17 март 2019
13 771
Як приготувати смажені і духові пиріжки на сироватці
Продукт, що залишається після процесу приготування сиру або сиру, називається сироваткою. Багато хто не знають, що цю рідину не варто виливати, а краще використовувати її для замішування тіста, з яким виходять чудові пиріжки.
Тісто на сироватці з дріжджами для пиріжків
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дріжджів і солі - | по 15 г |
яєць - | 3 шт. |
цукру - | 120 г |
масла рослинного - | 60 мл |
сироватки - | ½ Л |
борошна - | 1 кг |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 252 Ккал |
- Перед тим, як приступити до готування, слід всі необхідні компоненти виставити з холодильника, щоб вони нагрілися до температури кімнати;
- У глибоку посудину поміщаємо 200 мл сироватки;
- У неї кришимо дріжджі і посипаємо цукром;
- Помірно помішуємо, поки сипучі компоненти не розійдуться;
- Від відведеної борошна відокремлюємо 90 г борошна і просіваємо в рідину;
- Злегка збиваємо виделкою, щоб запобігти появі грудок;
- Визначаємо в будинку місце, температура в якому близько 30°С, і залишаємо там ємність з опарою на 40 хвилин;
- Зрозуміти, чи готова субстанція для подальшої роботи просто: на ній повинна утворюватися піна і обсяги суміші збільшаться;
- Якщо вибрана посудина підійде для вимішування тіста, то продовжуємо готування в ній, інакше – переливаємо опару в ємність більш містким;
- В піалу розбиваємо яйця і збовтуємо їх виделкою, потім переливаємо в основну суміш;
- Слідом відправляємо туди і решту сироватку;
- Перемішуємо ретельно зручним столовим приладом;
- Черга борошна. Її просіваємо в рідину невеликими порціями і присаливаем;
- Поступово починаємо вимішувати тісто;
- У напівготову субстанцію вливаємо олію (краще рафінована) і, додаючи борошно, продовжуємо замішувати;
- Вимішування займе 15 хвилин. Так основа для пиріжків стане дуже м'якою, гладкою і ніжною, злегка прилипаючи до рук;
- Скачуємо її в кулю і розміщуємо в миску, на дно якої бажано промаслить;
- Прикриваємо харчовою плівкою або лляною тканиною і розміщуємо в духовці при включеній лампочці;
- Приблизно через годину обсяг замішаної маси в 3 рази збільшиться, отримавши пухнастість і ніжність;
- Злегка обминаємо тісто для випуску зайвого повітря;
- Надаємо початкову форму і повертаємо в духовку на 50 хвилин.
Рецепт тіста на сироватці без дріжджів
- борошно (кількість залежить від сорту, піде приблизно 1 кг);
- 3 г соди;
- 0,5 ч. л. соди;
- масло пісне – 2 ст. л.;
- цукор — 50 г;
- яйце – 2 шт.;
- сироватка – 1/2 л.
Час: 15 хвилин.
Калорії: 214,3.
- Масло з сіллю і яйцями замішуємо в загальній мисці;
- Додаємо цукор і доливаємо сироватку;
- Перемішуємо взбивательными рухами;
- Посипаємо содою і просіваємо борошно;
- Точна кількість цього інгредієнта залежить від сорту;
- Ретельно вимішуємо тісто, домагаючись того, щоб воно перестало прилипати.
Як приготувати смажені пиріжки з картоплею
- пюре з картопляних бульб – 300 г;
- 40 г цукру;
- ½ Л сироватки;
- 60 г маргарину;
- яйце;
- 1 ст. л. дріжджів;
- 4 г солі;
- 5 ст. борошна;
- масло – 40 мл + ½ л для смаження.
Час: 130 хвилин.
Калорії: 310,7.
- Висипаємо дріжджі в 100 мл сироватки, посипаємо цукром;
- Добре промешиваем і на хвилин 15 відставляємо;
- Подтапливаем маргарин і з'єднуємо його з рештою теплою рідиною;
- Вбиваємо яйце і підсолюємо, добре перемішуємо і додаємо масло рафінована;
- У великій мисці з'єднуємо отримані дві рідкі суміші;
- Потроху просіваємо туди борошно і вимішуємо. Тісто має вийти не тугим і м'яким;
- Для підйому поміщаємо миску з замішаної субстанцією в тепло;
- Хвилин через 40 злегка проминаем тісто і знову відставляємо на півгодини;
- Поверхня столу посипаємо борошном і перекладаємо туди основу для пиріжків, формуємо палять, і шаткуємо його невеликими шматочками;
- Кожної частини надаємо форму кулі, а потім качалкою перетворюємо їх у коржі;
- У центр заготовки поміщаємо 40-60 р заздалегідь приготованого пюре з картоплі;
- Протилежні скріплюємо краю, надаючи форму пиріжка;
- Повторюємо процедуру з кожної коржем-заготівлею;
- У глибоку сковороду заливаємо рясно масло і, коли воно прогріється, викладаємо пиріжки, намагаючись покласти лише 1 шар;
- Всі сторони пиріжків доводимо до рум'яного кольору.
Рисова каша з гарбузом — якщо ви тільки один раз спробуєте, в завжди будете чекати осіннього сезону, щоб зварити гарбузову кашу.
Читайте як приготувати смачні млинці без яєць.
Вівсяне печиво з пластівців без борошна — дієтичне блюдо, яке можна приготувати дуже швидко.
Здобні дріжджові пиріжки з капустою в духовці
Начинка:
- олія – 30 мл;
- 1 морква;
- сіль;
- капуста – ½ кг.
Тісто:
- 3 г солі;
- 20 г цукру;
- 2 ч. л. дріжджів;
- сироватка – 1 ст.;
- олія рафінована – 100 мл;
- 3 ст. борошна.
Час:110 хвилин.
Калорії: 209,6.
- Доводимо сироватку до теплого стану;
- Занурюємо в неї спеції, приготовані для тіста;
- Засипаємо дріжджі і помішуємо, поки вони розчиняться;
- Масло впроваджуємо, перемішуючи;
- Борошно, попередньо просіяне, з'єднуємо з сумішшю і вимішуємо основу для пиріжків;
- Вкриваємо ємність з тістом рушником і переміщаємо в тепле місце;
- Поки основа піднімається, шаткуємо дрібним скибочкою капусту;
- Пасеруємо капусту хвилин 5 на сковороді з маслом;
- Додаємо подрібнену моркву, пропущену через м'ясорубку або тертку;
- Трохи підсолюємо і готуємо до темної рум'яного кольору;
- Піднялося тісто ділимо на шматочки, з яких формуємо коржики;
- Начинку поміщаємо в заготівлі і защипуємо краю;
- Скроплюємо маслом деко і розкладаємо там пиріжки, начинені;
- Обертаємо плівкою і півгодини вичікуємо;
- Прогріваємо на 180°С духовку і пропекаем напівфабрикати, періодично перевіряючи готовність.
Кулінарні поради
- прискорити процес підняття тесту на сироватці допоможуть макарони у вигляді трубочок. Кілька їх штук необхідно просто увіткнути в поверхню субстанції;
- ніколи не замішуйте тісто з дріжджами на холодних продуктах;
- піднятися тестовій суміші допоможе і мікрохвильовка, в якості теплого місця. Поміщаємо туди склянку води і нагріваємо до кипіння. Не виймаємо його і поміщаємо туди ж ємність з тістом. Рідина випаровується і підтримує всередині мікрохвильової печі необхідну температуру і вологість.
Приємного апетиту!
Що ще почитати: