Як смачно посмажити домашні котлети і напівфабрикати на сковороді
Для правильного приготування котлет на сковороді необхідно приготувати спочатку добротний якісний фарш. Потім правильно їх посмажити. Для приготування напівфабрикатів варто вибрати правильну сковороду, а точніше дно повинно бути набагато товщі, ніж у звичайній подібної посуді.
А для того щоб обсмажити котлети без масла, використовується сковорода з антипригарним покриттям.
Для того щоб правильно приготувати котлети, буває недостатнім знання рецепта. У багатьох часто щось не ладиться. То страва виходить жорстким, то розвалюється на очах, то прилипає до посуду. Щоб уникнути цього, потрібно дотримуватися деяких правил і секретів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичини (тільки м'якоть) - | 500 г |
свинини - | 500 г |
білого хліба - | 200 г |
молока - | ½ Склянки |
яєць - | 2 шт. |
середніх цибулин - | 2 шт. |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Незважаючи на те, що в наші дні постійно з'являється чимала кількість цікавих і оригінальних рецептів, безліч людей продовжують віддавати перевагу котлет.
І, в основному, господині роблять фарш своїми руками. Це не дивно, тому що з домашнього фаршу страва виходить смачне і надійне (враховуючи якість).
Етапи приготування домашнього фаршу:
- Необхідно вибирати м'ясо, на якому будуть відсутні різні сухожилля і плівки, оскільки їх наявність може перешкодити пропустити продукт через м'ясорубку. Перекручене м'ясо варто доповнити невеликою кількістю води. Так котлети виходять більш соковитими;
- Цибулю краще подрібнити в блендері для того, щоб уберегтися від зайвих сліз. Його можна обсмажити на сковороді протягом нетривалого часу, перед тим як додати до м'яса;
- Хліб потрібно попередньо відокремити від твердої скоринки і розмочити м'якоть в молоці. Додати у фарш і розбити туди яйця. Потім поперчити і посолити за смаком. Далі, необхідно всі інгредієнти ретельно розмішати. Після цього фарш повністю готовий;
- Для того щоб котлети під час обсмажування не розпадалися необхідно надати готового фаршу тягучість. Зробити це можна, відбивши його об стіл, або ж перекидаючи з руки на руку. Руки необхідно попередньо намочити у воді, оскільки так у фаршу не буде можливості до них липнути;
- Після того, як вироби з фаршу будуть сформовані, необхідно обкачати їх у сухарях для панірування або борошні, а потім обсмажити (докладніше про це читайте далі).
Як смажити котлетки на сковороді
Також потрібно обсмажити і протилежну сторону котлет. Після цього максимально зменшити вогонь і додати до котлет трохи води.
Виконавши це, знову накрити ємність кришкою і дати страві можливість трохи потушиться. При бажанні можна долити в сковороду до води трохи кетчупу, майонезу або кубик бульйону.
Для того щоб обсмажити котлетки з курячого м'яса, необхідно заздалегідь підготувати суміш для панірування. Для її приготування потрібно черствий хліб порізати на невеликі кубики і підсушити їх в духовку. Для цих цілей можна скористатися також сковородою.
Після того як курячі кульки будуть сформовані, обкатати їх потрібно в приготованих подрібнених сухариках. А далі все робити точно так само, як і у випадку із свино-яловичим фаршем.
Як смажити заморожені котлети-напівфабрикати
Багатьом жінкам не вистачає часу на проведення тривалого часу в кухонному приміщенні. Саме тому часто вони купують заморожені напівфабрикати. У подібних випадках ніхто не може обіцяти високу якість і гарний смак продукту.
Для того щоб заощадити час можна самостійно приготувати фарш і сформувати котлети у вільний час, а потім заховати і заморозити їх в морозильній камері. І діставати їх будь-якій кількості по мірі необхідності.
Для того щоб правильно і смачно приготувати напівфабрикати, необхідно застосувати своєрідну сковороду, дно якої буде товщі, ніж у звичайній. На максимальному вогні вона добре розігрівається і змащують рослинним або вершковим маслом. Важливо простежити, щоб масло в рівній кількості розподілилося по всій площі дна.
Немає необхідності заздалегідь розморожувати напівфабрикати. Прямо з морозильної камери їх можна покласти на сковороду. Потрібно простежити, щоб покладені котлети не торкалися один одного. Такі котлети повинні смажитися на максимальному вогні з усіх боків.
При такому обсмажуванні весь сік, який може виділитися з м'яса, залишиться усередині котлет. Потім необхідно зменшити вогонь до середнього, додати трохи води і прикрити кришкою. Через нетривалий час вимкнути плиту.
У другому випадку необхідно розрізати котлетку на дві половини. Якщо зріз рівномірного сіруватого кольору без будь-яких вкраплень, то процес приготування можна закінчувати.
Як посмажити курячі котлети без масла на сковороді
Приготування котлеток із курячого фаршу виконується в досить швидкому темпі. Це досить смачна страва, тому всі його люблять. Для приготування цієї страви потрібні продукти, які завжди є в наявності в будь-якої господарки.
Список необхідних інгредієнтів:
- 1 кг курячого філе;
- Цибулина середніх розмірів;
- 150 г хліба, обов'язково білого;
- 1 невелика картоплина;
- 1 яйце;
- 3-4 ст. л. свіжого молока;
- Сіль, перець за смаком.
Процес приготування даного страви:
-
- М'ясо курки, в першу чергу, необхідно подрібнити, використовуючи блендер або м'ясорубку. Потім додати до нього цибулину, попередньо дрібно нарізавши;
- Хліб необхідно замочити в молоці. Картоплю натерти на тертці, бажано як можна дрібніше;
- Додати до м'яса розмочений хліб, тертий картоплю і яйце;
- У відповідності з власним смаком додати сіль, перець і добре перемішати всі додані інгредієнти.
Для приготування курячих котлет без використання масла, потрібно застосувати сковороду з антипригарним покриттям. Для початку потрібно дуже добре нагріти сковороду. Потім на неї викладаються сформовані котлети. Їх можна зробити великими, оскільки в процесі приготування вони стануть набагато менше.
Накривати кришкою сковороду немає необхідності. Приготування повинно відбуватися на сильному вогні протягом трьох хвилин. Потім необхідно підняти одну з котлеток і перевірити на наявність рум'яної скоринки.
Потім перевернути продукт і точно так само обсмажити іншу сторону. Далі, підливається вода, в кількості необхідній для того, щоб третя частина котлет перебувала в ній. Накрити ємність кришкою і зробити вогонь плити поменше.
Тушкуватися котлетки повинні протягом 40 хвилин. При необхідності можна додавати воду.
Готове блюдо виходить дуже м'яким і соковитим.
Читайте рецепти котлет з свинячого фаршу, прості рецепти і маленькі секрети.
Класичний рецепт котлети по-київськи, дивіться покрокові інструкції.
Котлети з рибного лососевого фаршу це дуже смачно — читайте рецепт.
Корисні поради
- Для приготування котлет потрібно використовувати тільки білий хліб, який трохи почерствел. Але з кількістю доданого хліба потрібно не переборщити, тому що блюдо вбере занадто багато жиру зі сковороди;
- Хліб краще замочити у воді;
- Не варто занадто сильно віджимати хліб після вимочування;
- Під час формування страви можна помістити всередину маленький шматок вершкового масла або льоду. Котлетки будуть набагато соковитіше;
- Цибулю для фаршу краще не перекручувати на м'ясорубці, а подрібнити ножем;
- Перед початком приготування фарш можна помістити в холодильник на деякий час.
Готувати котлети зовсім нескладно. Важливо тільки слідувати деяким правилам і секретів.
Домашній фарш є найкращим для приготування смачних котлет, тому не варто економити і лінуватися. Тим більше, що для реалізації цих планів не потрібно великої кількості часу.
При приготуванні котлет на сковороді без застосування соняшникової олії зменшується калорійність і шкідливість продукту. Але при цьому продукт не стає менш смачним.