достатньою густоти вийшло тісто. Воно має по консистенції нагадувати густу сметану. Якщо воно рідині, то додайте трохи борошна і знову перемішайте.
  10. Технологія смаження не змінюється. Наливаємо трохи олії і смажимо на середньому (або трохи менше) вогні до рум'яності бочков.
  11. Складаємо на паперові рушники, прибираємо зайвий жир і готово!

Оладки з манкою без яєць

Швидкий і бюджетний варіант приготування улюбленого сніданку.

Інгредієнти:

  • 250 грам сироватки;
  • 180 грамів манної крупи;
  • 2 ст. л цукру;
  • 1/3 солі;
  • ванільний цукор за смаком;
  • 1 ч. л. соку лимона або оцту таку ж кількість для гасіння соди;
  • олія для смаження.

Час приготування – близько 1 години.

Калорійність – в межах 250 ккал.

  1. Підігріваємо сироватку, знімаємо з вогню і відразу висипаємо в неї манку. Залишаємо на 15-20 хвилин для набухання манки. Ось і весь секрет – манна крупа повинна набрякнути.
  2. У збільшене в об'ємі масу додаємо гашене лимоном або оцтом соду, цукор (у т. ч. ванільний) і сіль.
  3. Тісто готове. Тепер смажимо оладки в невеликій кількості олії на середньому вогні. В даному варіанті приготування не буде зайвим накрити сковороду кришкою, так оладки краще піднімуться.
  4. Прибираємо зайвий жир і смачні оладки можна подавати до столу!

Спробуйте приготувати справжню кавказьку хашламу з баранини.

Читайте як приготувати гарбузову кашу на молоці в нашій статті.

Простий гороховий суп без м'яса — рецепт, який стане в нагоді в пост.

Поради господинь

Для нового смаку улюблених оладок у тісто можна додати незвичні прянощі: кориця, сушений імбир.

Для пишноти оладок важливо дотримуватися пропорції (1 склянка борошна, 1 склянка рідини — сироватки, 1 яйце).

Не треба чекати, коли одна сторона оладок пропечеться повністю. Як тільки на поверхні оладка з'явилися пухирці — перевертайте. Так серцевина буде більш ніжною.

Реанімувати остиглі оладки можна за допомогою фольги і духовки. Викласти на деко оладки, накрити фольгою і відправити в духовку на 15 хвилин. Можна попередньо змастити страву сметаною.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: