Як приготувати гречку з морквою та цибулею
Навряд чи є що-небудь корисніше, ніж гречка. А коли є її з молоком набридло, настав час перейти на несолодкі доповнення. Овочі? М'ясо? Гриби? Все це прекрасно поєднується з даної крупою, а на ділі не вимагає ніяких умінь. Хороший варіант як для сніданку, так і для вечері.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
моркви - | 1 шт. |
гречаної крупи - | 260 р |
масла - | 45 мл |
води - | 0,5 л |
лука - | 1 шт. |
часнику - | 1 зубець |
масла вершкового - | 40 г |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 151 Ккал |
Метод готування гарнір з гречки з цибулею і морквою:
- Крупу перебрати від бруду і камінчиків, потім добре промити під струменем води;
- Після цього пересипати крупу в сотейник і залити її холодною водою, поставити на вогонь;
- Вогонь повинен бути середній. Накрити сотейник кришкою і дати рідини закипіти, а потім посолити крупу;
- Зменшити вогонь і дати воді повністю випаруватися під прочиненими кришкою. Тоді гречка буде готова. Вимкнути плиту;
- Очищену від шкірки моркву необхідно натерти, але можна і порізати дрібною соломкою;
- З лука зняти лушпиння і його дрібно нашаткувати;
- Очищений часник пропустити через давильню;
- У сковороду влити олію і додати сюди цибулю, поставити на вогонь і обсмажувати протягом п'яти хвилин;
- Далі додати моркву і продовжувати пасерувати ще п'ять хвилин;
- Потім накрити кришкою і залишити ще на п'ять хвилин, при цьому перемішувати не потрібно;
- Відкрити кришку по закінченню часу і додати сюди гречку, часник і шматочок масла одночасно, розмішати, закрити кришку;
- Готувати ще хвилини три, після чого вимкнути плиту. Подавати з солоними або свіжими овочами.
Смажена гречка з цибулею та морквою на сковороді
- 2 цибулі;
- спеції;
- 2 моркви;
- 360 г гречки;
- 45 мл олії.
Час: 30 хв
Калорії: 236.
Як приготувати:
- Гарненько прожарити сковороду і висипати в неї суху гречку, прогріти її, щоб стала темніше;
- В іншій сковороді потрібно обсмажити дрібно нарізані цибулю з морквою на невеликій кількості олії. Посолити, можна додати паприку і зелень, розмішати;
- Потім сюди всипати гречку і влити дві склянки води. Закрити кришкою і готувати п'ятнадцять хвилин, поки не вбереться вся вода. Можна подавати відразу.
Гречка з грибами, цибулею і морквою
- 0,1 кг гречки;
- 15 мл олії;
- 40 г цибулі;
- 5 г насіння;
- 160 г печериць;
- 60 г моркви.
Час: 35 хв.
Калорії: 140.
Етапи приготування гречки:
- Очищені від сміття печериці потрібно перекласти в сотейник і залити їх окропом, а потім поставити на плиту;
- Поруч поставити сковорідку, прогріти її і висипати сюди крупу;
- Постійно заважати гречку, щоб вона добре просушилась. Потрібен сорт, який не потребує промиванні;
- Пересипати її в миску, коли вона здобуде темний коричневий колір;
- Потім у сковороду влити трохи олії, прогріти його;
- Очищену цибулину потрібно дрібно порізати, а моркву – натерти. Обидва продукту відправити на сковорідку;
- Обсмажують до рум'яного кольору;
- В цей час відварені гриби потрібно витягнути з бульйону за допомогою ложки або сита;
- Додати гриби до цибулі і моркви, перемішати, смажити все разом хвилини три;
- У цей момент, за бажанням, можна додати спеції. Приміром, лист лавра або кинзу;
- Пересипати крупу в сковороду і влити сюди бульйон з-під грибів. Вливати треба не весь, а по частинах, щоб гречка встигала вбирати;
- Готувати близько семи хвилин і посолити;
- Подавати з насінням соняшнику зверху. Їх можна заздалегідь трохи прогріти на сковороді.
Як приготувати гречку з куркою і засмажкою з цибулі і моркви
- 0,2 кг курки;
- 2 г коріандру;
- 0,4 л води;
- 0,2 кг гречки;
- 120 г моркви;
- 15 мл олії;
- 1 цибуля.
Час: 1 ч.
Калорії: 117.
Приготування гречки:
- З м'яса краще віддати перевагу філе. Його потрібно помити і нарізати невеликими шматочками, зрізавши всі зайві плівки;
- Звільнений від лушпиння цибулю слід дрібно порубати і відправити на сковороду, куди слід влити олію. Плиту включити;
- Почати обсмажувати цибулю, щоб він став прозорим;
- Гречку гарненько промити і перебрати, а потім поставити варитися із зазначеною кількістю води. Потрібно так само трохи посолити;
- Почистити моркву і нарізати його дрібною соломкою, відправити до цибулі, обсмажити хвилини три;
- Потім сюди додати шматочки курки. На середньому вогні обсмажувати її до готовності, можна під кришкою. В кінці додати коріандр і, якщо хочеться, паприку;
- Приготування займе приблизно десять хвилин, курка поміняє колір двічі;
- Порційно розкласти готову гречку, додати до неї шматочок масла, а зверху викласти засмажку з куркою. За бажанням, зверху присипати зеленню.
Цікаві рецепти сендвічів з різними начинками.
Як приготувати смачний молочний суп з макаронами — рецепти на кожен день.
Візьміть на замітку рецепти смачною шоколадної ковбаски з печива з горіхами або родзинками.
Рецепт для мультиварки
- 2 зубці часнику;
- 1 цибулина;
- 75 р масла;
- 220 г гречки;
- 1 морква;
- 15 г борошна;
- 10 г зелені.
Час: 1 год 25 хв.
Калорії: 290.
Приготування гречки з цибулею і морквою в мультиварці:
- Промити крупу, а якщо вона вагова, то замочити її в холодній воді хвилин на п'ятнадцять;
- Кубиками очищену цибулину порізати;
- Моркву слід порізати соломкою, попередньо почистивши її;
- Спочатку включити мультиварку на режимі «Підігрів», а коли чаша нагріється, то вибрати режим «Смаження»;
- Додати олію, а коли воно розтануло, пересипати сюди цибулю;
- Присипати зверху трохи борошна;
- Через дві хвилини можна додавати моркву і перешкодити;
- Почищений від лушпиння цибулю потрібно подрібнити і додати до решти інгредієнтів;
- Обсмажити всі продукти до однорідного золотого відтінку, а потім всипати сюди гречку;
- Влити воду до позначки в 1 л;
- Трохи перемішати, посолити, закрити кришку;
- Вибрати режим «Гасіння» або «Каша», встановивши таймер на тридцять п'ять хвилин. Коли пропищит сигнал, відразу не відкривати, а витримати ще хвилин п'ятнадцять. Після цього можна подавати як самостійне блюдо з зеленню або гарнір.
Гречка з морквою і цибулею в горщику
- 0,5 шт моркви;
- 15 г сметани;
- 15 р масла;
- 120 г гречки;
- 220 мл бульйону;
- 0,5 шт цибулі.
Час: 1 год 10 хв.
Калорії: 127.
Як запекти:
- Помити горщик, висушити його, а на дно покласти шматочок масла. Під час посту можна використовувати маргарин або рослинне масло, все ложку;
- Очищену моркву необхідно порізати тонкими кружечками або напівкружечками;
- А очищену цибулину дрібно порубати;
- Крупу промити і в загальній мисці змішати з морквою і цибулею, а потім цю суміш перекласти в горщик;
- Посолити бульйон і приправити його на свій розсуд;
- За бажанням, можна будь-яку зелень порубати і додати в бульйон. А потім цю рідку суміш влити на гречку в горщик;
- Зверху можна покласти ложку сметани, а можна натерти трохи сиру;
- Накрити горщик кришкою і відправити його в холодну духовку. Тільки після цього можна включити її на середній вогонь. Готувати хвилин сорок, після чого подавати прямо в горщику.
Гречка з бараниною і морквяної засмажкою
- 0,7 кг гречки;
- 1 морква;
- 0,5 кг баранини;
- 1 цибуля;
- спеції для баранини.
Час: 1 год 20 хв.
Калорії: 244.
Етапи готування:
- Промити м'ясо і зрізати весь зайвий жир. Всю вологу прибрати, нарізати на шматочки. Можна не дуже маленькі;
- Замаринувати м'ясо на півгодини в спеціях. Краще використовувати часник, перець, розмарин, коріандр, зіру і сіль обов'язково;
- Очищену від лушпиння цибулину необхідно нарізати півкільцями як можна тонше;
- Почищену моркву слід нарізати досить великими скибочками;
- Взяти сотейник, а краще – чавунний казанок, влити в нього трохи олії;
- Коли воно розігрілося, додати сюди цибулю з морквою. Перший повинен стати прозорим, а друга – м'якою;
- Потім додати сюди баранину і смажити, поки не випарується вся рідина, тобто м'ясний сік;
- Накрити кришкою і протушкувати півгодини, можна трохи підлити масла;
- Гречку промити і додати її до решти продуктів. Залити водою так, щоб вона була вище всіх компонентів на три сантиметри;
- Протушкувати під кришкою ще хвилин п'ятнадцять, щоб крупа повністю приготувалася. Потім можна відразу подавати.
Корисні поради
Коли вариться гречка, бажано не відкривати і не чіпати кришку. Води повинно бути в два рази більше, ніж самої гречки. Тоді вона не пригорить, все вбере, збільшиться в об'ємі і заважати її по мірі приготування не потрібно.
Листи лавра потрібно додавати тільки в кінці варіння страви. А от чорний горошок, вершкове масло, зубчик часнику можна покласти відразу. Те ж стосується і інших приправ, але краще не додавати пряні трави.
Хорошим варіантом буде додати порошок із сухих грибів або просто під час варіння покласти один сухий гриб в кашу, а потім його витягти. Звичайно, можна спробувати і грибну приправу.
Корисна гречка може бути різноманітною. Вона не встигне набриднути, якщо постійно пробувати нові страви з нею. Навіть зміна в звичайних приправах подарує абсолютно нові смаки. Така їжа буде корисна і дітям, тим більше, такими смачними способами можна привчити їх до каші!