Як приготувати смачний овочевий суп
Овочеві супи займають найголовніше місце на обідньому столі кожного.
Адже це блюдо володіє дуже хорошим смаком, ароматом і поживністю.
Крім цього, супи на основі овочів сприяють нормалізації травлення, покращують апетит і приводять в норму обмін речовин.
Для того щоб урізноманітнити своє меню, пропонуємо розглянути кілька рецептів (з наочними фото) супчиків на основі різних овочів.
Овочевий суп: прості рецепти для смачного обіду
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вода або курячий бульйон - | 3-4 літра |
картопляні бульби - | 2-4 штуки |
середній кабачок - | 1 шт. |
капуста свіжа - | 300-400 грам |
морква - | 1 шт |
помідор - | 1 шт |
перець солодкий - | 1 шт |
кріп і петрушка - | 5-6 гілочок |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 50 Ккал |
Як готувати:
- У каструлю наливаємо воду або бульйон і ставимо на вогонь. Розігріваємо;
- Очищаємо картопляні бульби від шкірки, нарізаємо шматочками середнього розміру;
- Засипаємо картоплю в рідину і залишаємо варитися;
- Чистимо Кабачок від шкірки, розрізаємо і виймаємо все насіння з м'якоттю. Очищений кабачок нарізаємо кубиками;
- Засипаємо кабачок до картоплі;
- Капусту споліскуємо і шаткуємо у вигляді соломки або квадратиками. Засипаємо капусту до інших компонентів в каструлю;
- Моркву потрібно промити, зчистити шкірку і натерти великою теркою. Засипаємо в суп морква;
- Помідор промиваємо, рубаємо у вигляді квадратиків. Кладемо помідор в ємність з овочами, все перемішуємо;
- Промиваємо солодкий перець, розрізах на дві частини і вичищаємо насіння. Ріжемо соломкою або квадратиками;
- Засипаємо перець в наш овочевий суп, все розмішуємо. Залишаємо варитися до готовності, приблизно 15-20 хвилин;
- Промиваємо зелень. Нарізаємо дрібними шматочками;
- Хвилин за 5 до готовності підсолюємо все, додаємо спеції. Перемішуємо. Зверху посипаємо зеленню і закриваємо кришкою;
- Вимикаємо вогонь і даємо час постояти хвилин 10.
З сочевицею і солодким перцем
Складові компоненти:
- 400 грам червоної сочевиці;
- 6 картопляних бульб;
- 1 коренеплід моркви;
- Цибулина – 1 штука;
- 1 стручок солодкого перцю;
- Один помідор;
- 2000 мл води;
- Трохи рослинного масла;
- Пучок зелені;
- Сіль – на смак;
- За бажанням спеції;
- Лимон на свій розсуд.
Період готування — 1 годину.
Рівень калорійності – 79.
Процедура готування даного овочевого супу:
- Для початку сочевицю заливаємо холодною водою і гарненько промиваємо;
- Відкидаємо сочевицю на сито, щоб стекла вся вода;
- Промиваємо томат і стручок солодкого перцю. Помідор нарізаємо кубиками;
- Перець ріжемо навпіл і витягуємо все насіння, видаляємо плодоніжки. Шаткуємо перець соломкою або квадратиками;
- Морквину промиваємо, чистимо шкірку і перетираємо на крупній тертці;
- Зчищають з цибулини цибулі, промиваємо в прохолодній воді і рубаємо невеликими шматочками;
- Картоплю очищаємо від шкірки, миємо і ріжемо скибочками невеликого розміру;
- У каструлю підливаємо трохи рослинного масла і поміщаємо на газ;
- У гаряче масло насипаємо шматочки моркви, цибулі, все розмішуємо і смажимо пару хвилин;
- Далі викладаємо туди перець, все перемішуємо;
- Ставимо чайник з водою на плиту і прогріваємо;
- До овочевої засмажки додаємо картопляні шматочки, сочевицю, все перемішуємо і заливаємо гарячою водою з чайника майже до краю каструлі;
- Після цього додаємо помідорну нарізку. Всі підсолюємо, приправляємо спеціями, зменшуємо вогонь і залишаємо варитися овочевий суп 10-15 хвилин до готовності;
- Тим часом споліскуємо зелень і шаткуємо на дрібні шматочки;
- В кінці все посипаємо зеленню, вимикаємо плиту, прикриваємо кришкою і залишаємо настоятися хвилин 10-15.
Овочеві супи-пюре
«Ренуар» з баклажанами
Компоненти для готування:
- Баклажани – 3-4 штуки;
- Помідор свіжий – 1 штука;
- Цибуля – 1 головка;
- Часник – 3 зубчики;
- Вершковий сир м'який – 70 грам;
- Рослинна олія;
- Овочевий бульйон – 400 мл;
- 180 мл вершків або сметани;
- Трохи чорного і червоного пекучого перцю;
- Трохи суміші прованських трав;
- Сіль на свій смак.
Період готування – 1 годину.
Калорійність – 70.
Як готувати овочевий суп-пюре «Ренуар»:
- З баклажан потрібно акуратно видалити всю шкірку;
- Нарізаємо баклажани невеликими кубиками, викладаємо шматочки баклажанів в солону воду і залишаємо там на 30 хвилин;
- Помідор потрібно помістити на деякий час в гарячу воду. За рахунок цього можна буде легко зняти шкірку;
- Виймаємо томат з води, акуратно знімаємо шкірку і розрізаємо на середні шматочки;
- З часникових зубчиків потрібно прибрати шкірку;
- Далі на фольгу потрібно покласти шматочки помідорів і зубчики часнику;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо туди фольгу з помідорами і часником. Залишаємо запікатися на 20 хвилин;
- Тим часом чистимо цибулю від шкірки, нарізаємо невеликими шматочками;
- Ставимо сковороду на плиту, підливаємо рослинне масло і прогріваємо. Засипаємо туди цибулю і обсмажуємо з усіх боків до золотистого кольору;
- Потім зливаємо з баклажан всю рідину, шматочки баклажанів віджимаємо від зайвої рідини;
- Віджаті шматочки баклажана кладемо в сковорідку з цибулею, обсмажуємо з усіх боків 1-2 хвилини;
- Потім заливаємо воду, приблизно 1,5 склянки;
- Все посипаємо прованськими травами, спеціями, підсолюємо;
- Як тільки все почне кипіти, зменшуємо вогонь і проварюємо хвилин 10;
- Далі всю суміш знімаємо з плити, залишаємо постояти до повного охолодження;
- Після цього перелити все в ємність блендера і перемелюємо;
- Виймаємо з духовки помідори з часником, кладемо в ємність блендера з пюре, посипаємо чорним і червоним перцем і знову все перемішуємо до однорідності;
- Потім додаємо плавлений сир, вершки і знову перемішуємо;
- Розливаємо овочевий суп-пюре по тарілках і подаємо на стіл.
Готуємо перше блюдо з брокколі і кабачків
Що буде потрібно для цього супу-пюре:
- Кабачок середнього розміру – 1 штука;
- Капуста брокколі – 1 суцвіття;
- Одна цибулина головка;
- 3-4 великі ложки вершків;
- Рослинна олія;
- Спеції – на свій розсуд;
- Зелень в сушеному вигляді – щіпка;
- Трохи солі.
Скільки готується 40-60 хвилин.
Калорійність – 85.
Як приготувати такий суп-пюре:
- Для початку з лука чистимо шкірку, промиваємо і шаткуємо невеликими квадратиками;
- Ставимо на вогонь сковорідку, підливаємо масло і прогріваємо;
- На розігріте масло засипаємо нарізану цибулю, обсмажуємо. У процесі смаження цибулю потрібно періодично помішувати, щоб він не підгорів. Смажимо до м'якості;
- З кабачка слід зчистити шкірку, розрізати на кілька частин і видалити все насіння і м'якоть;
- Нарізаємо середніми шматочками, викладаємо в миску, заливаємо водою, підсолюємо і ставимо отвариваться до готовності;
- Брокколі поділяємо на суцвіття, кладемо в ємність, заливаємо водою, підсолюємо і відварюємо до готовності;
- Після того як кабачки будуть готові, додаємо туди половину обсмаженого лука і половину вершків (2 великі ложки);
- За допомогою заглибного блендера все збиваємо до стану пюре;
- Потім частину обсмаженої цибулі кладемо в каструлю з брокколі, також туди викладаємо 2 великі ложки вершків;
- Брокколі збиваємо заглибним блендером до стану пюре;
- Наливаємо на тарілку спочатку кабачкове пюре і пюре з брокколі;
- Все посипаємо спеціями, сушеної зеленню і подаємо на стіл.
Дієтичні рецепти перших страв
З селери
Що потрібно:
- Свіжий селера – 300 грам;
- 1 морквяний коренеплід;
- Цибуля – 1 головка;
- Картопля – 3-4 бульби середнього розміру;
- Три помідора;
- Пучок петрушки;
- Вода питна – 1 літр;
- Трохи солі і спецій.
Тривалість готування – 1 годину.
Калорійність – 45.
Приступаємо до готування дієтичного овочевого супу:
- У ємність заливаємо воду, підсолюємо і ставимо на плиту;
- З лука видаляємо шкірку і шаткуємо дрібними шматочками;
- Морква промиваємо, зчищають з коренеплоду шкірку і бруд, промиваємо. Нарізаємо коренеплід тонкою соломкою або перетираємо на крупній тертці;
- Селера споліскуємо і ріжемо у вигляді кілець;
- Засипаємо в киплячу воду шматочки цибулі, перемішуємо і проварюємо хвилин 5;
- Далі в рідину всипаємо селеру і моркву. Залишаємо варитися хвилин 5-10;
- Тим часом чистимо картоплю від шкірки, промиваємо та нарізаємо кубиками;
- Засипаємо картоплю до інших компонентів, перемішуємо , залишаємо варитися на 15 хвилин;
- Помідори промиваємо, нарізаємо кубиками. Засипаємо помідори в суп, все перемішуємо;
- Проварюємо суп 15 хвилин, додаємо спеції;
- Зелень промиваємо, струшуємо і ріжемо дрібними шматочками;
- В кінці суп посипаємо зеленню, закриваємо кришкою і даємо час постояти хвилин 20-30.
А далі ви можете дізнатися про те, як смачно приготувати цвітну капусту. Рецептів страв з неї багато, ми зібрали найцікавіші.
А тут ви дізнаєтеся, що для приготування малосольних огірків може бути достатньо всього 5 хвилин. Не вірите? А приготуйте пакет і скористайтеся нашими рецептами — перевірте!
У черговій статті читайте, як смачно замаринувати лисички.
З грибами
Що слід підготувати:
- Печериці свіжі – 300-400 грам;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Морквяний коренеплід – 1 штука;
- Селера корінь – 1 штука;
- Картопля – 1-2 штуки (на свій розсуд, можна не додавати);
- Солодкий перець – 1 штука;
- Пучок петрушки;
- Цибуля зелена – 4-5 пір'я;
- Трохи солі.
Скільки готується – 1 годину.
Калорійність – 75.
Як готувати дієтичний овочевий суп з грибами:
- Ставимо На плиту каструлю з водою і прогріваємо;
- Тим часом гриби промиваємо, чистимо й нарізаємо пластинками або соломкою;
- Засипаємо гриби в гарячу воду і залишаємо варитися;
- Моркву очищаємо, промиваємо і перетираємо великою теркою;
- Засипаємо моркву в ємність до грибів, залишаємо варитися;
- З лука видаляємо шкірку, закидаємо в ємність, прямо в цілому вигляді;
- Кладемо в ємність корінь селери і залишаємо варитися до 30 хвилин;
- Потім солодкий перець очищаємо від насіння і плодоніжки, нарізаємо соломкою і кладемо в ємність з іншими овочами;
- Картопля очищаємо, промиваємо і рубаємо кубиками. Відварюємо до готовності в окремій ємності;
- В кінці споліскуємо петрушку і зелений лук. Ріжемо дрібними шматочками;
- Вимикаємо овочевий суп, додаємо картоплю, підсолюємо, посипаємо зеленню;
- Накриваємо кришкою і залишаємо постояти хвилин 30.
Кулінарні підказки
- Для різноманітності і додання аромату в овочевий суп можна додати спеції, чорний перець;
- Після приготування в суп можна покласти сметану або вершки. Це додасть йому поживність;
- Овочеві супи можна готувати на овочевому відварі, м'ясному бульйоні або воді.
Тому не відкладайте його приготування на потім, а зробіть його як можна швидше.