26 март 2019 2 023

Правильний рецепт домашнього хліба на заквасці

Ми впевнені, що ви не тільки давно метаєте спробувати справжнього хліба, але і знаходитеся в пошуку того самого, цього рецепти його приготування. Ваш час настав!

Хліб – усьому голова. Адже, правда, ж! Ні один день нашого життя не обходиться без нього. Бутерброди? Хліб! До супу або котлети? Може, до свіжого салату? Або ароматного соковитого шашлику? Скрізь і завжди нам потрібен хліб. Тому, швидше читайте далі, щоб швидше насолодитися отриманим результатом.

Сьогодні ми приготуємо хліб на заквасці з правильного, повного та цим рецептом. Тому, якщо ви зацікавлені, то залишайтеся з нами. Ми не тільки дамо вам повний список правильних продуктів, але і розповімо, як правильно готувати.

На кілька приготування батонів хліба піде небагато, але й немало часу – трохи більше двадцяти однієї години, що є майже добу. Забагато, правда? Але нехай вас приваблює те, що хліб буде свіжим, буде справжнім, хрустким, домашнім і просто божевільно ароматним!

Правильний і повний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
160 г борошна - 3 порції
закваски - 260 р
160 мл води - 3 порції
соняшникової олії - 45 мл
солі - 30 г
теплої води - 1150 мл
цільнозернового борошна - 110 г
пшеничного борошна - 1950 р
Час приготування: 1400 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Приготування хліба на заквасці:

  1. У велику ємність (4 л +) залити закваску;
  2. З першої порції борошна і першої порції води (по 160 г) замісити тісто і додати його до заквасці;
  3. Перемішати тісто з закваскою, доводячи масу до однорідної;
  4. Залишити в мисці і накрити на п'ять годин, прибравши ємність в тепло;
  5. За кілька хвилин до того, як пройде час, замісити тісто з другої частини борошна і другої частини води;
  6. Коли час вийде, додати до заквасці друге тісто, знову перемішати і знову відправити в тепло на п'ять годин;
  7. Через п'ять годин окремо додати до масі борошно, перемішати до однорідності;
  8. Окремо додати воду, теж доводячи до однорідності;
  9. Відставити ємність з вмістом в тепле місце ще на чотири години;
  10. Через чотирнадцять годин опара повинна зрости хоча б у два рази;
  11. З отриманої опари прибрати 260 г, що і стане закваскою для вашого наступного хліба;
  12. Помістити в ємність, прикрити рушником і прибрати до кращих часів в саму нижню частину холодильника;
  13. До великої порції опари, з якою ми далі будемо працювати, додати теплу воду і масло;
  14. Інгредієнти перемішати лопаткою або ж звичайною ложкою знову до однорідності;
  15. Взяти миску, яка за обсягом ще більше попередньої, і пропустити в неї спочатку цільнозернове, а потім пшеничне борошно;
  16. Додати сіль і змішати три сипучих компонента;
  17. До них же вилити опару і замісити м'яке, але трохи липке тісто;
  18. Коли все вийшло, залишити тісто у ємності ще на сорок хвилин, не забувши прикрити його плівкою;
  19. Підготувати листи, змазані маслом;
  20. Потім обім'яти масу і розділити на кількість частин, яке бажаєте;
  21. Кожну порцію тісто обім'яти протягом п'яти хвилин і помістити на деко, формуючи бажану форму;
  22. Залишити все заготівлі хліба ще на чотири години підніматися;
  23. Коли тісто підніметься в два рази, його можна відправляти в гарячий духовий шафа, який повинен бути заздалегідь прогрітим до 200 за Цельсієм;
  24. Хліб запікається мінімум сорок хвилин, а максимально одну годину і сорок хвилин. Тут все залежить від розміру і форми хліба. Перевіряти можна зубочисткою через сорок хвилин;
  25. Готового хліба на заквасці дати повністю охолонути на решітці.

Ради в допомогу господиням

 

Борошно для випічки завжди в обов'язковому порядку потрібно просіяти. Буде тільки краще, якщо ви зробите це кілька разів. Адже таким чином вона насичується киснем, а потім насичує їм вашу випічку. Саме це і сприяє пишності і легкості готових виробів.

Дуже важливо щоразу вимішувати, збивати або перемішувати маси до однорідного кольору і консистенції. Бо тільки в такому разі, все правильно вийде. Наприклад, якщо ви погано розмішали борошно в тесті, то вона не розчиниться, так і запечеться. Повірте, не дуже апетитне видовище.

Щоб тісто добре і активно піднімалося, дуже важливі умови для зростання тіста на заквасці. Це приміщення обов'язково повинно бути теплим і в ньому не повинно бути протягів. І, як би смішно не звучало, але таке тісто любить ваш гарний настрій.

За рецептом з рідин у нас присутня вода, причому двічі. Тісто буде ніжнішою і ароматнішою, якщо замінити воду молоком. Така заміна в рецептах завжди зробить результат тільки смачніше.

Вымешанным і готовим виробам обов'язково потрібно ще настоятися на деко або у формах, щоб ще підрости. Для цього їм знову ж таки потрібно і важливо тепло. Це важливо тому, що якщо ви відправите хліб в духовку, він, звичайно підніметься. Але потім він впаде і запечеться в тому ж вигляді. А якщо дати тісту заздалегідь підійти, то і запечеться воно в такому ж пишному вигляді.

Якщо розвести трохи картопляного крохмалю водою і додати в тісто, то хлібець буде ще смачніше і ще пишніше.

Коли тісто підходить, воно не тільки відпочиває. Але за цей час воно ще і з'єднує між собою всі компоненти, їх аромати і смаки. Тому, відпочинок потрібен у будь-якому випадку.

Дуже часто зростаюче тісто накривають чистими і сухими рушниками. Але для тих, хто боїться забруднити «свіжий» кухонний атрибут, рекомендуємо використовувати харчову плівку. Її перевага ще й у тому, що через неї видно увесь процес зростання.

Формуючи тісто всього і двох інгредієнтів (на початку рецепта) буде краще, та й зручніше, якщо ви будете наливати воду/молоко в борошно, а не всипати борошно в рідину.

Посуд, у якій зростає і замішується тісто, обов'язково повинна бути чистою і сухою. Інакше в процесі замішування, а особливо в процесі росту, тісто може увібрати в себе зайві смаки і аромати.

Рекомендується використовувати всі продукти однієї температури. Для цього попередньо потрібно дістати все з холодильника. Виняток – якщо в рецепті вказано, що той чи інший продукт потрібно нагріти або, навпаки, використовувати холодним.

Для роботи з тестом завжди потрібно мати чисті і сухі руки. Це правило дуже важливо, так як вологі руки змінять консистенцію тіста і згодом це може погано вплинути на результат. Тому, перш ніж торкатися до тіста, руки треба добре вимити і ретельно висушити.

На початку запікання духова шафа відкривати не варто. Тісто може впасти і тоді воно більше не підніметься. Уявіть свій стан після двадцяти годин очікування цього моменту.

Щоб прибрати переживання стосовно того, що хліб буде жирним через олії, ми можемо порадити вам, замінити його борошном. Просто припылить деко і тоді поміщати на нього майбутній хліб на заквасці. Або ж встелити дно дека пергаментним папером.

Щоб все було по-справжньому, пропонуємо запекти ваші хлібні батони в справжній печі, якщо, звичайно, у вас є така можливість. Від цього ви отримаєте нереальне задоволення!

Чим відрізняється діжонська гірчиця від звичайної дізнайтеся з нашої статті.

Як правильно приготувати квашену капусту з м'ясом і грибами читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати плов з морепродуктів в казані — відмінна альтернатива набридлому страви з м'яса.

Обов'язково спробуйте приготувати такий хлібець у себе вдома. І неважливо, духовка буде це чи піч. Він підходить для обох випадків і в будь-якому з них вийде неймовірним!

Що ще почитати: