Як приготувати пишні оладки на сироватці
Кожна господиня мріє, щоб її страви були смачними, а краще, якщо ще й красивими. А які оладки вважаються найкращими? Правильно, пишні! Ті, які не будуть осідати і втрачати форму, як тільки їх знімуть зі сковороди.
Для приготування смачних і пишних оладок відмінно підійде сироватка, її необхідно взяти в основу приготування. Плюс до всього, цей рецепт досить економічний, а також стане в нагоді, коли виникає питання: куди подіти решту сироватку. А тепер розглянемо докладніше рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сироватка - | 350 грам |
сухі дріжджі - | 1 ч. л. |
борошно - | 300-350 грам |
олія соняшникова - | 2 ст. л. в тісто і на вимогу для смаження |
сіль - | ½ Ч. л. |
цукор - | 3 ст. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Деякі господині побоюються використовувати для смаження оладків дріжджі, нібито з-за складності використання даного інгредієнта.
Насправді все дуже просто, є деякі особливості, але вони не сильно ускладнюють рецепт, зате смак у такого страви вийде ніжним і повітряним. Для даного рецепту не потрібні яйця.
- Спочатку підігріваємо сироватку, але не кип'ятимо. Оптимальною вважається температура, коли сироватка не обпікає, але гаряча. Перевірити можна, капнувши краплю на зап'ясті руки.
- Коли всі підігріта до потрібної температури додаємо дріжджі, цукор і сіль, відразу ж перемішуємо до розчинення.
- Наливаємо в тісто олію.
- Починаємо підсипати борошно невеликими порціями (приблизно по 2 ст. л.) і відразу ж ретельно перемішувати. Краще, якщо борошно буде попередньо просіяна.
- Замішане до середньої густоти тісто ще раз перемішуємо і викладаємо ложкою на розпечену сковороду з розігрітим маслом.
- Смажити до рум'яних бочков на вогні середньої інтенсивності. Для того щоб позбутися від зайвого масла, готові оладки скласти на паперовий рушник.
- Готово! Подавати гарячими з джемом, сметаною або будь-якими іншими соусами.
Млинці на сироватці з яйцем
Наведений рецепт солодких десертних оладок. Для несолодкого варіанти використовуйте меншу кількість цукру, так кислуватий смак сироватки візьме верх.
- сироватка – 350 грам;
- яйця курячі – 2 штуки (100 грам);
- цукор — 3 ст. л.;
- борошно вищого ґатунку – 350-4500 грам (відштовхуємося від густоти тесту);
- сода – 1 ч. л.;
- олія для смаження;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- ванільний цукор (за бажанням).
Час приготування – не більше години.
Калорійність – приблизно 250 ккал.
Якщо все ж обраний варіант несолодкого страви, то в тісто можна додати зелений лук або подрібнений сир за смаком.
Послідовність додавання інгредієнтів в даному рецепті трохи змінюється:
- Спочатку сіємо борошно і відразу складаємо її в глибоку миску.
- Додаємо соду або розпушувач до борошна.
- Насипаємо сіль. Не варто боятися цього інгредієнта. Який би варіант страви не був би обраний – сіль не буде зайвою. У солодкому варіанті страви вона підкреслить ванільний аромат, в несолодкому — посилить смак оладок.
- Додаємо цукор (звичайний і відразу ж ванільний, якщо він передбачений).
- Перемішуємо всі сипучі інгредієнти.
- В окремій мисці збиваємо вінчиком або виделкою яйця і додаємо тонкою цівкою в майбутнє тісто. Відразу ж перемішуємо.
- І тільки тепер приступаємо до розігріву сироватки. Температура у неї повинна бути такою ж, як і в попередньому рецепті, близько 60 градусів.
- Порційно вливаємо сироватку в тісто, перемішуємо вінчиком.
- Як тільки вилита остання крапля перевіряємо чи достатньою густоти вийшло тісто. Воно має по консистенції нагадувати густу сметану. Якщо воно рідині, то додайте трохи борошна і знову перемішайте.
- Технологія смаження не змінюється. Наливаємо трохи олії і смажимо на середньому (або трохи менше) вогні до рум'яності бочков.
- Складаємо на паперові рушники, прибираємо зайвий жир і готово!
Оладки з манкою без яєць
Швидкий і бюджетний варіант приготування улюбленого сніданку.
Інгредієнти:
- 250 грам сироватки;
- 180 грамів манної крупи;
- 2 ст. л цукру;
- 1/3 солі;
- ванільний цукор за смаком;
- 1 ч. л. соку лимона або оцту таку ж кількість для гасіння соди;
- олія для смаження.
Час приготування – близько 1 години.
Калорійність – в межах 250 ккал.
- Підігріваємо сироватку, знімаємо з вогню і відразу висипаємо в неї манку. Залишаємо на 15-20 хвилин для набухання манки. Ось і весь секрет – манна крупа повинна набрякнути.
- У збільшене в об'ємі масу додаємо гашене лимоном або оцтом соду, цукор (у т. ч. ванільний) і сіль.
- Тісто готове. Тепер смажимо оладки в невеликій кількості олії на середньому вогні. В даному варіанті приготування не буде зайвим накрити сковороду кришкою, так оладки краще піднімуться.
- Прибираємо зайвий жир і смачні оладки можна подавати до столу!
Спробуйте приготувати справжню кавказьку хашламу з баранини.
Читайте як приготувати гарбузову кашу на молоці в нашій статті.
Простий гороховий суп без м'яса — рецепт, який стане в нагоді в пост.
Поради господинь
Для нового смаку улюблених оладок у тісто можна додати незвичні прянощі: кориця, сушений імбир.
Для пишноти оладок важливо дотримуватися пропорції (1 склянка борошна, 1 склянка рідини — сироватки, 1 яйце).
Не треба чекати, коли одна сторона оладок пропечеться повністю. Як тільки на поверхні оладка з'явилися пухирці — перевертайте. Так серцевина буде більш ніжною.
Реанімувати остиглі оладки можна за допомогою фольги і духовки. Викласти на деко оладки, накрити фольгою і відправити в духовку на 15 хвилин. Можна попередньо змастити страву сметаною.
Приємного апетиту!