Як приготувати гречку з грибами в мультиварці
Смачна і проста гречана каша з грибами, зварена в мультиварці, підійде і для ситного сніданку, і для святкового обіду. Готувати це блюдо настільки легко, що із завданням впорається навіть дитина. Все, що потрібно — слідувати рецептом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
крупи - | 2 мультистакана |
сирих печериць - | 250 г |
ріпчастої цибулі - | 1 середня головка |
густий сметани - | 3 ст. л. |
розтопленого вершкового масла - | 2 ст. л. |
води або бульйону - | 1 мультистакан |
сіль, перець і спеції - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Але бувають моделі стаканчиків і на 160 мл При перерахунку рецепта гречки з грибами в мультиварці на звичайні склянки і грами, потрібно враховувати це.
Приготування гречки з грибами в мультиварці:
- Всі інгредієнти потрібно ретельно промити і позбавити від сміття і псування, крупу попередньо перебрати. Після чого слід подрібнити цибулю «кубиками», а гриби нарізати тонкою соломкою;
- Далі дно варильної чаші мультиварки змащують маслом і на нього викладають цибулю та печериці. Потім, включивши будь-який з режимів «випічка» або «смаження», під закритою кришкою гриби готують 10-15 хвилин. Після чого їх обов'язково перемішують, щоб страва не підгоряло;
- Потім у чашу відправляється крупа, сметана і спеції. Все перемішується, щоб сіль добре розійшлася, а крупа розподілилася рівномірно. Потім у чашу доливається вода, яку можна замінити курячим бульйоном. Рідина повинна не просто покрити крупу, але бути рівнем на сантиметр вище. Якщо одного мультистакана води або бульйону мало, можна додати ще половину або один;
- Потім гречка з грибами вариться під закритою кришкою на будь-якому з режимів «плов», «гречка» або «рис». При цьому таймер на цій програмі мультиварка виставить автоматично, а по закінченню роботи режиму агрегат видасть спеціальний сигнал. Після сигналу можна відкрити кришку і перевірити готовність каші. Якщо страва варилося на воді і без сметани, то на цьому етапі можна додати шматочок вершкового масла.
Смачна каша готова. Залишилося тільки розкласти її по тарілках і подавати на стіл.
Гречка з сушеними грибами та цибулею
Інгредієнти:
- 30 г будь-яких сушених грибів;
- 1,5 мультистакана крупи;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- 1 шт. моркви;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2-3 ст. л. рослинного масла;
- 2-3 мультистакана води;
- сіль і спеції за смаком.
Така каша готується близько півтора годин. Калорійність становить 70 ккал на 100 р.
Що робити:
- Перед приготуванням страви овочі і крупи обов'язково промити. Часник дрібно порубати, цибулю нарізати півкільцями, а моркву — тонкою соломкою;
- Гриби попередньо залити гарячою водою і залишити розм'якшуватися мінімум на півгодини, але не більше години. Після — промити і нарізати якомога дрібніше;
- На програмі «смаження» або «випічка» слід почати обсмажування на рослинному маслі грибів. Коли сік, що виділився википить, в каструлю потрібно додати часник і цибулю і моркву. Все перемішати і смажити до закінчення програми (але не більше півгодини);
- Потім у готову пережарку потрібно додати гречку, після посолити, влити воду, виставити програму «плов» і варити ще близько 30 хв.
Перед подачею на стіл кашу можна полити вершковим маслом.
Гречана каша з м'ясом і грибами
Цю гречану кашу не можна назвати пісної або дієтичної. Зате вона дуже смачна і ситна, адже її не даремно називають купецької. За допомогою цієї каші легко відновити сили після важкої фізичної праці.
Щоб купецької кашею нагодувати сім'ю з п'яти осіб, потрібно взяти:
- 3-4 мультистакана гречаної крупи;
- 300 г свинини;
- 300 г печериць;
- 2-3 середні головки ріпчастої цибулі;
- 6 мультистаканов води або бульйону;
- 4 ст. л. рослинного масла;
- сіль, перець і спеції за смаком.
Звичайно, міняти пропорції співвідношення м'яса і грибів можна, виходячи з особистих переваг. Також до пережарке після цибулі можна додати дрібно терту моркву середніх розмірів.
Страва готуватиметься близько півтора годин. А калорійність готової купецької каші становитиме 80-100 ккал на 100 р.
Як готувати гречку з м'ясом і грибами в мультиварці:
- Для початку крупу слід перебрати, вимити і висушити. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, гриби — соломкою, а м'ясо — невеликими шматочками;
- На мультиварці потрібно встановити режим «смаження». На цьому режимі будуть готуватися овочі, гриби і м'ясо;
- У чашу налити рослинне масло, викласти цибулю і смажити до прозорості. При необхідності цибулю потрібно помішувати;
- Слідом відправляються до цибулі нарізані свіжі гриби. Їх потрібно обсмажувати до тих пір, поки грибний сік повністю не випарується з каструлі;
- Потім до пережарке додають м'ясо і спеції. Все це помішується і обсмажується ще хвилин п'ять до закінчення дії програми «смаження»;
- Потім потрібно додати крупу і воду, перемішати ще раз, включити режим «гречка» і варити під закритою кришкою вже до закінчення дії програми.
Після того, як мультиварка видасть звуковий сигнал закінчення готування, слід перевірити готовність крупи і можна подавати на стіл. Таку кашу перед подачею можна прикрасити свіжою зеленню і різаними помідорами.
Приготуйте до гречаної каші підливу з яловичини. Ми зібрали саму цікаву добірку рецептів.
У нашій статті ви можете знайти класичний рецепт хе з риби.
Смачне печиво на маргарині — найсмачніша добірка рецептів.
Дієтична каша з куркою і грибами
Для шанувальників білкових і низьковуглеводних дієт справжнім відкриттям стане дієтична гречана каша з куркою і грибами.
Інгредієнти:
- 1-2 шт. курячого філе;
- 1 мультистакан гречаної крупи;
- 200 г свіжих або заморожених печериць;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 невелика морква;
- 1 середня головка ріпчастої цибулі;
- 2 мультистакана води;
- сіль, перець і спеції.
Процес приготування цієї каші займе близько години, а калорійність страви складе не більше 60 ккал на 100 р.
Рецепт приготування гречки з куркою і грибами в мультиварці покроково:
- Для початку цибулю і моркву потрібно почистити, м'ясо вимити, гриби розморозити, а гречку перебрати і промити;
- Потім цибулю нарізати півкільцями, моркву дрібними кубиками, м'ясо ріжеться на шматочки, а гриби — соломкою або шматочками;
- Мультиварка ставиться на режим «випічка» або «смаження». У каструлю заливається масло, до нього додається цибулю, який обсмажується до золотистого кольору;
- Потім до цибулі відправляються гриби. А після того, як грибний сік повністю випарується, то до грибів додається куряче філе і моркву. Все це перемішується і смажиться до закінчення дії програми ще близько 10 хвилин;
- Після чого додається гречка, спеції, лавровий лист і вода, встановлюється режим «гречка» або «рис».
Каша вариться під закритою кришкою до закінчення дії програми.
Поради досвідчених кухарів
Професійні кухарі нагадують, що смакові якості гречаної крупи в чому залежать від її якості та кількості води. Якість крупи можна поліпшити, додатково прокалив чисту і суху гречку на режимі «випічка», інтенсивно помішуючи.
Для гречки ядриці при звичайному варінні потрібно за обсягом у два рази більше води у співвідношенні до кількості крупи. А при готуванні в мультиварці з грибами води потрібно менше, так як виділяється грибний сік. При цьому при додаванні будь-яка рідина завжди повинна бути гарячою, щоб мультиварка не витрачала час, відведений програмою на додаткове закипання води.
Також в будь-яку запропоновану рецептуру можна внести зміни і замість вершкового масла взяти рівну кількість рослинної: соняшникової або оливкової.
При виборі грибів для гречаної каші краще всього віддати перевагу свіжим печерицям. Але якщо взяти інші гриби, то їх потрібно попередньо відварити в невеликій кількості солоної води.
Дотримуючись всіх цих порад і рецептів, легко приготувати корисну і смачну гречку з грибами в мультиварці. Приємної трапези!