Як швидко і смачно запекти котлети в духовці
Існує безліч рецептів котлет: і рубані, і смажене, і парені. Але особливою популярністю користуються ті, які приготовані в духовці. Оскільки вони виходять дуже соковитими і менш шкідливими, ніж просто смажені на сковороді.
Скільки часу запікати котлети в духовці, щоб вони були м'якими і соковитими
Як довго необхідно тримати котлети в духовці, щоб вони вийшли м'які і соковиті? Спочатку кількість часу і температура залежать від способу приготування. Але існує два основних варіанти запікання:
- Якщо котлети спочатку обсмажуються на сковороді, то в духовці їх необхідно тримати не більш півгодини;
- Коли котлети повністю печуться в духовій шафі, без попередньої теплової обробки, то спочатку вони просто підрум'янюються на деку протягом 15 хвилин, а після ще півгодини запікаються вже з додаванням будь-якої рідини (води, бульйону, сметани).
Кількість часу залежить від вибраного рецепту, м'яса і температури, саме тому слід чітко дотримуватися вибраного рецепту.
При якій температурі оптимально готувати страву
Обрана температура – це важливий фактор у процесі приготування. Оптимальна температура для запікання – це 180-200°С. Саме при цих градусах котлети виходять соковитими і м'якими.
Вони ідеально пропікаються всередині і мають підсмажену кірочку зовні. Єдине важливе правило – це ставити страву у вже розігріту і доведену до потрібної температури духовку!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинина (фарш) - | 1,5 кг |
морквина - | 1 шт. |
куряче яйце - | 3 шт. |
картоплина - | 1 шт. |
цибулина - | 1 шт. |
часник - | за смаком |
вода - | 200 мл |
гірчиця - | 1 ст. л. |
томатна паста - | 1 ст. л. |
сухарі для панірування - | 4 ст. л. |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 217 Ккал |
Кулінари використовують саме свинину для приготування котлет. Тоді вони виходять особливо поживними. А от щоб зробити їх якомога корисніше для організму, свинячі котлети варто запікати в духовці.
- Приготувати фарш з м'яса, використовуючи блендер або м'ясорубку;
- Всі овочі очистити і помити;
- Картоплю разом з цибулею і часником подрібнити з допомогою терки або блендера;
- Фарш змішати з подрібненими овочами, вбити яйця. Додати всі бажані спеції;
- Готовий фарш вимішати. У даному рецепті звичний, вимочений в молоці хліб, замінюють панірувальні сухарі. Вони допомагають скріплювати фарш і робити його більш щільним;
- Дати постояти готового фаршу, щоб він став більш однорідним;
- Формувати невеликі коржі і викладати їх на застелений фольгою деко;
- Спочатку помістити деко на 15 хвилин у духовку (вона має бути розігріта до 180°С). Це дозволить утворитися апетитною скоринки;
- Тим часом необхідно приготувати підливу, щоб страва була більш соковите і смачне;
- Потерту на тертці моркву змішати з томатною пастою, гірчицею і водою. Трохи підігріти підливу на сковороді;
- Вийняти котлети з духовки, перевернути їх і залити підливою;
- Випікати ще протягом 15-20 хвилин.
Курячі котлети з підливою
Продукти:
- фарш – 0,5 кг;
- борошно – 1 ст. л;
- бульйон – 0,2 л;
- часник – пару зуб.;
- лавровий лист;
- батон – 50 гр (скибочку);
- молоко – 30 мл;
- томати у власному соку – 3 ст. л;
- цибулина – 2 шт.;
- спеції – по 0,5 ч. л;
- соняшникова олія – 30 мл
Необхідний час: 60 хвилин.
Калорії:147.
- Батон порізати на маленькі шматочки і залити холодним молоком;
- Часник і цибулю очистити від шкірки і подрібнити блендером;
- Готовий фарш змішати з овочами і розм'якшеному хлібом. Заправити все спеціями;
- Вимісити фарш і дати йому 20 хвилин постояти;
- Сформувати кульки будь-якої бажаної форми, але не варто робити їх занадто великими – вони можуть погано пропектися;
- Готові котлети викласти у термостійку глибоку посуд. Ідеально підійде скляна або керамічна каструля;
- Поки духовка розігрівається до необхідних 180°С треба приготувати підливу;
- Борошно трохи обсмажити на сухій сковороді, поки вона не стане злегка коричневою;
- Томати додати до борошна і добре перемішати до повного розчинення грудочок;
- Бульйон влити до томатно-борошняної суміші і знову розмішати;
- Вилити підливку у форму і помістити між котлетами пару лаврових листів;
- Запікати до рум'яної скоринки (близько півгодини).
Рубані котлети з сиром у фользі
Щоб курячі котлети були особливо соковитими, необхідно додати у готовий фарш сир. Готуються вони дуже просто і швидко.
Склад:
- куряче філе – 2 грудки.;
- сир – 200 гр;
- зубчик часнику;
- цибулина;
- вершки (сметана) – 0,5 склянки;
- сіль і перець — по 5-6 гр;
- петрушка – за бажанням;
- крохмаль – 5 гр;
- рослинна олія для обсмажування.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорії: 167.
- Рубані котлети відрізняються від звичайних тим, що вони готуються не з подрібненого м'яса, а з рубленого. Тому спочатку порізати куряче філе на невеликі однакові шматочки;
- Сир подрібнити такими ж шматочками, як і м'ясо (1х1);
- Цибулю, часник і зелень подрібнити якомога менше і змішати з м'ясом і сиром. Фарш для котлет готовий;
- Якщо сир солоний, то солити котлети потрібно по мінімуму. В іншому випадку додавати спеції за смаком;
- Кефір і крохмаль змішати і додати до фаршу;
- Поки фарш вимішується до однорідності, поставити грітися сковорідку з оливковою олією;
- Як тільки масло розігріється, викласти в сковороду котлети. Можна вручну сформувати кульки, а можна просто викладати відразу з ложки;
- Кожну котлету обсмажити по 4 хвилини з 2-ух сторін;
- Як тільки процес смаження закінчений, необхідно все котлети викласти у термостійку посуд і накрити фольгою;
- Випікати в духовій шафі при 180°С 10 хвилин.
Котлети з яловичини
Можна запікати котлети з яловичини в духовці? Так, котлети з будь-якого м'яса можна запікати в духовій шафі. Саме так м'ясо зберігає всі корисні властивості і залишається соковитим. Котлети з яловичини не виняток.
Інгредієнти:
- Яловичина – 700 гр;
- сметана – 1 ст. л;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль, перець – по 5 гр;
- яйце;
- зелень за бажанням.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 127 калорій.
- М'ясо і цибулю перетворити у фарш допомогою м'ясорубки;
- Вбити в м'ясо яйце і додати сметану разом зі спеціями;
- Зелень дрібно нарізати і теж додати в фарш;
- Викласти котлети на деко (попередньо застелений фольгою так, щоб вони не стикалися один з одним;
- Ще одним листом фольги покрити деко зверху і скріпити краї;
- Випікати котлети 40 хвилин при 180°С, але через 20 хвилин лист фольги можна зняти, так котлети підрум'яняться зверху.
Пиріг з картоплею і грибами — смачний і ситий, читайте як приготувати це блюдо.
Рецепт горбуші в клярі — читайте як приготувати смачну страву в наш статті.
Читайте як приготувати гостре, азіатське хе з оселедця по-корейськи в домашніх умовах.
Рибні котлети з картоплею
Навіть примхливих дітей можна переконати з'їсти рибу, якщо уявити е у вигляді котлет. Запечені в духовці з гарніром з картоплі вони ідеально підійдуть для простого і швидкого вечері. Так як же запекти рибні котлети в духовці з картоплею?
Продукти:
- філе хека або минтая – 500 гр;
- тунець, консервований у власн. соку – 1 банка;
- хліб – пару скибочок (черствих);
- солодкий перець – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- кріп;
- сіль і перець за смаком;
- цибуля – 1 шт.;
- картопляні бульби – 1 кілограм;
- кип'ячена вода – 250 мл;
- сухарі для панірування – 100 гр;
- масло – 4-5 ст. л.
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 220 калорій.
- Духова шафа розжарити до 180 градусів;
- Очищений картопля нарізати уздовж кільцями;
- Форму для випікання (глибоку) змастити злегка оливковою олією і викласти в неї картоплю так, що він покривав все дно і пластинки заходили один на одного (лусочками);
- Посолити картоплю і поперчити, а потім випікати в духовці 15 хвилин, попередньо виливши в форму склянку води;
- Філе попередньо відварити і остудити;
- Тунець віджати;
- Хліб замочити у воді;
- Всю рибу подрібнити ножем або виделкою (можна блендером) і змішати з хлібом. Вбити туди яйце;
- Фарш заправити спеціями, додати кріп;
- Дістати форму з духовки, сформувати кульки з рибного фаршу і викласти їх на картоплю;
- Запікати півгодини, а потім подавати до столу.
Корисні поради
При приготуванні запечених котлет варто знати кілька важливих секретів:
- При приготуванні фаршу м'ясо варто подрібнити за допомогою м'ясорубки пару раз. Так воно вийде більш м'яким і повітряним, що допоможе котлет бути особливо соковитими;
- Найкраще додавати у фарш не цілі яйця, а тільки жовтки;
- Перед тим, як ліпити котлети треба дати фаршу охолодитися в холодильнику 10 хвилин;
- Щоб котлети не вийшли занадто тугі, треба у фарш додати 2 ст. л будь-якої рідини;
- Можна замість панірувальних сухарів використовувати борошно
- Найкраще фарш готувати з свинини і яловичини;
- При бажанні можна додати кілька шматочків сала у фарш – це також сприятиме соковитості котлет.
Готувати котлети, запечені в духовці, просто і досить швидко. Вони чудово підійдуть до будь-якого гарніру і стануть прикрасою будь-якого столу!