01 май 2019 9 582

Як приготувати макарони по-італійськи в домашніх умовах

Італійська кухня сьогодні на піку популярності. Пов'язано це не тільки з дивними смаковими характеристиками страв, народжених у різних регіонах Італії, але і з їх різноманітністю. З особливою увагою і жителі сонячної країни і туристи відносяться до макаронів (пасти).

Паста заправляється томатним і сирним соусом, який готується з м'ясом і овочами, подається в якості основного блюда або гарніру.

Нижче розглянемо популярні рецепти, які розкажуть вам, як правильно готувати макарони по-італійськи, але спочатку трохи цікавої інформації.

Італійські традиції

Незважаючи на те, що араби і індійці вживали макарони в їжу, задовго до 1200 року, саме італійці зробили їх популярними, звівши в ранг символу своєї багатогранної кухні. Перші рецепти знаменитої італійської пасти датовані кінцем XVI століття, однак, коли саме макарони стали невід'ємною частиною італійського меню, невідомо.

Одні історики наполягають на тому, що рецепт макаронів в 1292 році був привезений Марко Поло з Китаю. Інші — вважають, що на момент, коли мандрівник констатував факт наявності в раціоні китайців виробів з тіста, вони вже стояли на столах всіх італійців.

В Італії виробляють близько 350 видів паст, які відрізняються не тільки формою і розміром, але і складом.

Наприклад, користуються популярністю спагетті, пофарбовані шпинатом в зелений колір, чорні пенне, отримали свій оригінальний відтінок завдяки чорнила каракатиці.

Читайте як приготувати ароматні голубці з рисом і фаршем — смачне блюдо за домашніми рецептами.

Простий рецепт смачного молочного кексу — випічка виходить дуже ніжною і м'якою.

Візьміть на замітку рецепт дивно смачною заварний сирної паски. Десерт вийде неймовірно ніжним і вишуканим.

Класичний рецепт пасти карбонара
Інгредієнти Кількість
спагетті (обов'язково з твердих сортів пшениці) - 400 г
панчетти або солоних свинячих щічок - 150 г
сиру (оптимально - пекоріно романо) - 150 г
яєць - 2 шт.
перцю чорного меленого - за смаком
олії (оливкової) - 4 ст. л.
солі - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Найбільш відомим італійським блюдом є паста карбонара, яку люблять і готують в кращих ресторанах світу. Спагетті з беконом, сиром пекоріно романо і ароматним свіжомеленим перцем завоюють серце навіть того, хто до макаронів абсолютно байдужий.

Блюдо досить ситна і калорійна. Недарма вона є традиційною їжею італійських вугільників.

Якщо придбати панчетту або свинячі щічки не вдалося, їх можна з успіхом замінити звичним беконом, а сир пекоріно романо — пармезаном. Панчетту (бекон) нарізати брусками, сир натерти на тертці (дрібної).

Половину сиру змішати зі збитими яйцями і поперчити. Другу частину сиру теж поперчити.

Відварити спагеті у воді з додаванням ст. л. оливкової олії і солі, відкинути на друшляк.

У сковороді розігріти решту масло і обсмажити в ньому бекон до легкої прозорості. Зняти з вогню.

Яєчно-сирну суміш прогріти над киплячою водою, постійно помішуючи, влити до остившему бекону і прогріти, не доводячи до кипіння. Гарячі спагетті з'єднати з соусом, ретельно перемішати, щоб вони рівномірно просочилися соусом.

Подавати макарони по-італійськи, посипавши сиром і чорним перцем.

 

Вегетаріанська паста з песто з шпинату

Пост або вегетаріанство не є приводом відмовляти собі в задоволенні поласувати вишуканими стравами італійської кухні. Одним з таких рецептів є паста зі шпинатом. До складу рецепта вегетаріанської пасти по-італійськи входять такі компоненти:

  • 600 г макаронів;
  • 500 г свіжого шпинату;
  • 100 мл бульйону (овочевого);
  • 2 невеликих цукіні;
  • 2 середні моркви;
  • 2 зубчики часнику;
  • 5 ст. л. подрібненого фундука;
  • 1 лимон;
  • кілька гілочок м'яти;
  • 80 мл олії (оливкової);
  • 5 ст. л. пармезану;
  • сіль і гострий червоний перець за смаком.

Час приготування: 20-30 хвилин.

Калорійність вегетаріанської пасти: 115 ккал/100 гр.

Шпинат перебрати, промити, на 2 хвилини опустити в окріп і відкинути на друшляк. З лимона зняти цедру, порубати разом з часником і м'ятою. Ароматну суміш заправити ложкою масла розтерти разом зі шпинатом, фундуком, кайенским перцем і 2-ма ст. л. тертого пармезану.

Морква нарізати кубиками (великими), обсмажити в олії близько 3-х хвилин. Цукіні нарізати кубиками і всипати в моркву. Обсмажувати, помішуючи, протягом 1-2 хвилин. Овочі залити бульйоном і накрити кришкою. Тушкувати ще 3 хвилини.

Макарони (переважно пенне) відварити, з'єднати з овочами (морквою і цукіні), перемішати і розкласти по тарілках. Песто з шпинату викласти зверху, посипати пармезаном і збризнути лимонним соком.

Гострі макарони з куркою і ароматними травами

Для приготування пікантною пасти з курячим філе по-італійськи слід підготувати наступні доступні продукти:

  • 400 гр макаронів;
  • 400 гр курячого філе;
  • 1 солодкий перець (помаранчевий);
  • 200 гр консервованих у власному соку томатів з соусом чилі;
  • 1 ст. л. олії (оливкової);
  • 3 ст. л. сухих італійських трав;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • щіпка кайенского перцю;
  • по 2 ч. л. часнику (сушеного), меленої паприки і цибулі;
  • 20 мл вустерського соусу;
  • сіль за смаком.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 125 ккал/100 гр.

З'єднати всі сухі складові (трави, цибулю, паприку, часник, перець, сіль, додати вустерський соус. Суміш розподілити по страві для запікання, обваляти в ньому куряче філе. Посипати половиною рубаного часнику, накрити шаром нерезаного солодкого перцю. Готувати в попередньо розігрітій до 2000С духовці 30 хвилин, перевернути курку і залишити запікатися ще на півгодини.

На маслі обсмажити нарізану тонкими смужками курку до золотистої скоринки. Додати залишився після запікання соус, помідори, часник. Зварити спагетті до стану «на зубок», всипати до курки, перемішати і розкласти по тарілках.

Макарони по-італійськи з гарбузом і беконом

Під час сезону гарбуза можна спробувати яскравий рецепт італійської пасти з сонячним овочем. При виборі макаронів варто зупинитися на тельятелле, які найкраще гармоніюють з ароматним соусом. Необхідно підготувати такі продукти:

  • 400 гр макаронів;
  • 1 кг гарбузової м'якоті;
  • 130 гр копченого бекону;
  • 1 цибулина;
  • 60 гр вершкового масла;
  • 120 мл вершків (з мінімальною жирністю);
  • 1-2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 75 гр. хлібних крихт;
  • 1 ст. л. шніт-цибулі;
  • 50 гр. пармезану;
  • кілька гілочок свіжої петрушки;
  • по щіпці меленого чорного перцю і мускатного горіха, сіль,

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність пасти: 170 ккал/100 гр.

Гарбуз подрібнити кубиками, відварити 10 хвилин, відкинути на друшляк. У сковороді розігріти 2/3 вершкового масла і обсмажити хлібні крихти з подрібненим часником. Викласти на паперовий рушник.

Вершкове масло розтопити і обсмажити в ньому нарізану півкільцями цибулю і подрібнений кубиками бекон. Додати до цибулі і бекону гарбуз, мускатний горіх, перець, влити вершки і прогріти на повільному вогні, не допускаючи кипіння.

Зварити Пасту, дотримуючись рекомендацій на упаковці, відкинути на друшляк, помістити в сковороду з вершково-цибулевої сумішшю. Додати пармезан і шніт-цибулю, розкласти по тарілках, прикрасити хлібними крихтами і петрушкою.

Спагетті з мідіями

Для любителів морепродуктів італійська кухня пропонує безліч цікавих страв, які задовольнять потреби будь-якого гурмана, так і талії не зашкодять. Наприклад, легка і ситна паста з мідіями, для приготування якої знадобляться такі інгредієнти:

  • 400 гр макарони (спагеті, пенне ригате або будь-які інші);
  • 500 гр очищених мідій;
  • 1 кг помідор (очищених від шкірки і насіння);
  • 30 мл олії (оливкової);
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль.

Час приготування страви: 30-40 хвилин.

Калорійність: 205 ккал/100 гр.

Розтопити масло, додати в нього часник і нарізану дрібними кубиками томати. Довести суміш до кашоподібної консистенції, додати попередньо відварені 2 хвилини мідії, посолити і поперчити. Зварити спагетті, відкинути на друшляк і з'єднати з соусом. Прогріти кілька хвилин на мінімальному вогні, і подати блюдо гарячим, за бажанням посипавши пармезаном.

Головні секрети приготування

  1. При виборі макаронних виробів необхідно дивитися на рекомендації виробника щодо часу їх приготування. Паста, яка вариться менше 8 хвилин, для італійської кухні неприпустима;
  2. Для варіння макаронів необхідна велика, товстостінна і висока каструля. Це стосується, як готування страви на компанію з п'яти людей, так і однієї порції;
  3. Кількість води, яка використовується для приготування — 1 літр/100 гр макаронів. Якщо проігнорувати дане правило, то самі якісні спагетті, фетучіне або фарфалле просто злипнуться;
  4. На кожен літр води додається 10 гр солі;
  5. Не варто забувати додавати у воду і ст. л. олії оливкової, який запобігає склеювання макаронів;
  6. Засипавши макарони у киплячу воду, необхідно їх перемішати і закрити кришкою (до повторного закипання), зняти кришку, зменшити вогонь і варити до стану «на зубок»-«al dente»;
  7. Якщо дотримані всі правила, то макарони будуть твердими на смак, а в центрі залишиться тонкий білий шар, що нагадує крейда. Вимкнувши вогонь, необхідно накрити макарони кришкою і залишити «доходити» буквально на одну хвилину;
  8. Для приготування соусу можна користуватися томатною пастою — лише свіжими або консервованими помідорами у власному соку;
  9. Італійські кухарі не радять обсмажувати часник в олії. Його слід додавати в майже готовий соус, щоб зберегти аромат і неповторний смак;
  10. Тісто для справжньої італійської пасти готується на мінеральній воді. Це слід враховувати, якщо ви вирішили приготувати лазанью або традиційні радиатори з домашніх заготовок.

Який би рецепт макаронів по-італійськи ви не обрали, кожен з них порадує багатством смаку і достатньою простотою приготування. Інгредієнти при необхідності можна змінювати, вносити свої корективи, дотримуючись основної лінії.

Що ще почитати: