08 май 2019 3 842

Як зробити домашню ковбасу з свинини

Ковбаса – це настільки популярний і улюблений продукт, що історія її виробництва налічує близько двох тисячоліть. Сьогодні сучасні ринки просто переповнені всілякими ковбасними продуктами, але що може бути краще ковбаски, приготовленої в домашніх умовах.

Рецептів безліч, варто лише проявити трохи свою фантазію, і смачне натуральне ласощі буде на вашому столі.

Домашня ковбаса з свинини в кишках
Інгредієнти Кількість
свинина без кісточки - 2 кг
велика сіль - 30 г
уцхо-сунелі - 2 ч. л.
перець мелений чорний - 1 ч. л.
перець червоний - ½ Ч. л.
базилік (сухий) - 2 ч. л.
паприка - 2 ч. л.
кишки свинячі - 3-3,5 м
часник - 4-5 зубчиків
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 370 Ккал
Для приготування домашньої ковбаси краще брати черевну частину свинини або нежирний ошийок. Якщо ви вибрали очеревину, то спочатку обережно зріжте з неї шкуру. Так само, якщо є зайве сало, і приберіть його.

Потім наріжте м'ясо дрібними кубиками, розмір яких не перевищує 1 сантиметр. Помістіть отриманий «фарш» в поглиблену миску і поступово починайте додавати всі спеції, постійно перемішуючи.

Якщо м'ясо вийде сухуватим, то необхідно додати 150 мл води. Залиште м'ясну суміш на ніч (краще на добу) в прохолодному місці.

Свинячі кишки необхідно вимочити у воді з додаванням столового оцту. Дочекайтеся, поки вони стануть еластичними, і гарненько промийте ще раз. Потім поріжте їх на шматочки, довжина яких 25-30 сантиметрів і пропустіть через них воду.

Це необхідно зробити для того, щоб бути впевненим в цілісності шматочків, інакше під час начинки весь фарш буде зовні. У місцях, де будуть виявлені дірки, необхідно зробити розрізи. Після цього помістіть кишки ще раз у воду, трохи її підсолюємо.

Приступайте до наповнення кишок. Для цього краще використовувати спеціальне пристосування – «teltow» або ж звичайну м'ясорубку з тонкою насадкою. Кишка насаджується на насадку «гармошкою». З допомогою фаршу видавіть з неї зайве повітря і зав'яжіть ниткою край.

Наповнивши одне колечко, зав'яжіть другий край. Налийте в глибоку каструлю води і помістіть в неї ковбаски. Варяться вони 40 хвилин на слабкому вогні. Потім обсмажте на сковороді або в духовці до появи золотистої скоринки.

Український рецепт

Необхідні інгредієнти:

  • свинина без кісточки – 1 кг;
  • сіль – 20 г;
  • свіже сало – 230 г;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • вода – 100 мл;
  • мелений перець – 1 ч. л.;
  • кишки (тонкі) – 1,5 м.

Час приготування – 5-6 годин.

Калорійність – 385 ккал.

Для приготування української домашньої ковбаси чудово підійде ошийок або частина окосту і лопатки, але стежте за тим, щоб на них не було жив. Нарізаємо м'ясо і сало на маленькі кубики, розмір яких близько 5 мм.

Для того щоб це було зробити легше, можна попередньо продукти трохи потримати в морозилці. З сала обов'язково видаліть шкіру. При бажанні можна третю частину м'яса прокрутити через м'ясорубку.

Потім додаємо до фаршу всі необхідні спеції, добре перемішуємо і залишаємо маринуватися. По часу це може бути як кілька годин, так і добу.

За цей час слід підготувати кишки, попередньо вимочивши їх у солоній воді кілька годин. Обов'язково пропустіть через них струмінь води. Це дасть можливість виключити розриви в кишці. Наріжте їх на шматки потрібної довжини.

Після того як м'ясо промаринується, починаємо заповнювати ним кишки. Для цього використовуйте м'ясорубку зі спеціальною насадкою, але без грат і ножів. Заповнювати ковбаски коштує не дуже щільно. По двох краях зав'яжіть нитки, або вузлики.

Українська ковбаса красиво виглядає, якщо її згорнути в спіралі і перев'язати хрест-навхрест.

Потім проваріть її близько години на повільному вогні.

Перед подачею блюда на стіл, ковбаски потрібно обсмажити на смальці, поки не утвориться рум'яна кірочка.

Намагайтеся не пересмажувати, щоб зберегти соковитість готового продукту.

Рецепт домашньої ковбаси з двох видів м'яса

Необхідні інгредієнти:

  • свинина без кісточки – 1,2 кг;
  • яловичина без кісточки – 1,2 кг;
  • цибуля (середня) – 3 шт.;
  • майоран сушений – 5 м;
  • сіль і мелений перець – за смаком;
  • мускатний горіх – 5 м;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • кишки – 3-3,5 м.

Час приготування – 3-4 години.

Калорійність – 340 ккал.

Спочатку готуємо фарш. Для цього два види м'яса і цибулю прокрутити на м'ясорубці, використовуючи при цьому велику решітку. Можна нарізати ножем на дрібні шматочки. Потім додайте сіль, часник і всі спеції. Гарненько перемішайте і дайте можливість настоятися фаршу кілька годин.

За цей час підготуйте кишки, потримавши їх кілька годин в злегка підсоленій воді. Це дасть можливість позбутися від гіркуватого присмаку. Пропустіть через них цівку води, тим самим перевіривши їх на цілісність. Якщо буде виявлена дірка, то в тому місці слід розрізати кишки.

Начиняйте ковбасу з допомогою м'ясорубки з тонким наконечником. З двох сторін перев'яжіть її нитками. Далі ковбасу можна відварити або запекти в духовці.

Варитися вона має близько 1 години. Якщо ви вирішите запікати, то зробіть кілька проколів голкою. Інакше при високій температурі кишки можуть лопнути. Періодично перевертайте ковбаски і поливайте їх виділяється соком.

Через годину блюдо буде готово.

Як зробити свинячу ковбасу без кишок

Інгредієнти:

  • м'якоть свинини – 2 кг;
  • базилік, орегано, розмарин – по 12 ч. л.;
  • часник – 5-6 зубчиків;
  • яйце – 1 шт.;
  • коріандр – на кінчику чайної ложки;
  • сіль, мелений перець – за смаком;
  • вершки сухі – 60 р.

Час приготування – 2,5 години.

Калорійність – 375 ккал.

Для того щоб ковбаса вийшла дуже смачною, фарш повинен бути ніжним. Спочатку прокручуємо через м'ясорубку при самій дрібній решітці, потім перебиваємо ще раз за допомогою блендера. Перегляньте уважно фарш і приберіть всі жилки, якщо такі є. Додайте спеції, яйце, вершки і ще раз добре перебити блендером.

З отриманої м'ясної суміші формуємо ковбаски середньої товщини і викладаємо їх на папір для запікання. Загорніть папір, а краї перев'яжіть за допомогою мотузки. Так робимо, поки не закінчиться весь фарш. Потім кожну ковбаску поміщаємо в фольгу і ще раз щільненько її звертаємо.

Рулетики викладаємо в глибоку каструлю, заливаємо воду і доводимо до кипіння. Зверху краще накрити тарілкою, щоб ковбаски не спливали. Варимо трохи більше години на невеликому вогні.

Після цього витягуємо їх з води, повністю охолоджуємо і поміщаємо в холодильник мінімум на 12 годин. Потім знімаємо фольгу і пергамент. Перед подачею на стіл, ковбасу варто обсмажити, але і без обжарювання вона теж буде дуже смачною.

Як приготувати холодець із судака покроковий рецепт з докладними підказками.

Читайте як приготувати смачний салат з сухариками, помідорами і сиром.

Тушковані баклажани з мисом або овочами — приготуйте це неймовірне блюдо за нашим рецептом.

Як приготувати «Сервелат»

Інгредієнти:

  • м'якоть свинини (лопатка) – 2 кг;
  • сало свіже – 200 г;
  • сіль (велика) – 35 г;
  • цукор – 5 г;
  • перець (білий) – 4 г;
  • молоко сухе – 10 г;
  • цукор – 5 г;
  • горіх мускатний – 3 г;
  • коньяк — 30 мл;
  • кардамон – 4 р.

Час приготування – 2 доби 3 години.

Калорійність – 249 ккал.

Перед тим як приступити до подрібнення м'яса і сала, покладіть його години на два в морозильну камеру. Після легкої заморожування з ним буде набагато простіше працювати. Пропускаємо м'ясо і сало через м'ясорубку.

Грати вибирайте найбільшу. Потім додаємо у фарш всі спеції і коньяк. І починаємо перемішувати руками. У результаті повинна вийти тягуча суміш. Заважати доведеться хвилин 10-15. Якщо у вашому розпорядженні є міксер з хорошою потужністю, то він вам дуже допоможе.

Беремо колагенову оболонку і поміщаємо її в теплий солоний розчин хвилин на 25. Потім ділимо її на шматки по 35 сантиметрів. Починаємо наповнювати оболонку фаршем, використовуючи при цьому спеціальний шприц. По двох краях закріплюємо її мотузкою.

Поміщаємо ковбаски в холодильник на 24 години. Потім вийняти їх звідти і потримати кілька годин, поки вони не стануть кімнатної температури. Доведіть духовку до температури 60 градусів, викладіть ковбасу на деко і помістіть його туди на півгодини.

Потім збільште температуру на 5 градусів і готуйте ще 15 хвилин, далі запікаємо ковбасу при 70 градусах ще 30 хвилин. Збільшуємо ще температуру в духовці і доводимо до готовності.

Визначити це можна за допомогою спеціального термометра. Температура всередині ковбаси повинна бути близько 70 градусів.

Готовий продукт ставимо на 10 хвилин під проточну воду для охолодження. При бажанні можна ковбасу трохи подкоптить. Ну і в кінці помістіть її ще раз на добу в холодильник, щоб продукт дійшов до повної готовності.

Кулінарні поради

  1. Ковбаски можуть тривалий час зберігатися в морозильній камері, причому як в сирому вигляді, так і варені;
  2. Під час обжарювання їх на сковороді намагайтеся не пошкодити оболонку, інакше витече весь сік, що відіб'ється на смакових якостях;
  3. Замість води у фарш можна додати трохи бульйону;
  4. Не бійтеся експериментувати зі спеціями, додавайте все те, що вам доводиться по смаку;
  5. Якщо ви боїтеся недосолити або пересолити, то можна перед тим, як начиняти ковбаски, обсмажити декілька котлет на сковороді. Тоді ви будете знати, чого не вистачає в фарші;
  6. Під час обсмажування в ковбасу зі свинини можна додати трохи цибулі і вина, тоді вона придбає зовсім інший цікавий смак;
  7. Якщо під час наповнення домашніх ковбасок будуть з'являтися повітряні бульбашки, то проткніть їх за допомогою тоненького голки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: