Як спекти хліб на пиво в домашніх умовах
Кожен з нас мріє з'їсти на сніданок або обід шматочок ароматного домашнього хліба. Все частіше більшість господинь віддають перевагу рецептом хліба на пиві. І не дивно! Випічка виходить м'якою і соковитою, з хрусткою скоринкою зі всіх сторін.
При цьому зовсім необов'язково чекати кілька годин, поки тісто підніметься. Приготований в духовці або хлібопічці, хліб вже менше, ніж через годину, буде радувати близьких своїм незвичайним смаком і ароматом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сухих дріжджів - | пакетик |
рафінованої соняшникової олії - | 2 ст. л. |
житнього борошна - | 1,5 склянки |
цукрового піску - | 2 ч. л. |
коріандру - | 1 ч. л. |
пшеничного борошна - | 2 склянки |
темного пива - | 300 мл |
солі - | 1 ч. л. |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Рецепт покроково:
- У невеликій каструлі злегка підігріти пиво, додати олії і добре перемішати. Після чого вилити в чашу хлібопічки, посолити і поцукрянити;
- Пшеничне і житнє борошно просіваються через сито і висипаються в чашу;
- Додаються дріжджі;
- Включити хлібопічку у режим «Цільнозерновий хліб», середню скоринку і вага один кілограм;
- Коли пролунає звуковий сигнал, в тісто потрібно додати коріандр;
- Хліб буде готовий менше, ніж через три години. Його потрібно буде витягнути з чаші і остудити протягом години.
Випічка на темному пиві в хлібопічці виходить м'якою і пористої, а коріандр додасть їй незвичайний аромат і смак.
Читайте як приготувати смачну курячу печінку в сметані в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт дуже смачного і ситного супу з опеньків. Спробуйте наш рецепт.
Якщо ви любите картопляне пюре, напевно, вам стане в нагоді наш рецепт смачної підливи з м'яса.
Випічка в духовці
Інгредієнти:
- житнє борошно – 220 г;
- пшеничне борошно – 220 г;
- 2 ч. л. розпушувача для випічки:
- коричневий цукор – 100г;
- вершкове масло – 150 г;
- пиво – 350 мл;
- 1 ст. л. рослинної або оливкової олії.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: в 100 г 220 ккал.
Етапи приготування:
- Духовку розігріти до 190◦;
- У глибокій чашці змішати два види борошна, розпушувача і цукру;
- У чашу налити пива і перемішати з сухою сумішшю до однорідної маси;
- Форма для випічки змивається невеликою кількістю масла;
- Замішане тісто і викласти зверху полити попередньо розтопленим теплим вершковим маслом;
- Випікати тісто в гарячій духовці до утворення золотистої скоринки протягом однієї години;
- Готову булку потрібно витягнути, накрити чистим рушником і остудити хвилин п'ятнадцять.
Приготовлена в духовці буханець хліба, відрізняється хрусткою скоринкою і м'якою м'якушкою. Чудово підходить до м'ясних страв і для бутербродів.
Рецепт без використання дріжджів
Інгредієнти:
- житнє борошно – ½ кг;
- цукровий пісок – 1 ст. л.;
- щіпка солі;
- пакетик розпушувача;
- 50 г базиліка;
- 300 г живого темного пива.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 220 ккал в 100 р.
Рецепт хліба на пиві без дріжджів по кроках:
- У глибокій посудині ретельно перемішати борошно, базилік, цукор, сіль і розпушувач;
- У суху суміш потрібно потроху вливати пива і перемішувати. Повинна вийти однорідна консистенція;
- Стіл посипати борошном, в якій потрібно вимісити готове тісто, поки воно не вийде м'яким. Тісто має злегка тягнутися;
- Тесту потрібно надати круглу форму і розрізати зверху ножем. Для краси можна посипати невеликою кількістю борошна;
- Пергаментний папір змастити оливковою олією і викласти майбутню булку;
- Духовку потрібно попередньо розігріти до 180◦. Випікати сорок хвилин;
- Готовий хліб дістати і остудити кілька хвилин.
Цей рецепт підійде для любителів свіжого ароматного, але непышного хліба.
Поради господиням
- Для приготування тіста борошно краще всього просіяти: в цьому випадку готовий хліб на пиві вийде м'яким і повітряним;
- Для замісу тіста за бажанням можна вибрати темне або світле пиво. Краще всього віддати перевагу живого пива: що містяться в великій кількості бактерії, роблять тісто більш м'якою і пишною;
- Дуже важливо при змазуванні форми для випічки маслом стежити, щоб хліб не пригорав: під впливом високих температур масла починають виділяти канцерогени, які шкідливі для здоров'я. До того ж можуть зіпсуватися смакові якості готового продукту;
- Зверху хліб поливають розтопленим вершковим маслом для утворення хрусткої скоринки. При бажанні його можна просто додати в тісто, збільшивши при цьому на 100 г;
- У тісто можна додати зелений лук, помідори, кмин, кунжут;
- Щоб легко розрізати теплу свіжу булку, ніж потрібно опустити в гарячу воду і потім обтерти серветкою.
Приємного апетиту!