19 май 2019 63

Як смачно приготувати спагетті по-італійськи

Приготувати спагетті за всіма правилами італійської кухні здатний не тільки місцевий шеф–кухар. Що для цього потрібно? Читайте далі.

Вибір і правила приготування спагетті

Насамперед, необхідно правильно вибрати основу для майбутнього страви.

  1. При купівлі спагетті, не зайвим буде звернути на описи, надруковані на пачці. Якщо зазначено, що виріб відноситься до групи А, значить він приготований з твердих сортів пшениці, що підвищує якість спагетті. Група В свідчить про те, що спагетті зроблені з борошна м'якої, придатної для випічки хліба; такий виріб швидко розварюється і втрачає свій апетитний вигляд;
  2. Зверніть увагу і на відтінок: він повинен бути бежевий або пшеничний, рівна, без темних крапок і плям.

Коли спагеті обрані, можна приступати до приготування. Але щоб процес пройшов без казусів, слід врахувати наступне:

  1. Для варіння цих макаронних виробів буде потрібно чималий об'єм води: 1 л на кожні 100 г спагетті;
  2. Що стосується солі, то її додають по 1 ч. л на кожен літр рідини;
  3. Сухі спагетті укладають у вже киплячу воду;
  4. Розламувати макаронні вироби не потрібно, навіть якщо вони повністю не вмістилися в каструлю. Через пару хвилин, занурені у воду кінці розм'якнуть і всі макаронні палички опиняться в каструлі;
  5. Щоб запобігти злипанню, можна або періодично помішувати спагетті, або додати у воду пару ложок оливкової або соняшникової олії;
  6. Щоб готові макаронні вироби були в ідеальному стані, то скоротіть час варіння, вказане на упаковці, на 1 хвилину;
  7. Готову основу для майбутнього страви відкидають на друшляк, щоб повністю позбутися води;
  8. Ні в якому разі не рекомендується промивати спагетті проточною водою. Це допустимо лише в тому випадку, якщо вони зварені для салату.

Як приготувати чудовий торт для свята — покрокові фото і цікава фотопідбірка в нашій статті.

Які страви приготувати з карбонату свинини читайте в нашій статті.

Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
спагетті - 300 г
томати - 0,5 кг
зубчики часнику - 2 шт.
каперси - 40 г
оливки без кісточок - 30 г
базилік - 30 г
гострий перчик чилі - 1 шт.
масло оливи - 3 ст. л.
сіль - 1,5 ч. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 114 Ккал

Класика властива всьому — італійські страви не виняток. Який же він, класичний рецепт?

Як готувати спагеті по-італійськи:

  1. Помідори миють, прибирають з їх поверхні шкірку. Нарізають шматочками;
  2. Перець і часникові зубчики дрібно нарізають;
  3. Помідори перетворюють в томатне пюре за допомогою блендера або терки, яке потім виливають на розігріту і змащену олією сковороду. У пюре додають перець з часником;
  4. Як тільки суміш закипить, трохи зменшують вогонь і тушкують вміст сковороди 5 хвилин;
  5. Потім додають в сковороду оливки, порізані кільцями, і каперси. Заважають і протушивают ще 5-6 хвилин, а після вимикають;
  6. Гілочки базиліка миють і крупно ріжуть;
  7. В паралель соусу з помідорів варять спагетті. У готовому вигляді їх відкидають на друшляки збризкують оливковим маслом;
  8. На широку тарілку викладають спагетті, зверху поливають помідорним соусом, поверх якого посипають базилік.

«Болоньєзе» по-італійськи

Італійська паста болоньєзе прижилася в меню різних країн. Все завдяки ситного, насиченому смаку, а також простотою приготування і доступності.

Необхідно:

  • спагетті — 300 г;
  • м'ясо яловичини та свинини — 250 г кожного;
  • бекон — 100 г;
  • вершкове масло — 50 г;
  • олія оливок — 2 ст. л.;
  • морква — 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 1шт.;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • селеровий стебло — 80 г;
  • м'ясний бульйон — 200 мл;
  • паста томатна або пюре зі свіжих помідорів — 800 г;
  • червоне вино — 150 мл

Замість шматків м'яса можна використовувати фарш.

Італійське болоньєзе готується 40 хвилин.

Енергетична цінність 100 г становить 478 кКал.

Як приготувати спагетті «Болоньєзе» по-італійськи:

  1. Селеру, цибулю, часник і моркву миють і нарізають дрібними шматочками або ж натирають на тертці;
  2. На плиті розігрівають сковорідку (широку, з високими бортиками), в яку додають масло вершкове і рослинне. Слідом, викладають цибулю і часник, які пасерувати хвилин 10;
  3. Далі викладають на сковороду селеру і моркву, тушкують все, тривало 5 хвилин;
  4. Коли овочі змінять свій відтінок до золотистого, до них викладають бекон. Смажать все поки жирок не розплавиться;
  5. М'ясні шматки свинини і яловичини миють, звільняють від плівок і сухожиль. Подрібнюють за допомогою м'ясорубки або комбайна;
  6. Одержаний фарш додають до компонентів в сковороді обсмажують до моменту, коли м'ясо не перетвориться золотисто–коричневе;
  7. Далі, додають 100 мл вина;
  8. Залишають підлозі готовий соус на плиті до того моменту, поки вся вода з нього не випаруватися. І лише коли це трапиться, до нього додають м'ясний або овочевий бульйон;
  9. Весь соус добре перемішують і залишають стояти на слабкому вогні, поки овочі остаточно не розваряться»;
  10. Соусом поливають заздалегідь відварені спагетті. Зверху можна посипати натертий пармезан.

Рецепт спагеттидля вегетаріанців

Італійська кухня передбачила приготування спагетті і для вегетаріанського споживача. Та й для дотримання посту таке блюдо буде в самий раз.

З лисичками

Знадобиться ось що:

  • спагетті — 200 г;
  • гриби лисички — 300 г;
  • ріпчаста цибуля — 1 головка;
  • вино біле — 50 мл;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • гілочки петрушки — 1 пучок;
  • масло коров'яче — 30 г;
  • спеції та сіль — залежно від уподобань.

Готується страва не більше 30 хвилин.

Порція, вагою 100 г, містить 135 кКал.

Приготування страви:

  1. Почати можна з відварювання спагетті. Готові макаронні вироби викладають на друшляк і додають в них шматочок вершкового масла. Перемішати, щоб масло рівномірно обгорнула спагеті;
  2. Цибулю очистити, дрібно шаткують;
  3. Гриби промивають. Маленькі лисички можна залишити як є, а великі краще порізати;
  4. В розпечену сковорідку (краще взяти з подвійним дном) наливають олію і на ньому нарізану цибулю обсмажують;
  5. Як тільки цибуля розм'якне, до нього відправляють лисички. Всі солять, за бажанням перчать. Приливають вино і залишають смажитися гриби, поки вся волога не випарується;
  6. Після цього, до грибів насипають мелкопорезанную петрушку і залишають смажитися ще 5 хвилин;
  7. Відварені спагетті перемішують з грибами, а зверху посипають натертий пармезан.

Паста з томатами і маслинами

Для створення страви необхідно:

  • спагетті — 300 г;
  • чорні маслини — 60 г;
  • олія оливок — 2-3 ст. л.;
  • томати–черрі — 200 г;
  • цитрусова цедра — 1 ч. л.;
  • суміш італійських трав — половина ч. л.;
  • пармезан — 50 г;
  • сіль;
  • гілочка базиліку.

Готується блюдо за 15 хвилин.

Енергетична цінність — 122 кКал в 100 р.

Поетапне приготування:

  1. Макарони відварюють згідно з правилами;
  2. Черрі миють і розрізають на половинки;
  3. В окремій мисці змішують помідори, кільця маслин, подрібнений базилік, нарізану лимонну цедру. Приправляють всі маслом, італійськими травами, сіллю і збризкують все лимонним соком;
  4. Викладають на порціонну тарілку спагетті, зверху — помідорну суміш. Любителі сиру можуть додати в блюдо тертий пармезан.

Італійський соус

Для створення грибного «доповнення» до пасти, потрібно:

  • печериці — 0,4 кг;
  • часникові зубки — 3 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • ріпчаста цибуля — 3 головки середніх розмірів;
  • масло коров'яче (за бажанням) — 30 г;
  • крохмаль картоплі — 1 ст. л.

Готується соус 20 хвилин.

Енергетична цінність дорівнює 110 кКал.

Готування:

  1. Гриби варять у воді з додаванням солі, після — нарізають;
  2. Варені гриби викладають на друшляк, а бульйон, в якому вони варилися не виливають, вона знадобитися;
  3. У розігріту сковороду відправляють обсмажуватися цибулю, а потім, до нього додають гриби, щоб вони теж просмажаться. Варто врахувати, що перед тим, як приступити до смаження грибів, їх потрібно подрібнити;
  4. Часник натирають на дрібній тертці, а потім відправляють його в сковороду до решти інгредієнтів;
  5. Тепер в сковороду виливають воду, в якій варилися гриби, доводять його до закипання;
  6. Після, приправляють майбутній соус;
  7. Щоб остаточно завершити процес, соусу додають необхідну консистенцію допомогою крохмалю. Для цього: крохмаль розчиняють у склянці холодної води (або грибного бульйону) і додають в сковороду. Перемішують;
  8. Грибний італійський соус для спагетті готовий.

Як правильно їсти спагетті

Коли їдять вдома, то мало хто замислюється про правила етикету і про те, як правильно їсти спагетті. А між іншим для їх вживання існує цілий звід правил, яких слід дотримуватися в громадських місцях.

  1. У ресторанах спагетті приносять в глибоких тарілках. Соус може бути поданий як в одній тарілці з макаронним виробом, так і окремо в соуснику;
  2. Якщо здасться, що спагетті довгі, то вдаватися до допомоги ножа — це моветон;
  3. Найпопулярніший спосіб вживання страви здійснюється за допомогою вилки, в правій руці, і ложки — в лівій. Виделкою чіпляють кілька спагеті і витягають їх до рівня грудей, поступово намотуючи їх на виделку. Як тільки на прилад намотається клубок, його слід перекласти в ложку;
  4. Можна відмовитися від використання ложки;
  5. Не варто намотувати більше трьох ниток спагетті на один раз, інакше отриманий великий клубок незручно буде їсти;
  6. Набирати страву краще з краю тарілки, а не з її центру.

Рекомендації італійських шеф-кухарів

  1. Правильно вибирайте спагеті;
  2. Каструля повинна бути глибока, оскільки на 100 г виробу потрібна літр води;
  3. Щоб скоротити час готування, всі компоненти готуйте завчасно;
  4. Не варто солити інтуїтивно. Краще дотримуватися правила: 7 г солі на 100 г макаронів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: