Покрокові рецепти смачних салатів на зиму
Чого найчастіше не вистачає взимку людині? Звичайно ж, сонця і вітамінів. Але є простий вихід – закатати сонце разом з вітамінами у банку у вигляді смачних салатів! Дуже здорово в сніжну зиму відкривати чарівні банки і насолоджуватися смаками літніх овочів! Давайте ж розглянемо рецепти смачних салатів на зиму.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
огірок - | 4 кг |
цукор - | 200 г |
морквина - | 1 кг |
пекучий перець - | 10 г |
сіль - | 100 г |
оцет - | 1 склянка |
рослинна олія - | 1 склянка |
часник - | 10 часточок |
Час приготування: 270 хвилин | Калорійність на 100 грам: 66 Ккал |
- Помити овочі добре;
- Морква нашаткувати;
- У огірків обрізати кінчики (хвостики) і розрізати так, щоб вийшло з одного огірка 8 шматочків (на 4 частини, а потім ще навпіл);
- Часник подрібнити на дрібній тертці або з допомогою преса;
- Всі овочі викласти у велику ємність (зручно використовувати таз) і пересипати усіма спеціями, в тому числі і олією з оцтом;
- Залишити маринуватися на 4 години мінімум (максимально можна залишити маринуватися на всю ніч);
- Підготувати чисті літрові банки, простерилізувати їх і висушити;
- Салат розмістити в ємностях і прикрити стерильним кришками;
- У велику каструлю постелити полотно і акуратно виставити на неї банки. Залити їх на 2/3 водою;
- Відправити каструлю на вогонь і як тільки вода почне вирувати, засікти 15 хвилин і тримати салат в киплячій воді;
- Дістати салат і щільно закатати банки спеціальним ключем;
- Щоб консервація простояла довго і не вибухнула, відразу ж відправляти в льох її не можна. Необхідно дати їй охолонути поступово. Зробити це просто – достатньо скласти банки разом і накрити ковдрою на добу;
- Після охолодження салат прибрати в прохолодне темне місце;
- Відкривати взимку і насолоджуватися пряними закусками.
Салат з помідорів і цибулі
Головна перевага цього салату на зиму в його простоті і швидкості. Щоб приготувати його, не будуть потрібні довгі маніпуляції, достатньо підготувати овочі. Те ж саме відбувається і взимку – достатньо викласти салат на тарілку і тут же його не стане!
Склад:
- м'ясисті помідори – 7 кг;
- кілограм цибулі;
- гвоздика – 15-20 шт.;
- лаврове листя – 10 листочків;
- перець горошком – 30 шт.;
- оцет – 300 мл;
- масло рослинне – літр.
Для одного літра маринаду:
- цукор – 160 г;
- сіль – 150 гр.
Витрачений час: 45 хвилин.
Калорійність: 126 калорій.
- Помідори добре вимити, цибулю почистити і теж сполоснути;
- Використовувати банки на 3 літри. Заздалегідь простерилізувати ємності і кришки;
- Овочі однаково порізати — півкільцями;
- У банку викладати овочі шарами – спочатку помідори, потім цибулю, а потім повторити;
- У кожну банку зверху на овочі розкласти спеції: по 4 штуки лавра, гвоздики і перцю горошком;
- Приготувати маринад з гарячої води і солі з цукром;
- Розлити маринад по банках, помістити їх у велику ємність з водою;
- Вода повинна кипіти 15 хвилин;
- За 2 хвилини до закінчення в кожну банку влити по 60 мл олії і 40 мл оцту;
- Вийняти салат, закатати кришками. Перш ніж перемістити в льох консервацію, банки повинні поступово охолонути протягом доби під теплою ковдрою;
- Щоб страва на зиму вийшло менш калорійне, можна зменшити кількість масла у два рази.
Закуска з баклажанів на зиму
Принадність цієї страви полягає в тому, що воно економне по часу. Цей салат не потрібно стерилізувати, досить протушкувати всі інгредієнти. А ось недолік все ж є – салат з'їдається миттєво. Але це складно назвати недоліком, правда?
Продукти:
- цибулю, моркву, синенькі – по 1,5 кіло;
- помідори і перець – за 1 кілограм;
- олія соняшникова 50 мл;
- сіль морська – 30 гр;
- цукор – 100 гр;
- оцет – 120 мл;
- 3-5 перець горошком;
- 2-4 лаврових листочків.
Необхідний час: 120 хвилин.
Калорійність: 150 ккал.
- Помідори подрібнити за допомогою м'ясорубки, моркву нарізати кільцями (3-4 мм);
- В каструлю, товстостінний, вилити помідори, додати масло і викласти моркву;
- Дати масі закипіти і підтримати її ще півгодини на плиті, тільки вогонь зменшити до мінімального;
- Поки помідори тушкують з морквою, цибулини порізати кільцями (можна дрібніше), а солодкий перець можна покришити дрібними кубиками, але красивіше у страві буде виглядати соломка;
- Через півгодини після закипання томатів, кинути до них же перець і цибулю, знову закип'ятити;
- Синенькі порізати на шматочки, які не повинні бути більше 1,5 см в товщину;
- Як тільки овочева маса знову закипить – додати до неї баклажани і всі спеції, крім оцту;
- На середньому вогні закип'ятити і варити на маленькому ще близько 25 хвилин, потім додати часник, дати страві увібрати в себе часниковий аромат (5-7 хвилин) — вимкнути піч;
- Заздалегідь підготувати ємності і зробити їх стерильними, так само, як і кришки;
- Готову страву щільно укласти в банки з кришками. Щільно запечатати;
- Перевернуті верх дном банки остудити в теплому місці. Розставити в прохолоді.
Баклажани з м'ясом — спробуйте оригінальні страви з овочів, які ви з легкістю можете приготувати.
Овочеве рагу з кабачками і куркою — цікаве блюдо, яке готувати дуже просто.
Сирна запіканка з родзинками — дієтичний десерт який підійде для дітей і дорослих.
Салат з кабачків «Дядько Бенс»
Будь-яке блюдо з кабачків відрізняється ніжним смаком і приємною текстурою. Щоб і взимку насолоджуватися цим овочем, досить приготувати з нього смачний салат і упакувати з герметичним ємкостей.
Склад:
- кабачки – 8-9 шт. (1500 гр);
- перець – 6 шт.;
- цибуля – 6 шт;
- томати – 1 кг;
- сіль – 60 г;
- цукор – 80 гр.;
- рапсове масло – ½ склянки;
- оцет (9%) – 0,5 склянки.
Необхідний час: 50 хвилин.
Калорійність: 150 калорій.
- Перш за все підготувати маринад: змішати сіль, цукор і оцет з маслом;
- Кабачки порізати соломкою (якщо вони старувати, тоді зняти шкірку);
- Перчины порізати соломкою, цибулю – кубиками, а томати пюрировать м'ясорубкою або блендером;
- Маринад вилити в каструлю з товстим дном і закип'ятити;
- Викласти кабачки і 5 хвилин проварити;
- Наступним закласти цибулю, також проварити близько 8 хвилин;
- Потім по черзі додавати перець і томати, кожен раз проварюючи все за 5 хвилин;
- Після того, як всі продукти опиняться в каструлі – кип'ятити 10 хвилин;
- Взяти банки (1 л) і простерилізувати їх разом з кришками;
- Гаряче блюдо розподілити по чистим банкам і закатати за допомогою машинки;
- Остудити під теплими ковдрами, а потім відправити банки в підвал або комору.
Мариновані грибочки
Рідкісне застілля обійдеться без грибочків. Мариновані з цибулею і маслом вони чудово підійдуть до будь-якого свята і відмінно будуть виступати в ролі холодної закуски. Взимку дуже складно знайти будь-які гриби, крім шампіньйонів, тому варто заготовити їх з літа у вигляді смачного салату.
Інгредієнти:
- лісові гриби (всі, крім сироїжок) – 1500 гр;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 1 шт.;
- раст. олія – 4 ст. л;
- цукор – 1,5 ч. л;
- лаврове листя – 2-3 аркуша;
- часник – пару часточок;
- сіль – 1,5 л;
- перець-горошок за смаком.
Витрачений час: 90 хвилин.
Калорійність: 60 калорій.
- Дуже ретельно гриби перебрати, видаливши пошкоджені або дефектні місця;
- Почистити гриби, помити і порізати на будь-які шматочки, головне, щоб не дуже дрібні;
- Овочі помістити в каструлю і залити водою так, щоб вона ледь їх покривала;
- Кинути сіль з цукром, порізану цибулю (півкільцями) і потерту на тертці моркву;
- Варити півгодини на середньому вогні;
- Після півгодини влити олії до грибів і варити ще 10 хвилин;
- Подрібнений часник додати в самому кінці варіння;
- Помити баночки (1-0,5 л) і викласти в них лаврушку разом з горошинами перцю;
- Щільно укласти гриби в баночки і помістити їх в ємність з водою (вода не повинна повністю покривати банки, тільки за горлечко);
- Стерилізувати банки з грибами під кришками близько півгодини;
- У баночках повинні бути гриби і трохи рідини, якщо вона залишиться після гасіння;
- По закінченню півгодини, за допомогою спеціальної машинки, банки закатати і не переміщати до охолодження.
Бурякова «Оленка»
Буряковий салат з невеликою кислинкою і пікантними нотками часнику буде особливо смачний зимовими вечорами. Простий і насичений вітамінами салат з буряка на зиму швидко готується і прекрасно стоїть довгі місяці.
Продукти:
- буряк – 4 кг;
- томати – 1500 гр;
- масло – 1 склянку;
- оцет – 200 мл;
- перець – 600 гр;
- моркву і цибулю – 500 гр;
- сіль – 60 г;
- часник – 200 гр;
- цукор – 1 склянка;
- перець чилі – 1 шт.
Необхідний час: 150 хвилин.
Калорійність: 86 калорій.
- Буряк почистити від шкірки і добре промити. Натерти на великій тертці. Теж саме зробити з морквою;
- Помідори перетворити в пюре за допомогою м'ясорубки або блендера;
- Цибулю найкраще порізати дрібними кубиками, а перець – тонкою соломкою;
- Часник подрібнити;
- У великий сотейник налити олії і висипати на нього лук;
- Обсмажити цибулю і після кинути до нього моркву і перець. Смажити овочі разом протягом 5 хвилин;
- Як тільки овочі будуть готові, викласти до них буряк і смажити все разом ще кілька хвилин;
- Як тільки буряк придбає рожевий відтінок, у сотейник вилити пюре з томатів, додати часник, оцет і всі спеції;
- Варити салат 45 хвилин, помішуючи;
- Банки заздалегідь простерилізувати і висушити;
- Гарячий салат розкласти по ємкостей і закатати стерильними кришками;
- Перевернути і залишити на 12-15 годин у теплому місці (укутати додатково);
- Найкраще готову консервацію зберігати в місці, де немає перепадів температури і постійно прохолодно.
Рисова закуска на зиму
Використання вареного рису в салаті не рідкість. Таке блюдо відноситься до категорії теплих салатів і чудово виступає в якості окремого страви. Займемося приготуванням салату з рисом на зиму.
Склад:
- помідори – 3 кіло;
- цибуля — кіло;
- перець — кіло;
- морква – 800 гр;
- рис і квасоля – 200 гр;
- часник — головка;
- гіркий перець – ¼ частина стручка;
- цукор – 1 склянка;
- сіль – 90 гр;
- масло – для обсмажування.
Витрачений час: 2 години 20 хвилин.
Калорійність: 180 калорій.
- Овочі почистити;
- Помідори пюрировать блендером;
- Моркву і часник подрібнити з допомогою терки;
- Цибулю порізати дрібними шматочками;
- Солодкий і гіркий перець покришити соломкою;
- В момент приготування бобові повинні бути відварені окремо;
- Всі овочі окремо обсмажити на великому вогні (на маслі) і перекласти у велику каструлю. У неї має бути товсте дно;
- Додати до овочів сіль з цукром і тушкувати все разом півгодини;
- Після того, як овочі стануть м'якими, додати до них бобові;
- Розкласти готовий салат з рисом по банках і закатати під кришки;
- Остудити в теплому місці і поставити в комору.
Приємного апетиту!