08 май 2019 14 646

Як смачно приготувати буряк з часником і майонезом

Буряк з часником і майонезом – дивовижно смачний, легку в приготуванні і корисний салат, який любить кожен. Готувати його можна як на урочисті дати, так і на кожен день для різноманітності щоденного меню.

Особливості страви, калорійність

Головна особливість цієї страви полягає в простоті його приготування. Господині не потрібно довго мучитися, щоб приготувати ось такий нехитрий салатик. Але наскільки він корисний для фігури? Спробуємо розібратися, скільки ж калорій міститься в звичайної порції такого салату.

Припустимо, що салат складається з 125 гр відвареного буряка, одного зубка часнику і 15 гр майонезу. Тоді таблиця калорій виглядає наступним чином.

Продукт Захід Вага, гр Білки, гр Жири, гр Вуглеводи, гр Кал, ккал
Буряк варена 125 гр 125 2,25 0 13,5 61,25
Часник 1 зубок 4 0,26 0,02 1,2 5,7
Майонез столовий 15 гр 15 0,36 10,05 0,59 94,05
Разом 144 2,87 10,07 15,29 161

Яку буряк вибрати для салату

Купуючи буряк на ринку дуже складно помилитися, адже її столові сорти схожі на кормові зовні, а їх смакові якості сильно відрізняються.

Головні показники того, що перед вами кормовий буряк:

  • Величезний розмір;
  • Світле забарвлення шкірочки;
  • Є бородавки і тріщини;
  • Багато корінців.

Намагайтеся вибирати тільки буряк правильної округлої форми невеликого розміру. Чим менше вона – тим більша вірогідність того, що вона дуже смачна. Якщо ви готуєте салат з відвареного буряка, то варити її потрібно, дотримуючись такі прості правила:

  1. Не чистити;
  2. Класти в киплячу воду;
  3. Не зрізати хвостик;
  4. Не солити.
Якщо ж ви все-таки бачите необхідність у знятті шкірки, то зробіть це безпосередньо перед варінням, так як в іншому випадку вона втратить багато вітаміну С. Щоб продукт не втратив красивий світло, воду потрібно накапати трошки оцту або цитрусового лимонного соку.
Салат з буряка з часником і майонезом
Інгредієнти Кількість
невелика буряк - 1 шт.
часник - два зубки
майонез - 2 ст. л.
спеції - за смаком
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 161 Ккал

Одним з найбільш швидких в приготуванні страв є салатик із звичайної сирої буряків.

Буряк вимити, ретельно очистіть від щільної шкірки і натріть на терочке для корейської моркви.

Часник пропустіть через землянку, розітріть в ступці або подрібніть будь-яким іншим, зручним для вас методом. Компоненти перемішайте і додайте столовий майонез.

Такий салатик стане гарним доповненням до гарніру або м'яса. У ньому багато вітамінів, так як буряк не була піддана термічній обробці.

Варений буряк з часником, майонезом і сиром

Салат з сирого буряка хороший, так як багатий на вітаміни, але далеко не всім до смаку цей продукт в сирому вигляді. Розглянемо більш універсальний рецепт, до складу якого входить буряк у вареному вигляді.

Необхідні складові на 4 порції:

  • Дві круглих червоних буряків середнього розміру;
  • Два зубчики часничку;
  • 100 гр. голландського сиру;
  • Спеції і сіль за бажанням;
  • Майонез.

Спосіб кулінарної обробки:

  1. Щоб буряк не втратила свій прекрасний запас вітамінів і зберегла яскравий колір, вам потрібно відварити її на пару (у звичайній каструлі, пароварці або мультиварці) або ж попередньо запекти в духовій шафі, не знімаючи шкірки. Час термічної обробки безпосередньо залежить від її діаметра і становить не менше вісімдесяти хвилин;
  2. Варений овоч остудити і зняти з нього шкірку;
  3. Далі подрібніть цей продукт так, як вам зручніше – пропустіть через м'ясорубку, натріть на крупній тертці або порубаєте на дрібні брусочки;
  4. Салат викладається на тарілку в такому порядку – буряк, тертий голландський сир, рубаний часник і зверху красиво приправити майонезом.

Якщо попередньо відварити коренеплід, то такий салат готується за лічені хвилини.

Інші версії салату

Якщо вам набридли звичайні спагетті, каші, картоплю, і ви жадаєте урізноманітнити сімейне меню корисною і смачною їжею, то візьміть собі на замітку такі нехитрі страви з буряка з часником і майонезом.

Салат з буряка, горіхів і чорносливу

Це блюдо не залишить байдужими ваших гостей, які однозначно знайдуть його смак дуже оригінальним. Такий салат не тільки відмінно доповнює основні страви, але може виступати в яскравої ролі моно закуски.

Необхідні інгредієнти:

  • Дві буряків середнього діаметра;
  • Один зубок часнику;
  • 6 штучок чорносливу;
  • Жменю ядер волоських горішків;
  • Сіль, спеції і майонез за бажанням.

Кулінарний процес такий:

  1. У киплячій воді відваріть вимиту, але неочищену буряк;
  2. Покладіть чорнослив у металеву посудину, залийте крутим окропом, щільно прикрийте кришкою і дайте постояти протягом чотирьох-шести хвилин. Воду відцідити, а з чорносливу видалити кісточки і дрібно порубаєте його;
  3. Ядра волоських горіхів подрібніть ножем. Не варто їх пропускати через кавомолку, так як даний рецепт передбачає саме наявність твердих їх часток;
  4. Часник пропустіть через землянку;
  5. У глибокій тарілці (ідеально — поглибленої салатниці) перемішайте всі компоненти і заправити майонезом.

Всі! Ваш оригінальний і, безсумнівно, смачний салатик готовий.

Як приготувати заморожені мідії, читайте смачні рецепти.

Салат із стручкової квасолі і курки за нашим рецептом.

Рецепт з курячого шашлику на шпажках читайте тут.

Буряковий салат з кислинкою

Якщо вам набрид смак продуктів, і ви хочете спробувати щось нове і в той же час корисне, то ми пропонуємо вам спробувати рецепт приголомшливого бурякового салату з цитрусами або одягають.

Необхідні інгредієнти:

  • Буряк;
  • Часник;
  • Майонез або бальзамічний оцет;
  • Шпинат;
  • Зелень за смаком;
  • Лайм;
  • Лимон.

Спосіб приготування:

  1. Спечіть буряк в духовій шафі на середньому вогні при встановленій температурі до 200проС. При цьому коренеплід має бути загорнутим у фольгу з дірочками для паровідводу. Для рівномірного пропікання продукту потурбуйтеся про те, щоб на деку була достатня кількість солі;
  2. Готовому коренеплоду дати охолонути, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці;
  3. Шпинат нарізати довгастими смужками і приправити соком з половинки лимона;
  4. Часник придавити;
  5. Із зелені відмінно підійдуть селера і петрушка, хоча можливі й інші варіації;
  6. Всі компоненти перемішати і заправити майонезом;
  7. Викласти на підготовлену салатницю гіркою, зверху прикрасити трикутничками з лайма.

Цей салат можна готувати і з сирого буряка. В такому разі її потрібно помити, очистити від хвостиків і шкірки, натерти на тертці для корейської моркви, і заправити лимонним соком і бальзамічним оцтом. У такій ванні її варто протримати півгодини, після чого віджати і використовувати для салату. Замість бальзамічного оцту можна скористатися будь-яким фруктовим оцтом.

Запропоновані нами рецепти однозначно сподобається не тільки вам, але і вашим дорогим гостям. Вживаючи в їжу буряк, ви можете збагатити свій організм корисними вітамінами, мінералами і мікроелементами, серед яких: В, ВВ, С, каротиноїди, фолієва і пантотенова кислоти, калій, залізо, магній, марганець, йод, кобальт, мідь, цинк, фосфор, сірка, цезій, рубідій, хлор і багато інших мега корисних речовин. Крім всього вище перерахованого, слід врахувати і той факт, що буряк містить багато клітковини, яка необхідна для правильного обміну речовин.

Цей овоч чудово очищає організм від гнильних бактерій і регулює жировий обмін. Готуйте корисні салати з цього чудесного коренеплоду і будьте здорові!

Що ще почитати: