15 май 2019 2 572

Як смачно приготувати котлети з яловичини

Колись котлетою називали смажене на кістки м'ясо. Проте з часом страва змінилося, ставши справжнім делікатесом. Сьогодні їх готують з рубаного або перекрученого фаршу.

Соковиті котлети з яловичини: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини - 1 кг
картоплі - 1-2 шт.
ріпчастої цибулі - 1-2 головки
яєць - 1-2 шт.
часнику - 1-2 зубчики
хлібної м'якушки - 100-150 г
свіжого молока - 150-200 мл
солі - 10-15 г
мелений чорний перець або суміш перців - за смаком
соняшникової олії - 2-3 ст. ложки
борошна або панірувальних сухарів - 300-400 г
води або соусу для гасіння (за бажанням) - 100-150 мл
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 255 Ккал
Цією стравою, приготованою з яловичої вирізки, можна не тільки ситно нагодувати всю сім'ю, але і пригостити гостей під час святкового застілля.

Поетапне приготування соковитих котлет з яловичини:

  1. Розморожене або охолоджене м'ясо потрібно вимити під проточною водою, а цибулю, картоплю і часник очистити від лушпиння і шкірки. Потім яловичину і овочі слід нарізати на шматки, зручні для подальшого подрібнення;
  2. Приготувати фарш, прокрутивши м'ясо з овочами в м'ясорубці або кухонному комбайні. Якщо отриманий фарш недостатньо ніжний, його слід прокрутити повторно;
  3. Хлібну м'якоть залити молоком, дати розм'якнути протягом декількох хвилин, потім віджати і вмішати в котлетну масу;
  4. Вбити в фарш курячі яйця, додати сіль і спеції;
  5. Добре вимісити фарш, спершу великою ложкою, а потім руками;
  6. Глибоку товстостінну сковороду поставити на вогонь, налити в неї масло, розігріти;
  7. В цей же час руками сформувати з фаршу невеликі за розміром котлети і обваляти їх з усіх сторін у борошні або панірувальних сухарях;
  8. Смажити по 5-10 хвилин з кожного боку на середньому вогні. Перевертати котлети потрібно дерев'яною або металевою лопаткою;
  9. Після чого за бажанням їх можна злегка згасити під закритою кришкою, зменшивши під сковородою полум'я і додавши в неї сметанного соусу або води. Соус трохи посолити. Тушкувати 10 хвилин.
Готові котлети з яловичини потрібно викласти на широке блюдо і за бажанням полити соусом. Для поливу можна використовувати той самий соус, в якому вони тушкувалися або ж приготувати його окремо. Подавати слід з простим гарніром з овочів або круп.

Рецепт котлет з яловичини і свинини

Домашні котлети найчастіше готують з мішаного фаршу. Для нього в рівних пропорціях беруть свиняче і яловиче м'ясо.

Інгредієнти:

  • яловичина — 300-400 г;
  • свинина — 200-300 р;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • куряче яйце — 1 шт.;
  • м'якоть білого хліба — 100-150 г;
  • свіже молоко — 150 мл;
  • вершкове масло — 2-3 ст. л;
  • соняшникова або оливкова олія — 2-3 ст. л;
  • борошно або сухарі для панірування — 200-300 р;
  • сіль — 7-10 м;
  • мелений чорний і запашний перець — за смаком.

Час приготування страви — 45-50 хвилин.

Калорійність 100 г — 270 ккал.

Приготування:

  1. При необхідності м'ясо розморозити або відразу взяти охолоджене, промити і нарізати невеликими шматочками. Потім яловичину і свинину змолоти в загальний фарш;
  2. Цибулю почистити, дрібно нарізати і обсмажити до золотистого кольору на невеликій кількості вершкового або рослинного масла. Цибулю трохи посолити і поперчити, дати злегка охолонути і влити разом з маслом в м'ясний фарш;
  3. М'якуш хліба або батона покласти в глибоку миску, залити молоком, залишити на 2-5 хвилин до розм'якшення, віджати і вмішати в фарш;
  4. Куряче яйце розбити в окремий посуд, відокремити жовток від білка. Жовток також додати до фаршу, готову суміш посолити і поперчити. Сам фарш потрібно вимісити руками, обов'язково відбивши кілька разів про миску;
  5. Білок збити віночком або міксером в міцну піну, влити її у фарш, після чого котлетну масу ще раз перемішати;
  6. Сформувати невеликі однакові за розміром котлети і обваляти їх у сухарях або борошні;
  7. На сковороду влити рослинне і вершкове масло, розігріти, викласти котлети;
  8. Обсмажувати з двох сторін до рум'яної скоринки, після зменшити вогонь під сковородою, влити до котлет 100 мл води, злегка посолити воду, накрити кришкою і тушкувати ще 5-7 хвилин.

Подавати котлети з свинини і яловичини разом з овочевим гарніром.

Рубані котлети з яловичини в духовці

Особливим делікатесом вважаються котлети, приготовлені з рубленого м'яса. Для них краще всього вибрати найбільш соковиті шматочки яловичини.

Інгредієнти:

  • 500 г яловичої вирізки;
  • 2 шт. цибулі ріпчастої;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 шт. курячого яйця;
  • 5 г солі;
  • 5 г меленого чорного перцю;
  • 1 пучок петрушки;
  • 70-100 г борошна для обвалювання котлет;
  • 2-4 ст. ложки рослинної олії для смаження.

Час приготування страви — 50-60 хвилин.

Калорійність 100 г — 184 ккал.

Як готувати:

  1. Мите і охолоджене (щоб легше було різати) спершу м'ясо нарізати на великі шматки, потім позбавити від прожилок і пліви, а після — нарубати за допомогою гостро заточеного сокири або спеціального ножа. М'ясо потрібно намагатися подрібнити як можна дрібніше, а шматочки при цьому повинні бути приблизно однієї величини, щоб готовий фарш був однорідним за консистенцією;
  2. Цибулю, часник і петрушку вимити, очистити від лушпиння і дрібно нарізати ножем. Змішати все разом в глибокій мисці, додати до котлетної маси яйця і спеції;
  3. Фарш вимішати, а після — прибрати в холодильник хоча б на півгодини;
  4. Після чого слід сформувати маленькі котлети, надавши їм злегка плескату форму;
  5. Потім їх потрібно обваляти в борошні і обсмажити з обох сторін по 2-3 хвилини до утворення золотистої скоринки, після — зняти зі сковороди, переклавши на деко;
  6. У розігріту до 180 градусів духовку поставити деко з котлетами. Випікати до 20 хвилин.

Окремо можна приготувати будь-який бажаний соус. Подавати разом з гарніром з круп або овочів.

Котлети з фаршу яловичини по-італійськи

Для приготування цього оригінального м'ясної страви знадобиться кілька смужок шпику або бекону. Саме вони надають готовим котлет особливий пікантний смак і соковитість.

Інгредієнти:

  • яловичий фарш — 600 г;
  • шпик або шинка, нарізані тонкими довгими скибочками — 150 г;
  • хліб — 4-6 підсмажених або підсушених шматка;
  • рослинне масло — 2-3 ст. л;
  • сіль і перець — за смаком;
  • зелень і мелених кедрові горішки для сервірування страви.

Час приготування — 40-50 хвилин.

Калорійність 100 г — 250 ккал.

Спосіб приготування:

  1. У двічі перекручений яловичий фарш додають спеції. Потім формують котлети;
  2. Їх обертають по колу шматочками шпику або шинки. Щоб ті тримали форму, їх скріплюють шпажками;
  3. Котлети смажать на сковороді, по 5-10 хвилин з кожного боку до готовності.

Перед подачею на стіл шпажки акуратно виймають, котлети викладають на підсмажені шматочки хліба, а зверху прикрашають зеленню і горіхами.

Бефстроганов з курки — ніжне м'ясо, яке треба вміти правильно приготувати.

Як приготувати медальйони з яловичини — ми зібрали кращу добірку рецептів, яку обов'язково збережіть.

Рецепт м'яса по-монгольськи від Розенбаума. Незвичайне поєднання смаку — рецепт тут.

Кулінарні поради

Котлети з яловичини вийдуть легкими і соковитими, якщо при їх приготуванні дотримуватися кілька випробуваних століттями правил:

  1. При виборі м'яса потрібно віддати перевагу шматку з грудини, лопатки або вирізки. І краще, якщо це м'ясо буде з жирком;
  2. В ідеалі м'ясо на котлети повинно бути свіжим і охолодженим. Але якщо шматок був заморожений, то розморожувати його потрібно правильно — в прохолодному, захищеному від сонячних променів і гарячого повітря місці. Процес розморожування буде довгим, але м'ясо збереже свої соки;
  3. Котлетний фарш повинен бути ніжним. Для цього його прокручують через м'ясорубку кілька разів, а при вимішування — відбивають про миску або стіл. Рубаний фарш вимішують ретельніше перекрученого в м'ясорубці;
  4. Якщо фарш готується про запас і буде заморожений, у нього не потрібно нічого додавати. Всі інші інгредієнти, крім м'яса, і спеції слід вмішати вже безпосередньо перед ліпленням котлет;
  5. Додати яловичого фаршу соковитості можна різними способами. Найпростіший — додати в нього трохи свинячого фаршу. Але крім нього також можна додати сирі овочі: картопля, морква, буряк, гарбуз або кабачок. Овочів потрібно зовсім небагато і вони повинні бути прокручені в м'ясорубці або дрібно натерті. Цибулю додають завжди;
  6. Якщо перед вимішуванням у фарш додати 1-2 ст. ложки крижаної води або розтопленого вершкового масла, він стане ще соковитіше;
  7. Щоб котлети з яловичини не розвалилися при смаженні, для скріплення фаршу в нього додають або круто збитий білок одного яйця, або розмочений в молоці хліб. Хліб може бути пшеничним або житнім, але важливо, щоб це була не свіжа, а вже подсохшая булочка;
  8. Перед ліпленням готовий фарш потрібно охолодити протягом півгодини;
  9. При смаженні котлети викладають на вже гарячу, але не перегріту сковороду. Спершу їх смажать на сильному вогні 2 хвилини, а потім, збавивши полум'я на половину, ще по 3-5 хвилин з кожної зі сторін;
  10. Готову страву доводять до готовності в духовці або на сковороді під щільною кришкою ще 5-10 хвилин. На цьому ж етапі в нього можна додати соус або сметану.

Отримані котлети з яловичини зможуть скласти гідну конкуренцію навіть самому вишуканому страви святкового столу.

Що ще почитати: