15 март 2019 14 099

Як приготувати справжній хліб на сковороді

Сьогодні ви відкриєте для себе щось дійсно незвичайне! Ми будемо готувати самий звичайний хліб, але не в печі, не в хлібопічці і навіть не в духовці. Нам знадобиться лише суха сковорода і трохи ваших зусиль. Виходить дуже смачно, а головне, що свіже хліба ви ніде не знайдете!

Як спекти традиційний хліб
Інгредієнти Кількість
сіль - 10 г
борошно - 350 г
цукор - 1 пучку
вода - 0,4 л
семола (борошно грубого помелу) - 150 г
рослинна олія - 60 мл
сухі дріжджі - 10 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 221 Ккал

Цей варіант готується за три години. Багато, звичайно, але якщо враховувати, що печеться хліб – це дурниця. Обов'язково спробуйте, не пошкодуєте.

Як приготувати:

  1. Воду підігріти до теплого стану.
  2. Додати цукор і дріжджі, заважати до тих пір, поки компоненти повністю не розчиняться.
  3. Дати настоятися в такому вигляді п'ятнадцять хвилин.
  4. У глибоку ємність залити масло, додати борошно через сито, сіль, семолу.
  5. Все це перемішати і влити опару, яка вже має підійти.
  6. Вимішувати компоненти протягом чверті години.
  7. Після цього прибрати тісто в тепло на півтори години, накрити.
  8. Потім обім'яти, поділити на чотири частини.
  9. Кожну з них розкачати в корж і в центрі зробити дірку.
  10. Накрити рушником на півгодини.
  11. Потім проколоти кожну корж виделкою в чотирьох місцях.
  12. Обсмажити до золотистого кольору з усіх сторін.
Порада: можна присипати коржі борошном, поки вони відпочивають півгодини, щоб рушник не прилипло.

Дріжджовий хліб на сковороді

Любите максимально пишний і м'який хліб? Тоді варіант його приготування на дріжджах для вас. Спробуєте разом з нами?

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сухі дріжджі 15 г
сіль 5 г
вода 250 мл
рослинна олія 40 г
борошно 550 г
цукор 10 г
вершкове масло 20 г

Знадобиться на приготування – 2 години.

В одній порції – 267 калорій.

Як приготувати:

  1. Воду нагріти в сотейнику до теплого стану.
  2. Вилити в миску, поцукрянити і посолити, додати дріжджі і рослинне масло.
  3. Перемішати, накрити і дати постояти хвилин п'ятнадцять. Цього часу буде досить, щоб дріжджі проявили свою активність.
  4. Після цього масу перемішати і ввести в неї борошно через сито і обов'язково частинами.
  5. Замісити однорідне тісто і поставити в тепло на цілу годину.
  6. Коли пройде час, обім'яти його і поділити на частини.
  7. Кожну розкачати в корж і дати їй підрости.
  8. Сковороду розігріти і обсмажити коржі до рум'яного кольору з обох сторін.
  9. Змастити олією і можна їсти.

Порада: щоб хліб вийшов оригінальним, його можна натерти часником, а потім змастити маслом.

Бездріжджовий варіант

Швидше за все, ви назвете наступний хліб коржем. І в чомусь ви праві, адже дріжджів в ньому немає. Але в будь-якому випадку ці коржі виходять дуже смачними, повірте!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сіль 5 г
борошно 0,6 кг
рослинна олія 30 мл
вода 200 мл

Знадобиться на приготування – 30 хвилин.

В одній порції – 272 калорії.

Як приготувати:

  1. Борошно посолити, пропустити через сито.
  2. Влити воду і ретельно все перемішати.
  3. Вмішати масло і дати настоятися тесту хвилин двадцять.
  4. Після цього сформувати з нього ковбаску.
  5. Нарізати її на частини і кожну з них розкачати в корж.
  6. Обсмажити коржі на сухій сковороді.

Порада: за смаком можна вмішати в тісто трохи горіхів або спецій.

Спробуйте спекти хліб з сиром в духовці і хлібопічці за нашими рецептами. Здивуйте близьких смак і аромат домашньої випічки.

Тут ви дізнаєтеся, як зробити хліб без додавання дріжджів в мультиварці.

Читайте правильний рецепт ароматної домашнього хліба на заквасці.

Як приготувати зі спеціями

Житній хліб зі спеціями на сковороді – це смачно і дуже просто. Якихось сорок хвилин — і все готово. Це навіть швидше, ніж сходити в магазин! Приготуйте як-небудь на дозвіллі.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кефір 250 мл
яйце 1 шт.
житнє борошно скільки знадобиться
сода 2 дрібку
сіль 1 пучку
спеції 10 г

Знадобиться на приготування – 40 хвилин.

В одній порції – 248 калорій.

Як приготувати:

  1. Яйце збити з дрібкою солі і соди.
  2. Влити кефір, додати спеції, перемішати.
  3. Всипати стільки борошна, щоб вийшло липке тісто.
  4. Дати настоятися хвилин десять і додати ще борошна так, щоб вийшло м'яка маса.
  5. Розкачати тісто за розміром сковороди з допомогою качалки.
  6. Її дно присипати борошном і викласти туди майбутній хліб.
  7. Готувати десять хвилин під кришкою.
  8. Потім перевернути і готувати ще стільки ж тим же способом.
Порада: буде смачно, якщо додати в хліб насіння.

Корисні поради

Коли ви будете готувати хліб з дріжджами, обов'язково приготуйте опару і тримайте її в теплому місці. Саме за цей час вирішиться доля вашої випічки. Якщо опара не піднялася, значить, дріжджі не працюють, і потрібно використовувати нові. Це відмінний спосіб випробувати їх, щоб даремно не переводити велику кількість інгредієнтів.

В будь-який з рецептів ви можете ввести різні добавки, щоб отримати щось незвичайне, оригінальне. Це може бути мак, мелену каву, подрібнені горіхи або насіння. Можна додати навіть какао, але важливо, щоб воно було без цукру, інакше вийде кекс, а не хліб.

Якщо ви готуєте дріжджовий варіант, обов'язково робіть це в теплому приміщенні, де немає протягів. Можна поставити миску навіть поруч з газом або включеної духовкою. Так дріжджі швидше почнуть працювати, і ви швидше спробуєте свій домашній хлібець.

Щоб ваша випічка довше залишалася свіжою, додайте в якості рідини кефір. Кажуть, саме з цим компонентом все зможе довше зберігатися. Але якщо вас в родині багато, навряд чи вам знадобиться цей рада, тому що розлетиться такий хліб, як гарячі пиріжки.

Якщо ви переживаєте, що хліб таки пристане до сковороді, присипте її. Це може бути борошно (будь-який сорт і вид), манна крупа, сухарі. Можна, звичайно, і змастити сковороду, але тоді вийде вже наполовину пиріжок, який, на жаль, залишиться маслянистим.

Можна приготувати хліб на заквасці, але це займе у вас в два, а то і в три рази більше часу, до того ж не факт, що все вийде. Тому ми пропонуємо вам такий простий (ну до жаху ж просто) і смачний варіант.

Домашній хліб на сковороді більше схожий на пишну коржик, а в деяких рецептах і на млинець. Але це дуже смачно, поживно і максимально натурально. Обов'язково спробуйте, набагато краще магазинного варіанти!

Що ще почитати: