18 март 2019 3 914

Як приготувати гречку з морквою та цибулею

Навряд чи є що-небудь корисніше, ніж гречка. А коли є її з молоком набридло, настав час перейти на несолодкі доповнення. Овочі? М'ясо? Гриби? Все це прекрасно поєднується з даної крупою, а на ділі не вимагає ніяких умінь. Хороший варіант як для сніданку, так і для вечері.

Рецепт найсмачнішого гарніру
Інгредієнти Кількість
моркви - 1 шт.
гречаної крупи - 260 р
масла - 45 мл
води - 0,5 л
лука - 1 шт.
часнику - 1 зубець
масла вершкового - 40 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 151 Ккал

Метод готування гарнір з гречки з цибулею і морквою:

  1. Крупу перебрати від бруду і камінчиків, потім добре промити під струменем води;
  2. Після цього пересипати крупу в сотейник і залити її холодною водою, поставити на вогонь;
  3. Вогонь повинен бути середній. Накрити сотейник кришкою і дати рідини закипіти, а потім посолити крупу;
  4. Зменшити вогонь і дати воді повністю випаруватися під прочиненими кришкою. Тоді гречка буде готова. Вимкнути плиту;
  5. Очищену від шкірки моркву необхідно натерти, але можна і порізати дрібною соломкою;
  6. З лука зняти лушпиння і його дрібно нашаткувати;
  7. Очищений часник пропустити через давильню;
  8. У сковороду влити олію і додати сюди цибулю, поставити на вогонь і обсмажувати протягом п'яти хвилин;
  9. Далі додати моркву і продовжувати пасерувати ще п'ять хвилин;
  10. Потім накрити кришкою і залишити ще на п'ять хвилин, при цьому перемішувати не потрібно;
  11. Відкрити кришку по закінченню часу і додати сюди гречку, часник і шматочок масла одночасно, розмішати, закрити кришку;
  12. Готувати ще хвилини три, після чого вимкнути плиту. Подавати з солоними або свіжими овочами.

Смажена гречка з цибулею та морквою на сковороді

  • 2 цибулі;
  • спеції;
  • 2 моркви;
  • 360 г гречки;
  • 45 мл олії.

Час: 30 хв

Калорії: 236.

Як приготувати:

  1. Гарненько прожарити сковороду і висипати в неї суху гречку, прогріти її, щоб стала темніше;
  2. В іншій сковороді потрібно обсмажити дрібно нарізані цибулю з морквою на невеликій кількості олії. Посолити, можна додати паприку і зелень, розмішати;
  3. Потім сюди всипати гречку і влити дві склянки води. Закрити кришкою і готувати п'ятнадцять хвилин, поки не вбереться вся вода. Можна подавати відразу.

Гречка з грибами, цибулею і морквою

  • 0,1 кг гречки;
  • 15 мл олії;
  • 40 г цибулі;
  • 5 г насіння;
  • 160 г печериць;
  • 60 г моркви.

Час: 35 хв.

Калорії: 140.

Етапи приготування гречки:

  1. Очищені від сміття печериці потрібно перекласти в сотейник і залити їх окропом, а потім поставити на плиту;
  2. Поруч поставити сковорідку, прогріти її і висипати сюди крупу;
  3. Постійно заважати гречку, щоб вона добре просушилась. Потрібен сорт, який не потребує промиванні;
  4. Пересипати її в миску, коли вона здобуде темний коричневий колір;
  5. Потім у сковороду влити трохи олії, прогріти його;
  6. Очищену цибулину потрібно дрібно порізати, а моркву – натерти. Обидва продукту відправити на сковорідку;
  7. Обсмажують до рум'яного кольору;
  8. В цей час відварені гриби потрібно витягнути з бульйону за допомогою ложки або сита;
  9. Додати гриби до цибулі і моркви, перемішати, смажити все разом хвилини три;
  10. У цей момент, за бажанням, можна додати спеції. Приміром, лист лавра або кинзу;
  11. Пересипати крупу в сковороду і влити сюди бульйон з-під грибів. Вливати треба не весь, а по частинах, щоб гречка встигала вбирати;
  12. Готувати близько семи хвилин і посолити;
  13. Подавати з насінням соняшнику зверху. Їх можна заздалегідь трохи прогріти на сковороді.

Як приготувати гречку з куркою і засмажкою з цибулі і моркви

  • 0,2 кг курки;
  • 2 г коріандру;
  • 0,4 л води;
  • 0,2 кг гречки;
  • 120 г моркви;
  • 15 мл олії;
  • 1 цибуля.

Час: 1 ч.

Калорії: 117.

Приготування гречки:

  1. З м'яса краще віддати перевагу філе. Його потрібно помити і нарізати невеликими шматочками, зрізавши всі зайві плівки;
  2. Звільнений від лушпиння цибулю слід дрібно порубати і відправити на сковороду, куди слід влити олію. Плиту включити;
  3. Почати обсмажувати цибулю, щоб він став прозорим;
  4. Гречку гарненько промити і перебрати, а потім поставити варитися із зазначеною кількістю води. Потрібно так само трохи посолити;
  5. Почистити моркву і нарізати його дрібною соломкою, відправити до цибулі, обсмажити хвилини три;
  6. Потім сюди додати шматочки курки. На середньому вогні обсмажувати її до готовності, можна під кришкою. В кінці додати коріандр і, якщо хочеться, паприку;
  7. Приготування займе приблизно десять хвилин, курка поміняє колір двічі;
  8. Порційно розкласти готову гречку, додати до неї шматочок масла, а зверху викласти засмажку з куркою. За бажанням, зверху присипати зеленню.

Цікаві рецепти сендвічів з різними начинками.

Як приготувати смачний молочний суп з макаронами — рецепти на кожен день.

Візьміть на замітку рецепти смачною шоколадної ковбаски з печива з горіхами або родзинками.

Рецепт для мультиварки

  • 2 зубці часнику;
  • 1 цибулина;
  • 75 р масла;
  • 220 г гречки;
  • 1 морква;
  • 15 г борошна;
  • 10 г зелені.

Час: 1 год 25 хв.

Калорії: 290.

Приготування гречки з цибулею і морквою в мультиварці:

  1. Промити крупу, а якщо вона вагова, то замочити її в холодній воді хвилин на п'ятнадцять;
  2. Кубиками очищену цибулину порізати;
  3. Моркву слід порізати соломкою, попередньо почистивши її;
  4. Спочатку включити мультиварку на режимі «Підігрів», а коли чаша нагріється, то вибрати режим «Смаження»;
  5. Додати олію, а коли воно розтануло, пересипати сюди цибулю;
  6. Присипати зверху трохи борошна;
  7. Через дві хвилини можна додавати моркву і перешкодити;
  8. Почищений від лушпиння цибулю потрібно подрібнити і додати до решти інгредієнтів;
  9. Обсмажити всі продукти до однорідного золотого відтінку, а потім всипати сюди гречку;
  10. Влити воду до позначки в 1 л;
  11. Трохи перемішати, посолити, закрити кришку;
  12. Вибрати режим «Гасіння» або «Каша», встановивши таймер на тридцять п'ять хвилин. Коли пропищит сигнал, відразу не відкривати, а витримати ще хвилин п'ятнадцять. Після цього можна подавати як самостійне блюдо з зеленню або гарнір.

Гречка з морквою і цибулею в горщику

  • 0,5 шт моркви;
  • 15 г сметани;
  • 15 р масла;
  • 120 г гречки;
  • 220 мл бульйону;
  • 0,5 шт цибулі.

Час: 1 год 10 хв.

Калорії: 127.

Як запекти:

  1. Помити горщик, висушити його, а на дно покласти шматочок масла. Під час посту можна використовувати маргарин або рослинне масло, все ложку;
  2. Очищену моркву необхідно порізати тонкими кружечками або напівкружечками;
  3. А очищену цибулину дрібно порубати;
  4. Крупу промити і в загальній мисці змішати з морквою і цибулею, а потім цю суміш перекласти в горщик;
  5. Посолити бульйон і приправити його на свій розсуд;
  6. За бажанням, можна будь-яку зелень порубати і додати в бульйон. А потім цю рідку суміш влити на гречку в горщик;
  7. Зверху можна покласти ложку сметани, а можна натерти трохи сиру;
  8. Накрити горщик кришкою і відправити його в холодну духовку. Тільки після цього можна включити її на середній вогонь. Готувати хвилин сорок, після чого подавати прямо в горщику.

Гречка з бараниною і морквяної засмажкою

  • 0,7 кг гречки;
  • 1 морква;
  • 0,5 кг баранини;
  • 1 цибуля;
  • спеції для баранини.

Час: 1 год 20 хв.

Калорії: 244.

Етапи готування:

  1. Промити м'ясо і зрізати весь зайвий жир. Всю вологу прибрати, нарізати на шматочки. Можна не дуже маленькі;
  2. Замаринувати м'ясо на півгодини в спеціях. Краще використовувати часник, перець, розмарин, коріандр, зіру і сіль обов'язково;
  3. Очищену від лушпиння цибулину необхідно нарізати півкільцями як можна тонше;
  4. Почищену моркву слід нарізати досить великими скибочками;
  5. Взяти сотейник, а краще – чавунний казанок, влити в нього трохи олії;
  6. Коли воно розігрілося, додати сюди цибулю з морквою. Перший повинен стати прозорим, а друга – м'якою;
  7. Потім додати сюди баранину і смажити, поки не випарується вся рідина, тобто м'ясний сік;
  8. Накрити кришкою і протушкувати півгодини, можна трохи підлити масла;
  9. Гречку промити і додати її до решти продуктів. Залити водою так, щоб вона була вище всіх компонентів на три сантиметри;
  10. Протушкувати під кришкою ще хвилин п'ятнадцять, щоб крупа повністю приготувалася. Потім можна відразу подавати.

Корисні поради

Коли вариться гречка, бажано не відкривати і не чіпати кришку. Води повинно бути в два рази більше, ніж самої гречки. Тоді вона не пригорить, все вбере, збільшиться в об'ємі і заважати її по мірі приготування не потрібно.

Листи лавра потрібно додавати тільки в кінці варіння страви. А от чорний горошок, вершкове масло, зубчик часнику можна покласти відразу. Те ж стосується і інших приправ, але краще не додавати пряні трави.

Хорошим варіантом буде додати порошок із сухих грибів або просто під час варіння покласти один сухий гриб в кашу, а потім його витягти. Звичайно, можна спробувати і грибну приправу.

Корисна гречка може бути різноманітною. Вона не встигне набриднути, якщо постійно пробувати нові страви з нею. Навіть зміна в звичайних приправах подарує абсолютно нові смаки. Така їжа буде корисна і дітям, тим більше, такими смачними способами можна привчити їх до каші!

Що ще почитати: