Як швидко і смачно запекти котлети в духовці
Існує безліч рецептів котлет: і рубані, і смажене, і парені. Але особливою популярністю користуються ті, які приготовані в духовці. Оскільки вони виходять дуже соковитими і менш шкідливими, ніж просто смажені на сковороді.
Скільки часу запікати котлети в духовці, щоб вони були м'якими і соковитими
Як довго необхідно тримати котлети в духовці, щоб вони вийшли м'які і соковиті? Спочатку кількість часу і температура залежать від способу приготування. Але існує два основних варіанти запікання:
- Якщо котлети спочатку обсмажуються на сковороді, то в духовці їх необхідно тримати не більш півгодини;
 - Коли котлети повністю печуться в духовій шафі, без попередньої теплової обробки, то спочатку вони просто підрум'янюються на деку протягом 15 хвилин, а після ще півгодини запікаються вже з додаванням будь-якої рідини (води, бульйону, сметани).
 
Кількість часу залежить від вибраного рецепту, м'яса і температури, саме тому слід чітко дотримуватися вибраного рецепту.
При якій температурі оптимально готувати страву
Обрана температура – це важливий фактор у процесі приготування. Оптимальна температура для запікання – це 180-200°С. Саме при цих градусах котлети виходять соковитими і м'якими.
Вони ідеально пропікаються всередині і мають підсмажену кірочку зовні. Єдине важливе правило – це ставити страву у вже розігріту і доведену до потрібної температури духовку!
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| свинина (фарш) - | 1,5 кг | 
| морквина - | 1 шт. | 
| куряче яйце - | 3 шт. | 
| картоплина - | 1 шт. | 
| цибулина - | 1 шт. | 
| часник - | за смаком | 
| вода - | 200 мл | 
| гірчиця - | 1 ст. л. | 
| томатна паста - | 1 ст. л. | 
| сухарі для панірування - | 4 ст. л. | 
| спеції - | за смаком | 
| Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 217 Ккал | 
Кулінари використовують саме свинину для приготування котлет. Тоді вони виходять особливо поживними. А от щоб зробити їх якомога корисніше для організму, свинячі котлети варто запікати в духовці.
- Приготувати фарш з м'яса, використовуючи блендер або м'ясорубку;
 - Всі овочі очистити і помити;
 - Картоплю разом з цибулею і часником подрібнити з допомогою терки або блендера;
 - Фарш змішати з подрібненими овочами, вбити яйця. Додати всі бажані спеції; 

 - Готовий фарш вимішати. У даному рецепті звичний, вимочений в молоці хліб, замінюють панірувальні сухарі. Вони допомагають скріплювати фарш і робити його більш щільним;
 - Дати постояти готового фаршу, щоб він став більш однорідним; 

 - Формувати невеликі коржі і викладати їх на застелений фольгою деко;
 - Спочатку помістити деко на 15 хвилин у духовку (вона має бути розігріта до 180°С). Це дозволить утворитися апетитною скоринки; 

 - Тим часом необхідно приготувати підливу, щоб страва була більш соковите і смачне;
 - Потерту на тертці моркву змішати з томатною пастою, гірчицею і водою. Трохи підігріти підливу на сковороді;
 - Вийняти котлети з духовки, перевернути їх і залити підливою;
 - Випікати ще протягом 15-20 хвилин.
 
Курячі котлети з підливою
Продукти:
- фарш – 0,5 кг;
 - борошно – 1 ст. л;
 - бульйон – 0,2 л;
 - часник – пару зуб.;
 - лавровий лист;
 - батон – 50 гр (скибочку);
 - молоко – 30 мл;
 - томати у власному соку – 3 ст. л;
 - цибулина – 2 шт.;
 - спеції – по 0,5 ч. л;
 - соняшникова олія – 30 мл
 
Необхідний час: 60 хвилин.
Калорії:147.
- Батон порізати на маленькі шматочки і залити холодним молоком;
 - Часник і цибулю очистити від шкірки і подрібнити блендером;
 - Готовий фарш змішати з овочами і розм'якшеному хлібом. Заправити все спеціями;
 - Вимісити фарш і дати йому 20 хвилин постояти;
 - Сформувати кульки будь-якої бажаної форми, але не варто робити їх занадто великими – вони можуть погано пропектися;
 - Готові котлети викласти у термостійку глибоку посуд. Ідеально підійде скляна або керамічна каструля;
 - Поки духовка розігрівається до необхідних 180°С треба приготувати підливу;
 - Борошно трохи обсмажити на сухій сковороді, поки вона не стане злегка коричневою;
 - Томати додати до борошна і добре перемішати до повного розчинення грудочок;
 - Бульйон влити до томатно-борошняної суміші і знову розмішати;
 - Вилити підливку у форму і помістити між котлетами пару лаврових листів;
 - Запікати до рум'яної скоринки (близько півгодини).
 
Рубані котлети з сиром у фользі
Щоб курячі котлети були особливо соковитими, необхідно додати у готовий фарш сир. Готуються вони дуже просто і швидко.
Склад:
- куряче філе – 2 грудки.;
 - сир – 200 гр;
 - зубчик часнику;
 - цибулина;
 - вершки (сметана) – 0,5 склянки;
 - сіль і перець — по 5-6 гр;
 - петрушка – за бажанням;
 - крохмаль – 5 гр;
 - рослинна олія для обсмажування.
 
Час приготування: 45 хвилин.
Калорії: 167.
- Рубані котлети відрізняються від звичайних тим, що вони готуються не з подрібненого м'яса, а з рубленого. Тому спочатку порізати куряче філе на невеликі однакові шматочки;
 - Сир подрібнити такими ж шматочками, як і м'ясо (1х1);
 - Цибулю, часник і зелень подрібнити якомога менше і змішати з м'ясом і сиром. Фарш для котлет готовий;
 - Якщо сир солоний, то солити котлети потрібно по мінімуму. В іншому випадку додавати спеції за смаком;
 - Кефір і крохмаль змішати і додати до фаршу;
 - Поки фарш вимішується до однорідності, поставити грітися сковорідку з оливковою олією;
 - Як тільки масло розігріється, викласти в сковороду котлети. Можна вручну сформувати кульки, а можна просто викладати відразу з ложки;
 - Кожну котлету обсмажити по 4 хвилини з 2-ух сторін;
 - Як тільки процес смаження закінчений, необхідно все котлети викласти у термостійку посуд і накрити фольгою;
 - Випікати в духовій шафі при 180°С 10 хвилин.
 
Котлети з яловичини
Можна запікати котлети з яловичини в духовці? Так, котлети з будь-якого м'яса можна запікати в духовій шафі. Саме так м'ясо зберігає всі корисні властивості і залишається соковитим. Котлети з яловичини не виняток.
Інгредієнти:
- Яловичина – 700 гр;
 - сметана – 1 ст. л;
 - цибуля – 2 шт.;
 - сіль, перець – по 5 гр;
 - яйце;
 - зелень за бажанням.
 
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 127 калорій.
- М'ясо і цибулю перетворити у фарш допомогою м'ясорубки;
 - Вбити в м'ясо яйце і додати сметану разом зі спеціями;
 - Зелень дрібно нарізати і теж додати в фарш;
 - Викласти котлети на деко (попередньо застелений фольгою так, щоб вони не стикалися один з одним;
 - Ще одним листом фольги покрити деко зверху і скріпити краї;
 - Випікати котлети 40 хвилин при 180°С, але через 20 хвилин лист фольги можна зняти, так котлети підрум'яняться зверху.
 
Пиріг з картоплею і грибами — смачний і ситий, читайте як приготувати це блюдо.
Рецепт горбуші в клярі — читайте як приготувати смачну страву в наш статті.
Читайте як приготувати гостре, азіатське хе з оселедця по-корейськи в домашніх умовах.
Рибні котлети з картоплею
Навіть примхливих дітей можна переконати з'їсти рибу, якщо уявити е у вигляді котлет. Запечені в духовці з гарніром з картоплі вони ідеально підійдуть для простого і швидкого вечері. Так як же запекти рибні котлети в духовці з картоплею?
Продукти:
- філе хека або минтая – 500 гр;
 - тунець, консервований у власн. соку – 1 банка;
 - хліб – пару скибочок (черствих);
 - солодкий перець – 1 шт.;
 - яйце – 2 шт.;
 - кріп;
 - сіль і перець за смаком;
 - цибуля – 1 шт.;
 - картопляні бульби – 1 кілограм;
 - кип'ячена вода – 250 мл;
 - сухарі для панірування – 100 гр;
 - масло – 4-5 ст. л.
 
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 220 калорій.
- Духова шафа розжарити до 180 градусів;
 - Очищений картопля нарізати уздовж кільцями;
 - Форму для випікання (глибоку) змастити злегка оливковою олією і викласти в неї картоплю так, що він покривав все дно і пластинки заходили один на одного (лусочками);
 - Посолити картоплю і поперчити, а потім випікати в духовці 15 хвилин, попередньо виливши в форму склянку води;
 - Філе попередньо відварити і остудити;
 - Тунець віджати;
 - Хліб замочити у воді;
 - Всю рибу подрібнити ножем або виделкою (можна блендером) і змішати з хлібом. Вбити туди яйце;
 - Фарш заправити спеціями, додати кріп;
 - Дістати форму з духовки, сформувати кульки з рибного фаршу і викласти їх на картоплю;
 - Запікати півгодини, а потім подавати до столу.
 
Корисні поради
При приготуванні запечених котлет варто знати кілька важливих секретів:
- При приготуванні фаршу м'ясо варто подрібнити за допомогою м'ясорубки пару раз. Так воно вийде більш м'яким і повітряним, що допоможе котлет бути особливо соковитими;
 - Найкраще додавати у фарш не цілі яйця, а тільки жовтки;
 - Перед тим, як ліпити котлети треба дати фаршу охолодитися в холодильнику 10 хвилин;
 - Щоб котлети не вийшли занадто тугі, треба у фарш додати 2 ст. л будь-якої рідини;
 - Можна замість панірувальних сухарів використовувати борошно
 - Найкраще фарш готувати з свинини і яловичини;
 - При бажанні можна додати кілька шматочків сала у фарш – це також сприятиме соковитості котлет.
 
Готувати котлети, запечені в духовці, просто і досить швидко. Вони чудово підійдуть до будь-якого гарніру і стануть прикрасою будь-якого столу!









