30 апрель 2019 40

Як смачно загасити рибу минтай з овочами

Минтай — популярна океанічна риба сімейства тріскових. Його відрізняє доступність і невисока вартість, але за своїми корисними якостями він не гірше дорогих сортів риби.

По кількості деяких вітамінів і мікроелементів минтай входить в першу десятку. Особливо багатий йодом, селеном, фосфором, вітамінами А, групи В, РР, С і Е. Його рекомендують дітям, вагітним жінкам, людям, ослабленим після хвороби.

Незамінний минтай для дієтичного харчування, тому що в його складі 99% білка і води, а жирів майже немає. Калорійність цієї риби 72 ккал.

На смак минтай сухуватий, що не всім подобається. Щоб виправити цей недолік, його готують з овочами, додають соуси, вершки, сметану. Тим, хто давно його не робив і забув деталі приготування, допоможуть наступні матеріали. У них можна дізнатися, як поліпшити смак цієї корисної риби.

Загальні рекомендації приготування

Ці поради стануть в нагоді для будь-якого рецепту:

  1. Найчастіше в магазині продається минтай заморожений. Перш, ніж почати готувати, його потрібно заздалегідь розморозити. Якщо цього не зробити, то при гасінні він розвалиться і втратить смак. Розморожувати найкраще природним шляхом – залишити в посуді при кімнатній температурі;
  2. Тушку треба випатрати, прибрати темну плівку з черевця, видалити всі плавці, при необхідності зрізати голову і хвіст. Ікру і печінку можна згасити разом з рибою;
  3. Якщо тушка занадто велика, то хребет видаляють: обережно зрізають вздовж нього м'ясо, починаючи з хвоста;
  4. Овочі до риби додають полусырыми, їх лише злегка пасерують у подрібненому вигляді, а потім тушкують разом з рибою;
  5. Щоб блюдо під час приготування не пригоріло, в нього додають соуси або воду;
  6. З спецій для гасіння минтая підійде запашний перець, мускат, лавровий лист, імбир, гвоздика. Продаються готові приправи для риби.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
минтай - 1,5 кг
пісне масло - 3 ст. ложки
томатне пюре - 3 ст. ложки
нежирні вершки - 70 мл
цибулю і моркву - по 4 шт.
лавровий лист - 1 шт.
приправи і сіль - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 74 Ккал

Цей рецепт можна назвати класичним, так як в його складі моркву і цибулю – найпопулярніші овочі для приготування минтая.

Порядок приготування тушкованого минтая з овочами в томатному соусі:

  1. Тушки потрошимо і промиваємо, прибираємо плавники і хвіст;
  2. Розбираємо на порційні шматочки, натираємо улюбленими приправами, перцем, солимо. Поки риба просочується спеціями, готуємо моркву і цибулю;
  3. Овочі очищаємо від шкірки. Цибулю ріжемо тонкими кільцями, моркву шаткуємо;
  4. Вершки з пастою перемішуємо, якщо потрібно солимо;
  5. Обсмажуємо цибулю, доки колір його не стане золотистим;
  6. Приєднуємо до цибулі моркву пасеруємо все до м'якості;
  7. Коли овочева суміш буде готова, ділимо її на дві частини, половину залишаємо на сковороді;
  8. На сковороду з овочевою сумішшю розкладаємо шматочки риби, зверху накриваємо другою частиною;
  9. Вміст сковороди заливаємо сумішшю вершків з томатною пастою і тушкуємо 30 хвилин. Після того, як сковорода добре нагріється, робимо слабкий вогонь;
  10. Лавровий лист додаємо в кінці.
  11. В тарілках тушковану рибу прикрашаємо зеленню.

Минтай з овочами, тушкований в сметані

Сметана робить смак риби вершковим, додає соковитість і жирність. Краще брати сметану з вмістом жиру не менше 20%.

Продукти:

  • риба минтай – 1 кг;
  • сметана – 400 мл;
  • моркву і цибулю – по 150 г;
  • приправа;
  • чорний перець;
  • соняшникова олія – 30 г;
  • сіль;
  • вода – 100 мл

Готується страва 40 хвилин. Калорійність — 142 ккал в 100 р.

Покроковий рецепт приготування минтая, тушкованої з овочами в сметані:

  1. Розбираємо тушки, ріжемо на шматочки, присаливаем, перчимо до смаку, додаємо приправи і залишаємо просочитися на 20 хвилин;
  2. Очищаємо овочі і подрібнюємо: цибулю півкільцями або четвертинками, морква шаткуємо;
  3. Пасеруємо їх на рослинній олії;
  4. Через 7 хвилин додаємо воду, і злегка солимо;
  5. На розкладаємо овочі рибу, зверху все поливаємо сметаною;
  6. Тушкуємо 20 хвилин. Кришка повинна бути закрита, вогонь – слабкий.

Минтай з морквою та цибулею, тушкований в мультиварці

Цей рецепт сподобається тим, хто любить різноманітні овочі. Він підійде для низькокалорійної дієти, тому що всі страви готуються майже без масла у власному соку.

Продукти:

  • філе минтая – 1 кг;
  • овочі – по 2 шт. середньої величини:
  • цибуля;
  • помідори;
  • перець;
  • морква;
  • чорний перець;
  • томатне пюре – 25 г;
  • пісне масло – 30 г;
  • сіль.

Готується блюдо близько 1 години. Калорійність — 65,5 ккал в 100 р.

Порядок приготування:

  1. Розбираємо філе на шматочки, солимо, додаємо приправу і перець;
  2. Очищаємо овочі. Томати перед тим, як чистити, бланшируем — поміщаємо ненадовго в гарячий окріп;
  3. Всі по черзі подрібнюємо: цибулю тонкими кільцями, перець кубиками або тонкими смужками, помідори довільними шматочками, моркву шаткуємо;
  4. У каструлю наливаємо олію, кладемо спочатку шматочки філе, потім овочеву суміш, додаємо сіль;
  5. Накриваємо кришкою і готуємо 50 хвилин в режимі «Гасіння»;
  6. Лавровий лист, томатне пюре і додаємо зелень за 10 хвилин до закінчення. Риба минтай, тушкована під цибулею і морквою в мультиварці, готова.

Рецепт брускети з помідорами — спробуйте приготувати вишукану і просту закуску, яка так популярна в Італії.

Читайте як приготувати домашню ковбасу з свинини в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти супу з нутом і куркою.

Тушковане філе риби з овочами в духовці

У духовці всі страви набувають особливий смак, це ж стосується і риби з овочами.

Продукти:

  • філе – 600 г;
  • олія соняшникова – 70 г;
  • овочі – по 2 шт.: помідори, морква, цибуля;
  • чорний перець;
  • сіль;
  • паприка;
  • зелень петрушки;
  • мелена гвоздика.

Готується страва 1 година 10 хвилин. Калорійність — 69,4 ккал в 100 р.

Порядок приготування:

  1. Невеликі шматочки філе натираємо перцем, паприкою, меленою гвоздикою, сіллю і залишаємо на півгодини просочитися спеціями;
  2. Шаткуємо морква, ріжемо цибулю четвертинками кілець і пасеруємо 5 хвилин;
  3. Очищаємо від шкірки помідори, ріжемо кубиками;
  4. Додаємо порізаний помідор на сковороду і пасеруємо ще 7 хвилин;
  5. Філе обсмажуємо з обох сторін;
  6. У посуд для випічки кладемо овочеву суміш і підсмажене філе пошарово, поки вони не закінчаться;
  7. Поміщаємо в духовку на півгодини. Готуємо при температурі 180 градусів.

В тарілках тушковане блюдо, прикрашаємо зеленню петрушки.

Тушкований минтай з овочами подають як гарячу страву, як гарнір до нього підійде відварний рис. Якщо овочів в рецепті багато, то можна взагалі обійтися без гарніру. Після охолодження страва не втрачає смаку і подається як холодна закуска.

Використовуючи нескладні рецепти приготування минтая, можна значно поліпшити смак цієї нехитрої, але корисної риби, і урізноманітнити меню.

Що ще почитати: