27 июнь 2019 4 109

Як смачно запекти овочі на мангалі

Запечені овочі гриль на мангалі — гідна альтернатива шашлику. Пік популярності страви припадає на літній сезон. Завдяки овочевому достатку, приготувати на вогні можна найрізноманітніші овочі. Крім замаринованого шашлику, вибираючись на пікнік разом з родиною або з друзями, не варто забувати про овочі.

Приготовані на мангалі рослинні інгредієнти оцінять вегетаріанці. Готуються вони без обсмажування на жирі, тому вважаються менш калорійними. Спробувавши одного разу соковите з димком блюдо, ви не зможете від нього відмовитись.

Подають його самостійно, і в якості гарніру. Пропонуємо вашій увазі прості рецепти приготування овочів на мангалі.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
баклажан - 1 шт.
кабачок - 1 шт.
болгарський перець - 3 шт.
томати - 4 шт.
цибулини - 2 шт.
спеції будь-які, сіль - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Як готувати овочі на мангалі? Розглянемо докладно всі етапи. Баклажан з кабачком промити, зрізати їх плодоніжки. Нарізати великими кільцями. Помідори з солодким перцем залишити як є, достатньо лише промити.

Цибулини очистити, після чого нарізати великими кільцями. Запікати можна на решітці або шампурах. Якщо використовувати гриль ґрати, її поміщають на тліюче вугілля. Смажать дари природи до готовності.

При способі готування на шампурах, овочі нанизують і розміщують над вугіллям. Помідори з цибулею готуються швидше. Потрібно стежити, щоб вони не пересмажились. На баклажані з солодким перцем повинна з'явитися темна скоринка.

Готові овочі зняти з вогню. У перцю, помідорів, баклажан очистити шкірку. Подавати цілком або подрібненому вигляді. Перед подачею присолити, присмачити спеціями.

А ви знаєте, що таке джусай? Про користь і шкоду овочу в нашій статті.

Рецепт тіста для італійської піци — спробуйте наш варіант страви.

Холодні та гарячі закуски на святковий стіл — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Овочі на мангалі у майонезному маринаді

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг червоного перцю;
  • баклажани — 700 гр;
  • помідори — 1 кг;
  • зубки часнику;
  • майонез — 180 гр;
  • за смаком сіль.

Час приготування: півгодини.

Калорійність: 174 ккал.

Рослинні інгредієнти промити. Баклажани нарізати на великі кільця. Перець запікати цілком. Якщо помідори великі, розрізати їх навпіл. Помістити овочі у велику миску, додати туди спецій, солі, майонезу.

Руками все добре перемішати. Маринувати в момент, коли буде розлучатися вогонь. Поки будуть прогорати вугілля, всі промаринується. Запікати помідори з перцем краще на решітці.

Баклажани нанизати на шампури — це не принципово, спосіб запікання на смак не впливає. Нарізані помідори приготуються швидше, їх потрібно буде вчасно зняти з вогню. Коли всі овочі дійдуть до готовності, не забуваємо очистити шкірку.

Знімається він дуже легко. Шкірку потрібно підчепити ножем і потягнути в протилежну сторону. Спосіб подачі — цілком або в нарізаному вигляді, вирішувати вам. Зверху полити мелкоізмельченного часником, сіллю, приправами.

Овочі гриль з лимонним соком і зеленню

Необхідні інгредієнти:

  • кабачки — 500 гр;
  • синенькі — 500 гр;
  • болгарський перець — 5-6 шт;
  • сік половини лимона;
  • петрушка, кінза, базилік;
  • за смаком солі.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 118 ккал.

Кабачки промити, нарізати кільцями. З баклажанів зняти шкірку, нарізати так само, як і кабачки. Перець очистити, розрізати його навпіл.

Викласти овочі поверх решітки гриль. Запекти в двох сторін. У перцю повинна з'явитися добре підсмажена шкірка. Готовність перевірити дерев'яною лучиною або виделкою.

Вони не повинні бути жорсткими або, навпаки, занадто м'якими. Перець приготується швидше, його потрібно буде зняти з решітки.

Очистити шкірку з перцю, викласти його на блюдо, чергуючи з шматочками запечених овочів. Посипати дрібною сіллю з улюбленими спеціями. Збризнути соком лимона. Подавати під м'ясо із зеленню кінзи, базиліка, петрушки.

Запікаємо в прованських травах

Необхідні інгредієнти:

  • помідори — 1 кг;
  • баклажани — 600 гр;
  • цибуля -250 гр;
  • прованські трави;
  • бальзамічний оцет;
  • зелень базиліка.

Час приготування: близько 40 хвилин.

Калорійність: 95 ккал.

Баклажани, не очищаючи, нарізати кільцями. Цибулини начистити, розрізати навпіл. Помідори краще взяти невеликі або розрізати. Помістити їх у велику миску. Рясно посипати прованськими травами, солити не потрібно.

Дати овочам трохи насититися ароматом трав. Викласти на грати, після чого запекти з обох сторін. Стежити за цибулею, щоб він не згорів. Виймати з сітки по мірі готовності.

З помідорів зняти шкірку. Подавати цілком або подрібнити ножем. Посолити, полити бальзамічним оцтом. Прикрасити листям базиліка. Страва буде однаково смачне в гарячому або холодному вигляді. Якщо овочів дати постояти, вони добре промаринуются.

Рецепт салату

Необхідні інгредієнти:

  • болгарський перець — 6 шт;
  • баклажани — 4 шт;
  • 3 середніх помідора;
  • червона цибулина — 1 шт;
  • зелень кінзи;
  • яблучний оцет — 15 мл;
  • ложка рослинної олії;
  • сіль за смаком.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 120 ккал.

Запікати овочі цілком. Перед розміщенням поверх решітки їх промити, просушити серветкою. Цибулину не запікаємо, вона буде додана в салат.

Готовність рослинних інгредієнтів перевіряємо виделкою, вони не повинні бути жорсткими. Трохи підгоріла шкурка вважається нормою, овочі потрібно буде очистити. По готовності дістаємо з решітки першими помідори. Остуживаем їх, знімаємо шкірку, нарізаємо кубиками. З баклажана зняти шкірку.

Перці очистити, звільнити від плодоніжки, насіння. Всі овочі нарізати, з'єднати їх з помідорами. Цибулину нарізати тоненько півкільцями. Подрібнити кінзу. В салат додати сіль, яблучний оцет, цибулю, зелень. Перемішати. Салат готовий.

Корисні поради

  1. На мангалі не повинні сильно горіти вугілля. При необхідності їх можна пригасити водою. Інакше овочі будуть горіти, а всередині залишаться сирими.
  2. Для запікання підходять найрізноманітніші продукти рослинного походження. Особливо смачними вважаються: баклажани, кабачки, стиглі помідори, солодких сортів перець, цибуля, картопля.
  3. Солять страву перед подачею. Спеції можна додавати на будь-якому етапі приготування.
  4. Подрібнювати або подавати цілком — вирішувати вам, на смак цей момент не впливає. Щоб не обпалити руки при нарізуванні гарячих овочів, потрібно користуватися ножем з вилкою.
  5. Маринувати безпосередньо перед смаженням, інакше овочі обмякнут і пустять сік.
  6. В якості соусу часто використовують майонез. Якщо в нього додати часник, він додасть страві ароматних нот.
  7. Овочі гриль, запечені на мангалі добре поєднуються з різними видами зелені, прованськими травами, соєвим соусом.

Вдалих вам експериментів!

Що ще почитати: