04 март 2019 47

Як готувати торт з заварного тіста в домашніх умовах

Часто хочеться вразити гостей і близьких смачною і незвичайної випічкою. Більше всього для цих цілей підходять тістечка із заварного тіста. Вони хороші не тільки на смак, але і за зовнішнім виглядом, а тому будуть прикрасою столу під час будь-якого свята.

Рецепт торта з заварного тіста зі сметанним кремом
Інгредієнти Кількість
яйце - 4 штуки
вода - ½ Склянки
борошно - 150 г
масло вершкове - 80 г
молоко - ½ Склянки
сметана (жирність – 20%) - 0,7 кг
цукор - 150 г
сіль - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 137 Ккал

Цей варіант торта можна назвати «базовим». При його використанні, легко проявити фантазію, змінюючи форму, прикраси і відтінки смаку, а можна нічого не змінювати і просто насолодитися випічкою з заварного тесту, яка і так хороша.

Хід приготування:

  1. У каструлі змішати воду з молоком і вершковим маслом, поставити ємність на вогонь;
  2. Коли масло виявиться повністю талим, необхідно додати сіль (рідина не повинна закипіти – це важливо);
  3. Всипати борошно в рідину і змішати всі компоненти, використовуючи швидкі дрібні (а після — великі) руху;
  4. Тісто не тримати на вогні занадто довго, а після виключення полум'я дочекатися поки воно досить охолоне і вбити в каструльку всі чотири яйця (але не разом, а окремо один від одного);
  5. Дно дека покрити пергаментом, змастити його вершковим маслом і викласти тісто смужками поверх масла;
  6. Деко поставити в духовку розігріту до 180С, випікати вироби протягом 20-ти хвилин;
  7. Збити разом сметану і цукор, а вийняті з духовки смужки поламати на більш дрібні частини і викласти в блюді для подачі на стіл на свій розсуд;
  8. Залити основу торта кремом зі сметани і витримати в холодильнику 3-4 години;
  9. Через зазначений час можна посипати страву тертим шоколадом і подати його до чаю.

Торт «Ніжність»

Цей двічі заварний десерт отримав свою назву не просто так, він дійсно дуже ніжний. При правильному дотриманні рецептури він повинен буквально танути в роті. Такий торт із заварного тіста доведеться дуже до речі до святкового столу або вечірніх посиденьок.

Інгредієнти:

  • яйце – 5 штук;
  • вода – 0,2 л;
  • сіль – 1 / 3 чайної ложки;
  • масло рослинне – 60 мл;
  • масло вершкове – 250 г;
  • борошно – 0,2 кг;
  • сметана (жирність – 25%) – 0,3 кг;
  • цукор – 120 г;
  • ванілін – 1 р.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 266 ккал.

Хід приготування:

  1. Насамперед слід підготувати заварную основу під крем: змішати за допомогою віночка сметану, дві столові (з гіркою) ложки борошна, цукровий пісок, ванілін з одним курячим яйцем в сотейнику;
  2. Поставити сотейник на газ, відрегулювавши вогонь до середнього рівня;
  3. Не припиняючи помішувати, дочекатися, поки крем закипить і придбає густоту;
  4. Вимкнути газ, закрити сотейник харчовою плівкою так, щоб вона торкалася поверхні крему, і прибрати ємність в прохолоду, де її вміст охолоне до рівня кімнатної температури;
  5. У вільний проміжок часу можна приступити до приготування заварного тіста: закип'ятити воду, в яку додана сіль, вершкове масло (50 г) і рослинне масло;
  6. Після закипання води максимально знизити силу полум'я, до киплячої рідини досипати борошно (130-150 г), все ретельно змішати з допомогою дерев'яної лопатки, роблячи масу однорідної;
  7. Тісто не знімати з вогню ще дві хвилини, щоб воно перестало липнути до стінок, і пропав вихідний від нього запах сирої борошна;
  8. Остуджувати отриману масу протягом п'яти хвилин, а після вбити в неї (обов'язково по черзі) чотири яйця;
  9. Ретельно вимісити тісто (мають зникнути всі грудочки, а маса набуде гладкість, блиск і буде трохи тягнутися при витаскуванні ложки);
  10. Отриманого обсягу тесту повинно вистачити на два прямокутні коржі розміром 30х40 см, але шар тесту буде дуже тонкий, і викладати його на пергамент для випікання потрібно змоченими в холодній воді руками;
  11. Для випікання коржів духовка повинна працювати в режимі 200С протягом 10-ти хвилин;
  12. Після приготування коржі як можна швидше потрібно викласти на рушник (воно повинно бути чистим і сухим);
  13. У той час, коли коржі будуть остигати можна завершити приготування крему: збиваючи заварную основу з допомогою міксера, частинами додавати до неї залишки вершкового масла (200 г) та досягати однорідності маси (крем повинен стати густим і шовковистим);
  14. Кожен з коржів розділити поперек на три рівні частини (всього їх має вийти 6 штук), промазати кремом кожну з частин, залишаючи певну кількість для оформлення верхній і бічний частин торта;
  15. Готовому частування потрібно дати настоятися протягом 2-12 годин у холодильнику.

Макаронс — рецепт з покроковими фото. Візьміть на замітку кілька варіантів рецептів з європейських кухонь.

Як смачно приготувати кабачки на грилі читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт парових котлет з риби — смачно, корисно і просто.

Покроковий рецепт торта «Тропіканка»

Торт «Тропіканка» з заварним тістом відрізняється легкістю. Для його приготування потрібні коржі з заварного тіста, фруктовий заварний крем і деяке терпіння.

Інгредієнти:

  • вода – 0,2 л;
  • желе для тортів – 2 упаковки;
  • фрукти (для начинки) – за бажанням;
  • молоко – 1,1 л;
  • масло вершкове – 0,3 кг;
  • ванілін – 1 г;
  • маргарин – 150 г;
  • борошно – 0,5 кг;
  • коньяк – 50 мл;
  • яйце – 7 шт;
  • цукор – 0,3 кг;
  • сіль – щіпка;

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 300 ккал.

Хід приготування:

  1. У каструльці закип'ятити воду, додавши до неї маргарин і сіль;
  2. Потроху, постійно помішуючи, всипати в каструлю 2 склянки борошна;
  3. Дати тісту трохи охолонути, потім по черзі вбити в нього 6 яєць і все ретельно збити, щоб маса придбала однорідність;
  4. На пергаментному аркуші накреслити бажаний контур підстави майбутнього торта;
  5. Змастити лист маслом і викласти на дно форми;
  6. Тісто завантажити в порожнину кондитерського мішка і окреслити раніше намальований контур лінією приблизно у 3,5 мм і заповнити його внутрішню площу косою кліткою з розміром вічок приблизно 3х3 см;
  7. Деко поставити в духову піч і випікати, поки вона не придбає золотавий колір (близько третини години), паралельно підготувати іншу заготовку для коржа, вже з прямою клітиною (все має бути по 2 коржа кожного виду);
  8. В чисту каструльку влити молоко (1 л), досипати склянку цукру і поставити ємність на вогонь;
  9. Окремо збити яйце, молоко (100 мл) і борошно (150 г), влити цю масу в каструльку з вскипевшим молоком і цукром, постійно помішуючи;
  10. Зняти каструльку з вогню, коли молочна суміш придбає густоту, дати вмісту охолонути, а після збити, додаючи вершкове масло (200 г), ванілін і коньяк;
  11. Можна приступати до складання торта викласти один корж, в просвіти між лініями вкласти шматочки фруктів, а зверху промазати кремом (укласти поверх першого коржа другий і все повторити, то ж з третьою);
  12. Верхньому, четвертому коржу фруктове наповнення не потрібно, лише кремове покриття;
  13. Тонко нарізаними фруктами прикрасити десерт;
  14. Розвести желе і залити їм поверхню торта, дати частування настоятися в холодильнику до наступного ранку;
  15. Торт готовий!

Десерт із заварного тіста «Дамські пальчики»

Приготування торта «Дамські пальчики» завжди доречно, якщо ви маєте намір провести вечір за приємним чаюванням в колі родини або друзів. Особливо добре він поєднується з кавовими напоями.

Інгредієнти:

  • масло вершкове — 160 г;
  • сметана (жирність – 20%) — 0,4;
  • варена згущене молоко — 0,5 кг;
  • горіхи — 150 г;
  • шоколад — 50 г;
  • вершки — 1 чайна ложка;
  • борошно — 250 г;
  • молоко — 0,3 л;
  • яйце — 5 штук.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 285 ккал.

Хід приготування:

  1. Закип'ятити в каструлі молоко з вершковим маслом (150 г);
  2. Всипати 1,5 склянки борошна і максимально швидко замісити тісто;
  3. Всі грудочки повинні бути розбиті, а тісто – легко відставати від стінок;
  4. Дати отриманої масі трохи охолонути, потім одне за іншим вбити в неї яйця;
  5. Використовуючи кондитерський мішок потрібно зробити кілька однакових «пальчиків» на аркуші пергаменту, вкладеному в деко і запікати їх у духовці, поки вони не підрум'яняться (поки елементи випікаються духовку відкривати не можна, інакше вони опадуть);
  6. Збити сметану зі згущеним молоком і повністю «викупати» в цьому кремі кожен «пальчик»;
  7. Приготувати глазур, розтопивши за допомогою водяної бані шоколад з маслом і вершками;
  8. Всі «пальчики» скласти у формі гірки і покрити їх візерунком з глазурі, виливаючи її тонкою цівкою;
  9. Дати торту вистоятися в холодильнику пару годин і подати на стіл.

«Стос» для самого урочистого випадку

Це самий святковий варіант десерту з заварного тіста. Особливо добре він виглядає, якщо прикрасити його за допомогою розтопленого шоколаду, ягід або горіхів. При цьому «Стос» відрізняється простотою приготування.

Інгредієнти:

  • вода — 0,3 л;
  • масло вершкове — 0,2 кг;
  • сіль — за смаком;
  • борошно — 0,25 кг;
  • яйце — 6 штук;
  • вершки — 0,7 л;
  • цукрова пудра — за смаком;
  • шоколад — 150 р.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 281 ккал.

Хід приготування:

  1. Покласти в сотейник вершкове масло, посолити і поставити на вогонь, щоб воно розтопилося;
  2. Коли масло стане рідким, треба додати до нього води і борошна (попередньо просіяного);
  3. Тісто безперервно заважати, щоб консистенція вийшла однорідної;
  4. Коли вміст сотейника завариться, потрібно зняти його з вогню і дати охолонути;
  5. По черзі вбити в сотейник яйця, безперервно збиваючи тісто (воно має набути однорідність і м'якість);
  6. Застелити дно дека пергаментом, на нього кондитерським мішком відсадити палички з тіста приблизно за 9 см в довжину;
  7. Духова шафа поставити на розігрів (при температурі 200С), через 5 хвилин прибрати в нього деко на півгодини (готові палички повинні підрум'янитися);
  8. Приготувати крем, збивши цукрову пудру з вершками;
  9. «Пальчики» викласти будиночком, наносячи крем на кожен елемент;
  10. Розтопити шоколад і прикрасити їм торт на свій розсуд.

Корисні поради

Заварне тісто для тортів не можна назвати надмірно вимогливим, але дотримуватися певні умови в процесі приготування випічки з нього просто необхідно:

  • щоб вироби вийшли об'ємними, потрібно готувати їх при більш високій температурі (але при цьому у них виходить рвана поверхню);
  • тісто не повинно бути дуже густим (воно не буде підніматися) або занадто рідким, інакше воно не буде приймати необхідну форму;
  • якщо тісто збивати занадто інтенсивно, то у процесі випікання воно осяде, те ж саме станеться, якщо занадто рано вийняти випічку з духовки;
  • щоб краї виробу не загиналися, а сама вымечка не була надмірно м'якою, потрібно як слід прогрівати духовку.

Всі ці рекомендації допоможуть добитися необхідного результату і порадувати свою сім'ю і близьких чудовим десертом.

Що ще почитати: