17 июнь 2019 7 863

Як приготувати соковиті котлети з фаршу телятини

Соковиті котлети з телятини — одне з найулюбленіших дітьми і дорослими страв, актуальне, як для повсякденного, так і для святкового меню.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої телятини - 500 г
лука - 1 шт.
білого черствого хліба - 2 шматочка
молока - 150 мл
яєць - 1 шт.
сухарів - для панірування
солі і перцю - за смаком
масла рослинного - 4 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Котлети з телятини з апетитною скоринкою приготувати досить просто.

Зачищене від плівок м'ясо нарізати і подрібнити в м'ясорубці разом з хлібом, розмоченим в молоці. Цибулину натерти на тертці і додати у фарш. Приправити за смаком, вбити яйце. Фарш необхідно ретельно перемішати і відбити у великій мисці або вимісити на великий обробній дошці. Дати суміші «відпочити» півгодини в холодильнику. Сформувати невеликі котлети, обваляти їх у борошні і на сковороді обсмажити до готовності.

Ароматні січені котлети з телятини

Рубані котлети відрізняються від котлет з фаршу цікавою текстурою і соковитістю. Для приготування страви знадобиться гострий і важкий ніж, а також прості і доступні інгредієнти:

  • 400 г телячої вирізки;
  • 1 велика цибулина;
  • 5-7 гілочок петрушки;
  • 2 зубчики часнику,
  • 1 яйце;
  • перець і сіль;
  • соняшникова або топлене масло для обсмажування.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 145 ккал/ 100 р.

М'ясо зачистити від зайвого жиру і плівок, промити, просушити за допомогою паперової серветки і дрібно нарубати ножем. Часник, цибулю і зелень подрібнити і додати до м'яса. Поперчити, посолити січену масу, додати яйце і ретельно вимісити. Котлетну масу слід відбити, щоб зробити її більш повітряної і ніжною. Залишити в холодильнику на півгодини.

Сформовані котлети не потрібно обвалювати в борошні, що робить їх не тільки смачними, але і мінімально шкодять фігурі. Обсмажити на сковороді на середньому вогні з обох сторін по 3 хвилини , і в попередньо розігрітій до 190 0С духовці довести до готовності (близько 15 хвилин). Рум'яні і соковиті котлети подають на стіл з будь-яким гарніром, наприклад, з відварним рисом і свіжими овочами.

Рецепт смачного і корисного козячого сиру, який так легко можна приготувати в домашніх умовах.

Смачний салат — рецепт на швидку руку з покроковими фото.

Рецепти смачних дієтичних страв з кабачків на будь-який смак.

Парові дієтичні котлети з телятини

Котлети, приготовлені на пару, можуть стати частиною раціону людей, які думають про своє здоров'я і стежать за фігурою. Приготувати їх можна з простих інгредієнтів. Це:

  • 500 г телятини;
  • 100 мл молока,
  • 30-40 г черствої булки;
  • перець і сіль.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 205 ккал/ 100 р.

Промиту під проточною водою і очищену від плівок телятину подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера, з'єднати з попередньо розмоченим в молоці хлібом, приправити і фарш посолити. Масу необхідно ретельно вимісити, що дозволить котлет не розвалитися при приготуванні. Формуються котлетки змоченими у воді руками. Готувати парові котлети 30 хвилин в пароварці, попередньо змастивши сітчасту підставку рослинним маслом.

Парові котлети для дитячого раціону

Такі котлетки з телятини на пару для дітей стануть відмінним рішенням для їх меню. Для приготування необхідно всього кілька простих інгредієнтів:

  • 400 г телятини (очищеної від жиру і плівок);
  • 1 невеликий кабачок;
  • 1 цибулина;
  • сіль;
  • олія для змащування підставки пароварки.

Час приготування котлет: 50-60 хвилин.

Кількість калорій: 128.

М'ясо, цибулю і кабачок нарізати шматками і подрібнити у блендері або м'ясорубці. Фарш посолити і ретельно відбити про обробну дошку. Сформовані мокрими руками котлетки розмістити на піддоні пароварки і готувати з моменту закипання води близько 20-35 хвилин (час залежить від розміру котлет). Подавати зі свіжими овочами та зеленню.

Запечені котлети з телятини у вершковому соусі

Оригінальний смак і соковитість котлет, приготованих в духовці з вершковим соусом, не може залишити байдужим жодного гурмана. Для їх приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 г фаршу з нежирної телятини;
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 300 мл вершків для соусу;
  • 100 мл молока;
  • 3-4 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. манної крупи;
  • 30 мл топленого або соняшникової олії;
  • улюблені спеції, перець, сіль.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 260 ккал/ 100 р.

Цибулю натерти або подрібнити за допомогою блендера, додати до м'ясного фаршу.

Додати манку, спеції і сіль, залишити на 30 хвилин для набухання. З котлетної маси сформувати невеликі круглі котлетки і обсмажити їх на сковороді до золотистої скоринки апетитною.

Котлети викласти на деко, змащене невеликою кількістю соняшникової олії і залити підігрітими і приправленими сіллю і перцем вершками. Готувати в розігрітій до 180 °С духовці півгодини. Такі соковиті котлети з фаршу телятини, приготовлені в духовці, чудово поєднуються з рисом або макаронами.

Корисні поради

  1. Додавши до фаршу овочі, наприклад, гарбуз, білокачанну, цвітну капусту, кабачок, можна зробити блюдо менш калорійним і більш соковитим, що особливо актуально це для дитячого раціону;
  2. Додати страві яскравості допоможуть додані до котлетної маси невеликі шматочки різнокольорового солодкого перцю, нарізана зелень;
  3. Яйце не дає котлет розвалитися в процесі обсмажування, але робить страву менш ніжним, і замінити яйце можна ретельним відбиванням фаршу і півгодинним витримкою його в холодильнику;
  4. Вибираючи м'ясо для парових котлет, варто віддавати перевагу менш жирним частинах туші, що дозволить трохи знизити калорійність страви без шкоди його смаковим якостям;
  5. Для смаження варто зупинити свій вибір на частинах туші з жирком, наприклад, на шиї або лопатці;
  6. Пропустити м'ясо через решітку м'ясорубки слід двічі, що додасть масі легкість і ніжність;
  7. Зробити смажені і духові м'ясні вироби більш соковитими можна, додавши в фарш 100 г холодної води або жменю колотого льоду;
  8. Обсмажувати котлети можна не тільки в рослинному, але і в топленому вершковому маслі;
  9. Для панірування краще використовувати не магазинні, а власноруч приготовані сухарі, для яких досить подрібнити підсушений хліб в блендері;
  10. Телятина чудово поєднується з іншими видами м'яса — свининою, курятиною, індичкою, які можна додавати у фарш;
  11. Приготований фарш можна заморожувати, але в цьому випадку в нього не варто заздалегідь додавати цибулю.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: