03 март 2019 1 338

Покрокові рецепти смачних салатів на зиму

Чого найчастіше не вистачає взимку людині? Звичайно ж, сонця і вітамінів. Але є простий вихід – закатати сонце разом з вітамінами у банку у вигляді смачних салатів! Дуже здорово в сніжну зиму відкривати чарівні банки і насолоджуватися смаками літніх овочів! Давайте ж розглянемо рецепти смачних салатів на зиму.

Корейський салат з огірків з морквою
Інгредієнти Кількість
огірок - 4 кг
цукор - 200 г
морквина - 1 кг
пекучий перець - 10 г
сіль - 100 г
оцет - 1 склянка
рослинна олія - 1 склянка
часник - 10 часточок
Час приготування: 270 хвилин Калорійність на 100 грам: 66 Ккал
Закриті таким способом огірочки стають пряними і гострими на смак. Відмінно підійдуть в якості закуски до будь-якого гарніру. Замість зазначених спецій можна взяти готову корейську приправу, результат буде таким же смачним. Тільки використовувати її відповідно до інструкції.
  1. Помити овочі добре;
  2. Морква нашаткувати;
  3. У огірків обрізати кінчики (хвостики) і розрізати так, щоб вийшло з одного огірка 8 шматочків (на 4 частини, а потім ще навпіл);
  4. Часник подрібнити на дрібній тертці або з допомогою преса;
  5. Всі овочі викласти у велику ємність (зручно використовувати таз) і пересипати усіма спеціями, в тому числі і олією з оцтом;
  6. Залишити маринуватися на 4 години мінімум (максимально можна залишити маринуватися на всю ніч);
  7. Підготувати чисті літрові банки, простерилізувати їх і висушити;
  8. Салат розмістити в ємностях і прикрити стерильним кришками;
  9. У велику каструлю постелити полотно і акуратно виставити на неї банки. Залити їх на 2/3 водою;
  10. Відправити каструлю на вогонь і як тільки вода почне вирувати, засікти 15 хвилин і тримати салат в киплячій воді;
  11. Дістати салат і щільно закатати банки спеціальним ключем;
  12. Щоб консервація простояла довго і не вибухнула, відразу ж відправляти в льох її не можна. Необхідно дати їй охолонути поступово. Зробити це просто – достатньо скласти банки разом і накрити ковдрою на добу;
  13. Після охолодження салат прибрати в прохолодне темне місце;
  14. Відкривати взимку і насолоджуватися пряними закусками.

Салат з помідорів і цибулі

Головна перевага цього салату на зиму в його простоті і швидкості. Щоб приготувати його, не будуть потрібні довгі маніпуляції, достатньо підготувати овочі. Те ж саме відбувається і взимку – достатньо викласти салат на тарілку і тут же його не стане!

Склад:

  • м'ясисті помідори – 7 кг;
  • кілограм цибулі;
  • гвоздика – 15-20 шт.;
  • лаврове листя – 10 листочків;
  • перець горошком – 30 шт.;
  • оцет – 300 мл;
  • масло рослинне – літр.

Для одного літра маринаду:

  • цукор – 160 г;
  • сіль – 150 гр.

Витрачений час: 45 хвилин.

Калорійність: 126 калорій.

  1. Помідори добре вимити, цибулю почистити і теж сполоснути;
  2. Використовувати банки на 3 літри. Заздалегідь простерилізувати ємності і кришки;
  3. Овочі однаково порізати — півкільцями;
  4. У банку викладати овочі шарами – спочатку помідори, потім цибулю, а потім повторити;
  5. У кожну банку зверху на овочі розкласти спеції: по 4 штуки лавра, гвоздики і перцю горошком;
  6. Приготувати маринад з гарячої води і солі з цукром;
  7. Розлити маринад по банках, помістити їх у велику ємність з водою;
  8. Вода повинна кипіти 15 хвилин;
  9. За 2 хвилини до закінчення в кожну банку влити по 60 мл олії і 40 мл оцту;
  10. Вийняти салат, закатати кришками. Перш ніж перемістити в льох консервацію, банки повинні поступово охолонути протягом доби під теплою ковдрою;
  11. Щоб страва на зиму вийшло менш калорійне, можна зменшити кількість масла у два рази.

Закуска з баклажанів на зиму

Принадність цієї страви полягає в тому, що воно економне по часу. Цей салат не потрібно стерилізувати, досить протушкувати всі інгредієнти. А ось недолік все ж є – салат з'їдається миттєво. Але це складно назвати недоліком, правда?

Продукти:

  • цибулю, моркву, синенькі – по 1,5 кіло;
  • помідори і перець – за 1 кілограм;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • сіль морська – 30 гр;
  • цукор – 100 гр;
  • оцет – 120 мл;
  • 3-5 перець горошком;
  • 2-4 лаврових листочків.

Необхідний час: 120 хвилин.

Калорійність: 150 ккал.

  1. Помідори подрібнити за допомогою м'ясорубки, моркву нарізати кільцями (3-4 мм);
  2. В каструлю, товстостінний, вилити помідори, додати масло і викласти моркву;
  3. Дати масі закипіти і підтримати її ще півгодини на плиті, тільки вогонь зменшити до мінімального;
  4. Поки помідори тушкують з морквою, цибулини порізати кільцями (можна дрібніше), а солодкий перець можна покришити дрібними кубиками, але красивіше у страві буде виглядати соломка;
  5. Через півгодини після закипання томатів, кинути до них же перець і цибулю, знову закип'ятити;
  6. Синенькі порізати на шматочки, які не повинні бути більше 1,5 см в товщину;
  7. Як тільки овочева маса знову закипить – додати до неї баклажани і всі спеції, крім оцту;
  8. На середньому вогні закип'ятити і варити на маленькому ще близько 25 хвилин, потім додати часник, дати страві увібрати в себе часниковий аромат (5-7 хвилин) — вимкнути піч;
  9. Заздалегідь підготувати ємності і зробити їх стерильними, так само, як і кришки;
  10. Готову страву щільно укласти в банки з кришками. Щільно запечатати;
  11. Перевернуті верх дном банки остудити в теплому місці. Розставити в прохолоді.

Баклажани з м'ясом — спробуйте оригінальні страви з овочів, які ви з легкістю можете приготувати.

Овочеве рагу з кабачками і куркою — цікаве блюдо, яке готувати дуже просто.

Сирна запіканка з родзинками — дієтичний десерт який підійде для дітей і дорослих.

Салат з кабачків «Дядько Бенс»

Будь-яке блюдо з кабачків відрізняється ніжним смаком і приємною текстурою. Щоб і взимку насолоджуватися цим овочем, досить приготувати з нього смачний салат і упакувати з герметичним ємкостей.

Склад:

  • кабачки – 8-9 шт. (1500 гр);
  • перець – 6 шт.;
  • цибуля – 6 шт;
  • томати – 1 кг;
  • сіль – 60 г;
  • цукор – 80 гр.;
  • рапсове масло – ½ склянки;
  • оцет (9%) – 0,5 склянки.

Необхідний час: 50 хвилин.

Калорійність: 150 калорій.

  1. Перш за все підготувати маринад: змішати сіль, цукор і оцет з маслом;
  2. Кабачки порізати соломкою (якщо вони старувати, тоді зняти шкірку);
  3. Перчины порізати соломкою, цибулю – кубиками, а томати пюрировать м'ясорубкою або блендером;
  4. Маринад вилити в каструлю з товстим дном і закип'ятити;
  5. Викласти кабачки і 5 хвилин проварити;
  6. Наступним закласти цибулю, також проварити близько 8 хвилин;
  7. Потім по черзі додавати перець і томати, кожен раз проварюючи все за 5 хвилин;
  8. Після того, як всі продукти опиняться в каструлі – кип'ятити 10 хвилин;
  9. Взяти банки (1 л) і простерилізувати їх разом з кришками;
  10. Гаряче блюдо розподілити по чистим банкам і закатати за допомогою машинки;
  11. Остудити під теплими ковдрами, а потім відправити банки в підвал або комору.

Мариновані грибочки

Рідкісне застілля обійдеться без грибочків. Мариновані з цибулею і маслом вони чудово підійдуть до будь-якого свята і відмінно будуть виступати в ролі холодної закуски. Взимку дуже складно знайти будь-які гриби, крім шампіньйонів, тому варто заготовити їх з літа у вигляді смачного салату.

Інгредієнти:

  • лісові гриби (всі, крім сироїжок) – 1500 гр;
  • цибуля – 2 головки;
  • морква – 1 шт.;
  • раст. олія – 4 ст. л;
  • цукор – 1,5 ч. л;
  • лаврове листя – 2-3 аркуша;
  • часник – пару часточок;
  • сіль – 1,5 л;
  • перець-горошок за смаком.

Витрачений час: 90 хвилин.

Калорійність: 60 калорій.

  1. Дуже ретельно гриби перебрати, видаливши пошкоджені або дефектні місця;
  2. Почистити гриби, помити і порізати на будь-які шматочки, головне, щоб не дуже дрібні;
  3. Овочі помістити в каструлю і залити водою так, щоб вона ледь їх покривала;
  4. Кинути сіль з цукром, порізану цибулю (півкільцями) і потерту на тертці моркву;
  5. Варити півгодини на середньому вогні;
  6. Після півгодини влити олії до грибів і варити ще 10 хвилин;
  7. Подрібнений часник додати в самому кінці варіння;
  8. Помити баночки (1-0,5 л) і викласти в них лаврушку разом з горошинами перцю;
  9. Щільно укласти гриби в баночки і помістити їх в ємність з водою (вода не повинна повністю покривати банки, тільки за горлечко);
  10. Стерилізувати банки з грибами під кришками близько півгодини;
  11. У баночках повинні бути гриби і трохи рідини, якщо вона залишиться після гасіння;
  12. По закінченню півгодини, за допомогою спеціальної машинки, банки закатати і не переміщати до охолодження.

Бурякова «Оленка»

Буряковий салат з невеликою кислинкою і пікантними нотками часнику буде особливо смачний зимовими вечорами. Простий і насичений вітамінами салат з буряка на зиму швидко готується і прекрасно стоїть довгі місяці.

Продукти:

  • буряк – 4 кг;
  • томати – 1500 гр;
  • масло – 1 склянку;
  • оцет – 200 мл;
  • перець – 600 гр;
  • моркву і цибулю – 500 гр;
  • сіль – 60 г;
  • часник – 200 гр;
  • цукор – 1 склянка;
  • перець чилі – 1 шт.

Необхідний час: 150 хвилин.

Калорійність: 86 калорій.

  1. Буряк почистити від шкірки і добре промити. Натерти на великій тертці. Теж саме зробити з морквою;
  2. Помідори перетворити в пюре за допомогою м'ясорубки або блендера;
  3. Цибулю найкраще порізати дрібними кубиками, а перець – тонкою соломкою;
  4. Часник подрібнити;
  5. У великий сотейник налити олії і висипати на нього лук;
  6. Обсмажити цибулю і після кинути до нього моркву і перець. Смажити овочі разом протягом 5 хвилин;
  7. Як тільки овочі будуть готові, викласти до них буряк і смажити все разом ще кілька хвилин;
  8. Як тільки буряк придбає рожевий відтінок, у сотейник вилити пюре з томатів, додати часник, оцет і всі спеції;
  9. Варити салат 45 хвилин, помішуючи;
  10. Банки заздалегідь простерилізувати і висушити;
  11. Гарячий салат розкласти по ємкостей і закатати стерильними кришками;
  12. Перевернути і залишити на 12-15 годин у теплому місці (укутати додатково);
  13. Найкраще готову консервацію зберігати в місці, де немає перепадів температури і постійно прохолодно.

Рисова закуска на зиму

Використання вареного рису в салаті не рідкість. Таке блюдо відноситься до категорії теплих салатів і чудово виступає в якості окремого страви. Займемося приготуванням салату з рисом на зиму.

Склад:

  • помідори – 3 кіло;
  • цибуля — кіло;
  • перець — кіло;
  • морква – 800 гр;
  • рис і квасоля – 200 гр;
  • часник — головка;
  • гіркий перець – ¼ частина стручка;
  • цукор – 1 склянка;
  • сіль – 90 гр;
  • масло – для обсмажування.

Витрачений час: 2 години 20 хвилин.

Калорійність: 180 калорій.

  1. Овочі почистити;
  2. Помідори пюрировать блендером;
  3. Моркву і часник подрібнити з допомогою терки;
  4. Цибулю порізати дрібними шматочками;
  5. Солодкий і гіркий перець покришити соломкою;
  6. В момент приготування бобові повинні бути відварені окремо;
  7. Всі овочі окремо обсмажити на великому вогні (на маслі) і перекласти у велику каструлю. У неї має бути товсте дно;
  8. Додати до овочів сіль з цукром і тушкувати все разом півгодини;
  9. Після того, як овочі стануть м'якими, додати до них бобові;
  10. Розкласти готовий салат з рисом по банках і закатати під кришки;
  11. Остудити в теплому місці і поставити в комору.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: