15 март 2019 2 999

Що приготувати на гарнір до котлет: свіжі ідеї

Будь котлети обов'язково подаються з гарніром. Інакше страва буде неповноцінним і, можна сказати, незавершеним. Але що приготувати на гарнір до котлет? Існує величезна кількість рецептів гарніру, але, на жаль, не всі вони стануть підходящим варіантом до наших котлет.

Гарнір може варитися, смажитися, тушкуватися і запікатися. Метод теплової обробки продукту в даному випадку залежить виключно від способу приготування котлети. Якщо її готували на пару, то і гарнір повинен бути дієтичним і не важким для шлунка. Всі інгредієнти страви повинні добре поєднуватися, виключаючи безглузді з'єднання.

Наприклад, котлети з рисом не рекомендується подавати до гарніру з рисом або макаронами. Найбільш смачні і свіжі ідеї приготування гарнірів будуть розглянуті далі в статті.

Рецепт покроково

Існує величезна кількість різних рецептів гарнір для м'ясних котлет. Один з них ми розглянемо далі в статті.

Пюре з картоплі і ріпи
Інгредієнти Кількість
картопля - 0,5 кг
ріпа - 0,5 кг
вершки - 5 ст. л.
цибулю - 1 шт. маленького розміру
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 380 Ккал

Етапи приготування:

  1. Для початку необхідно підготувати наші овочі. Очищаємо їх від шкірки;
  2. В окремих ємностях на середньому вогні варимо порізану шматочками ріпу і картоплю. Через двадцять хвилин інгредієнти можна прибрати з вогню, а воду злити;
  3. Використовуючи домашню техніку, блендер або ж звичайну м'ясорубку, а можна просто толкушку, необхідно створити пюре з картоплі і ріпи;
  4. В отриманий склад додаємо вершки, цибуля і спеції і знову збиваємо до однорідної маси. Готово!

Овочевий гарнір

Можна багато чого приготувати з овочів до котлет. Один з рецептів ми розглянемо далі в статті.

Овочі, запечені в рукаві

Інгредієнти:

  • цибуля — 2 шт середнього розміру;
  • картопля — 3 шт середнього розміру;
  • морква — 2 шт середнього розміру;
  • болгарський перець — 2 шт середнього розміру;
  • брокколі — 0,2 кг;
  • квасоля — 0,15 кг;
  • цвітна капуста — 0,2 кг;
  • кукурудза консервована — 0,25 кг;
  • бульйонний кубик «Мівіна» — 4 шт.

Час приготування: близько двох годин.

Калорійність овочевого гарніру: 43 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Очистіть цибулю від шкірки і поріжте його на дрібні шматочки;
  2. Після очищення моркви, її варто порізати великими кільцями;
  3. Болгарський перець також ріжеться великими скибочками;
  4. Брокколі і цвітну капусту ножем різати не варто. Рекомендується акуратно відламувати шматочки капусти і класти в окрему ємність;
  5. Картопля після очищення також нарізати великими шматочками;
  6. І в закінченні відкрийте банку з кукурудзою і додайте консервовані овочі в ємність. Причому сік з банки не варто викидати, він надалі згодиться;
  7. В розсіл з кукурудзи додаємо кубики «Мівіни» і трохи нагріваємо отриманий склад;
  8. Всі овочі висипаємо в рукав для запікання і викладаємо на деко в духовку;
  9. Зав'язуємо рукав і проколюємо зверху кілька отворів для виходу повітря;
  10. Виставляємо температуру духовки 160-180 градусів і чекаємо кипіння овочів. Після чого залишаємо тушкуватися страва на повільному вогні ще протягом години. Готово! Яскраве і корисна страва у вас на столі!

Кабачки до курячих котлет

Кабачки відмінно підійдуть до курячих котлет. Оскільки вони дуже корисні і одночасно сприяють поліпшенню роботи травної системи.

Інгредієнти:

  • кабачки — 3 шт середнього розміру;
  • цедра з одного лимона;
  • часник — 3 зубчики;
  • соняшникова олія — 50 г;
  • яйця курячі — 3 шт;
  • зелень — 0,15 кг

Час приготування: близько години.

Калорійність кабачкового гарніру: 88 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Для початку рекомендується зробити невеликий складу маринаду. Для цього потрібно дрібно побродити часник і свіжу зелень. Все змішати з цедрою лимона і залишити настоюватися в окремому посуді;
  2. Зелені кабачки нарізати кружальцями товщиною не менше 0,5 см;
  3. Яйця і сіль збиваються до однорідної маси;
  4. Далі, розігрівається сковорода з соняшниковою олією. На неї викладаються гуртки кабачків, які до цього занурювали в яйця. Останні запобігають вбирання масла в овочі. Підсмажуємо кабачки до утворення золотої скоринки;
  5. Ще гарячі кабачки, які викладаються на тарілку, моментально посипаються сумішшю зелені з цедрою. Так страва повністю просочується приємним ароматом. Готово!

Гарнір до котлет по-київськи

Інгредієнти:

  • картопля — 6-8 шт середнього розміру;
  • петрушка — 0,15 кг;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • лимон — 1 шт середнього розміру;
  • олія оливкова — 50 гр;
  • спеції — червоний перець.

Час приготування: близько години.

Калорійність гарніру: 100 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Моєму картоплю, і відправляємо його готуватися в мундирі;
  2. Після його приготування зливаємо воду і чекаємо, поки овочі трохи охолонуть;
  3. Тепер можна приступити до приготування заправки до нашої страви;
    • Для початку промиваємо під водою петрушку, обриваємо виключно листочки і дрібно нарізаємо їх;
    • Часник також дрібно рубаємо;
    • Моєму лимон, знімаємо з нього цедру, обов'язково тільки жовту частину, а видавлюємо сік в окремий посуд;
    • Лимонний сік змішується з оливковою олією і злегка збивається міксером до однорідної маси;
    • В отриману суміш додається часник і зелень, а також солимо і перчимо маринад за смаком;
  4. Остиглий картоплю ріжемо часточками і заправляємо його маринадом, акуратно струсивши посудину для повного перемішування інгредієнтів;
  5. Залишаємо страву настоятися протягом двадцяти хвилин. Готово! Подаючи картоплю на стіл, його необхідно трохи посипати цедрою лимона.

Тартар з лосося — вишукане блюдо, яке потрібно вміти приготувати. Ми розповімо вам як правильно приготувати цю незвичайну закуску.

Читайте як приготувати корисне філе тріски на пару в мультиварці.

Приготуйте На десерт кекс. І навіть якщо немає яєць — не біда, ми пропонуємо вам рецепт в якому вони не потрібні.

Картоплю до рибних котлет

Інгредієнти:

  • картопля — 1 кг;
  • молоко — 1 стакан;
  • вершкове масло — 0,05 кг;
  • кріп — 0,1 кг;
  • паприка, сіль за смаком.

Час приготування: не більше сорока хвилин.

Калорійність картопляного гарніру: 84 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Очистіть картопля від шкірки і наріжте її невеликими шматочками;
  2. Заливаємо картоплю молоком, кладемо вершкове масло і ставимо на середній вогонь;
  3. Як тільки картопля закипів, трохи зменшуємо вогонь і варимо, акуратно перемішуючи, ще протягом десяти хвилин;
  4. Коли картопля стане м'якою, додаємо паприку і сіль за смаком;
  5. Збиваємо все блендером або просто товчемо товкачем;
  6. Перед подачею блюда на стіл посипаємо трохи зеленню. Готово!

Смачний рис до печінковим котлетам

Інгредієнти:

  • рис — 0,4 кг;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт середнього розміру;
  • свіжоморожений зелений горошок — 0,1 кг;
  • зелена квасоля свіжоморожена — 0,1 кг;
  • брокколі — 0,1 кг;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • лимон — 1 шт;
  • спеції чорний перець.

Час приготування: не більше години.

Калорійність рисового гарніру: 98,8 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Відваріть рис до напівготовності на середньому вогні, злийте воду і дайте йому трохи охолонути;
  2. З ріпчастої цибулі знімаємо шкірку і все ретельно промиваємо під водою;
  3. Цибулю нарізаємо дрібними шматочками;
  4. Ріжемо ножем квасоля, а брокколі відламує руками;
  5. Ставимо сотейник на вогонь і розігріваємо олію (при бажанні можна використовувати також оливкова). Потім висипаємо цибулю і обсмажуємо його до м'якості. За часом це займе не більше п'яти хвилин;
  6. Тепер можна додати всі інші овочі і далі все прожарювати протягом 5-7 хвилин;
  7. У сковороду висипаємо раніше зварений рис і все ретельно перемішуємо;
  8. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Страва вийде ароматним і духмяным;
  9. Очищаємо часник і дрібно його натираємо на тертку, можна також його нарізати. Все на ваш розсуд, і відправляємо його в блюдо;
  10. Далі, рекомендується гасити рис з овочами протягом трьох хвилин. Дайте страві настоятися під кришкою п'ять хвилин-і готово!

Важливо! Для отримання більш насиченого смаку можна рис заправити лимонним соком.

Корисні поради

  • в процесі прикраси страви перед подачею на стіл, важливо стежити, щоб інгредієнти одного кольору не знаходилися поруч. Необхідно враховувати контрастність продуктів, і тоді страва буде яскравіше і апетитніше виглядати;
  • прикрасити свою страву ви можете зеленими листям салату або капусти. Це не тільки корисно, але й дуже смачно. При бажанні їх можна пофарбувати в рожевий колір, якщо трохи (близько п'яти хвилин) потримати в соку буряка;
  • до кожної страви і закуски рекомендується класти окрему ложку, вилку, щипці або ножа;
  • не накривають кришкою в процесі смаження або тушки овочі, що володіють різким або нудотним запахом. Таким чином, вони трохи видихаються, а специфічний аромат і гіркоту усувається;
  • використання квасолі, гороху та сочевиці дуже корисно. Оскільки ці бобові культури мають особливої харчової цінністю, маючи величезну кількість білків, таких необхідних для нашого організму;
  • свіжі овочі та фрукти перед нарізанням, раджу гарненько вимити під холодною проточною водою;
  • аромат петрушки стане більш насиченим, якщо перед подачею її промити під холодною, а теплою водою;
  • гарніри, що поєднують овочі та крупи, подаються на стіл виключно в гарячому вигляді;
  • картопля, яка вариться в мундирі, рекомендується класти в тільки що закипілу і злегка підсолену воду. Так він збереже більше поживних мікроелементів;
  • часник не тільки володіє особливими смаковими якостями, але і несе противобактерицидное вплив. Він містить спеціальну речовину — фітонцид, яке здатне знищувати різні бактерії в нашому організмі;
  • щоб у картоплі в мундирі під час варіння не тріскалася шкірка, у воду потрібно додати трохи оцту;
  • щоб половина ріпчастої цибулі, яку не довелося застосувати в процесі створення страви, не пропала, місце зрізу рекомендується обробити олією;
  • будь гарнір стане набагато смачніше, коли його приготувати на бульйоні;
  • температура подачі гарніру і, наприклад, котлети, повинна бути однаковою. В іншому випадку, ви просто зіпсуєте смак страви. Причому овочеві гарніри обов'язково подаються в гарячому вигляді.

Якщо ви вирішили приготувати щось смачне до м'ясної або рибної котлеті, то наша стаття з покроковими інструкціями приготування гарнірів вам обов'язково знадобиться. Тут розглянуті цікаві рецепти з найбільш простими інгредієнтами, які можна знайти в будь-якому будинку. Приємного апетиту!

Що ще почитати: