25 июнь 2019 2 426

Субпродукти — що це таке, як їх смачно приготувати

Кожна жінка, так чи інакше, включає в раціон сім'ї субпродукти. Робиться це відразу з кількох причин – низька ціна м'яса нижчої категорії, а також, бажання урізноманітнити щоденний стіл.

Однак не завжди результат приготовлених страв здатний порадувати, адже субпродукти вимагають зовсім іншого підходу, ніж яловича вирізка або добірна свиняча відбивна.

Спробуємо розібратися, де ж дійсна цінність продукту, і настільки м'ясо даної категорії безпечно, як його вважають.

Що таке субпродукти

Субпродукти цінувалися споконвіку. Мудрість народу давно визначила самим, здавалося б, низькосортним м'ясних похідним, почесне місце в традиційній оздоровниці.

Як відбувається процес впливу даних продуктів на організм, древні мудреці, звичайно не знали, але безпомилково співвідносили внутрішні органи мертвих тварин з роботою аналогічних органів людини.

Так, від хвороб шлунка, до наших часів дійшов унікальний рецепт відвару з очищених курячих шлуночків, а при захворюваннях печінки, доктора досі радять вживати не до кінця просмажене яловичу печінку. І це не дивно, тому що ферментний склад внутрішніх органів у людей і тварин, щодо схожий за складом.

Якщо укласти поняття «субпродукти» в одну фразу, то це – внутрішні органи і найменш цінні частини туш свійських і диких тварин, придатних в їжу. Іншими словами, це не тільки печінка, легені, нирки і все те, що ми звикли розуміти під цим поняттям, але ще й голова тварини, хвіст, вим'я, ноги з копитами.

Користь і шкода – де середина?

Не буває продуктів, що складаються з одних плюсів і мінусів – це завжди дві сторони, і враховувати при виборі страви, слід обидві.

Одним з найпоширеніших і, до речі, дорогих субпродуктів, є печінка. У змісті вітамінного складу (а вона містить вітаміни А, В, Е і D), їй не існує рівних серед продуктів тваринного походження, однак смак її досить специфічний.

Також, може не сподобається і запах печінки під час готування, особливо сильно це проявляється в процесі варіння. Частково цей недолік можливо усунути, протримавши шматок печінки у холодній воді або молоці протягом 2-3 годин.

Не рекомендується готувати печінку старих тварин, які перехворіли – в апараті фільтрації токсинів, тобто, в тій же печінки, за роки життя, або за період лікування, неодмінно відкладеться неабиякий запас токсичних, антибіотичних, і гормональних речовин.

Але, навіть якщо смак даного субпродукту не викликає захоплення, прийому його в їжу не уникнути при підтримці багатьох лікувальних дієт, спрямованих на відновлення:

  • нормальної роботи шлунково-кишкового тракту;
  • імунної та серцево-судинного апаратів;
  • косметичних шкірних дефектів або захворювань.

Є свій плюс і нирок. Незважаючи на те, що сама підготовка цього продукту досить складна, користь його настільки очевидна, що переважує незручності по приготуванню.

Головна проблема, з якою стикаються господині, це вимушеність багаторазового промивання і довготривалого замочування цього субпродукту, з метою усунути запах і смак сечі. Самі по собі нирки – це унікальний природний цинк – елемент краси.

Серце, мову і легені добре насичені залізом, магнієм і міддю. В основному це стосується серця, що є, практично, неконкурентним субпродуктом, коли справа стосується дієтичного харчування. Легені – це джерело тваринного білка, відмінно насичує організм, але не перенавантажуючі його і чудово метаболізуються.

Мова, це продукт досить жирний, але в цьому його єдиний мінус. Коштує він досить дорого, і потрапляє на стіл не настільки часто, щоб боятися якихось суттєвих порушень поточних дієт.

Мова дуже рекомендований жінкам в період лактації, так як це час, для жінки, зумовлено частими шлунковими розладами.

Що відноситься до м'ясних субпродуктів

По харчовій цінності і своїй суті, м'ясні субпродукти – це те ж м'ясо, але зі зниженою якістю. Нерідко, їх купують корм домашнім вихованцям. Однак існує і цілий ряд виключно делікатесних і визнаних страв, немислимих без так званої «обрізу». До таких страв відносять відомі всім:

  • «холодець»;
  • вим'я, тушковану в сметані або з овочами;
  • різні страви з печінки, язика, серця.

Всі ці субпродукти коштують недешево, іноді – не дешевше самої відбірної вирізки, але, чомусь ставляться до категорії, на щабель нижче звичайного м'яса.

Крім перелічених вище, належать до першого класу субпродуктів, виділяють ще другий клас (II категорії). До неї відносяться: голова тварини (вуха, губи), рубець і інші складові ліверної продукції.

Їх вкрай рідко використовують в якості приготування самостійних страв і набагато частіше пускають в переробку в ковбасні, кормові виробництва, до легких закусок.

Щодо цінової політики, дана продукція стоїть на нижчому щаблі серед м'ясних складових, а їх енергетична цінність відносно невисока – до 180 ккал на 100 грам продукту.

Що відноситься до курячих субпродуктів

З усіх категорій субпродуктів, найбільшим попитом користуються курячі – як дієтичні, недорогі і доступні повсюдно. Особливо варто відзначити курячі шлуночки, які містять мало тваринних жирів і так багато білка, що їх цілком можна зробити фаворитами дієтичного столу. Звичайно, за умови їх правильного приготування.

Наступний вид курячих субпродуктів – сердечка. Їх вже складно віднести до дієтичних продуктів, але в якості наповнювача для бульйонів відновлювального реабілітаційного харчування після тривалих хвороб, сердечка просто незамінні.

Куряча печінка – це унікальний продукт, сукупність безцінних вітамінів А, В, С, фолієвої кислоти і сполук амінокислотних. Крім того, в курячої печінки містяться: мідь, кальцій, цинк і натрій.

Як спекти пиріг з консервованими персиками — кілька рецептів на бисквитном, пісочному або холодці тесті.

Читайте як приготувати відбивні з яловичини в духовці — рецепт смачного і простого страви.

А ви знаєте з чим п'ють напівсолодке біле шампанське? Читайте в нашій статті.

Особливості кулінарної обробки

Субпродукти, найчастіше, вимагають особливої обробки, тоді як звичайне, куплене в магазині м'ясо, буває достатньо вимити перед приготуванням під проточною водою.

Як яловича, так і свиняча печінка, бувають пронизані протоками і, крім того – мають на поверхні досить тверду плівку. І перше, і друге необхідно ретельно вичищати – а проточні трубки вирізати всі до єдиної, так як вони надають готовому блюду неприємну гіркоту і дуже жорсткі на смак.

Це ж стосується і нирок, обгорнутих в жирову оболонку, яку доведеться зняти, а самі нирки неодноразово залити холодною водою й промити. Перед замочуванням, нирки рекомендується розрізати уздовж.

Мова, якщо не вдається придбати очищений, вимагає додаткової зачистки і видалення горловий трубки, а ось куплений рубець необхідно не тільки ретельно вимити зсередини, але і особливим способом згорнути перед готуванням.

Цікаві рецепти з субпродуктів

Що можна приготувати з субпродуктів? Страви із субпродуктів настільки різноманітні, що їх можна подавати до столу хоч кілька разів в тиждень і при цьому уникати повторних рецептів без всяких зусиль.

Спробуйте приготувати наступні три страви, щоб оцінити оригінальність нескладних страв, що складаються з мінімальної кількості інгредієнтів.

Домашні дієтичне ковбаски з свинячого легкого
Інгредієнти Кількість
свіжого легкого - 0,5 кг
моркви - 1 шт.
лука - 1 шт.
солі і перцю - за смаком
рослинного масла для обсмажування - 1 ст. л.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 114 Ккал
  1. Попередньо вимочені в холодній воді легкі, відварити під гнітом до повної готовності. Гніт потрібно для того, щоб легені не спливали на поверхню;
  2. Потім, легкі слід охолодити, поклавши їх на одну дошку і придавивши зверху інший, з поставленим на неї гнітом. Слід враховувати, що з субпродуктів буде рясно виділятися рідина;
  3. Поки легкі остигають, потрібно приготувати на рослинному маслі піджарку з цибулини і моркви середніх розмірів;
  4. Після охолодження, легке слід перебрати, очистити від прожилок і дрібно порубати. Змішати з овочами, додати спеції (за бажанням);
  5. Потім треба взяти дерев'яні шпажки і зліпити навколо них подобу «ковбасок». Покласти їх в холодильник;
  6. Включити духовку і, коли температура дійде до 200 градусів, закласти ковбаски на шпажках і запекти до готовності.

Зрази з курячою печінкою

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 250 гр курячої печінки;
  • 1 маленька цибулина;
  • 1 маленька морква;
  • сіль, перець;
  • 20 г зелені кропу;
  • 5 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 1 ст. л. рослинного масла.

Час приготування – 60 хвилин.

Кількість калорій на 100 грам продукту – 230 ккал.

  1. Відварити картоплю в мундирі, потім остудити, очистити і подрібнити на м'ясорубці;
  2. Додати спеції і зелень кропу, добре перемішати;
  3. Окремо зробити на рослинному маслі піджарку з цибулини і моркви (можна взяти по ½ середніх овочів);
  4. Відварити в підсоленій воді курячу печінку, подрібнити її, також, на м'ясорубку і з'єднати з овочами;
  5. З картопляного фаршу зліпити «оладки», в серединку кожного покласти 1 ч. л. начинки з печінки. Обкатати в мокрих руках «котлетки», обсипати сухарями і обсмажити в розпеченому соняшниковій олії до хрусткої скоринки.

Яловичий язик запечений

Інгредієнти:

  • 800 гр яловичого мови;
  • готовий гострий соус з хріном – за смаком;
  • сметана – за смаком;
  • 1 велика цибулина;
  • 200 гр твердого сиру;
  • сіль;
  • 1 ст. л. рослинного масла.

Час приготування – 3,5 години.

Кількість калорій на 100 грам продукту – 180 ккал.

  1. Заздалегідь підготовлений, обмитий мову слід відварити в підсоленій воді протягом 2,5 годин;
  2. Потім, субпродукт потрібно остудити і охолодити в холодильнику;
  3. Тепер слід акуратно зняти з мови шкірку і нарізати весь шматок на тонкі пластини;
  4. На рослинному маслі без запаху обсмажити нарізану півкільцями цибулину;
  5. Укласти в кокотниці за кілька згорнутих трубочками скибочок мови, викласти зверху кожної порції трохи обсмаженої цибулі, посолити;
  6. Готову суміш із столового хрону змішати зі сметаною в тій пропорції, наскільки потрібно гостроти страви, і покрити соусом вміст кокотниць;
  7. Посипати порції тертим сиром і запекти страву при 180 градусах протягом 20 хвилин.

Кому субпродукти вживати не слід

Думка лікарів розходяться щодо тієї періодичності, з якою слід вживати субпродукти людям з різними формами захворювання серцево-судинної системи, а також подагричними проявами і хворобами суглобів.

Однак існують загальні рекомендації, дотримання яких точно не завдасть шкоди:

  • скоротити прийом в їжу мови, мізків до 3-4 вживань в рік;
  • обмежити в раціоні присутність яловичої печінки, для людей старше 60 років;
  • при хворобах суглобів і атеросклерозі, вживати в їжу будь субпродукти рекомендується не частіше трьох разів на тиждень.
Що ще почитати: