28 июнь 2019 10 400

Як приготувати смачний овочевий суп

Овочеві супи займають найголовніше місце на обідньому столі кожного.

Адже це блюдо володіє дуже хорошим смаком, ароматом і поживністю.

Крім цього, супи на основі овочів сприяють нормалізації травлення, покращують апетит і приводять в норму обмін речовин.

Ці страви можна використовувати під час дієтичного харчування, а також це частування стане відмінним варіантом обіду для прихильників вегетаріанського харчування.

Для того щоб урізноманітнити своє меню, пропонуємо розглянути кілька рецептів (з наочними фото) супчиків на основі різних овочів.

Овочевий суп: прості рецепти для смачного обіду

З кабачками і капустою
Інгредієнти Кількість
вода або курячий бульйон - 3-4 літра
картопляні бульби - 2-4 штуки
середній кабачок - 1 шт.
капуста свіжа - 300-400 грам
морква - 1 шт
помідор - 1 шт
перець солодкий - 1 шт
кріп і петрушка - 5-6 гілочок
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Як готувати:

  1. У каструлю наливаємо воду або бульйон і ставимо на вогонь. Розігріваємо;
  2. Очищаємо картопляні бульби від шкірки, нарізаємо шматочками середнього розміру;
  3. Засипаємо картоплю в рідину і залишаємо варитися;
  4. Чистимо Кабачок від шкірки, розрізаємо і виймаємо все насіння з м'якоттю. Очищений кабачок нарізаємо кубиками;
  5. Засипаємо кабачок до картоплі;
  6. Капусту споліскуємо і шаткуємо у вигляді соломки або квадратиками. Засипаємо капусту до інших компонентів в каструлю;
  7. Моркву потрібно промити, зчистити шкірку і натерти великою теркою. Засипаємо в суп морква;
  8. Помідор промиваємо, рубаємо у вигляді квадратиків. Кладемо помідор в ємність з овочами, все перемішуємо;
  9. Промиваємо солодкий перець, розрізах на дві частини і вичищаємо насіння. Ріжемо соломкою або квадратиками;
  10. Засипаємо перець в наш овочевий суп, все розмішуємо. Залишаємо варитися до готовності, приблизно 15-20 хвилин;
  11. Промиваємо зелень. Нарізаємо дрібними шматочками;
  12. Хвилин за 5 до готовності підсолюємо все, додаємо спеції. Перемішуємо. Зверху посипаємо зеленню і закриваємо кришкою;
  13. Вимикаємо вогонь і даємо час постояти хвилин 10.

З сочевицею і солодким перцем

Складові компоненти:

  • 400 грам червоної сочевиці;
  • 6 картопляних бульб;
  • 1 коренеплід моркви;
  • Цибулина – 1 штука;
  • 1 стручок солодкого перцю;
  • Один помідор;
  • 2000 мл води;
  • Трохи рослинного масла;
  • Пучок зелені;
  • Сіль – на смак;
  • За бажанням спеції;
  • Лимон на свій розсуд.

Період готування — 1 годину.

Рівень калорійності – 79.

Процедура готування даного овочевого супу:

  1. Для початку сочевицю заливаємо холодною водою і гарненько промиваємо;
  2. Відкидаємо сочевицю на сито, щоб стекла вся вода;
  3. Промиваємо томат і стручок солодкого перцю. Помідор нарізаємо кубиками;
  4. Перець ріжемо навпіл і витягуємо все насіння, видаляємо плодоніжки. Шаткуємо перець соломкою або квадратиками;
  5. Морквину промиваємо, чистимо шкірку і перетираємо на крупній тертці;
  6. Зчищають з цибулини цибулі, промиваємо в прохолодній воді і рубаємо невеликими шматочками;
  7. Картоплю очищаємо від шкірки, миємо і ріжемо скибочками невеликого розміру;
  8. У каструлю підливаємо трохи рослинного масла і поміщаємо на газ;
  9. У гаряче масло насипаємо шматочки моркви, цибулі, все розмішуємо і смажимо пару хвилин;
  10. Далі викладаємо туди перець, все перемішуємо;
  11. Ставимо чайник з водою на плиту і прогріваємо;
  12. До овочевої засмажки додаємо картопляні шматочки, сочевицю, все перемішуємо і заливаємо гарячою водою з чайника майже до краю каструлі;
  13. Після цього додаємо помідорну нарізку. Всі підсолюємо, приправляємо спеціями, зменшуємо вогонь і залишаємо варитися овочевий суп 10-15 хвилин до готовності;
  14. Тим часом споліскуємо зелень і шаткуємо на дрібні шматочки;
  15. В кінці все посипаємо зеленню, вимикаємо плиту, прикриваємо кришкою і залишаємо настоятися хвилин 10-15.

Овочеві супи-пюре

«Ренуар» з баклажанами

Компоненти для готування:

  • Баклажани – 3-4 штуки;
  • Помідор свіжий – 1 штука;
  • Цибуля – 1 головка;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Вершковий сир м'який – 70 грам;
  • Рослинна олія;
  • Овочевий бульйон – 400 мл;
  • 180 мл вершків або сметани;
  • Трохи чорного і червоного пекучого перцю;
  • Трохи суміші прованських трав;
  • Сіль на свій смак.

Період готування – 1 годину.

Калорійність – 70.

Як готувати овочевий суп-пюре «Ренуар»:

  1. З баклажан потрібно акуратно видалити всю шкірку;
  2. Нарізаємо баклажани невеликими кубиками, викладаємо шматочки баклажанів в солону воду і залишаємо там на 30 хвилин;
  3. Помідор потрібно помістити на деякий час в гарячу воду. За рахунок цього можна буде легко зняти шкірку;
  4. Виймаємо томат з води, акуратно знімаємо шкірку і розрізаємо на середні шматочки;
  5. З часникових зубчиків потрібно прибрати шкірку;
  6. Далі на фольгу потрібно покласти шматочки помідорів і зубчики часнику;
  7. Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо туди фольгу з помідорами і часником. Залишаємо запікатися на 20 хвилин;
  8. Тим часом чистимо цибулю від шкірки, нарізаємо невеликими шматочками;
  9. Ставимо сковороду на плиту, підливаємо рослинне масло і прогріваємо. Засипаємо туди цибулю і обсмажуємо з усіх боків до золотистого кольору;
  10. Потім зливаємо з баклажан всю рідину, шматочки баклажанів віджимаємо від зайвої рідини;
  11. Віджаті шматочки баклажана кладемо в сковорідку з цибулею, обсмажуємо з усіх боків 1-2 хвилини;
  12. Потім заливаємо воду, приблизно 1,5 склянки;
  13. Все посипаємо прованськими травами, спеціями, підсолюємо;
  14. Як тільки все почне кипіти, зменшуємо вогонь і проварюємо хвилин 10;
  15. Далі всю суміш знімаємо з плити, залишаємо постояти до повного охолодження;
  16. Після цього перелити все в ємність блендера і перемелюємо;
  17. Виймаємо з духовки помідори з часником, кладемо в ємність блендера з пюре, посипаємо чорним і червоним перцем і знову все перемішуємо до однорідності;
  18. Потім додаємо плавлений сир, вершки і знову перемішуємо;
  19. Розливаємо овочевий суп-пюре по тарілках і подаємо на стіл.

Готуємо перше блюдо з брокколі і кабачків

Що буде потрібно для цього супу-пюре:

  • Кабачок середнього розміру – 1 штука;
  • Капуста брокколі – 1 суцвіття;
  • Одна цибулина головка;
  • 3-4 великі ложки вершків;
  • Рослинна олія;
  • Спеції – на свій розсуд;
  • Зелень в сушеному вигляді – щіпка;
  • Трохи солі.

Скільки готується 40-60 хвилин.

Калорійність – 85.

Як приготувати такий суп-пюре:

  1. Для початку з лука чистимо шкірку, промиваємо і шаткуємо невеликими квадратиками;
  2. Ставимо на вогонь сковорідку, підливаємо масло і прогріваємо;
  3. На розігріте масло засипаємо нарізану цибулю, обсмажуємо. У процесі смаження цибулю потрібно періодично помішувати, щоб він не підгорів. Смажимо до м'якості;
  4. З кабачка слід зчистити шкірку, розрізати на кілька частин і видалити все насіння і м'якоть;
  5. Нарізаємо середніми шматочками, викладаємо в миску, заливаємо водою, підсолюємо і ставимо отвариваться до готовності;
  6. Брокколі поділяємо на суцвіття, кладемо в ємність, заливаємо водою, підсолюємо і відварюємо до готовності;
  7. Після того як кабачки будуть готові, додаємо туди половину обсмаженого лука і половину вершків (2 великі ложки);
  8. За допомогою заглибного блендера все збиваємо до стану пюре;
  9. Потім частину обсмаженої цибулі кладемо в каструлю з брокколі, також туди викладаємо 2 великі ложки вершків;
  10. Брокколі збиваємо заглибним блендером до стану пюре;
  11. Наливаємо на тарілку спочатку кабачкове пюре і пюре з брокколі;
  12. Все посипаємо спеціями, сушеної зеленню і подаємо на стіл.

Дієтичні рецепти перших страв

З селери

Що потрібно:

  • Свіжий селера – 300 грам;
  • 1 морквяний коренеплід;
  • Цибуля – 1 головка;
  • Картопля – 3-4 бульби середнього розміру;
  • Три помідора;
  • Пучок петрушки;
  • Вода питна – 1 літр;
  • Трохи солі і спецій.

Тривалість готування – 1 годину.

Калорійність – 45.

Приступаємо до готування дієтичного овочевого супу:

  1. У ємність заливаємо воду, підсолюємо і ставимо на плиту;
  2. З лука видаляємо шкірку і шаткуємо дрібними шматочками;
  3. Морква промиваємо, зчищають з коренеплоду шкірку і бруд, промиваємо. Нарізаємо коренеплід тонкою соломкою або перетираємо на крупній тертці;
  4. Селера споліскуємо і ріжемо у вигляді кілець;
  5. Засипаємо в киплячу воду шматочки цибулі, перемішуємо і проварюємо хвилин 5;
  6. Далі в рідину всипаємо селеру і моркву. Залишаємо варитися хвилин 5-10;
  7. Тим часом чистимо картоплю від шкірки, промиваємо та нарізаємо кубиками;
  8. Засипаємо картоплю до інших компонентів, перемішуємо , залишаємо варитися на 15 хвилин;
  9. Помідори промиваємо, нарізаємо кубиками. Засипаємо помідори в суп, все перемішуємо;
  10. Проварюємо суп 15 хвилин, додаємо спеції;
  11. Зелень промиваємо, струшуємо і ріжемо дрібними шматочками;
  12. В кінці суп посипаємо зеленню, закриваємо кришкою і даємо час постояти хвилин 20-30.

А далі ви можете дізнатися про те, як смачно приготувати цвітну капусту. Рецептів страв з неї багато, ми зібрали найцікавіші.

А тут ви дізнаєтеся, що для приготування малосольних огірків може бути достатньо всього 5 хвилин. Не вірите? А приготуйте пакет і скористайтеся нашими рецептами — перевірте!

У черговій статті читайте, як смачно замаринувати лисички.

З грибами

Що слід підготувати:

  • Печериці свіжі – 300-400 грам;
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • Морквяний коренеплід – 1 штука;
  • Селера корінь – 1 штука;
  • Картопля – 1-2 штуки (на свій розсуд, можна не додавати);
  • Солодкий перець – 1 штука;
  • Пучок петрушки;
  • Цибуля зелена – 4-5 пір'я;
  • Трохи солі.

Скільки готується – 1 годину.

Калорійність – 75.

Як готувати дієтичний овочевий суп з грибами:

  1. Ставимо На плиту каструлю з водою і прогріваємо;
  2. Тим часом гриби промиваємо, чистимо й нарізаємо пластинками або соломкою;
  3. Засипаємо гриби в гарячу воду і залишаємо варитися;
  4. Моркву очищаємо, промиваємо і перетираємо великою теркою;
  5. Засипаємо моркву в ємність до грибів, залишаємо варитися;
  6. З лука видаляємо шкірку, закидаємо в ємність, прямо в цілому вигляді;
  7. Кладемо в ємність корінь селери і залишаємо варитися до 30 хвилин;
  8. Потім солодкий перець очищаємо від насіння і плодоніжки, нарізаємо соломкою і кладемо в ємність з іншими овочами;
  9. Картопля очищаємо, промиваємо і рубаємо кубиками. Відварюємо до готовності в окремій ємності;
  10. В кінці споліскуємо петрушку і зелений лук. Ріжемо дрібними шматочками;
  11. Вимикаємо овочевий суп, додаємо картоплю, підсолюємо, посипаємо зеленню;
  12. Накриваємо кришкою і залишаємо постояти хвилин 30.

Кулінарні підказки

  • Для різноманітності і додання аромату в овочевий суп можна додати спеції, чорний перець;
  • Після приготування в суп можна покласти сметану або вершки. Це додасть йому поживність;
  • Овочеві супи можна готувати на овочевому відварі, м'ясному бульйоні або воді.
Приготування овочевого супу – це проста задача, з якою впорається кожна господиня. Ця страва допоможе урізноманітнити ваше повсякденне меню і наситити організм корисними вітамінами і речовинами.

Тому не відкладайте його приготування на потім, а зробіть його як можна швидше.

Що ще почитати: