21 май 2019 1 611

Як спекти єгипетський пиріг «Фытыр» з заварним кремом

Що ж собою являють єгипетські пироги? Вони мають слоїсту структуру, приготовану з дріжджового тіста. Єгипетські пироги відрізняються своєю вишуканістю та особливим ніжним смаком, за рахунок кремовою прошарку «Магалябия».

Навіть якщо ви ніколи не працювали з дріжджовим або ж листковим тестом, не переживайте. Слідуючи докладного покроковому опису, ви з легкістю зможете їх приготувати, навіть не маючи досвіду і навичок.

«Фытыр» (так іменують єгипетський пиріг) готується з найбільш підручних інгредієнтів, та й до того ж, ви можете проявити імпровізацію. Наприклад, оригінальний крем «Магалябия» ви цілком можете замінити звичайним заварним кремом. Так що, все, що знадобиться, у вас обов'язково знайдеться в холодильнику.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
молоко - 750 мл
дріжджі сухі інстантні - 10 г
яйце куряче - 1 шт.
сіль поварена - щіпка
м'який спред - 200 г
борошно пшеничне - 4 ст.
цукровий пісок - 1 ст.
маргарин - 200 г
ванільний цукор - 10 г
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 276 Ккал

Як готувати єгипетський пиріг із заварним кремом:

  1. Молоко підігрійте до 35-370С, розчиніть у ньому цукор-пісок і інстантні дріжджі. Дочекайтеся, поки на його поверхні з'явиться пінна шапочка, а потім додайте щіпку солі, яйце і борошно. Замісіть м'яке еластичне тісто. Далі його слід розділити на 2 рівні частини;
  2. Покладіть одну частину на присипаної борошном робочій поверхні і розкачайте в пласт, товщиною в 10 мм, Змастіть його половиною розм'якшеного спреду і скрутіть в рулет. Сам рулет вже необхідно буде згорнути у вигляді равлика і помістити в пакет. З другою половиною тіста зробіть теж саме. Помістіть приготовані «равлики» на 2,5-3 години в холодильник (зверніть свою увагу, тісто має лежати саме в холодильнику, а не в морозильній камері!);
  3. Тим часом, почніть приготування заварного крему. Борошно розмішати в 100 мл холодного молока, розбиваючи всі утворюються грудочки. Інше молоко доведіть до кипіння, введіть в нього цукровий пісок і ванільний цукор. Слідом відправте маргарин і дочекайтеся поки він повністю розчинитися в киплячому молоці. В останню чергу, тонкою цівкою влийте борошно, розведену в холодному молоці, і продовжуйте варити крем до загустіння (постійно помішування). Готовий крем приберіть з вогню і залиште охолоджуватися при кімнатній температурі;
  4. Після 3 годин дістаньте тісто з холодильника. Місити його ні в якому разі не потрібно! Тестову «равлика» необхідно розкачати в пласт, товщиною в 1 см. Розріжте цей пласт на кілька рівних частин, і перекладіть одну з них на змащений маслом деко;
  5. Покрийте її приготованим заварним кремом і накрийте іншою частиною тіста. Підігніть краю під низ нижнього шару;
  6. З рештою тестом і кремом повторіть ті ж дії, формуючи листковий пиріг;
  7. Самий верхній шар необхідно проколоти в декількох місцях виделкою, а потім можна відправляти випікатися. Даний виріб виготовляється протягом 20-25 хвилин при 1800С. Орієнтуйтеся по утворенню на поверхні пирога красивою рум'яної скоринки;
  8. Готовий «Фытыр» подається до столу в охолодженому вигляді, при бажанні його можна посипати цукровою пудрою.

Як приготувати тарталетки з куркою і грибами читайте в нашій статті.

Як смачно приготувати свинячі реберця з картоплею на сковороді читайте тут.

Рецепт смачного сирного супу з фрикадельками — спробуйте це блюдо.

Лінивий єгипетський пиріг «Фытыр» з заварним кремом

Інгредієнти:

  • готове листкове тісто – 0,4 кг;
  • незбиране молоко – 200 мл;
  • цукор-пісок – 120 г;
  • жовток курячого яйця – 1 шт.;
  • цукрова пудра – 2 ст. л.;
  • крохмаль кукурудзяний – 3 ст. л.

Тривалість приготування: 1 год.

Кількість кКал на 100 г: 277 кКал.

Приготування:

  1. Так як тісто для ледачого єгипетського пирога ми будемо використовувати готове, то приготування необхідно починати з приготування заварного крему. Жовток курячого яйця розмішайте з кукурудзяним крохмалем, цукром і холодним цільним молоком. Збийте масу за допомогою блендера і поставте на вогонь. При постійному помішуванні доведіть масу до кипіння, а потім зніміть з вогню. За смаком можна додати трохи ванілі. Охолодіть крем до кімнатної температури;
  2. Готове листкове тісто необхідно розморозити і розділити на дві рівні частини. Першу частину трохи розкачайте і викладіть в мазанную маслом форму для випікання. Накрийте тісто охолодженим заварним кремом;
  3. Другу частину необхідно так само розкачати, а потім наскрізь проколоти в декількох місцях за допомогою виделки. Укладіть даний пласт поверх крему, краю підверніть плід перший шар;
  4. Надішліть форму для випікання в розігріту до 2000С духовку і випікайте пиріг протягом 20 хвилин. Як тільки на його поверхні почне утворюватися рум'яна апетитна скоринка – виймайте з духовки;
  5. Лінивий єгипетський пиріг з начинкою з заварного крему – готовий! Подавайте його до чаю або ж іншим улюбленим напоїв, але обов'язково в охолодженому вигляді.

Корисні поради

Якщо ви хочете, щоб у готового єгипетського пирога була хрустка апетитна скоринка, перед тим, як відправляти його в духову шафу, змастіть верхній шар збитим курячим жовтком або ж жирної сметаною. Рум'яна кірочка буде вам гарантована!

Класичний заварний крем готується з використанням масла або маргарину, але при приготуванні єгипетського пирога, масло з крему можна виключити (замінивши його крохмалем). Це пов'язано з тим, що в самому тесті і так багато олії. Його велика кількість зробить пиріг занадто калорійним і «важким».

Що ще почитати: