06 март 2019 60

Як смачно приготувати картоплю на гарнір

Картопля – це той продукт, який найчастіше вживають у нашій країні. Його можна зустріти на столі і в будній день, і на свята. Якщо проявити фантазію, то з цього продукту можливо створити величезну кількість різноманітних страв на будь-який смак. При цьому, можна збільшувати або зменшувати калорійність страв за рахунок додаткових продуктів, наприклад, сиру або масла.

Готувати гарніри з картоплі – це одне задоволення, так як ніяких труднощів зазвичай не виникає. Рецепти смачної картоплі на гарнір завжди досить прості і зрозумілі. Ось деякі з них.

Гарніри з картоплі щодня

Картопля настільки універсальна, що страви з неї можуть бути не схожі один на інший. При цьому, можна передбачити менш калорійний варіанти рецептів. Тут будуть розглянуті рецепти страв, які можна готувати кожен день.

Пюре «Зелене світло»
Інгредієнти Кількість
картопля - близько 1 кг
часник - кілька зубчиків
свіжий шпинат - 250 г
20% вершки - 100 мл
масло вершкове - 75 г
сіль - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 123 Ккал

Простий спосіб приготування:

  • картоплю треба почистити, залежно від розміру бульб, великі порізати на кілька частин;
  • відварити їх у підсоленій воді до повної готовності;
  • поки відварюється картоплю, можна зайнятися підготовкою листя шпинату з часником;
  • для початку потрібно на олії обсмажити подрібнений часник;
  • листя шпинату потрібно розділити на кілька частин і згасити з часником пару хвилин;
  • після цього потрібно влити в сковороду вершки, перемішати і тушкувати 3 хвилини, потім посолити;
  • за допомогою блендера потрібно перетворити шпинатно-часникову масу в пюреобразное стан;
  • після готовності картоплі, робимо з неї пюре звичайним способом;
  • з'єднуємо картопляне пюре з пікантною шпинатній масою і перемішуємо до однорідності.

Таке блюдо чудово як гарнір до багатьох страв з м'яса, курки або риби. Якщо виключити з рецепту часник, то вийде поживне і корисне страви для дітей. Малюки люблять незвичайну подачу, тому зелений колір картопля їм точно припаде до вподоби. А з допомогою кондитерського шприца може вийти гарна і оригінальна порційна подача з яким-небудь цікавою стравою.

Картопляні палички на гарнір «Смачніше не придумаєш»

Для того, щоб приготувати таку страву, потрібно:

  • картопля очищена – 1 кг;
  • яйця курячі – 1 штука;
  • борошно пшеничне – 2 склянки;
  • мускатний горіх – половина чайної ложки (меленого);
  • вершкове масло – близько 70-80 г;
  • половина склянки панірувальних сухарів;
  • 5 столових ложок соняшникової олії.

Час приготування паличок з картоплі – близько 2 годин.

Калорійність становить на 100 г – 180 ккал.

Процес приготування:

  • картоплю потрібно помістити в каструлю з водою і варити до повної готовності;
  • гарячі бульби швидко подрібнюємо в пюре звичайним (звичних) способом;
  • поміщаємо в пюре масло, спеції (перець і мускатний горіх, сіль) і ретельно замішуємо ложкою;
  • слідом додаємо яйце і швидко перемішуємо його з пюре;
  • тепер необхідно залишити пюре трохи охолонути на 20 хвилин;
  • після цього, додаємо в пюре з картоплі борошно (півтори склянки частинами) і замішуємо;
  • тісто в кількості двох столових ложок на поверхню, попередньо посипану борошном і панірувальними сухарями;
  • картопляне тісто розгортаємо в колбасочку і обвалюємо в борошні і сухарях;
  • тепер ковбаску потрібно розрізати на рівні смужки і з кожної скачати довгу паличку;
  • на розігрітій з олією сковорідці обсмажуємо палички з двох сторін, доки не з'явиться рум'яна кірочка.

Такі смачні, палички можна подавати у вигляді гарніру до курячим котлеткам або тушкованої риби. З смаженими продуктами вийде занадто жирний обід або вечерю. Краще передбачити щось легке – овочевий салат, наприклад, або страви на пару. Крім того, такі картопляні палички можна їсти як самостійне страви зі сметанним, томатним або сирним соусом.

Готуємо в духовій шафі

Вважається, що продукти, приготований в духовці, більш корисні, ніж варені або смажені. Це стосується і картоплі. Більш того, запечені картоплини вважаються менш калорійними, на відміну від іншого способу приготування. Отже, як смачно приготувати картоплю на гарнір в духовці?

«Сільські радості»

  • молода картопля – 1 кг;
  • сіль, орегано, перець чорний, паприка – по 1 столовій ложці;
  • масло рослинне – 5 столових ложок.

Час від підготовки до подачі готової страви – 1 годину.

Калорійність на 100 г – 325 ккал.

Метод приготування:

  • невеликі бульби молодої картоплі потрібно розрізати на четвертинки і покласти в глибоке блюдо;
  • виливаємо в полуду масло і перемішуємо його з картоплею;
  • туди ж насипати спеції і знову перемішуємо;
  • Викладаємо на деко, змащене маслом і спеціями картоплю, і поміщаємо в духовку на 40 хвилин при температурі близько 180-190 градусів.

Це блюдо на гарнір дуже популярно серед населення, так як готується дуже швидко, а в результаті виходить дуже смачним, ароматним і ситним. Також, як і палички, сільську картоплю можна їсти і просто з соусами (барбекю, часниковим, каррі) або гірчичним. Порада: щоб картопля не був таким масляним і жирним, після того, як він буде витягнутий з духовки, його потрібно викласти на тарілку з паперовим рушником або в кілька разів складеними серветками. Так, зайве масло вбереться в них і є їх можна буде приємніше. Прекрасний таку картоплю і зі свіжою зеленню. Її можна дрібно порубати і посипати готову страву.

Картопля на святковий стіл

На урочистому столі картопля теж може зайняти своє почесне місце. Варіантів приготування святкових страв величезна безліч. Розглянемо найцікавіші рецепти гарнір з картоплі для святкового столу.

Ньоккі по-італійськи

Продукти для приготування:

  • картоплини середнього розміру в кількості 2 штук;
  • яйце куряче – 1 шт;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • сіль – за смаком.

Час приготування святкового гарніру – 1 годину.

Калорійність – 315 ккал на 100 р.

Приготування:

  • картоплю очищаємо, поміщаємо в каструлю з водою;
  • відварюємо 15 хвилин від початку кипіння;
  • робимо з нього пюре будь-яким способом (міксером, вручну, блендером тощо);
  • всипаємо в картопляну масу сіль, борошно і розбиваємо в нього 1 яйце;
  • замішуємо своєрідне тісто, але ретельно вимішувати не потрібно;
  • з нього треба зробити джгутики товщиною близько 3 см;
  • кожен з них необхідно нарізати на частини довжиною близько 1 см;
  • ньоккі потрібно варити близько 3 хвилин в киплячій воді і як тільки спливуть, виловлювати з каструлі з допомогою друшляка.

Їсти їх краще відразу, поки вони теплі. Якщо у вас вдома гості, то до їх приходу шматочки ньоккі можна підготувати заздалегідь, а відварити вже безпосередньо перед подачею. Так як на це не потрібно багато часу, то ніхто не помітить вашої відсутності.

Бісквіт з варенням — смачний і швидкий рецепт до чаю, який дуже легко приготувати.

Рецепти святкових канапе на дитяче свято — візьміть на замітку ці оригінальні рецепти легкої закуски.

Візьміть на замітку рецепт запіканки в мікрохвильовці.

Картопляний «віяло» на гарнір з духовки

Інгредієнти необхідні:

  • картоплю середнього розміру в кількості 8 штук;
  • вершкове масло – 50 г;
  • сир пармезан – 100 г;
  • за смаком сіль і перець.

На приготування знадобиться півтори години.

Енергетична цінність на 100 г – 315 ккал.

Готуємо так:

  • перед тим як почати приготування, потрібно поставити розігрівати духовку. Необхідна температура – 180 градусів за шкалою Цельсія;
  • картоплю потрібно акуратно очистити від шкірки, помити і просушити рушником (звичайним або паперовим);
  • кожну картоплину необхідно надрізати зверху на часточки через кожні 3-5 мм;
  • викласти кожен картопляний «віяло» на промаслений лист, полити розтопленим маслом (вершковим);
  • запікати картоплю має близько години. При цьому, потрібно поливати його маслом з дека постійно;
  • за 10 хвилин до готовності посипати тертим сиром і запікати далі.

Таке блюдо, на гарнір потрібно подавати в гарячому вигляді.

Страви для картопляного гарніру

Картопля сам по собі дуже універсальний продукт, який можна варити, смажити, запікати, маринувати і готувати іншим чином. Він поєднується з безліччю продуктів: м'ясом, рибою, овочами, сиром та іншими. Ось, що можна приготувати до гарніром з картоплі.

Куряче філе «Соковите» з ананасами і сиром

Інгредієнти для страви:

  • філе куряче – 700 г;
  • консервовані ананаси – 1 банка;
  • сир – 250 г;
  • майонез – 5 столових ложок;
  • зелень для прикраси;
  • перець і сіль – за смаком.

Приготування займе у вас 50 хвилин.

Калорій міститься в страві на 100 г – 170 ккал.

Приготування покроково:

  • куряче філе нарізаємо шматочками, відбиваємо кожен з двох сторін кухонним молоточком;
  • викладаємо на промаслений форму для запікання в духовій шафі;
  • куряче філе потрібно поперчити і посипати сіллю рівномірно кожен шматочок;
  • на кожен з них викладаємо ананасний гурток;
  • змащуємо філе з ананасом зверху майонезом і посипаємо тертим на крупній стороні терки сиром;
  • у розігріту до стандартних величин (180 градусів) духовку ставимо деко на 40 хвилин.

Готову страву можна прикрасити свіжою зеленню і подавати з картопляним пюре, наприклад, яке змішане зі шпинатом і часником.

Салат «Овочева фантазія» для смаженого або запеченого картопляного гарніру

Продукти, щоб приготувати салат:

  • свіжі помідори «черрі» — 10 штук;
  • зелений горошок – 1 банку консервованого;
  • листя салату – 1 кущ;
  • кунжутне насіння – 1 жменя;
  • свіжий огірок середнього розміру – 2 штуки;
  • бальзамічний оцет для заправки;
  • оливкова олія – 1 столова ложка.

Час приготування овочевого салату – 30 хвилин.

Калорійність – 150 ккал на 100 г (порцію).

Покрокова інструкція по приготуванню:

  • помідори черрі необхідно розрізати на 4 рівні частини;
  • огірки слід порізати тонкою соломкою;
  • листя салату моєму, сушимо і рвемо руками на невеликі частини однакового розміру;
  • викладаємо овочі в салатник;
  • відкриваємо банку горошку, зливаємо воду і висипаємо в салат;
  • заправляємо салатну масу бальзамічним оцтом і оливковою олією;
  • перед подачею кожну порцію потрібно посипати кунжутним насінням зверху.

Замість кунжуту можна використовувати мелені волоські горішки. Такий салат Майонезом заправляти не рекомендується, так як він може втратити свій свіжий овочевий смак.

Тим більше, якщо його подавати до картоплі, який готувався з маслом (вершковим, рослинним), сиром, обжаривался на сковорідці. До такого гарніру краще подавати легкі страви, наприклад, овочевий салат без важкої заправки, котлетки на пару. Таким чином, на шлунку не буде відчуття тяжкості і хворобливих відчуттів.

Що ще почитати: