12 июнь 2019 4 634

Медовий торт «Рижик»: рецепти приготування з фото

Торт «Рижик» — давно полюбився ласунам десерт, який завоював популярність серед широких мас завдяки простому, швидкому приготуванню і використанню недорогих інгредієнтів. Медові торти — це, мабуть, незамінна солодкість на сімейних святах, привносящая якийсь особливий, домашній затишок.

Рецепт торта «Рижик» може змінюватись не тільки в залежності від кухаря, але і від наявності інгредієнтів. Тому у кожної господині з досвідом з'являється новий, індивідуальний рецепт зі своїми неповторними особливостями.

Але незмінним залишається одне: винятковий, знайомий з дитинства смак, повний сімейного щастя!

Класичний рецепт торта "Рижик" (зі сметанним кремом)
Інгредієнти Кількість
Борошно пшеничне вищого сорту - 400-450 грам
Сода харчова - 2 чайні ложки
Масло або маргарин - 100 грам
Яйце куряче - 2 штуки середнього розміру
Мед - 2 столових ложки
Пісок цукровий - 1 склянка
Сметана високої жирності - 500-600 грам
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 359 Ккал

Отже, класичний торт «Рижик» не зазнає значних змін, тому потрібно запам'ятати головні правила: коржі повинні бути тонкими й тендітними, повністю просякнуті сметанним кремом, а їх кількість може коливатися від 10 до 12.

Покрокова інструкція з фото:

  1. Збити віночком яйця з цукром до отримання міцної білої піни;
  2. Додати вершкове масло або маргарин і мед;
  3. Варити на водяній бані або на маленькому вогні, ретельно перемішуючи, поки суміш не стане повністю однорідною;
  4. Всипати 2 чайні ложки соди і продовжувати варити до тих пір, поки не зійде піна;
  5. Просіяти борошно;
  6. Остудити зняту з вогню масу, додати в неї частину борошна (вийде липка суміш);
  7. Замісити тісто, додаючи в нього борошно, поки не вийде м'яке, пластичне тісто;
  8. Поділити його на однакові шматочки від 10 до 12 штук, в залежності від бажаної кількості коржів;
  9. Розкачати кожен шматочок тіста до мінімальної товщини (не більше 2-3 мм). Тонке тісто важко перенести на деко не порвавши, тому можна розкачати коржі відразу на пергаментним папері, попередньо змастивши її олією;
  10. Перенести пергамент з тестом на деко, проткнути виделкою перед тим, як поставити в духовку, пекти 3-4 хвилини (до золотистого кольору). Дуже важливо, щоб коржі не запеклися, інакше вони додадуть десерту гіркота;
  11. Коржі остудити і вирізати з них необхідну форму одного розміру. Обрізати краю можна ще й до запікання, але залишки тіста все одно необхідно спекти (для крихти);
  12. Приготувати крем: збити в блендері сметану і цукор до пишної консистенції;
  13. Змастити рівномірно всі коржі отриманим кремом, викладаючи їх один на один;
  14. Подрібнити залишки коржів в крихту, змішати її частина з рештою вершками і змастити краю;
  15. Прикрасити верхівку торта за бажанням (можна просто посипати крихтою);
  16. Обов'язково залишити торт просочитися в холодильнику мінімум на 3-4 години, краще на ніч. Якщо все коржі добре просочаться, торт вийде більш м'яким, ніжним і смачним.

Медовик з заварним кремом

Отже, торт «Рижик» з заварним кремом від класичного відрізняється тільки кремом. Тому для тесту необхідні ті ж інгредієнти, що і в класичному рецепті, і готуються вони за вже описаною вище інструкції. Як же приготувати заварний крем?

Для крему знадобляться наступні продукти:

  • Цукор — орієнтовно 2-3 склянки в залежності від уподобань;
  • Яйця — 4 штуки;
  • Борошно — близько 5 столових ложок;
  • Молоко — 1 літр.

Якщо ви любите радувати своїх близьких різними кондитерськими виробами, то пропонуємо вам чергову «смачну» ідею. Домашній кекс на сметані: рецепти для ласунів. Будьте впевнені, всім сподобається!

Усілякі рецепти сирного крему для торта ви можете знайти тут. Кожен раз можна приготувати новий варіант крему з сиру!

Прикрасити випічку глазур'ю з какао? Не питання! Ось відмінна стаття, в якій ви знайдете різні рецепти глазурі. Красиво і смачно!

Покроковий рецепт:

  1. Розмішати цукор, яйця і борошно в ковшике;
  2. Залити отриману суміш гарячим молоком. Молоко можна замінити водою (вийде менш жирний і більш дешевий торт);
  3. Поставити на вогонь і постійно помішувати до загустіння крему;
  4. Увага: крем не повинен бути занадто рідкий. Борошно відповідає за його густоту, тому, при необхідності, можна додати більше борошна;
  5. Дати крему охолонути;
  6. Змастити коржі, приготовані за попереднім рецептом, кремом;
  7. Дати торту настоятися.

Рецепт торта «Рижик» зі згущеним молоком

В медовий торт зі згущеним молоком рецепт тіста не піддається значним змінам, для його приготування використовуються ті ж продукти і правила, що і в класичному рецепті.

Відмінною рисою «Рижика» зі згущеним молоком є його крем. Порівняно з описаними вище (класичним сметанним і заварним на молоці), крем зі згущеного молока готується куди простіше і практично не займає часу, тому підготувати його можна в той час, поки печуться коржі. Однак простота приготування нітрохи не вплине на смак десерту, а, можливо, багатьом ласунам згущений крем сподобається навіть більше.

Отже, для такого крему знадобиться мінімум продуктів: згущене молоко і масло.

При відсутності необхідних інгредієнтів або в залежності від уподобань можливі наступні заміни:

  1. Вершкове масло (1 пачка — 200-250 грам). Замість вершкового масла відмінно підійдуть вершки (не питні, а густі), особливо домашні, а ще можна використовувати навіть маргарин;
  2. Згущене молоко (1 банку). Для створення ніжного крему для цього рецепта знадобиться саме варена згущене молоко. У разі, якщо вареного згущеного молока немає і йти в магазин не хочеться або не виходить, зварити згущене молоко можна самостійно. Більш дорослі читачі напевно вже мали такий досвід у минулому і знають, що варити згущене молоко можна виключно (!) у залізниці, не відкритою і не пошкодженою банку, зануривши її повністю у кухлик з водою і тканиною на дні мінімум на дві години. Більш того, варто знати, що зварити в домашніх умовах не вийде згущене молоко на рослинних жирах. До того ж, багато господинь готують крем і з звичайною, але обов'язково якісної і натуральної згущеного молока.

Процес приготування простий до неподобства: під час випікання коржів необхідно збити в блендері всі інгредієнти для крему в необхідній кількості і змастити цією смакотою коржі, складаючи торт. Дати просочитися, поки краї коржів не стануть м'якими і ніжними.

А тепер прийшов час поглянути на процес приготування цього чудового медового торта зі згущеним молоком у відео:

Корисні поради хазяєчкам

Наостанок слід навести трохи корисної інформації, яка, безсумнівно, може стати в нагоді кожному, як початківцю, так і досвідченому кухареві в залежності від того, як саме вони звикли вимірювати інгредієнти: в ложках і склянках або вагами.

Таблиця відповідності ложок/склянок використаних інгредієнтів і грамів.

Інгредієнт Чайна ложка Столова ложка Стакан
Масло вершкове 5 грамів 17 грамів
Мед 30 грамів 325 грамів
Борошно пшенична 30 грамів 130 грамів
Цукровий пісок 10 грамів 25 грамів 200 грамів
Вершки 5 грамів 14 грамів 200 грамів
Сметана 25 грамів 210 грамів
Сода харчова 12 грамів 28 грамів

Ну, що ж, ось, мабуть, найпопулярніші рецепти медового торта «Рижик», знайомої всім з дитинства. Залишилося тільки побажати удачі у приготуванні, сміливості в експериментах і, звичайно ж, приємного апетиту!

Що ще почитати: