13 март 2019 1 619

Як смачно приготувати гречку з печерицями

Гречка з печерицями — дуже просте, але при цьому смачне блюдо. Його нескладно приготувати навіть новачкові. Якщо ви любите гриби, то можете приступати хоч відразу. Крім них, можна додавати різні овочі і коренеплоди, щоб зробити страву ще більш насиченим, смачніше і ситніше. А що буде, якщо додати ще й трави, спеції...

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
лука - 1 шт.
рослинної олії - 45 мл
печериць - 300 г
крупи - 170 г
моркви - 1 шт.
каррі - 8 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 283 Ккал

Як приготувати гречку з грибами:

  1. Гречку ретельно промити водою і потім залити водою (води повинно бути рівно в два рази більше крупи);
  2. Прибрати на газ і варити близько двадцяти хвилин під кришкою, не помішуючи;
  3. Цибулю почистити, вимити його і нарізати соломкою;
  4. Моркву вимити, почистити і подрібнити теркою;
  5. Нагріти сковорідку, влити олію і нагріти його;
  6. Всипати моркву і цибулю, тушкувати до м'якості інгредієнтів;
  7. За цей час грибів очистити ніжки і капелюшки;
  8. Порізати кожен із них на чотири частини;
  9. Додати їх до коренеплодів, закрити кришку і тушкувати знову трохи, але періодично доведеться помішувати продукти
  10. Додати каррі, перемішати і туди ж всипати готову крупу;
  11. Перемішати всі інгредієнти і подавати.

Гречка з печерицями по-купецькому

  • 30 мл олії;
  • 250 г крупи;
  • 550 мл бульйону;
  • 2 моркви;
  • 230 г печериць;
  • 1 перець жовтий;
  • 2 цибулі.

Час на підготовку – 1 годину і 25 хвилин.

Калорійність – 87 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Моркву вимити, очистити від шкірки і порізати на кубики;
  2. Цибулини теж очистити, сполоснути і порізати його на кубики;
  3. Розігріти сковороду з маслом, додати коренеплоди;
  4. Готувати до прозорості цибулі і м'якості моркви;
  5. Якщо гриби заморожені, попередньо їх розморозити в друшляку, щоб зайва вода скла. Свіжі ж потрібно попередньо відварити;
  6. Перець сполоснути, порізати його кубиками;
  7. Додати обидва продукту в сковорідку, готувати до м'якості, помішуючи;
  8. Гречку промити, перебрати, якщо є необхідність;
  9. Перемістити крупу в каструлю або форму для запікання і залити бульйоном;
  10. Додати всі овочі і коренеплоди з сковорідки, спеції;
  11. Прибрати каструлю з вмістом в духовку на сорок п'ять хвилин;
  12. По закінченню часу подавати до столу.

Гречка з печерицями та цибулею в мультиварці

  • 180 г крупи;
  • 1 цибуля;
  • 270 г грибів;
  • 3 скибочки часнику;
  • 30 мл соняшникової олії.

Час приготування – 1 годину і 10 хвилин.

Калорійність – 173 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Гриби очистити, порізати їх пластинками однакового розміру;
  2. Нагріти в мультиварці масло і на режимі випічки гасити їх до готовності;
  3. Цибулю очистити, сполоснути і нарізати півкільцями;
  4. Додати його в каструлю, перемішати і готувати до прозорості;
  5. Всипати крупу, спеції за смаком;
  6. Залити водою так, щоб страва накрило, і готувати сорок хвилин;
  7. Коли час пройде, можна нести до столу.

Гречка з куркою і грибами

  • 1 куряче філе;
  • 15 мл олії;
  • 230 г гречки;
  • 10 грибів (печериць).

Час на підготовку – 30 хвилин.

Калорійність – 122 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Крупу ретельно промити, перебрати її;
  2. Залити водою в пропорції 50:100 водою або бульйоном. У другому випадку буде ситніше;
  3. Додати спеції за смаком і прибрати на плиту варитися;
  4. Готувати до готовності під кришкою, не перемішуючи;
  5. Філе вимити, видалити жир і порізати м'ясо кубиками;
  6. Гриби почистити і нарізати маленьким кубиком;
  7. Розігріти сковорідку, влити олію, додати м'ясо і гриби, приправити спеціями;
  8. Перемішати інгредієнти і готувати п'ятнадцять хвилин, помішуючи;
  9. Додати гречку, навіть якщо вона ще не готова;
  10. Дочекатися, поки випарується вся зайва рідина і подавати.

Гречка з печерицями та овочами

  • 1 головка цибулі;
  • 70 г крупи;
  • 1 перець;
  • 160 г грибів;
  • 25 г томатної пасти;
  • 3 скибочки часнику.

Час на приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 80 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Гречку перебрати, промити її і зсипати в сотейник;
  2. Залити водою або бульйоном і прибрати на газ;
  3. Довести до кипіння і готувати під кришкою;
  4. Гриби почистити, нарізати і товстими пластинками;
  5. Нагріти сковорідку з маслом, всипати їх;
  6. Тушкувати до готовності, і поки вони готуються, зайнятися іншим;
  7. Цибулю почистити, вимити його і нарізати маленькими кубиками;
  8. Часник теж очистити, пустити його через прес;
  9. Перець вимити, видалити насіння і перетинки, нарізати соломкою;
  10. Цибулю, перець і часник відправити в сковороду, тушкувати до м'якості;
  11. Коли всі компоненти стануть м'якими, додати томатну пасту і перемішати;
  12. Готову крупу додати, перемішати і подавати до столу.

Запіканка з печерицями та гречкою в духовці

  • 160 мл сметани;
  • 140 г гречки;
  • 2 яйця;
  • 25 мл оливкової олії;
  • 1 цибуля;
  • 1 пучок кропу;
  • 550 г грибів;
  • 240 г сиру.

Час на підготовку – 55 хвилин.

Калорійність – 156 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Гречку переглянути, вимити її і зсипати в каструлю;
  2. Додати води 1:2 і варити до готовності під кришкою без помешиваний;
  3. Поки готується крупа, прогріти сковорідку з олією;
  4. Поки гріється сковорода, гриби очистити і дрібно нарубати;
  5. Помістити їх у сковорідку і відразу ж очистити і вимити цибулю;
  6. Його теж подрібнити, але півкільцями і отруїти в сковорідку;
  7. Тушкувати, поки не випарується вся вода і всі хоч трохи не підсмажаться;
  8. Кріп вимити, дрібно порубати і додати в сковорідку;
  9. Туди ж відправити сметану, спеції за смаком;
  10. Перемішати і дати час протушкувати;
  11. Сир подрібнити на тертці і залишити в мисці;
  12. Яйця збити і змішати їх з частиною сиру – трохи більше половини, змішати;
  13. У форму викласти частину крупи, на неї шар грибної (теж частина), потім половину сирно-яєчної маси;
  14. Знову повторити всі шари і розподілити по поверхні залишки сиру;
  15. Прибрати в гарячий (до 180 за Цельсієм) шафа на двадцять хвилин.

Як приготувати смачні і ароматні рибні консерви в мультиварці читайте в нашій статті.

Пісні котлети з геркулесу можна готувати не лише в піст, але і кожен день якщо ви отиті наповнити своє меню корисними злаками.

Свиняча грудинка в цибульному лушпинні — це цікаво! Рецепт тут.

Суп з печерицями і гречкою

  • 2 картоплі;
  • 330 г печериць;
  • 1 морква;
  • 120 г крупи;
  • 3 гілки петрушки;
  • 1 цибуля;
  • 20 мл соняшникової олії.

Час приготування – 1 годину і 15 хвилин.

Калорійність – 89 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Гриби почистити, порізати їх кубиками;
  2. Залити водою в каструлі, посолити і довести на кипіння;
  3. Варити двадцять хвилин на слабкому вогні;
  4. Нагріти сковорідку, ока варяться гриби разом з маслом;
  5. Натерти моркву, попередньо вимити і очистивши її;
  6. Цибулю теж очистити, вимити і дрібно порізати;
  7. Додати цибулю, моркву у сковороду з розпеченою олією;
  8. Тушкувати до м'якості;
  9. Картоплю почистити, вимити і нарізати кубиками;
  10. Промити картоплю від крохмалю і ввести до готових грибів;
  11. Коли картопля наполовину готовий, всипати гречку. Її, до речі, бажано попередньо вимити і перебрати;
  12. Коли до готовності крупи залишилося пару хвилин, відправити туди цибулю і моркву;
  13. Готувати ще деякий час;
  14. За цей час вимити й подрібнити кріп, додати в суп і дати йому настоятися.

Хитрощі кулінарів

Щоб гречка вийшла ще смачніше, можна трохи прожарити на сухій сковороді перед варінням. Це додасть їй ще аромат і трохи незвичайний смак.

Для приготування відмінною гречки важливо знати, що її не можна заважати під час варіння – ризикуєте отримати пригоріла кашу, а не розсипчасту крупу. Також не можна знімати кришку, інакше приготується тільки нижня частина, а верхня залишиться сирою.

Як тільки крупа з печерицями готова, її потрібно зняти з вогню і кришку не знімати, щоб вона «дійшла». Якщо залишити її на плиті, вона буде продовжувати готуватися.

Шматочок вершкового масла ніколи не завадить крупі. Він зробить крупу тільки ніжніше і соковитіше. Так що не забудьте додати зовсім небагато, для смаку.

Можете поекспериментувати з грибами, і вийде нова страва. Наприклад, можна взяти лисички, білі гриби, підосичники, сироїжки та інші. Пробуйте, буде смачно і ново! Таким блюдом можна не тільки близьких нагодувати, але й подати його гостям, якщо вони раптово вирішили провідати вас. Їм точно сподобається, не сумнівайтеся!

Що ще почитати: