12 май 2019 41

Як смачно приготувати курячий суп з грибами

Курячий суп з грибами – відмінний варіант обідньої страви. До того ж, він готується порівняно швидко і просто, без використання яких-небудь екзотичних продуктів.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
філе курки - 0,5 кг
вода - 2 л
цибуля ріпчаста - 1 штука
морква - 1 штука
картопля - 3 штуки
печериці - 5 штук
локшина - 80 г
зелень цибулі - 10 г
зелень кропу - 10 г
зелень петрушки - 10 г
лист лавра - 2 штуки
масло рослинне - 90 мл
сіль, перець - за бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 24 Ккал
Приготування супу з курки з додаванням грибів – досить незвичайна ідея, оскільки обидва продукту зазвичай використовуються в різних стравах, адже кожен з них має свій яскраво виражений смак і запах.

Поєднувати такі інгредієнти переважно з обережністю, але в даній ситуації все зовсім не так: потрібно просто точно слідувати рецептом, і відмінний смак супу буде гарантований.

Хід приготування:

  1. Філе курки промити порізати великими шматками і викласти в каструлю відповідного розміру;
  2. Туди ж влити чисту воду (2 л) і поставити ємність на великий вогонь;
  3. Дочекатися поки вміст каструлі закипить, зняти піну, що утворилася, полум'я зменшити до середнього і залишити суп ще на 35 хвилин (прикрити каструлю кришкою, але не щільно);
  4. Паралельно з варінням бульйону можна зайнятися підготовкою інших інгредієнтів: помити і почистити овочі, нарізати печериці на тонкі пластинки;
  5. Цибулю порізати невеликими кубиками;
  6. Моркву порізати на кільця;
  7. Петрушку, кріп і зелений лук нашаткувати;
  8. Очищені картоплини порізати на кубики і, виклавши в окрему ємність, залити деякою кількістю води, щоб вони не встигли стати темними до того, як потраплять у бульйон;
  9. Цибулю обсмажити, коли він стане напівпрозорим – додати моркву і тушкувати протягом чотирьох хвилин;
  10. До цього моменту м'ясо, швидше за все, буде вже готова: треба вийняти з каструлі, покласти в окрему тарілку і дати охолонути;
  11. «Картопляну» воду разом із самою картоплею влити до бульйону, туди ж закинути лаврові листи, залишити варитися протягом 10-ти хвилин;
  12. У чисту сковорідку викласти гриби для обжарювання, продовжувати термічну обробку занадто довго не потрібно, достатньо 5-7 хвилин;
  13. Підсмажені гриби також викласти в бульйон;
  14. Остигле м'ясо нарізати і повернути в каструлю разом з локшиною, обсмаженням і зеленню;
  15. Посолити і поперчити на свій смак і дати поварити ще хвилин 7, після настояти ще хвилин 5 і можна розливати суп по тарілках.

Читайте як приготувати вишуканий десерт — фрукти в шоколаді.

Тушкована свинина з овочами — ситне блюдо, яким так легко нагодувати всю сім'ю. Візьміть цей рецепт на замітку.

Візьміть на замітку рецепт ніжного лепешняку, приготованого без борошна в мультиварці.

Курячий суп-локшина з грибами

Суп-локшина – це страва середньоазіатського походження і воно має безліч різновидів. Нижче наведена одна з них:

Інгредієнти:

  • вода — 3 л;
  • філе курки – 0,4 кг;
  • печериці – 0,3 кг;
  • картопля — 3 штуки;
  • морква – 0,1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • локшина (спагетті) — 130 г;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • сіль і чорний перець – за смаком.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 32 ккал.

Хід приготування:

  1. Попередньо промите м'ясо нарізати великими шматочками, викласти в каструлю, влити туди ж холодну воду;
  2. Поставити ємність на сильний вогонь, дочекатися закипання води, шумівкою (або просто ложкою видалити піну, зменшити полум'я і варити ще близько 50 хвилин;
  3. Вимиті і очищені овочі порізати (картоплю – на кубики, гриби – на 4 часточки, моркву – натерти, а цибулю – просто подрібнити);
  4. Подрібнену цибулю викласти на сковорідку з розігрітим маслом, обсмажити до появи золотистого відтінку, змішати з перцем і грибами, дожаривать ще хвилин п'ять;
  5. Коли бульйон буде готовий, вийняти сварившееся філе, засипати в каструлю картоплю і моркву, кілька хвилин проварити, викласти піджарку і довгу локшину (ламати її не можна, навіть якщо вона не поміщаються в каструлю відразу, у міру розварювання вона сама опуститься в бульйон);
  6. М'ясо розділити на волокна і повернути в бульйон;
  7. Вогонь залишити включеним, але не більш 5 хвилин, щоб локшина не почала розвалюватися;
  8. Готовий суп розлити по тарілках і подати до столу, при бажанні посипавши зеленню.

Суп з сушеними грибами, з куркою і перловкою

Незважаючи на простоту приготування, за висловом багатьох господинь саме цей суп користується найбільшим попитом у їх домочадців. Особливу роль тут грає запах, який видають сухі гриби. При відсутності курки можна обійтися тільки грибами, однак лише при наявності всіх компонентів смак частування виходить по-справжньому м'яким і насиченим.

Інгредієнти:

  • гриби сушені (бажано білі) – 0,1 кг;
  • філе курки – 0,6 кг;
  • картопля – 4 штуки;
  • перловка – 70 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • сіль, перець – за смаком;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • яйце – 1 штука;
  • зелень сметана – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин і 3 години на вимочування перловки і грибів).

Калорійність: 28 ккал.

Хід приготування:

  1. Промити гриби в проточній воді і замочити на пару-трійку годин, те ж саме зробити з перловкою;
  2. Коли гриби набухнуть – злити їх, але залишити воду як основу під бульйон;
  3. Повторно промити гриби, дрібно нарізати, засипати в каструлю з водою з-під замочування, додати солі, перцю, лаврового листа, перловку і філе курки;
  4. Долити води до 1,5 літрів, поставити каструлю на вогонь, дочекатися поки рідина і засікти півгодини (при необхідності зняти піну);
  5. Окремо поставити отвариваться яйце;
  6. Овочі вимити, почистити, нарізати картоплю відразу і закинути в каструлю з бульйоном;
  7. Цибулю також подрібнити і разом з натертою морквою обсмажити з маслом на сковороді (якщо додати крім рослинного масла вершкове, то смак стане багатшим);
  8. Півгодини потому, після закипання бульйону, курку викласти на окрему страви, дати охолонути;
  9. Засипати піджарку, дочекатися закипання супу, вимкнути вогонь і дати настоятися чверть години;
  10. Отварившееся і остигле за час готування яйце очистити, розім'яти в невеликій мисочці змішати з дрібно посіченою зеленню;
  11. Розлити страву по тарілках і прикрасити посипанням з яйця і зелень, за бажанням додати сметану.

Курячий суп з білими грибами і сиром

Цікава комбінація грибів і сиру робить це блюдо одночасно красивим, смачним і ароматним. Такий суп досить хороший навіть для того, щоб опинитися на святковому столі.

Інгредієнти:

  • картопля – 0,7 кг;
  • куряче філе – 0,4 кг;
  • гриби білі – 0,3 кг;
  • сир плавлений – 0,3 кг;
  • цибуля ріпчаста — 1 штука;
  • морква — 1 штука;
  • сіль, перець – за смаком;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • вода – 3 л.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 37 ккал.

Хід приготування:

  1. Каструлю з водою поставити на вогонь, покласти туди куряче філе;
  2. В проточній воді промити гриби, потім подрібнити їх;
  3. Коли вода в каструлі закипить, всипати туди гриби (вони повинні отвариваться півгодини після потрапляння в бульйон);
  4. Поки гриби відварюють, почистити і порізати картоплини, засипати картопляні кубики в каструлю (їм, щоб отвариться потрібно всього 10 хвилин);
  5. Цибулю з морквою також почистити і подрібнити, а потім обсмажити на сковороді в рослинному маслі;
  6. Вийняти з каструлі м'ясо і приправити суп піджаркою і лавровим листом;
  7. Обробити м'ясо, всипати назад до решти інгредієнтів, почекати поки бульйон ще раз закипить і додати в кого шматочки крупно порізаного плавленого сиру;
  8. Тільки після цього можна солити і перчити (будьте обережні, щоб не перестаратися, оскільки з сиром суп може вийти соленее звичайного);
  9. Як слід розмішати суп й виключити газ;
  10. Накрити каструлю кришкою і дати супу настоятися перед подачею на стіл.

Суп-пюре на курячому бульйоні з грибами та вершками

Вершки будь-якої страви зможуть надати надзвичайну ніжність. В даному випадку вони дозволяють перетворити звичайний суп в незвичайне ласощі для справжніх гурманів.

Інгредієнти:

  • бульйон курячий – 2 л;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • олія (рафінована) – 70 мл;
  • морква – 1 штука;
  • перець чорний (мелений) – 2 м;
  • сіль – 4 г;
  • рис круглозерний – ½ склянки;
  • стебла селери – 3 штуки;
  • вершки (жирність – 20%) – 0,2 л;
  • печериці (свіжі) – 250 р.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 36 ккал.

Хід приготування:

  1. Каструлю з бульйоном поставити на вогонь;
  2. Цибулю і моркву почистити, селеру вимити, всі три інгредієнти подрібнити;
  3. Обсмажити подрібнені продукти в маслі (момент готовності настане, коли цибуля стане більш прозорим;
  4. Гриби нарізати у вигляді пластинок, попередньо відварене м'ясо курки нарізати на брусочки;
  5. Коли рідина в каструлі закипить, всипати туди цибулю, моркву і селеру;
  6. Варити овочі на невеликому полум'ї чверть години;
  7. Паралельно обсмажити гриби разом з курячим філе (момент готовності – підрум'янення печериць);
  8. Обсмажене м'ясо і гриби викласти в каструлю разом з рисом;
  9. Приправити суп вершками, після закипання бульйону не вимикати газ ще хвилин 10;
  10. Додати солі, перцю і подавати до столу.

Грибний суп на бульйоні з вермішеллю в мультиварці

Для тих, хто віддає перевагу готувати в мультиварці, також є особливий рецепт супу.

Інгредієнти:

  • гриби – 0,3 кг;
  • куряче філе – 0,2 кг;
  • вермішель (тонка) – 0,1 кг;
  • вода (мінеральна) — 3 л;
  • картопля — 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста — 1 штука;
  • олія соняшникова 20 мл;
  • зелень петрушки – 10 г;
  • сіль, перець мелений – за смаком.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 23 ккал.

Хід приготування

  1. Філе промити в проточній воді, позбутися від пленочек, нарізати м'ясо максимально дрібно;
  2. Цибулю почистити і нашаткувати;
  3. Змастити внутрішню поверхню чаші мультиварки маслом, покласти в неї цибулю, включити пристрій на 10 хвилин в режимі «Смаження», потім додати курку і повторити обжарку;
  4. Зняти з картоплин шкірку, дрібно нарізати;
  5. Промити і нарізати гриби;
  6. Коли смаження завершиться викласти в чашу картопля з грибами, додати солі, перцю і мінеральної води, все змішати, включити мультиварку в режимі «Суп» і визначити час приготування – 40 хвилин;
  7. За 8 хвилин до завершення роботи приладу всипати вермішель
  8. Зелень помити і дрібно нашаткувати, досипати в мультиварку за пару хвилин до того, як настане готовність.

Кулінарні хитрості

Досконалість криється в дрібницях. Щоб приготувати по-справжньому смачний курячий суп з грибами, потрібно звертати увагу на наступні моменти:

  1. При використанні сушених грибів, слід обов'язково їх замочувати, хоча б на пару годин;
  2. Для приготування піджарки краще використовувати вершкове масло;
  3. Суп набуває незвичайні смакові відтінки при додаванні горіхів, чорносливу або кураги;
  4. Манка або борошно допоможуть додати супу густини та густини;
  5. Перед подачею на стіл грибний суп обов'язково повинен настоятися хоча б третину години;
  6. Зелень потрібно додавати тільки коли суп вже зварився, так вона зберігає вітаміни і дає більше аромату.

А головне, не забувайте проявляти фантазію, займаючись приготуванням супів, може, тоді ви створите свій неповторний рецепт, яким зможете радувати свою сім'ю та рідних.

Що ще почитати: