Рецепти улюбленої смаженої картоплі на сковороді: з цибулею, з грибами, фрі
Смажена картопля – одне з найпростіших страв, приготування якого не вимагає наявності особливих кулінарних навичок.
Тим не менш, деякі нюанси доводиться все ж не тільки знати, але і враховувати.
Вибір головного інгредієнта страви — картоплі
Для того, щоб відповісти на питання, як посмажити картоплю на сковороді, для початку важливо правильно вибрати бульби, так як вони повністю впливають на смак страви.
Вони повинні бути твердими і щільними з гладенькою шкіркою.
Зелений колір картоплі говорить про зміст підвищеної кількості соліна, здатного не тільки зіпсувати смак страви, але і у великих кількостях викликати отруєння.
Визначити їх можна за відсутності лущення шкірки.
Не останнє значення при смаженні на сковороді має і розмір бульб.
Дрібні екземпляри з високою ймовірністю не встигли увібрати в себе всі корисні речовини, а надмірно великі, швидше за все, були вирощені з використанням нітратів.
Середній розмір – те, що потрібно.
Щоб страва зберігало свою форму, краще всього використовувати картоплю з середнім вмістом крохмалю.
Йдеться про сорти з м'якоттю золотистого і білого кольору.
Вибір жиру
Використовується жир безпосередньо впливає на смакові якості страви.
Один з його видів – рафінована рослинна олія, використовується найбільш часто, так як має ряд цікавих властивостей:
- не димить;
- не впливає на смакові якості страви;
- не має шкідливого впливу на організм;
- не піниться під час смаження;
- продається в будь-якому продуктовому магазині.
Нерафіновану соняшникову олію сильно впливає на смак смаженої картоплі.
Використання його в чистому вигляді призводить до втрати картопляного букета, але якщо комусь подобається – це вже справа смаку.
Вершкове масло останнім часом для смаження використовується вкрай рідко.
Перша причина – порівняно висока вартість.
Друга ж полягає в умілому використанні реклами виробниками олії.
Вершковий варіант відмінно підходить в даному випадку.
В залежності від рецепту приготування, це масло можна змішувати з рослинним в пропорції 1:1.
Крім того, непоганий варіант: змішати оливкову олію холодного віджиму з вершковим маслом в пропорції 1:2.
Як сире, так і солоне свиняче сало також відмінно підходить для смаження картоплі, причому його можна готувати аж до утворення хрустких шкварок.
Жир, утворений після топления сала, підходить для смаження чудово.
Використовується в чистому вигляді, він абсолютно нейтрально впливає на смакові якості страви.
Багато також використовують жир, витягнутий з консервованої тушонки, так як він вже приправлений сіллю і перцем, що надає смаженій картоплі специфічний смак.
Рецепти приготування
Незважаючи на всю простоту приготування смаженої картоплі, не потрібно боятися експериментувати з рецептами.
За основу можна взяти один з трьох варіантів, запропонованих нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжий картопля - | 4-5 шт. |
цибулю - | 1 шт. |
сіль - | за смаком |
соняшникова олія - | 40 мл |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 268 Ккал |
Приготування складається з наступних етапів:
- Бульби очищаються від шкірки, нарізати соломкою.
- Сковорода з маслом розігрівається на вогні, а потім додається сама картопля.
- За 5 хвилин до готовності картоплю лопаткою розподіляється по краях сковорідки, і в центр висипається вже нарізану цибулю (тонкими кільцями чи дрібними шматочками), де і обсмажується до золотистого кольору.
- Далі вся маса ретельно перемішується. Солити страву потрібно перед кожним помішуванням, що дозволяє розподілити сіль рівномірно.
Смажена картопля з грибами
Смачно посмажити картоплю на сковороді можна з додаванням різних додаткових продуктів, наприклад, грибів.
Це поєднання схвалена багатьма гурманами.
Потрібно:
- картопля – 10 шт;
- печериці – 300 г;
- цибуля – 1 шт;
- спеції;
- сіль;
- рослинна олія;
- часник.
Картопля очищається від шкірки і нарізати часточками, смажиться до рум'яності на рослинному маслі, після чого солиться.
Після цього необхідно додати дрібно нарізаний часник.
Поки картопля смажиться на окремій сковороді смажать гриби з цибулею, нарізаною кільцями, або ж невеликими брусочками.
Подача відбувається наступним чином: спочатку на тарілку викладається картоплю, і лише потім на неї гриби.
До рецептом докладаємо також відео цього простого, але такого смачного страви для всієї родини:
Популярна картопля фрі
Це блюдо дуже смачне, але при цьому висококалорійне.
Готується так само, як і попередні варіанти, на звичайній сковороді.
Потрібно:
- картопля;
- сіль;
- рослинна олія;
- сковорода з високими бортиками.
Картопля очищається від шкірки і нарізати соломкою.
Масла шкодувати не варто, і заповнювати нею сковороду настільки, щоб соломка повністю була їм покрита (плавала).
Масло доводиться до кипіння, і лише після цього в нього висипається картоплю.
Через 10 хвилин, коли картопля підрум'яниться, її необхідно підсолити і додати прянощів (за бажанням), попередньо виловивши шумівкою.
Після цього фрі ретельно перемішується.
Пропонуємо вам подивитися дуже цікаве відео з приготування фрі, в якому автор розповідає багато секретів для отримання ідеальних рум'яних картопляних паличок:
Невеликі секрети
Слідуючи лише одним рецептом, можна приготувати абсолютно різні по смакових якостях страви, що володіють специфічними особливостями.
Ось лише деякі з них:
- Хрустка скоринка. Використовується, як правило, добре зберігає форму картоплю з рожевою шкіркою среднеразваривающихся сортів. Крім того, важливо застосовувати попередньо закипіло на сковороді рослинне рафінована олія.
- Солодкуватий смак. Досягається шляхом попереднього обжарювання сала в глибокій сковороді так, щоб розтоплена маса покривала дно по висоті на 2см. Саму засмажку можна просто викинути.
- Ідеальна просмаження. Найкраще картоплю нарізати брусочками, товщина яких не перевищує 1 див. Надмірно тонкі кубики вийдуть сухими, а надто товсті можуть не просмажиться повністю. Дуже важливо, щоб шматочки були приблизно однакові.
- Сіль. Солити картоплю слід за 4 хвилини до готовності. В іншому випадку вона, пустивши зайвий сік, буде надмірно водянистою.
- Спеції, часник і цибулю. Додавати спеції краще всього разом з цибулею і часником приблизно за 5 хвилин до готовності страви, після чого ретельно перемішати. Так картопля повністю просочиться добавками, а тверді компоненти не пригорять і будуть пропареними, зберігаючи всі свої корисні властивості.
Рецепти приготування підливи до макаронів на будь-який смак допоможуть вам звичайне блюдо перетворити в особливо смачне і навіть святковий. Не бійтеся експериментувати на кухні!
Хочете обійтися без підливи? Немає проблем! Тут ви знайдете неймовірні рецепти макаронів з фаршем для приготування в мультиварці.
Чудові пиріжки можуть вийти тільки в разі правильного тесту. Варіанти його замішування читайте тут.
Користь і шкода смаженої картоплі
Це блюдо володіє високою калорійністю.
Особливо це стосується фрі.
Так, на 100 грам приготованого овоча за класичним рецептом припадає близько 185 ккал.
При цьому 12% складають жири, 4% — білки, а 8% — вуглеводи.
Картопля корисний за рахунок порівняно високого вмісту крохмалю; важливих для людського організму рідкісних амінокислот; калію, регулює водно-сольовий баланс і нормализирующего роботу серцево-судинної системи; фосфору; вітаміну С; цинку і брому.
Тим не менш, вживання смажених бульб завжди створює ризик видужати з тої причини, що це ліпідів-глікемічний продукт.
Міститься акриламід (визнаний вченими канцероген, висока концентрація якого в картоплі фрі) може викликати розвиток ракових пухлин.
Завжди потрібно пам'ятати, що смажена картопля, приготовлена на сковороді, володіє високою калорійністю, так що їсти її тим, хто стежить за своєю фігурою, потрібно в міру.
Це страва дійсно просто приготувати і на його основі при деякій вправності можна легко створити справжні кулінарні шедеври.
Нижче ділимося з вами ще одним відео-рецептом, у якому за основу взято сало: