Як смачно приготувати буряк з часником і майонезом
Буряк з часником і майонезом – дивовижно смачний, легку в приготуванні і корисний салат, який любить кожен. Готувати його можна як на урочисті дати, так і на кожен день для різноманітності щоденного меню.
Особливості страви, калорійність
Головна особливість цієї страви полягає в простоті його приготування. Господині не потрібно довго мучитися, щоб приготувати ось такий нехитрий салатик. Але наскільки він корисний для фігури? Спробуємо розібратися, скільки ж калорій міститься в звичайної порції такого салату.
Припустимо, що салат складається з 125 гр відвареного буряка, одного зубка часнику і 15 гр майонезу. Тоді таблиця калорій виглядає наступним чином.
Продукт | Захід | Вага, гр | Білки, гр | Жири, гр | Вуглеводи, гр | Кал, ккал |
---|---|---|---|---|---|---|
Буряк варена | 125 гр | 125 | 2,25 | 0 | 13,5 | 61,25 |
Часник | 1 зубок | 4 | 0,26 | 0,02 | 1,2 | 5,7 |
Майонез столовий | 15 гр | 15 | 0,36 | 10,05 | 0,59 | 94,05 |
Разом | 144 | 2,87 | 10,07 | 15,29 | 161 |
Яку буряк вибрати для салату
Купуючи буряк на ринку дуже складно помилитися, адже її столові сорти схожі на кормові зовні, а їх смакові якості сильно відрізняються.
Головні показники того, що перед вами кормовий буряк:
- Величезний розмір;
- Світле забарвлення шкірочки;
- Є бородавки і тріщини;
- Багато корінців.
Намагайтеся вибирати тільки буряк правильної округлої форми невеликого розміру. Чим менше вона – тим більша вірогідність того, що вона дуже смачна. Якщо ви готуєте салат з відвареного буряка, то варити її потрібно, дотримуючись такі прості правила:
- Не чистити;
- Класти в киплячу воду;
- Не зрізати хвостик;
- Не солити.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
невелика буряк - | 1 шт. |
часник - | два зубки |
майонез - | 2 ст. л. |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 161 Ккал |
Одним з найбільш швидких в приготуванні страв є салатик із звичайної сирої буряків.
Буряк вимити, ретельно очистіть від щільної шкірки і натріть на терочке для корейської моркви.
Часник пропустіть через землянку, розітріть в ступці або подрібніть будь-яким іншим, зручним для вас методом. Компоненти перемішайте і додайте столовий майонез.
Такий салатик стане гарним доповненням до гарніру або м'яса. У ньому багато вітамінів, так як буряк не була піддана термічній обробці.
Варений буряк з часником, майонезом і сиром
Салат з сирого буряка хороший, так як багатий на вітаміни, але далеко не всім до смаку цей продукт в сирому вигляді. Розглянемо більш універсальний рецепт, до складу якого входить буряк у вареному вигляді.
Необхідні складові на 4 порції:
- Дві круглих червоних буряків середнього розміру;
- Два зубчики часничку;
- 100 гр. голландського сиру;
- Спеції і сіль за бажанням;
- Майонез.
Спосіб кулінарної обробки:
- Щоб буряк не втратила свій прекрасний запас вітамінів і зберегла яскравий колір, вам потрібно відварити її на пару (у звичайній каструлі, пароварці або мультиварці) або ж попередньо запекти в духовій шафі, не знімаючи шкірки. Час термічної обробки безпосередньо залежить від її діаметра і становить не менше вісімдесяти хвилин;
- Варений овоч остудити і зняти з нього шкірку;
- Далі подрібніть цей продукт так, як вам зручніше – пропустіть через м'ясорубку, натріть на крупній тертці або порубаєте на дрібні брусочки;
- Салат викладається на тарілку в такому порядку – буряк, тертий голландський сир, рубаний часник і зверху красиво приправити майонезом.
Якщо попередньо відварити коренеплід, то такий салат готується за лічені хвилини.
Інші версії салату
Якщо вам набридли звичайні спагетті, каші, картоплю, і ви жадаєте урізноманітнити сімейне меню корисною і смачною їжею, то візьміть собі на замітку такі нехитрі страви з буряка з часником і майонезом.
Салат з буряка, горіхів і чорносливу
Це блюдо не залишить байдужими ваших гостей, які однозначно знайдуть його смак дуже оригінальним. Такий салат не тільки відмінно доповнює основні страви, але може виступати в яскравої ролі моно закуски.
Необхідні інгредієнти:
- Дві буряків середнього діаметра;
- Один зубок часнику;
- 6 штучок чорносливу;
- Жменю ядер волоських горішків;
- Сіль, спеції і майонез за бажанням.
Кулінарний процес такий:
- У киплячій воді відваріть вимиту, але неочищену буряк;
- Покладіть чорнослив у металеву посудину, залийте крутим окропом, щільно прикрийте кришкою і дайте постояти протягом чотирьох-шести хвилин. Воду відцідити, а з чорносливу видалити кісточки і дрібно порубаєте його;
- Ядра волоських горіхів подрібніть ножем. Не варто їх пропускати через кавомолку, так як даний рецепт передбачає саме наявність твердих їх часток;
- Часник пропустіть через землянку;
- У глибокій тарілці (ідеально — поглибленої салатниці) перемішайте всі компоненти і заправити майонезом.
Всі! Ваш оригінальний і, безсумнівно, смачний салатик готовий.
Як приготувати заморожені мідії, читайте смачні рецепти.
Салат із стручкової квасолі і курки за нашим рецептом.
Рецепт з курячого шашлику на шпажках читайте тут.
Буряковий салат з кислинкою
Якщо вам набрид смак продуктів, і ви хочете спробувати щось нове і в той же час корисне, то ми пропонуємо вам спробувати рецепт приголомшливого бурякового салату з цитрусами або одягають.
Необхідні інгредієнти:
- Буряк;
- Часник;
- Майонез або бальзамічний оцет;
- Шпинат;
- Зелень за смаком;
- Лайм;
- Лимон.
Спосіб приготування:
- Спечіть буряк в духовій шафі на середньому вогні при встановленій температурі до 200проС. При цьому коренеплід має бути загорнутим у фольгу з дірочками для паровідводу. Для рівномірного пропікання продукту потурбуйтеся про те, щоб на деку була достатня кількість солі;
- Готовому коренеплоду дати охолонути, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці;
- Шпинат нарізати довгастими смужками і приправити соком з половинки лимона;
- Часник придавити;
- Із зелені відмінно підійдуть селера і петрушка, хоча можливі й інші варіації;
- Всі компоненти перемішати і заправити майонезом;
- Викласти на підготовлену салатницю гіркою, зверху прикрасити трикутничками з лайма.
Цей салат можна готувати і з сирого буряка. В такому разі її потрібно помити, очистити від хвостиків і шкірки, натерти на тертці для корейської моркви, і заправити лимонним соком і бальзамічним оцтом. У такій ванні її варто протримати півгодини, після чого віджати і використовувати для салату. Замість бальзамічного оцту можна скористатися будь-яким фруктовим оцтом.
Запропоновані нами рецепти однозначно сподобається не тільки вам, але і вашим дорогим гостям. Вживаючи в їжу буряк, ви можете збагатити свій організм корисними вітамінами, мінералами і мікроелементами, серед яких: В, ВВ, С, каротиноїди, фолієва і пантотенова кислоти, калій, залізо, магній, марганець, йод, кобальт, мідь, цинк, фосфор, сірка, цезій, рубідій, хлор і багато інших мега корисних речовин. Крім всього вище перерахованого, слід врахувати і той факт, що буряк містить багато клітковини, яка необхідна для правильного обміну речовин.
Цей овоч чудово очищає організм від гнильних бактерій і регулює жировий обмін. Готуйте корисні салати з цього чудесного коренеплоду і будьте здорові!