Як приготувати січені котлети з свинини
Напевно, найпоширеніше і улюблена страва в світі – це котлети. Навряд чи знайдеться хоч одна господиня, у якої в запасі не буде пара рецептів цієї основної страви. Ще до того, як з'явилися звичні всім котлети з фаршу, їх робили з зрізаною з кістки м'якоті: її дрібно сікли, додавали хліб, цибуля і робили фарш – звідси і з'явилися січені котлети.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свиняча вирізка - | 700 г |
яйце - | 2 шт. |
ріпчаста цибуля - | 1 шт. |
часник - | 3 зуб. |
сметана (чим жирніше, тим краще) - | 2 ст. л. |
борошно - | 3 ст. л. |
картопляний крохмаль - | 3 ст. л. |
гірчиця - | 1 ч. л. |
олія рослинна (або оливкова) - | для обсмажування |
сіль, улюблені спеції - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 850 Ккал |
Охолоджену свинячу вирізку слід промити під водою, а потім обсушити паперовими рушниками, після чого м'ясо ріжемо на дрібні шматочки і кладемо в глибоку посуд.
Туди ж додаємо подрібнену ріпчасту цибулю.
Розбиваємо яйця і добре перемішуємо, потім додаємо залишилися інгредієнти: сметану, борошно, картопляний крохмаль, гірчицю, видавлюємо часник (або добре подрібнюємо ножем) і кладемо улюблені спеції.
Ще раз все ретельно перемішуємо до однорідності маси і відправляємо отриманий фарш в холодильник на 30 хв.
Смажимо січені котлети з свинини на невеликому вогні — акуратно в розігріте масло лопаткою або простий столовою ложкою викладаємо фарш і чекаємо утворення золотої скоринки.
Щоб прибрати надлишки зайвого жиру, викладаємо готові котлети на паперові рушники.
Рецепт рубаних котлет із свинини та яловичини в мультиварці
Для страви потрібно:
- шматок свинини – 250-300 гр.;
- шматок яловичини – 250-300 гр.;
- борошно – 1 склянка;
- яйце – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- часник – 3 зуб.;
- молоко – 100 мл;
- сметана (чим жирніше, тим краще) – 1 ст. л.;
- м'якоть білого хліба – 100-150 гр.;
- улюблені спеції, сіль.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність готової страви (на 100 гр.): 670 ккал.
М'ясо свинини і яловичини промиваємо, висушуємо паперовими рушниками, далі ріжемо його на дрібні шматочки і складаємо в глибокий посуд. До фаршу додаємо подрібнені часник і цибулю. Окремо в склянці заливаємо молоком м'якуш хліба і залишаємо хвилин на 10.
Розмочений хліб додаємо до фаршу, а слідом і всі залишилися інгредієнти: сметану і яйце. Вимішуємо фарш до однорідної консистенції, якщо виходить дуже густо – додаємо трохи води.
На мультиварці включаємо режим «випічка» або «пароварка» (в залежності від моделі), наливаємо в миску воду і встановлюємо додаткову сітку. В невелику тарілку насипаємо борошно, формуємо маленькі кульки, обвалюємо їх у борошні, надаючи форму котлет, і відправляємо на сітку в мультиварку.
Зазвичай в заданому режимі січені котлети готуються близько 40 хвилин. Плюс мультиварки в тому, що за цей час яловичина встигає підготуватися і стати м'якою. До того ж, котлети виходять менш жирними.
Куряча грудка в духовці у фользі — читайте нашу добірку рецептів.
Читайте як правильно приготувати картоплю по французьки — цікава інтерпретація улюбленої страви.
Рецепт тушкованої свинини в мультиварці — добірка рецептів для дбайливою господині.
Котлети з рубленого м'яса свинини під соусом в духовці
Ще одним простим і не менш смачним способом приготування котлет з рубленого м'яса свинини є запікання їх в духовці. Для більш пікантного смаку можна приготувати їх під спеціальним соусом.
Для страви потрібно:
- свиняча вирізка – 800 гр.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- часник – 3 зуб.;
- молоко – 100 мл;
- яйце – 1 шт.;
- м'якуш хліба – 150 гр.;
- улюблені спеції, сіль.
Для соусу:
- вершки – 300 мл;
- кріп – 15 гр.;
- сир – 150 гр.;
- борошно – 1 ст. л.
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність готової страви (на 100 гр.): 760 ккал.
Свинячу вирізку промиваємо і висушуємо паперовими рушниками, потім ріжемо на невеликі шматочки. В отриманий фарш додаємо цибулю, яйце і часник. Заздалегідь замочуємо хлібний м'якуш в молоці і через 10 хвилин теж вводимо його в фарш. Додаємо за смаком спеції і прибираємо фарш в холодильник.
В цей час займаємося приготуванням соусу. У сотейнику починаємо нагрівати вершки, коли вони почнуть закипати, всипаємо борошно, зменшуємо вогонь і починаємо постійно помішувати. Потім введіть вершки кріп, спеції і варіть ще хвилину на слабкому вогні.
Дістаємо наш фарш, робимо з нього кульки і викладаємо у форму для випікання з високими бортами, попередньо її можна змастити рослинним або оливковою олією, а також як варіант – застелити пергаментом. Зверху в котлетах робимо невеликі поглиблення ложкою (щоб соус не стікав вниз), заливаємо соусом котлети і посипаємо зверху сиром. Випікаємо 30-35 хв. при температурі 180 градусів.
Як приготувати котлети з рубаної свинини з кабачками
У сезон овочів так хочеться отримати всю користь вітамінів і в теж час пригостити своїх домашніх смачним і оригінальним стравою. Для того щоб урізноманітнити звичайні котлети з свинини, можна приготувати їх з рубленого м'яса, а для надання їм особливого смаку – додати кабачок. Котлети з такого фаршу можна посмажити традиційно на сковороді або запекти в духовці.
Для страви потрібно:
- свиняча вирізка – 700 гр.;
- кабачок – 1 невеликий;
- борошно – 3 ст. л.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- часник – 3 зуб.;
- яйце – 1 шт.;
- сметана – 2 ст. л.;
- улюблені спеції, сіль;
- олія рослинна (або оливкова) – для смаження.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність готової страви (на 100 гр.): 680 ккал.
Охолоджену вирізку добре промиваємо і висушуємо паперовими рушниками. Ріжемо на невеликі шматочки і викладаємо їх в глибокий посуд. Кабачок миємо, очищаємо від шкірки, прибираємо все насіння, ріжемо на маленькі кубики і з'єднуємо з м'ясним фаршем. При бажанні, кабачок можна натерти на тертці, так він буде практично не помітний в котлетах, але оскільки кабачок готується досить швидко, можна додати його у вигляді маленьких кубиків. До отриманого фаршу додаємо яйце, подрібнені часник і цибулю, сметану, борошно і улюблені спеції.
У сотейник наливаємо масло і відправляємо розігріватися. Обсмажуємо котлети з двох боків до золотої скоринки, потім накриваємо кришкою і залишаємо нудитися ще хвилин 5, для того щоб кабачок дійшов і став м'яким.
Якщо ви вирішили приготувати такі січені котлети в духовці, покладіть їх у заздалегідь змащену маслом або застелену папером для випікання форму і поставте в духовку, нагріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.
Корисні поради
Якщо ви хочете, щоб ваші січені котлети завжди були дуже смачними, соковитими і м'якими, необхідно знати кілька секретів:
- Вибір м'яса. Найбільш краще готувати такі котлети з свинини, вибираючи при цьому вирізку або корейку. Свинина, на відміну від яловичини, набагато м'якше, і набагато соковитіше, ніж, наприклад, куряче м'ясо. У разі приготування котлет з мішаного фаршу, краще їх запікати в духовці або готувати в мультиварці;
- Консистенція. Щоб ваші котлети не розвалювалися на частини, необхідно додати речовина: борошно, картопляний крохмаль, манку або яйця. Для соковитості зазвичай кладуть сметану, молоко або майонез;
- Процес приготування. Традиційно котлети викладають на сковороду ложкою і смажать в розпеченому маслі, або запікають в духовці, у другому випадку котлети виходять менш жирними.
Приємного апетиту!