16 июнь 2019 6 290

Як робити заготовки асорті з овочів на зиму

Асорті на зиму з маринованих овочів – ароматне, просте у приготуванні десерт, який дозволить взимку насолодитися смаком всіх літніх овочів відразу.

Кращий рецепт заготівлі

Представляємо вам чудову заготівлю асорті з овочів «Город». Назва цього рецепта говорить сама за себе: в ньому використано багато різних овочів.

Втім, необов'язково заготовляти всі перераховані овочі – можна вибрати тільки ті з них, що вам до смаку.

А можна додавати або заміняти на інші – наприклад, замість кабачка можна вибрати патисони. Без сумнівів, це буде самий смачний рецепт асорті на зиму з овочів.

Інгредієнти:

  • Помідори та огірки – по 6 шт.;
  • Половина молодого кабачка;
  • Гілки селери – 3 шт.;
  • Головки цибулі – 2 шт.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Перець – від одного до двох, за бажанням:
  • Суцвіття цвітної капусти – трохи, за бажанням;
  • Приправи;
  • Сіль і цукор – по 2 ст. л.;
  • Оцет – 4 ст. л.

Підійдуть томати з товстою шкіркою і не дуже великого розміру. Краще всього підійдуть сливовидні сорти. Всі овочі повинні бути свіжими, без пошкоджень і підгнилих ділянок.

Овочі повинні бути ґрунтовно промиті.

Огірки перед приготуванням потрібно буде покласти в ємність з холодною водою на дві години.

Кабачок, очищену моркву і цибулю нарізають на гуртки.

Перець потрібно нарізати невеликими часточками, а цвітну капусту ділять на невеликі суцвіття. Помідори кладуть у заготовку цілими, дрібні огірки – теж.

Потім на дно банки укладають петрушку, селеру, часник. Після чого банку заповнюють усіма іншими овочами і заливають окропом на 10 хвилин.

Через 10 хвилин вода зливається в каструлю, куди додається сіль і цукор. Довівши воду до кипіння, потрібно додати оцет і кип'ятити ще три хвилини.

Цей маринад заливається в банку з овочами, банку закривається ошпарені окропом кришкою, закочується і перевертається. Потім потрібно накрити банку чим-небудь щільним і залишити до повного охолодження.

Ароматне мариноване асорті з овочів на зиму

Ще одне просте мариноване асорті з овочів на зиму готується з наступних продуктів:

  • 6 огірків;
  • 8 томатів;
  • 3 перцю;
  • Листя смородини або дуба, листя хріну (необов'язково);
  • 1 цибулина;
  • 6 часточок часнику;
  • Кріп;
  • 12 горошин чорного перцю і 5 – ямайського;
  • Приправа (гвоздика – 6 штук);
  • Цукор – 3 ст. л.;
  • Сіль – 2 ст. л.;
  • Оцтова есенція – 1,5 ст. л.

Займемося приготуванням асорті на зиму з овочів в маринаді. Овочі промиваються і сушаться. У огірків видаляються кінчики, помідори проколюються виделкою на місці черешка, перець розрізається на частини.

На дно трилітрової банки кладуть трави і листя, очищену цибулину. Потім тугіше складають овочі. Заливають їх гарячою водою і залишають на 50 хвилин, накривши кришкою.

Потім вода виливається в каструлю і кип'ятити з сіллю і цукром. В цей час в ємність до овочів додають часник і спеції.

Після п'яти хвилин кипіння у воду вливають оцет, розмішують і заливають асорті. Як можна швидше його потрібно закатати, перевернути і залишити охолоджуватися під рушником або ковдрою.

Вживати асорті можна через кілька тижнів.

Закатуємо без стерилізації

Заготовити овочеве асорті на зиму можна і без стерилізації. Потрібно взяти:

  • Помідори міцні з товстою шкіркою – 6 шт.;
  • Огірки невеликі – 6 шт.;
  • Перець – 4 шт.;
  • По 1 ст. л. цукру і оцту;
  • 3 ст. л. кухонної або морської солі;
  • Кріп, листя хрону, по одному листу смородини, вишні – за бажанням;
  • Цілу головку часнику.

Процес приготування асорті з овочів без стерилізації буде виглядати так. Вибрані овочі промити і підготувати. Помідори проколоти виделкою у черешка, у огірків відокремити кінчики, перець порізати. Потім в чисті банки покласти на дно необхідні спеції, листя, зелень.

Після викласти як можна щільніше, але не придавлюючи, овочі. Зверху покласти ще трохи спецій, часник. Засипати до овочів сіль, цукор і залити чистою прохолодною водою з магазину, або прокип'яченої заздалегідь.

Додати оцет, закрити будь кришкою. Настоювати в холодильнику асорті з овочів чотири дні.

Зберігається готове частування в холодильнику.

Рецепти заготовок овочевих салатів на зиму

Заготівля на зиму овочевих салатів дозволить господарці заощадити час на приготуванні закуски до основних страв, крім того, це дуже смачне і оригінальне частування.

На відміну від маринованого овочевого асорті, овочі для салатів на зиму дрібно ріжуться, а в якості заливки можуть виступати самі різні соуси – томатний, на основі олії.

«Угорський»

Інгредієнти:

  • Перець грунтовий і томати – по 2 кг;
  • Цибуля і морква – по 1 кг;
  • 4 ст. води;
  • 1 ст. рослинного дезодорованої олії;
  • Сіль – 100 р;
  • Цукор – 300 г;
  • 7 ч. л. оцту (9%);
  • Трохи меленої кориці (на кінчику ножа);
  • Перець – 10-12 горошин.

Як робити салат асорті з овочів «Угорський»? Овочі ретельно промиваються і сушаться. Очищену моркву дрібно шаткують. Помідори нарізати кубиками, цибулю – кільцями, перець – соломкою.

У каструлі доводиться до кипіння вода з оцтом і всіма спеціями. Потім додаються овочі, вогонь потрібно трохи зменшити. Варити закуску потрібно 35-40 хвилин, перемішуючи.

Після цього салат асорті перекладається в стерилізовані банки і закупорюють герметично кришками. До остигання краще потримати банки в перевернутому положенні.

«Юрча»

Інгредієнти:

  • Кабачки, цукіні, патисони – в будь-яких пропорціях і поєднаннях, всі разом – 3 кг (можна взяти тільки цукіні, наприклад);
  • Перець і томати – за 1 кг;
  • 2 часнику (не часточок, а цілого);
  • Петрушка (підійде селера або інша духмяна трава) – 200 г;
  • Сіль – 80 г;
  • Цукор – 200 г;
  • Оцет – 100 г (9%);
  • Рослинна олія дезодорована олія – 350 г;
  • 12 штук чорного перцю і 5 – ямайського.

Всі овочі і петрушку промивають і сушать. Петрушку, часник, помідори необхідно подрібнити (можна з допомогою м'ясорубки). Кабачки і перець почистити і нарізати кубиками або часточками не дуже крупно.

Перемішати протерті помідори, петрушку і часник з маслом, оцтом, перцем, сіллю і цукром. Поставити в каструлі на невеликий вогонь, дочекатися, коли закипить, потім покласти кабачки і перець. Варити протягом години салат асорті з овочів, помішуючи.

Потім масу з салатом асорті розподілити по банках і закатати. Перевернуті банки до охолодження укутати рушником.

Любите готувати синенькі? Часом стає сумно, що ці сезонні овочі. Тому заготовте їх на зиму. Баклажани як гриби — смачніше заготовки не знайти! Взимку така консервація з'їдається на ура!

А тут ви знайдете рецепти маринованих кабачків на зиму.

Смачний джем з агрусу можна приготувати, скориставшись рецептами з цієї статті. Він не тільки надзвичайно смачний, але і корисний який!

Поради з приготування овочевих закаток

Процес приготування овочевого асорті буде простим, якщо дотримуватися основних правил і корисних порад.

Перед процесом готування асорті з овочів на зиму потрібно простерилізувати банки. Є кілька способів це зробити, найпростіші з яких:

  1. Накрити каструлю з киплячою водою ґратами з духовки. На решітку поставити горловинами вниз помиті з содою банки і залишити на 25 хвилин. В саму каструлю можна покласти для стерилізації кришки;
  2. У каструлю з холодною водою опустити чисті банки, закип'ятити і тримати у воді ще п'ять хвилин.

Після кип'ятіння або тримання над парою банки і кришки розставляють на чистій сухій тканині для висихання. Для приготування заготовки на зиму банки повинні бути сухими.

Як вибрати і підготувати овочі для асорті

Всі овочі повинні бути свіжими, на них не повинно бути потемніння і пошкоджень, вм'ятин. Овочі слід добре помити і дати просохнути.

Огірки для соління і маринування беруть не дуже великі, міцні, з чорними вусиками. Магазинні огірки і зірвані більш ніж 24 години тому потрібно потримати години два-три у воді.

Помідори повинні бути свіжими, міцними, з товстою шкіркою. Вибирати варто овочі не дуже великого розміру.

Болгарський перець зберігає найбільше вітамінів при консервації. Вибирати слід свіжі, найбільш яскраві за кольором овочі. Гострий перець можна використовувати як приправу для заготівок.

В овочевих асорті на зиму використовують тільки молоду, білого кольору цвітну капусту без жовтого відтінку. Листя відокремлюють і кладуть в банку тільки суцвіття.

Кабачки також повинні бути молодими, їх не чистять, нарізають кружальцями або кубиками залежно від рецепту.

Патисони беруть міцні, молоді, тільки здорові. Великі патисони можна порізати на частини. Від овоча відрізається плодоніжка, трохи захоплюючи м'якоть.

Відповідні трави та спеції

У рецептах асорті з овочів на зиму можна використовувати наступні трави та спеції:

  1. Петрушка;
  2. Кріп;
  3. Хрін;
  4. Лавровий лист;
  5. М'ята;
  6. Гострий перець;
  7. Гвоздика;
  8. Перець (чорний, запашний);
  9. Часник;
  10. Мускатний горіх та інші.

Сіль для рецептів заготовок з овочів беруть велику, білу без добавок. Можна використовувати морську сіль.

Слід пам'ятати, що приправи і спеції не повинні становити більше 6 % від усього обсягу заготівлі.

Також можна класти в банку з овочевим асорті листя дуба, смородини, вишні. Вони надають оригінальний аромат, дозволяють продовжити термін зберігання овочевого асорті. Тільки слід використовувати здорові, ретельно промиті листя.

Для консервації також знадобиться столовий оцет-від 5 до 9 відсотків.

Зберігати готові консервовані та мариновані асорті з овочів стоїть в темному прохолодному приміщенні. Якщо кришка банки здулася, то такі консерви вживати не можна. Зазвичай термін придатності закритого овочевого асорті на зиму не перевищує два роки.

Рецептів заготовок асорті з маринованих овочів на зиму можна знайти дуже багато. У кожної господині швидко з'являються улюблені рецепти і особливі секрети приготування смачних страв.

Експериментуючи з інгредієнтами і приправами, ви швидко створите свої оригінальні частування на зиму, які будуть радувати вас і вашу родину всю зиму.

Що ще почитати: