16 май 2019 191

Як смачно приготувати домашній суп без м'яса

Супи без м'яса – відмінний вихід у випадку, якщо ви не їсте м'ясні продукти, а так само якщо раптом в будинку не виявилося жодного шматка м'яса. Пісний супчик нітрохи не гірше втамовує голод, ніж наваристий м'ясний.

Самий простий і швидкий рецепт
Інгредієнти Кількість
вода - 700 мл
морква - 1 штука
цибулина - 1 штука
картопля - 2 бульби
вермішель - 50 г
перець і сіль - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 40 Ккал

Готуємо продукти. Картоплю, цибулю та моркву миємо, чистимо й нарізаємо. Воду в каструлі ставимо на вогонь і чекаємо закипання. На розпеченій сковороді трохи обсмажуємо цибулю і моркву. Як тільки овочі стануть м'якими, вимикаємо плиту.

Киплячу воду солимо і кладемо картоплю. Як тільки він буде готовий, кладемо в суп нашу овочеву засмажку. Кидаємо жменю вермішелі і відразу вимикаємо плиту. Готовий суп краще подавати з зеленню.

Суп без м'яса з рисом

  • вода – 2 літри;
  • морква – 1 штука;
  • картопля– 2 штуки;
  • рис – половина склянки;
  • цибулина– 1 штука;
  • сіль і перець за смаком.

Час – 30 хвилин. Калорійність – 46 ккал на 100 грамів.

Рис ретельно промиваємо і замочуємо на півгодини. Воду для супу ставимо на вогонь і доводимо до закипання. Картоплю миємо, очищаємо і нарізаємо кубиками. Додаємо його в воду і варимо до напівготовності. В даному варіанті супу ми не будемо робити засмажку. Тому далі кладемо в воду моркву і цибулю. Нарізати їх можна так, як вам зручно.

Рис можна класти на етапі закладки картоплі. Обов'язково слід солити суп тільки після його додавання! Рисова крупа вбирає в себе частину солі, так що звичного кількості може виявитися недостатньо. Доводимо рис до готовності і вимикаємо плиту. Подаємо суп із зеленню.

Пісний суп гороховий

Гороховий суп виходить дуже смачним навіть без м'яса. Звичайно, блюдо з шматком м'яса і копченостями буде пікантніше, але навіть без них смак абсолютно не постраждає. Відмінний варіант в пост. Беремо наступні продукти:

  • 2 літри води;
  • горох колотий – 1 склянка;
  • морква – 1 штука;
  • цибулина – 1 штука;
  • картопля – 3 середніх бульби;
  • вершкове масло – 30 грамів;
  • сіль за смаком.

Час – 40 хвилин. Калорійність – 60 ккал на 100 грамів.

Насамперед ставимо на вогонь каструлю з водою. Всі овочі миємо й чистимо. У розігрітій сковороді обсмажуємо цибулю до м'якості. Додаємо натерту моркву і тушкуємо під закритою кришкою до готовності.

У киплячу воду кладемо порізану кубиками картоплю і замочений за годину горох. Необхідно вже на даному етапі додати сіль. Як тільки горох буде готовий, додаємо зажарку. Закриваємо кришкою і даємо супу настоятися. Можна покласти в каструлю лавровий лист і кілька горошин чорного перцю. Подаємо суп з сухариками або з зеленню.

Рецепт картопляного супу

Картопляний суп – загалом те, варіація самого простого супу без м'яса. Єдина відмінність – ми візьмемо більше картоплі, не будемо додавати вермішель, а також покладемо в нього трохи томатної пасти. Для такого супу нам потрібно буде взяти:

  • 2 літри води;
  • картопля – 4 невеликих бульби;
  • цибуля – 2 невеликих головки;
  • морква – 1 штука;
  • томат-паста – 1 ст. ложка;
  • сіль, спеції і зелень за смаком.

Час – 30 хвилин. Калорійність – 45 ккал на 100 грамів.

Ставимо каструлю з водою на конфорку і чекаємо закипання. Всі овочі миємо, очищаємо і нарізаємо. Картоплю ріжемо кубиком і ставимо варитися. Цибулю і моркву нарізаємо тонкою соломкою і обсмажуємо на середньому вогні до золотистого кольору.

Кладемо томатну пасту і додаємо трохи води. Залишаємо овочі гаситися на повільному вогні до готовності. Як тільки картопля буде зварений, додаємо зажарку в суп і вимикаємо вогонь.

Подаємо суп із зеленню або сухариками.

Овочевий суп вегансий

Овочевий суп – справжня знахідка, особливо для літа. У складі страви переважають овочі, так він смачний, корисний і ситний. Відмінний варіант для поста, дієти або дітей.

  • 2 літри води;
  • морква – 1 штука;
  • картопля – 1 штука;
  • цибулина – 1 штука;
  • цвітна капуста – 100 грамів;
  • червоний солодкий перець -1 штука;
  • цукіні – 1 штука;
  • селера – 1 стебло;
  • перець і сіль за бажанням.

Час – півгодини, калорійність – 30 ккал на 100 грамів.

Воду ставимо на вогонь. Картоплю ріжемо кубиками, поділяємо цвітну капусту на маленькі суцвіття. Кладемо їх в киплячу воду.

У цей час на сковороді обсмажуємо цибулю і моркву. Ріжемо тонкою соломкою або кубиками, кому як зручно. Як тільки цибуля стала м'якою, додаємо болгарський перець, нарізаний соломкою. Тушкуємо 10 хвилин під закритою кришкою.

Як тільки картопля зварився, додаємо в каструлю порізаний селера і цукіні. Варимо 10 хвилин до готовності всіх овочів. Додаємо овочеву засмажку. Вимикаємо вогонь і даємо супу настоятися.

Борщ без м'яса

Борщ без м'яса не менш смачний, ніж з ним. Це також чудовий і смачний дієтичний варіант.

  • вода – 2 літри;
  • капуста – 300 грам;
  • буряк – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • картопля – 2 бульби;
  • томат-паста – 2 ст. ложки;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • сік лимона – 1 ч. ложка.

Час — 45 хвилин. Калорійність — 45 ккал на 100 грамів

Воду кип'ятимо. В цей час на розпеченому маслі пасеруємо цибулю і моркву. Як тільки овочі обсмажиться, додаємо натерту буряк. Посипаємо її цукром і накриваємо кришкою. Тушкуємо все овочі до м'якості. Як тільки плита буде вимкнена, поливаємо засмажку лимонним соком, щоб буряк не втратила колір в супі. Ще один варіант – додати трохи яблучного оцту.

У киплячий бульйон кладемо нашатковану капусту. Солимо і варимо до напівготовності. Далі кладемо картоплю, порізану кубиком. Як тільки всі овочі зваряться, кладемо в борщ томатну пасту і тушковані овочі. Вимикаємо конфорку, додаємо в суп перець і лавровий лист. Подавати зі сметаною.

Читайте як спекти кекс з вишнями в наш статті.

Як приготуйте смачні тюфтельки з вершковим соусом в духовці. Пропонуємо вам саму цікаву добірку цього страви.

Приготуйте смачні даровані пиріжки з картоплею — таке блюдо добре підійде для поста або як доповнення до борщу. Рецепт тут.

Гречаний суп без м'яса

Гречаний суп-блюдо для дитячого і дієтичного меню. Ми пропонуємо рецепт такого супу з грибами. Вийде ідеальне блюдо для вегетаріанців, що постяться, що стежать за фігурою і діточок.

  • 2, 5 літра води;
  • гречка – половина склянки;
  • картопля– 2 штуки;
  • цибулина– 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • печериці – кілька великих грибів;
  • сіль і спеції за бажанням.

Час – 40 хвилин. Калорійність – 60 ккал на 100 грамів.

Ставимо каструлю з водою на конфорку і доводимо до закипання. Картоплю нарізаємо кубиком разом з морквою. Кладемо овочі у воду і зменшуємо вогонь. Солимо за смаком. Гречку ретельно промиваємо і кладемо в суп. Варимо до готовності.

Нарізаємо цибулю півкільцями. Печериці ріжемо дрібними кубиками. Обсмажуємо цибулю і гриби на розпеченій сковороді. Як тільки гриби будуть готові, вимикаємо конфорку. Додаємо зажарку в суп, пробуємо на сіль. Подавати можна з зеленню або сметаною.

Кабачковий крем-суп без м'яса

Даний ресторанну страву можна отримати з найпростіших продуктів. Спробуйте даний крем-суп, і ви не залишитесь байдужими!

  • 1 літр води;
  • кабачки – 1 кг;
  • цибулина – 1 штука;
  • картопля – 1 штука;
  • вершки — 100 мл;
  • сіль за смаком.

Час – 40 хвилин. Калорійність – 80 ккал на 100 грамів.

Ставимо воду на вогонь. Кабачок миємо й нарізами довільними шматочками. У киплячу воду додаємо кабачок, картоплю кубиками і відварюємо до повної готовності.

Цибулю нарізаємо будь-яким зручним способом і обсмажуємо у вершковому маслі до розм'якшення. За бажанням можна натерти трохи морквини. Кладемо цибулеву засмажку в каструлю з супом. Даємо страві настоятися близько півгодини. Тепер можна надавати йому потрібну консистенцію.

Тепер наше блюдо збиваємо з допомогою блендера. Найкраще взяти занурювальний, щоб не перелити суп в інший посуд. Подрібнюємо масу і вливаємо в неї вершки. Солимо, перчимо і за бажанням додаємо часник і зелень. Можна додавати в блюдо тертий сир. У дієтичному варіанті відсутні вершки і сир. Можна додати в блюдо часник, спеції і зелень.

Пісний суп без м'яса з грибами та квасолею

Суп відрізняється високим вмістом білка за рахунок грибів і квасолі. Ідеальний варіант для вегетаріанців і посту.

  • 2 літри води;
  • шампіньйони – 3 великих гриба;
  • цибулина – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • консервована квасоля – 1 банка;
  • картопля – 2 штуки;
  • перець і сіль за смаком.

Час – 45 хвилин. Калорійність – 70 ккал на 100 грамів.

У киплячу воду кладемо порізану кубиками картоплю і моркву. Цибулю і гриби дрібно нарізаємо і обсмажуємо на сковороді. Можна взяти як вершкове, так і рослинне масло. Овочевий бульйон солимо і перчимо. Додаємо в нього банку квасолі. Як тільки картопля буде готовий, кладемо в суп гриби і цибулю. Даємо страві настоятися і подаємо з зеленню або сухариками.

Дієтичний суп-пюре з гарбуза без м'яса

Справжнє джерело вітамінів в холодну осінь – гарбузовий крем-суп. Пікантний смак не залишить байдужими нікого. Ми зробимо блюдо дієтичним, а значить, ні вершків, ні борошна у ньому не буде. Крім того, такий суп кожен раз буде різного відтінку оранжевого – в залежності від кольору м'якоті гарбуза.

  • гарбуз – 500 грам;
  • цибуля -1 штука;
  • солодкий червоний перець – 1 штука;
  • морквина – 1штука;
  • часник – 1 зубчик;
  • приправа каррі – половина чайної ложки.

Час – 30 хвилин. Калорійність – 45 ккал на 100 грамів.

Починаємо приготування супу. В каструльку з товстим дном наливаємо олію. туди цибулю до золотистого відтінку обсмажуємо цибулю. Натираємо моркву на крупній тертці і додаємо до цибулі. Накриваємо кришкою і тушкуємо до м'якості. Якщо суміш буде підгоряти, вливаємо пару столових ложок води.

Гарбуз очищаємо і нарізаємо довільними шматочками. Болгарський перець миємо, очищаємо від насіння і ріжемо аналогічно. Складаємо овочі в каструлю, підливаємо столову ложку води. Тушкуємо до готовності гарбуза.

Готові овочі необхідно подрібнити. Для цього скористаємося блендером. Ретельно збиваємо суміш до повного зникнення грудочок. Додаємо часник і каррі, знову перемішуємо блендером. Солимо за смаком. Подавати крем-суп можна з грінками або ж зеленню.

Ще один варіант приготування супу – запекти гарбуз у духовці разом з іншими овочами, а потім збити блендером. Для цього в потрібну посуд складаємо всі продукти і накриваємо кришкою. Тушкуємо на середньому вогні близько години. Звичайно, приготування такого супу зажадає більше часу, але смак того варте! Можна додати соковиті помідори, трохи селери або ж картоплю.

Секрети приготування овочевих супів

  1. При варінні супу необхідно дотримуватися послідовність закладки. Наприклад, картопля вариться однаковий час з кольоровою капустою. А ось білокачанна доводиться до готовності значно довше. Тому її потрібно класти раніше всіх інших продуктів;
  2. Нарізайте всі продукти для супу однаково. Наприклад, якщо картопля порізаний соломкою, цибуля та морква повинні бути порізані також;
  3. Для аромату можна покласти корінь петрушки;
  4. Ідеальна заправка для овочевого супу без м'яса – сметана;
  5. Цибулю і моркву страхуються на розпеченій сковороді. Щоб надати їм красивий золотистий відтінок, можна всипати трохи цукрового піску;
  6. Якщо в суп додається буряк, необхідно попередньо загасити її з невеликою кількість цукру і жиру. Так вона збереже свій колір;
  7. Овочі слід класти тільки в киплячу воду. Так вони зберігають більше вітамінів.

Тепер ви знаєте кілька рецептів приготування супів без м'яса. Вони урізноманітнюють ваш раціон.

Що ще почитати: