11 апрель 2019 1 692

Популярна паста «Карбонара»: рецепти з фото і відео

Спагетті за італійським рецептом «алла Карбонара» – один з найбільш знаменитих і улюблених способів приготування італійської пасти. Перші згадки про нього з'явилися в кулінарних збірниках середини минулого століття.

Але, щоб зрозуміти душу цієї страви варто дізнатися його історію.

Одна з версій свідчить, що назва це блюдо отримало від слова «carbonaro», що з італійської перекладається як «вугляр». Виходить, «рasta alla carbonara» означає «паста на манер вугільників»

Інші джерела наполягають на походження слова «карбонара» від назви революційного руху карбонаріїв (carbonari), кухарем якого нібито і був винайдений знаменитий рецепт.

Є також версія, що пасту «Карбонара» вперше приготували в той час, коли на території Італії перебували солдати США – учасники Другої світової війни. В їх пайок входили бекон і яєчний порошок. Такими нехитрими стравами американці заправляли пасту – ту, що їм подавали власники італійських ресторанчиків.

Всупереч тому, що виникнення її туманно, страва поширилася по всьому світу і вважається класикою італійської кухні.
Оригінальний рецепт пасти «алла Карбонара»
Інгредієнти Кількість
Яйця - 3 шт.
Панчетта - 100 г
Спагетті - 400 г
Сир Пекоріно Романо - 100 г
Оливкова олія - 2 ст. ложки
Перець мелений - за смаком
Базилік - 10 г
Сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 285 Ккал

Згідно класичній рецептурі, страву готується з гуанчиале (сиров'ялених свинячих щік) або панчетти («pancetta» перекладається як «грудинка» — особливий вид бекону, спагеті, сиру Пекоріно Романо (пресований, на основі овечого молока, дуже твердий), курячих яєць, солі і чорного перцю.

Ні вершки, ні часник зазвичай не присутні в оригінальному рецепті. Але в інших, адаптованих варіантах, ці продукти часто використовують.

Спагетті варяться до напівтвердого стану «аль денте», у воді з невеликою кількістю солі. Це означає, що зовні вони вже м'які, а всередині злегка тверді і пружні.

Нарізані смужками шматочки панчетти підсмажити на малому вогні, з додаванням оливкової олії.

Яйця трохи збити, додати сіль, 50 грамів сиру Пекоріно Романо, витертого на дрібній тертці і все це поперчити.

Панчетту викласти в інший посуд, сковороду з рештою олією прибрати з плитки і влити туди яєчно-сирну масу. Акуратно помішуючи, довести до стану, при якому яйця почнуть згортатися. Після повернути на сковороду додати бекон і залишився сир.

Викласти підготовлену масу на гарячі спагетті і прикрасити зеленню базиліка. За рахунок тепла щойно приготованою пасти соус дійде до готовності.

Популярна паста «Карбонара» з шинкою і вершками

У цьому випадку екзотичні м'ясні продукти замінюються на більш популярну шинку, Пекоріно Романо – на Пармезан, а ще з'являються вершки, червоний лук і часник.

Отже, склад:

  • Шинка – 200 г;
  • Спагетті (можна інші макаронні вироби) – 200 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Червоний цибуля – 1 шт.;
  • Оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • Пармезан – 50 г;
  • Вершки 10% — 50 мл;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Сіль, перець – за смаком.

Роз'єднати яєчні жовтки з білками і залишити їх в глибокій посуді. Туди ж натерти 30 р сиру Пармезан. Перемішати віночком.

Шинку порізати кубиками і підсмажити на оливковій олії. Потім туди додати зубчики часнику, але перед цим його слід розчавити виделкою або плоскою стороною ножа.

Викласти на сковороду очищений і дрібно покришений цибулю. Обсмажувати хвилин 5, потім прибрати часник і долити вершки. Переключити на плиті на малий вогонь і постійно помішувати. Соус повинен злегка загуснути.

Паралельно з цим макаронні вироби відварити до напівготовності у великій кількості солоної води.

У сковороду до соусу викласти пасту і трохи бульйону, що залишився від варіння макаронів. Довести до готовності.

Вимкнути плиту, додати до пасти яєчну суміш. Подати на стіл у мисці глибоким дном із залишками сиру в якості прикраси.

Проста карбонара з грибами в мультиварці

У багатьох сучасних мультиварках є режим для приготування пасти або спагетті. Під нього вмілі господині адаптували рецепт «Карбонара».

Склад:

  • Спагетті – 200 г;
  • Гриби (краще шампіньйони) – 300 г;
  • Сир Пармезан, подрібнений на тертці – 3 ст. ложки;
  • Цибуля-ріпка – 1 шт.;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • Вершки – 250 мл;
  • Сіль, перець за смаком.

Спагетті розламати навпіл, покласти в чашу мультиварки. Залити воду і включити потрібний режим на 8 хвилин.

Нарізати пластинками печериці, а цибулю – півкільцями. Змішати підігріті вершки з сиром. Готову пасту викласти в іншу ємність.

Помістити в чашу масло і цибулю, вибрати кнопку «смаження» і залишити на 5 хвилин, потім закинути гриби і обсмажувати до золотистого відтінку. Покласти в соус дрібно нарізаний часник, сіль, перець і вершки.

Залишити ще на 3-5 хвилин, регулярно помішуючи. Наприкінці варіння повернути в чашу спагетті.

Класичний соус для спагетті «Карбонара»

Склад:

  • Бекон сиров'ялений (не копчена) – 100 г;
  • Твердий сир (наприклад, Пармезан) – 50 р;
  • Оливкова або рослинне масло – столова ложка;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Сіль, улюблені прянощі, перець.

Дрібно нарізаний бекон обсмажити в олії, рослинному або оливковому. Подрібнений або злегка роздавлений часник додати туди ж.

Відокремити жовток 1 яйця, змішати з одним яйцем, прянощами, посолити, поперчити, злегка збити віночком. Додати до яєчної суміші сир, перед цим натертий дуже дрібно.

Суміш з'єднати з беконом і помістити на гарячі, попередньо відварені в підсоленій воді, спагетті. Паста з соусом «Карбонара» готова, кличте всіх до столу!


Спробуйте ще пасту з морепродуктами в вершково томатному соусі — пальчики оближеш!Один з найкращих італійських десертів — шоколадна панакота рецепт з фото від кращих кулінарів ви знайдете тут.Що таке локшина фунчоза, як її готувати і з чим подавати читайте на #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/chto-takoe-funchoza.html

Кілька важливих моментів

  1. Яйця перед приготуванням пасти необхідно ретельно вимити з милом, так як в процесі приготування вони не проходять серйозної теплової обробки. Краще всього під проточною водою. Кількість яєць розраховується так: на кожні 400 г спагеті 3 яйця;
  2. Для приготування пасти необхідно брати тільки макаронні вироби, у складі яких пшениця твердих сортів. Такий продукт не буде збиватися в грудку після варіння. Промивати ж холодною водою їх немає необхідності, так як соус «Карбонара» доводять до повної готовності за рахунок високої температури тільки що звареної пасти;
  3. При варінні макаронних виробів потрібно брати воду в кількості 1 літра на кожні 100 г продукту;
  4. Сіль для приготування макаронів потрібно додавати з пропорції 10 г на 1 л води. Багато солі не потрібно, так як її досить багато в беконі і сирі;
  5. Якщо щоковина свиняча або бекон здається занадто жирними, то в якості м'ясної складової соусу можна використовувати копчену курку або морепродукти;
  6. Змішувати пасту і соус треба негайно після приготування.

Класичний рецепт передбачає використання італійського пресованого сиру з козячого молока Пекоріно Романо, але він має специфічний різкий запах, тому можна повністю замінити його Пармезаном, або взяти суміш цих сирів, як часто пропонують адаптовані рецепти.

Кращий рецепт пасти «Карбонара» за п'ятнадцять хвилин від шеф-кухаря:

Паста алла Карбонара» дуже калорійне блюдо, тому тим, хто стежить за харчуванням, рекомендується вживати його на сніданок або обід.

Що ще почитати: