06 март 2019 1 328

Як приготувати грибний суп-пюре з печериць

Французька кухня подарувала світові вишукані супи, зроблені у вигляді кремів і супів-пюре. Одним з найпоширеніших рецептів є суп–пюре з печерицями, варіантів приготування якого зараз існує величезна кількість.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
бульйону - 500 мл
печериць - 0,5 кг
молока - 250 мл
цибулин - 2 шт.
соняшникової олії - 40 мл
пшеничного борошна - 2 ст. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Гриби промити під холодною водою, а потім дрібно нарізати. Потім гриби обсмажити на добре розігрітій сковороді 10-15 хвилин.

Викласти гриби з сковороди і на цьому ж маслі обсмажити дрібно порізану цибулю.

Очистити від шкірки картоплю, нарізати кубиками. Поки гриби обсмажують, у підсоленій воді відварити картоплю 20-25 хвилин.

У каструлю налити бульйон (курячий або мясний), додати гриби і картоплю, а потім варити ще 15 хвилин. Влити склянку молока, ретельно перемішати, варити 10 хвилин.

Приблизно за 5-6 хвилин до готовності всипати в суп борошно через сито, додати сіль і перець. Борошно потрібна для того, щоб суп–пюре вийшов густим і був схожий на сметану.

Збити грибний суп-пюре з печериць заглибним блендером до утворення однорідної консистенції. Подавати до столу.

Грибний суп-пюре з печериць з вершками

Необхідні інгредієнти (на 4 порції):

  • 350 гр. шампіньйонів;
  • 4 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 30 гр. вершкового масла;
  • вершки (20%) — 450-500 мл;
  • хлібні грінки — 30 гр.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність (на 1 порцію) – 421 кКал.

Спочатку необхідно відварити картоплю. Для цього картоплю потрібно промити, покласти в каструлю і після того, як вода закипить, варити 20-25 хвилин. Готовність можна перевірити, тицьнувши картоплю виделкою – якщо м'який, значить, пора знімати з плити. Щоб картопля швидше зварився його можна розрізати на 2-3 частини.

Поки вариться картопля, підготувати цибулю та печериці. Цибулю треба очистити і потім нарізати кубиками невеликого розміру. Гриби промити й нарізати часточками. Поставити на повільний вогонь сковороду, розтопити масло і обсмажити цибулю до рум'яного кольору. До цибулі додати печериці, перемішати і смажити на повільному вогні під кришкою до готовності.

Коли картопля буде готова, злити воду, але не до кінця. Приблизно 150-200 гр. води з-під картоплі вилити в склянку — може стати в нагоді. Обсмажені гриби і цибулю додати в каструлю до відвареної картоплі, влити вершки, посолити, поперчити і за допомогою блендера перемішати до однорідної консистенції.

Якщо раптом здається, що суп вийшов дуже густим, додати в нього воду з-під картоплі (півсклянки) і знову перемішати. Суп-пюре готове – подавати з грінками.

Суп-пюре з грибів з плавленим сиром

Необхідні інгредієнти (на 4 порції):

  • печериці – 500 гр;
  • 200 гр. плавленого сиру;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • грінки або сухарики – 35 гр;
  • зелень (петрушка, кріп) – за смаком;
  • 40 гр. рослинного масла.

Середній час приготування – 45 хв.

Калорійність (1 порція) – 180 кКал.

Для початку потрібно підготувати основу – піджарку з лука, моркви і печериць. Для цього потрібно почистити цибулю і порізати дрібними півкільцями. Моркву очистити і потім натерти на тертці. Сковороду поставити на плиту, додати рослинне масло і дати добре розігрітися.

Обсмажити цибулю на сковороді до прозорості. Додати до цибулі моркву, перемішати і смажити ще 8-10 хвилин. В цей час, поки обсмажується цибуля й моркву, дрібно нарізати печериці. Якщо гриби великі, різати на 4 частини, якщо маленькі – достатньо буде розрізати їх наполовину. Додати шампіньйони до цибулі, ретельно перемішати. Сковорідку накрити кришкою. Смажити гриби треба на повільному вогні.

У цей час підготувати бульйон. У каструлю налити 1 літр води і дати закипіти. У киплячу воду опустити піджарку з моркви, цибулі та грибів і перемішавши, дати 7-8 хвилин проваритися. Потім в каструлю натерти плавлений сир, робити це можна прямо на вазі над каструлею. Залишити варитися суп 20-25 хвилин, стежити, щоб плавлений сир повністю розчинився. Солити і перчити суп потрібно за 4-5 хвилин до готовності, обов'язково з урахуванням солі в плавленому сирі.

Промити і дрібно порубати зелень і підготувати грінки або сухарики. Розлити грибний суп-пюре з печериць з плавленим сиром по тарілках, додати грінки і зелень, подати до столу.

Візьміть на замітку рецепт цікавого різотто з креветками і морепродуктів.

Смачні слойки з різноманітними сирними начинками приготовані за нашими рецептами стануть хітом сезону.

Дізнайтеся, як приготувати вишукану варення з гарбуза і апельсина. Рецепт тут.

Пісний грибний суп-пюре з вівсянкою

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 350 гр. шампіньйонів;
  • 120 гр. вівсянки (пластівці Геркулес);
  • 1 середня цибулина;
  • 30 гр. рослинної олії;
  • петрушка – за смаком.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність (1 порція) – 167 кКал.

Цибуля очистити від шкірки, порізати тонкими півкільцями. На добре розігріту сковорідку з олією викласти цибулю і обсмажити до утворення золотистого кольору, і характерного карамельного аромату.

Поки цибуля обсмажується, вівсянку потрібно промити під холодною водою. Ті пластівці, які будуть спливати на поверхню, потрібно злити разом з водою, інакше в готовому блюді вони будуть дуже жорсткими. Вівсянка потрібна для того, щоб згустити суп–пюре без допомоги борошна або крохмалю.

Печериці промити під водою, порізати на шматочки і додати до цибулі. Перемішати з цибулею і накривши кришкою, поставити на повільний вогонь. Коли гриби і цибулю будуть готові, перекласти їх в каструлю і залити водою (1л.).

Додати в каструлю розмочену вівсяну крупу і варити ще протягом 15 хвилин. Посолити. Останні 6-7 хвилин постійно помішувати — так вівсянка не підгорить. Знявши суп з вогню, дати постояти 8-10 хвилин, за цей час суп–пюре помітно загусне.

Трохи захололий суп збити блендером до сметаноподібної консистенції. Перед подачею посипати кінзою або петрушкою.

Крем-суп з шампіньйонів і овочів

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 250 гр. шампіньйонів;
  • 150 гр. брокколі;
  • 2 картоплини середнього розміру;
  • 1 морквина;
  • цибуля–порей – 2 шт. (використовувати тільки білу частину);
  • 1 цибулина;
  • 40 гр. рослинного масла.

Середній час приготування страви – 45 хвилин.

Калорійність – 192 кКал.

Цибуля ріпчаста очистити від шкірки, порізати невеликими кубиками. Білу частину цибулі–порей порізати кільцями. Моркву натерти через велику тертку.

Налити на сковороду олію, після чого добре розігріти. На сковороді припустити цибулю 4-5 хвилин, а потім додати моркву. Перемішати, накрити кришкою і смажити 7 - 8 хвилин. Гриби помити, вирізати кореневище, розрізати на тонкі пласти і додати до цибулі. Перемішати і смажити ще 12-15 хвилин.

Налити в каструлю 800-900 мл води, картоплю почистити, розрізати на кубики і кинути в каструлю, відварити до напівготовності. Бульйон посолити, поперчити. Брокколі промити, розрізати на суцвіття і опустити в бульйон, дати поваритися ще 4-5 хвилин. Брокколі готуються дуже швидко, тому важливо не дати їм перетравитися.

Додати в бульйон овочі та гриби зі сковорідки, перемішати і довести до готовності ще 5 хвилин. Зняти з вогню, за допомогою заглибного блендера перемішати до однорідної маси. Розлити по тарілках, додати дрібку зелені і подати до столу. При бажанні грибний суп–пюре з овочами можна прикрасити натертим сиром, грінками або каперсами.

Кулінарні підказки

Печериці для крем–супу можна використовувати і свіжі та заморожені і сушені. Заморожені гриби за ніч до приготування краще перекласти з морозильної камери на звичайну полицю в холодильник. В іншому випадку різкий розморожування в мікрохвильовій печі вб'є всі вітаміни і корисні мікроелементи, які містяться в грибах. А ось засушені печериці додадуть супу більш насичений аромат.

Згідно з канонами французької кухні, головний секрет успіху будь-якого супу–пюре це правильно підібрана основа, тобто бульйон, на якому він буде варитися. У більшості випадку кулінари використовують курячий або м'ясний бульйон, зварений з нежирного м'яса. А ось крем–супи традиційно готують на молоці або сметана – звідси і назва, такий суп зовні нагадує крем.

Грінки можна купити в будь-якому магазині, а можна приготувати самостійно. Для цього достатньо нарізати батон, скропити оливковою або рослинним маслом і підсушити в духовці.

Слід обережно вибирати продукти – загусники для супу. Якщо це борошно, додати її потрібно поступово просіваючи – не то будуть грудочки. Для густоти кулінари радять використовувати ріпчасту цибулю.

Картопля для приготування супу–пюре повинна бути повністю готова, інакше з пюрированием виникнуть складності.

Замінивши продукти тваринного походження рослинними, суп–пюре можна готувати і в дні посту. Наприклад, виключити із складу вершки, молоко і яйця, і замінити вершкове масло рослинна.

Готувати суп краще «на один раз». У холодильнику такий суп застигне, а при повторному нагріванні смак буде не таким, як відразу після приготування. Особливо це стосується супів, в яких є жирні вершки або рослинне масло – при нагріванні вони піднімаються на поверхню, утворюючи щільну жирну плівку.

Що ще почитати: