Як приготувати соковиті котлети з фаршу телятини
Соковиті котлети з телятини — одне з найулюбленіших дітьми і дорослими страв, актуальне, як для повсякденного, так і для святкового меню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжої телятини - | 500 г |
лука - | 1 шт. |
білого черствого хліба - | 2 шматочка |
молока - | 150 мл |
яєць - | 1 шт. |
сухарів - | для панірування |
солі і перцю - | за смаком |
масла рослинного - | 4 ст. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Котлети з телятини з апетитною скоринкою приготувати досить просто.
Зачищене від плівок м'ясо нарізати і подрібнити в м'ясорубці разом з хлібом, розмоченим в молоці. Цибулину натерти на тертці і додати у фарш. Приправити за смаком, вбити яйце. Фарш необхідно ретельно перемішати і відбити у великій мисці або вимісити на великий обробній дошці. Дати суміші «відпочити» півгодини в холодильнику. Сформувати невеликі котлети, обваляти їх у борошні і на сковороді обсмажити до готовності.
Ароматні січені котлети з телятини
Рубані котлети відрізняються від котлет з фаршу цікавою текстурою і соковитістю. Для приготування страви знадобиться гострий і важкий ніж, а також прості і доступні інгредієнти:
- 400 г телячої вирізки;
- 1 велика цибулина;
- 5-7 гілочок петрушки;
- 2 зубчики часнику,
- 1 яйце;
- перець і сіль;
- соняшникова або топлене масло для обсмажування.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 145 ккал/ 100 р.
М'ясо зачистити від зайвого жиру і плівок, промити, просушити за допомогою паперової серветки і дрібно нарубати ножем. Часник, цибулю і зелень подрібнити і додати до м'яса. Поперчити, посолити січену масу, додати яйце і ретельно вимісити. Котлетну масу слід відбити, щоб зробити її більш повітряної і ніжною. Залишити в холодильнику на півгодини.
Сформовані котлети не потрібно обвалювати в борошні, що робить їх не тільки смачними, але і мінімально шкодять фігурі. Обсмажити на сковороді на середньому вогні з обох сторін по 3 хвилини , і в попередньо розігрітій до 190 0С духовці довести до готовності (близько 15 хвилин). Рум'яні і соковиті котлети подають на стіл з будь-яким гарніром, наприклад, з відварним рисом і свіжими овочами.
Рецепт смачного і корисного козячого сиру, який так легко можна приготувати в домашніх умовах.
Смачний салат — рецепт на швидку руку з покроковими фото.
Рецепти смачних дієтичних страв з кабачків на будь-який смак.
Парові дієтичні котлети з телятини
Котлети, приготовлені на пару, можуть стати частиною раціону людей, які думають про своє здоров'я і стежать за фігурою. Приготувати їх можна з простих інгредієнтів. Це:
- 500 г телятини;
- 100 мл молока,
- 30-40 г черствої булки;
- перець і сіль.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 205 ккал/ 100 р.
Промиту під проточною водою і очищену від плівок телятину подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера, з'єднати з попередньо розмоченим в молоці хлібом, приправити і фарш посолити. Масу необхідно ретельно вимісити, що дозволить котлет не розвалитися при приготуванні. Формуються котлетки змоченими у воді руками. Готувати парові котлети 30 хвилин в пароварці, попередньо змастивши сітчасту підставку рослинним маслом.
Парові котлети для дитячого раціону
Такі котлетки з телятини на пару для дітей стануть відмінним рішенням для їх меню. Для приготування необхідно всього кілька простих інгредієнтів:
- 400 г телятини (очищеної від жиру і плівок);
- 1 невеликий кабачок;
- 1 цибулина;
- сіль;
- олія для змащування підставки пароварки.
Час приготування котлет: 50-60 хвилин.
Кількість калорій: 128.
М'ясо, цибулю і кабачок нарізати шматками і подрібнити у блендері або м'ясорубці. Фарш посолити і ретельно відбити про обробну дошку. Сформовані мокрими руками котлетки розмістити на піддоні пароварки і готувати з моменту закипання води близько 20-35 хвилин (час залежить від розміру котлет). Подавати зі свіжими овочами та зеленню.
Запечені котлети з телятини у вершковому соусі
Оригінальний смак і соковитість котлет, приготованих в духовці з вершковим соусом, не може залишити байдужим жодного гурмана. Для їх приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г фаршу з нежирної телятини;
- 1 велика ріпчаста цибулина;
- 300 мл вершків для соусу;
- 100 мл молока;
- 3-4 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. манної крупи;
- 30 мл топленого або соняшникової олії;
- улюблені спеції, перець, сіль.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Калорійність: 260 ккал/ 100 р.
Цибулю натерти або подрібнити за допомогою блендера, додати до м'ясного фаршу.
Додати манку, спеції і сіль, залишити на 30 хвилин для набухання. З котлетної маси сформувати невеликі круглі котлетки і обсмажити їх на сковороді до золотистої скоринки апетитною.
Котлети викласти на деко, змащене невеликою кількістю соняшникової олії і залити підігрітими і приправленими сіллю і перцем вершками. Готувати в розігрітій до 180 °С духовці півгодини. Такі соковиті котлети з фаршу телятини, приготовлені в духовці, чудово поєднуються з рисом або макаронами.
Корисні поради
- Додавши до фаршу овочі, наприклад, гарбуз, білокачанну, цвітну капусту, кабачок, можна зробити блюдо менш калорійним і більш соковитим, що особливо актуально це для дитячого раціону;
- Додати страві яскравості допоможуть додані до котлетної маси невеликі шматочки різнокольорового солодкого перцю, нарізана зелень;
- Яйце не дає котлет розвалитися в процесі обсмажування, але робить страву менш ніжним, і замінити яйце можна ретельним відбиванням фаршу і півгодинним витримкою його в холодильнику;
- Вибираючи м'ясо для парових котлет, варто віддавати перевагу менш жирним частинах туші, що дозволить трохи знизити калорійність страви без шкоди його смаковим якостям;
- Для смаження варто зупинити свій вибір на частинах туші з жирком, наприклад, на шиї або лопатці;
- Пропустити м'ясо через решітку м'ясорубки слід двічі, що додасть масі легкість і ніжність;
- Зробити смажені і духові м'ясні вироби більш соковитими можна, додавши в фарш 100 г холодної води або жменю колотого льоду;
- Обсмажувати котлети можна не тільки в рослинному, але і в топленому вершковому маслі;
- Для панірування краще використовувати не магазинні, а власноруч приготовані сухарі, для яких досить подрібнити підсушений хліб в блендері;
- Телятина чудово поєднується з іншими видами м'яса — свининою, курятиною, індичкою, які можна додавати у фарш;
- Приготований фарш можна заморожувати, але в цьому випадку в нього не варто заздалегідь додавати цибулю.
Приємного апетиту!