27 май 2019 8 798

Як спекти ароматний пиріг з варенням в духовці

Пиріг був придуманий дуже-дуже давно. Якщо вірити історичним довідками, то можна дізнатися, що цей десерт родом з давнього Єгипту і має назву «Фытыр». Пекли його там з начинкою з горіхів і родзинок.

На Русі пироги відігравали роль запрошень — їх розсилали гостям, запрошуючи тим самим гостей на свята. На самому святкуванні готувалися пироги для кожного гостя. Особливу увагу приділяли хрещеним – їм подавали пироги з варенням, вважалися одним з найсмачніших видів даної випічки.
Пиріг з варенням (класичний)
Інгредієнти Кількість
яйця - 2 шт.
борошно - 2-3 склянки
слив. масло або маргарин - пачка
цукор - стакан
ванільний цукор - пакетик
розпушувач - чайна ложка
варення - стакан
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 294 Ккал

Це найпростіший рецепт приготування пирога з варенням в духовці. Нарізати масло або маргарин і розтопити його в невеликій каструльці. До нього додати яйця і цукор, все це потрібно збити або змішати до однорідної маси.

Потім треба змішати борошно з розпушувачем або гашеного содою, після чого починати додавати її в суміш з яєць і масла.

Борошно слід сипати трохи, відразу змішуючи її з яєчно-масляною масою, щоб тісто вийшло менш крутим і більш м'яким при випічці. Тісто треба замісити, щоб воно стало еластичним і м'яким.

Тісто потрібно після цього поділити на дві частини так, щоб одна була трохи більше, а інша, природно, менше. Меншу частину слід прибрати в морозильник на годину. Далі потрібно змастити форму для випічки і присипати її борошном, після чого викласти тісто.

Після цього потрібно взяти варення і рівномірно розподілити його по тесту у формі. Потім дістаємо тісто, яке було в морозильній камері, і натираємо його на крупній тертці. Отримані крихти висипаємо рівномірно поверх варення.

Випікати пиріг слід в розігрітій до 200 градусів духовці протягом півгодини.

Пиріг з варенням на кефірі

Час приготування – 50 хв. Калорійність – 220 ккал.

Потрібно розбити в глибоку миску яйця і збити їх міксером. Потім додати цукор з сіллю і знову збити, щоб вийшла густа біла маса. Не припиняючи збивати масу, влити туди повільно рослинне масло. Кефір, заздалегідь охолоджений в холодильнику, також залити туди і збити до однорідного стану.

Після цих маніпуляцій потрібно додати розпушувач і знову збити міксером. При збиванні не варто захоплюватися – тісто швидко загусне. Отримана маса повинна бути тягучою і густою. Вона повинна литися, але не бути занадто рідкою.

Після цього можна змащувати форму. Потім в неї потрібно залити тісто, розрівняти його ложкою. Зверху по ложці накладається варення, яке теж потрібно потім розрівняти. Потім знову потрібно закласти тісто і розрівняти його.

Після цього потрібно розігріти духовку до 180 градусів, поставити туди пиріг і зменшити температуру до 160. Приблизний час випікання – 50 хвилин.

Швидкий пісочний пиріг з варенням

 

Час готування – 25-30 хв. Калорійність – 351 ккал.

Потрібно розтерти масло на тертці і змішати його з половиною борошна. Потім потрібно додати ванільного цукру, звичайного цукру і солі. Після, потрібно окремо збити яйце, додати його до борошна і розмішати до однорідної маси. Далі потрібно додати решту борошна і розпушувач, після чого знову розмішати і замісити тісто.

Тісто має бути пружним і м'яким, але не має розповзатися. Його слід поділити не дві частини, щоб вийшла одна побільше, інша поменше. Меншу частину слід покласти в морозилку на півгодини.

Потім слід змастити форму і викласти рівномірно по дну більший шматок тіста. Зверху слід залити або викласти варення і розрівняти його ложкою.

Потім потрібно натерти менший шматок тесту на крупній тертці і посипати отриманими шматочками варення.

Духовку треба розігріти до 180 градусів і поставити в неї пиріг 25-30 хвилин.

Дріжджовий пиріг з варенням в духовці

Час приготування – 30 хв запікання + 1 ч. 20 хв. підготовки. Калорійність – 280 ккал.

Спочатку потрібно трохи розігріти молоко, щоб воно було приблизно кімнатної температури. Далі потрібно додати дріжджі і перемішати до однорідного стану. Потім засипаємо в отриману масу сіль з цукром і знову перемішуємо. Тепер відставляємо все це в сторону, щоб дати активуватися дріжджам.

Через деякий час додаємо туди яйце і ретельно перемішуємо. Потім, не перестаючи заважати, додаємо по трохи борошно. Далі беремо тісто і замішуємо на столі, поверхня якого заздалегідь посипаємо борошном, інакше тісто прилипне.

Далі потрібно додати до тіста масло. Так тісто стане більш м'яким і згодом, після запікання, більш ніжним. Варто відзначити, що чим краще ви перемесите тісто і масло, тим м'якше воно буде.

Після всіх цих дій потрібно покласти тісто в глибоку широку посудину і накрити чим-небудь. Настоюватися тісто має хвилин 40. За цей час тісто підніметься, після чого його потрібно буде знову замісити і покласти туди ж і на той же час.

Потім відокремлюємо від тесту четверту частину і прибираємо в бік. Тісто викладаємо на змащену форму і акуратно розрівнюємо. Після викладаємо зверху ложками варення і розрівнюємо його. Беремо відкладену частину тіста і робимо з неї довгасті плоскі лінії, якими потрібно викласти поверх варення сіточку.

Після того, як прикрасили пиріг – поставте його в духовку, попередньо розігріту до 190-200 градусів. Запікати пиріг із дріжджового тіста з варенням в духовці близько півгодини.

Фытыр по-єгипетськи

Час приготування – 30 хв. Калорійність – 265 ккал.

Потрібно для початку розігріти молоко до кімнатної температури, після чого додати в нього дріжджі і дати відстоятися, щоб дріжджі активувалися.

В отриману масу додаємо яйце і сіль.

Все це перемішуємо до однорідного стану і, не перестаючи заважати, додаємо борошно.

Замішуємо тісто. Воно вийде не липким і крутим.

Ділимо це тісто на дві частини і тонко розкачуємо їх, але не занадто – тісто не має порватися.

Після цього пласти тіста змащуємо вершковим маслом і звертаємо обидві коржі в рулет.

Сам рулет потрібно загорнути в равлика.

Отримані равлики треба окремо покласти в целофанові пакети і поставити в холодильник години на 2.

Поки тісто в холодильнику, потрібно приготувати крем. Розбиваєте яйце в глибоку посудину і змішуєте з ним звичайний цукор, ванільний, крохмаль і півсклянки молока. Все це потрібно перемішати до однорідної маси.

Далі беремо півтора склянки молока і нагріваємо, але не кип'ятимо. Додаємо до нього молочно-яєчну масу, перемішуємо і варимо, поки не загусне.

Далі дістаємо з холодильника піднялися на дріжджах равлики і розгортаємо їх у круглі коржі, щоб вони могли поміститися у формі для запікання. Укладаємо першу корж у форму так, щоб були високі бортики, інакше крем переллється.

Потім заливаємо зверху остиглий крем і накриваємо другим коржем, загортаючи краї під перший лист. Після цього потрібно проколоти верхній шар виделкою, щоб виходив при запіканні повітря.

Запікати слід в духовці при 200 градусах протягом півгодини.

Читайте як приготувати неймовірно смачне рідке тісто для пирога.

Візьміть на замітку рецепт дивовижною тушкованої свинини з овочами в нашій статті.

Як приготувати ніжне витяжний тісто для штруделя читайте тут.

Корисні поради

  1. Пироги слід подавати теплими – так вони смачніші. Є, однак, виняток – пиріг Фытыр краще їсти теплим;
  2. Пироги найчастіше роблять круглої форми – це вважається традиційною формою цієї страви, проте імпровізувати вам ніхто не заважає;
  3. Запікати в духовці слід або на самому низькому або середньому рівні при належній температурі;
  4. Якщо начинка пирога волога, то випікати варто трохи довше і на нижньому рівні, так десерт пропечеться напевно;
  5. Завжди дотримуйтесь рецептом.

Приємного чаювання з ароматною домашньою випічкою!

Що ще почитати: