05 июнь 2019 2 674

Як смачно посмажити домашні котлети і напівфабрикати на сковороді

Для правильного приготування котлет на сковороді необхідно приготувати спочатку добротний якісний фарш. Потім правильно їх посмажити. Для приготування напівфабрикатів варто вибрати правильну сковороду, а точніше дно повинно бути набагато товщі, ніж у звичайній подібної посуді.

А для того щоб обсмажити котлети без масла, використовується сковорода з антипригарним покриттям.

Для того щоб правильно приготувати котлети, буває недостатнім знання рецепта. У багатьох часто щось не ладиться. То страва виходить жорстким, то розвалюється на очах, то прилипає до посуду. Щоб уникнути цього, потрібно дотримуватися деяких правил і секретів.

Як зробити домашній фарш для котлет
Інгредієнти Кількість
яловичини (тільки м'якоть) - 500 г
свинини - 500 г
білого хліба - 200 г
молока - ½ Склянки
яєць - 2 шт.
середніх цибулин - 2 шт.
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Незважаючи на те, що в наші дні постійно з'являється чимала кількість цікавих і оригінальних рецептів, безліч людей продовжують віддавати перевагу котлет.

І, в основному, господині роблять фарш своїми руками. Це не дивно, тому що з домашнього фаршу страва виходить смачне і надійне (враховуючи якість).

Етапи приготування домашнього фаршу:

  1. Необхідно вибирати м'ясо, на якому будуть відсутні різні сухожилля і плівки, оскільки їх наявність може перешкодити пропустити продукт через м'ясорубку. Перекручене м'ясо варто доповнити невеликою кількістю води. Так котлети виходять більш соковитими;
  2. Цибулю краще подрібнити в блендері для того, щоб уберегтися від зайвих сліз. Його можна обсмажити на сковороді протягом нетривалого часу, перед тим як додати до м'яса;
  3. Хліб потрібно попередньо відокремити від твердої скоринки і розмочити м'якоть в молоці. Додати у фарш і розбити туди яйця. Потім поперчити і посолити за смаком. Далі, необхідно всі інгредієнти ретельно розмішати. Після цього фарш повністю готовий;
  4. Для того щоб котлети під час обсмажування не розпадалися необхідно надати готового фаршу тягучість. Зробити це можна, відбивши його об стіл, або ж перекидаючи з руки на руку. Руки необхідно попередньо намочити у воді, оскільки так у фаршу не буде можливості до них липнути;
  5. Після того, як вироби з фаршу будуть сформовані, необхідно обкачати їх у сухарях для панірування або борошні, а потім обсмажити (докладніше про це читайте далі).

Як смажити котлетки на сковороді

Після того як котлети повністю сформовані, необхідно розігріти і змастити соняшниковою олією сковороду. Потім викласти туди сформований фарш. Накрити кришкою і обсмажити до утворення світлої скоринки.

Також потрібно обсмажити і протилежну сторону котлет. Після цього максимально зменшити вогонь і додати до котлет трохи води.

Виконавши це, знову накрити ємність кришкою і дати страві можливість трохи потушиться. При бажанні можна долити в сковороду до води трохи кетчупу, майонезу або кубик бульйону.

Для того щоб обсмажити котлетки з курячого м'яса, необхідно заздалегідь підготувати суміш для панірування. Для її приготування потрібно черствий хліб порізати на невеликі кубики і підсушити їх в духовку. Для цих цілей можна скористатися також сковородою.

Після того як курячі кульки будуть сформовані, обкатати їх потрібно в приготованих подрібнених сухариках. А далі все робити точно так само, як і у випадку із свино-яловичим фаршем.

Як смажити заморожені котлети-напівфабрикати

Багатьом жінкам не вистачає часу на проведення тривалого часу в кухонному приміщенні. Саме тому часто вони купують заморожені напівфабрикати. У подібних випадках ніхто не може обіцяти високу якість і гарний смак продукту.

Для того щоб заощадити час можна самостійно приготувати фарш і сформувати котлети у вільний час, а потім заховати і заморозити їх в морозильній камері. І діставати їх будь-якій кількості по мірі необхідності.

Для того щоб правильно і смачно приготувати напівфабрикати, необхідно застосувати своєрідну сковороду, дно якої буде товщі, ніж у звичайній. На максимальному вогні вона добре розігрівається і змащують рослинним або вершковим маслом. Важливо простежити, щоб масло в рівній кількості розподілилося по всій площі дна.

Немає необхідності заздалегідь розморожувати напівфабрикати. Прямо з морозильної камери їх можна покласти на сковороду. Потрібно простежити, щоб покладені котлети не торкалися один одного. Такі котлети повинні смажитися на максимальному вогні з усіх боків.

При такому обсмажуванні весь сік, який може виділитися з м'яса, залишиться усередині котлет. Потім необхідно зменшити вогонь до середнього, додати трохи води і прикрити кришкою. Через нетривалий час вимкнути плиту.

Рівень готовності котлеток можна визначити за допомогою двох способів. У першому випадку варто проколоти блюдо з допомогою виделки – якщо виділений сік має прозорий колір, то все вже готове.

У другому випадку необхідно розрізати котлетку на дві половини. Якщо зріз рівномірного сіруватого кольору без будь-яких вкраплень, то процес приготування можна закінчувати.

Як посмажити курячі котлети без масла на сковороді

Приготування котлеток із курячого фаршу виконується в досить швидкому темпі. Це досить смачна страва, тому всі його люблять. Для приготування цієї страви потрібні продукти, які завжди є в наявності в будь-якої господарки.

Список необхідних інгредієнтів:

  • 1 кг курячого філе;
  • Цибулина середніх розмірів;
  • 150 г хліба, обов'язково білого;
  • 1 невелика картоплина;
  • 1 яйце;
  • 3-4 ст. л. свіжого молока;
  • Сіль, перець за смаком.

Процес приготування даного страви:

    1. М'ясо курки, в першу чергу, необхідно подрібнити, використовуючи блендер або м'ясорубку. Потім додати до нього цибулину, попередньо дрібно нарізавши;
    2. Хліб необхідно замочити в молоці. Картоплю натерти на тертці, бажано як можна дрібніше;

  1. Додати до м'яса розмочений хліб, тертий картоплю і яйце;
  2. У відповідності з власним смаком додати сіль, перець і добре перемішати всі додані інгредієнти.

Для приготування курячих котлет без використання масла, потрібно застосувати сковороду з антипригарним покриттям. Для початку потрібно дуже добре нагріти сковороду. Потім на неї викладаються сформовані котлети. Їх можна зробити великими, оскільки в процесі приготування вони стануть набагато менше.

Накривати кришкою сковороду немає необхідності. Приготування повинно відбуватися на сильному вогні протягом трьох хвилин. Потім необхідно підняти одну з котлеток і перевірити на наявність рум'яної скоринки.

Потім перевернути продукт і точно так само обсмажити іншу сторону. Далі, підливається вода, в кількості необхідній для того, щоб третя частина котлет перебувала в ній. Накрити ємність кришкою і зробити вогонь плити поменше.

Тушкуватися котлетки повинні протягом 40 хвилин. При необхідності можна додавати воду.

Готове блюдо виходить дуже м'яким і соковитим.

Читайте рецепти котлет з свинячого фаршу, прості рецепти і маленькі секрети.

Класичний рецепт котлети по-київськи, дивіться покрокові інструкції.

Котлети з рибного лососевого фаршу це дуже смачно — читайте рецепт.

Корисні поради

  • Для приготування котлет потрібно використовувати тільки білий хліб, який трохи почерствел. Але з кількістю доданого хліба потрібно не переборщити, тому що блюдо вбере занадто багато жиру зі сковороди;
  • Хліб краще замочити у воді;
  • Не варто занадто сильно віджимати хліб після вимочування;
  • Під час формування страви можна помістити всередину маленький шматок вершкового масла або льоду. Котлетки будуть набагато соковитіше;
  • Цибулю для фаршу краще не перекручувати на м'ясорубці, а подрібнити ножем;
  • Перед початком приготування фарш можна помістити в холодильник на деякий час.

Готувати котлети зовсім нескладно. Важливо тільки слідувати деяким правилам і секретів.

Домашній фарш є найкращим для приготування смачних котлет, тому не варто економити і лінуватися. Тим більше, що для реалізації цих планів не потрібно великої кількості часу.

При приготуванні котлет на сковороді без застосування соняшникової олії зменшується калорійність і шкідливість продукту. Але при цьому продукт не стає менш смачним.

Що ще почитати: