30 май 2019 1 361

Як приготувати класичну аджику

Аджика користується заслуженою популярністю. Якщо розглядати різні її рецепти, то можна знайти їх кілька десятків (або, швидше, сотень). Ця приправа заслужено займає одне з перших місць на нашому столі.

Це відбувається завдяки її чудовим насиченому смаку і розкішного аромату, який створюється набором ароматних приправ.

Деякі можуть порахувати аджику дуже гострою для себе, проте, в наш час існують її рецепти, які розраховані на різні смаки.

Часто використовують аджику в якості універсальної приправи для овочів протягом всієї зими. У цій статті описано декілька найбільш відомих класичних рецептів приготування аджики.

Традиційна класика

Аджику можна готувати десятками різних способів. При цьому вона буде мати найрізноманітніший смак. Однак, такі страви виникли з класичного рецепту, який був з самого початку винаходу цієї чудової приправи.

Так що це було в самій своїй основі? Тут ми і відповімо на це питання.

Зауважимо тільки, що існує не один, а декілька різних варіантів аджики (як з варінням, так і без неї), які можуть вважатися класичними.

Список інгредієнтів:

  • Гострий перець — 500 грам;
  • 7 зубчиків часнику;
  • 15 грам насіння кінзи;
  • 10 грам кропу;
  • 10 грам базиліка;
  • 10 грам чаберу;
  • Сіль і горіхи— беруться за смаком;
  • Винний оцет або гранатовий сік — скільки буде необхідно.

Процес приготування аджики за класичним рецептом:

  1. Спочатку потрібно підготувати перець. Він береться тільки гострий. Спочатку його необхідно просушити. Влітку це зробити дуже просто — достатньо його просушити під прямими сонячними променями. Досить на три дні залишити розкладений перець в добре провітрюваному приміщенні. Якщо погода не дозволяє так зробити, це можна виконати, використовуючи сковороду;
  2. Насіння перцю видаляти в цьому рецепті не потрібно. Вони нададуть необхідний відтінок смаку готового продукту. Його необхідно дрібно порізати, додавши при цьому часник. Отриману смерть необхідно розтовкти у ступі. Ця особливість дуже важлива. Вважається, що при використанні інших способів подрібнення, його якість буде недостатнім;
  3. Тепер в отриману суміш потрібно додати спеції, що надають аджике смак і запах. Вибирати можна, наприклад, наступні: кінзу, кріп, базилік і чабер. Обов'язково потрібно буде додати достатню кількість солі грубого помелу і горіхи за смаком;
  4. Тепер отриману суміш необхідно ретельно розтерти. Потрібно, щоб за своєю консистенцією вона стала схожа на пасту;
  5. Після цього потрібно буде розбавити гранатовим соком або винним оцтом для того, щоб аджика придбала однорідну консистенцію. Все, класична аджика готова. Можна закочувати в простерилізовані банки або просто перекласти її в будь-яку ємність, закривши кришкою. Зберігати її потрібно в холодильнику або в іншому аналогічному місці.

Аджика з помідорів на зиму

Цей рецепт класичної аджики на зиму більше сподобається тим, хто віддає перевагу не стільки гостроту перцю, скільки гармонію смаку всіх складових її частин. Використання помідорів допоможе підкреслити їх поєднання.

Список інгредієнтів:

  • 1 столова ложка цукру;
  • Столовий оцет — приблизно 150 мілілітрів;
  • 2 стіл. ложки солі середнього помелу;
  • Гострий перець у стручках — 50 грам;
  • Часник — 300 грам;
  • Перець салатний сорту «Білозірка» — 1 кілограм;
  • 3 кілограми помідорів (бажано взяти такі, у яких соковита м'якоть).

Процес приготування класичної аджики з помідорів:

  1. Моєму помідори, знімаємо шкірку і прокручуємо через м'ясорубку;
  2. Перець промиваємо, видаляємо насіння, ріжемо шматками і також прокручуємо через м'ясорубку;
  3. Очищаємо і моєму часник, потім подрібнюємо його. Миємо та очищаємо від насіння гострий перець;
  4. У великій каструлі змішуємо всі ці складові частини. За смаком додаємо цукор, сіль і оцет. Перемішуємо дерев'яною лопаткою і залишаємо до ранку;
  5. Вранці кладемо в банки, закочує їх і ставимо в холодильник для зберігання. Аджика готова.

Грузинська версія

Аджика по-грузинськи — смачна приправа. У неї не тільки запаморочливий аромат, але і чудовий смак. Вона популярна не тільки на своїй батьківщині, але й у багатьох країнах. Без цієї приправи, з її особливим смаком, не обходиться ні зимове застілля, ні робота з річної консервації.

Цікаво зауважити, що класичний рецепт аджики на зиму не містить у своєму складі помідорів і ніколи не містив. Тому, якщо у вас є намір додати в це блюдо томати, то це не буде відповідати початковим традицій.

Склад інгредієнтів:

  • 1 кілограм гострого стручкового перцю;
  • Часник — 500 грам;
  • Сіль — 3/4 склянки;
  • Суміш приправ, що складається з хмелі-сунелі, насіння кропу і коріандру — половина склянки;
  • Паприка за смаком.

Процес приготування грузинської аджики:

  1. Перш за все, потрібно обробити перець. Його потрібно очистити, видалити насіння. Після всього цього, його необхідно подрібнити. Роблять це за допомогою блендера або м'ясорубки;
  2. Після цього необхідно подрібнити паприку і прянощі, які входять у цей рецепт;
  3. Потім все потрібно ретельно розмішати і рясно присипати сіллю;
  4. Отримана суміш буде схожа на червону пасту. Якщо ви збираєтеся додавати інші приправи, то майте на увазі, що вони можуть змінити колір приготавливаемого страви.
Домашні рецепти приготування кабачкової ікри як в магазині. Чотири варіанти на вибір.

А тут описана технологія приготування заправки для борщу на зиму. Відмінна заготовка, яка виручить у момент брак часу.

Усілякі рецепти приготування овочевого супу описані тут. Готуйте з душею!

Класична аджика пекуча без варіння

Існує кілька різних класичних рецептів цього варіанту аджики. Ми наведемо один з них. Приготовлена таким чином приправа має яскраво-червоний колір і пекучий смак.

Склад інгредієнтів:

  • 3 кілограма солодкого болгарського перцю;
  • Кінза — взяти 2 пучка;
  • Петрушка — 2 пучка;
  • Базилік — 2 пучка;
  • Часник — 2 головки;
  • Гострий перець чилі — 200 грам;
  • Виноградний оцет — одна пляшка;
  • Сіль грубого помелу — три ст. ложки.

Процес приготування класичної пекучої аджики:

  1. Всі вихідні інгредієнти необхідно ретельно помити і почистити. Перець також потрібно помити, почистити, а насіння потрібно викинути;
  2. Отримані компоненти ретельно перемішати, додати приблизно три ст. ложки солі і прокрутити цю суміш через м'ясорубку;
  3. Після цього необхідно ретельно перемішати суміш. При цьому треба буде потроху і акуратно додати приготовлений заздалегідь виноградний оцет. Зауважимо, що додавати його треба поступово і зовсім необов'язково використовувати всю пляшку цього оцту;
  4. Помішувати потрібно не один раз, а повільно і ретельно кілька разів. Робити це необхідно до того моменту, поки сіль повністю не розчинитися;
  5. Все, приготування закінчено. Потрібно розкласти цей продукт в заздалегідь підготовлені і помиті ємності і розмістити там, де ви збираєтеся їх зберігати.

Корисні поради господиням

  • Готувати аджику рекомендується на відкритому повітрі. Особливо це важливо в тому випадку, якщо використовується рецепт для приготування гострої приправи;
  • Не буде зайвим проводити готування в рукавичках для того, щоб захистити руки від їдкої суміші;
  • Якщо ви готуєте аджику за класичним рецептом без термообробки, зберігати їй необхідно в прохолодному місці. Однак, мова в цьому випадку необов'язково йде тільки про холодильнику. В залежності від ваших кліматичних умов, може виявитися, що буде зручно зберігати її в підвалі або на балконі;
  • Коли ви вибираєте гострий перець для цієї страви, врахуйте, що стиглий буде гостріше приблизно в півтора рази, ніж незрілий. Це можна використовувати при приготуванні, відрегулювавши таким способом, наскільки гостру аджику ви готуєте;
  • Якщо ви хочете трохи розбавити гостроту приправи, можна для цього використовувати болгарський перець. Також він здатний збагатити смак продукту, надавши йому додатковий запах і аромат;
  • Якщо ви дуже хочете додати побільше помідорів в це блюдо, то врахуйте, що помідори не тільки збагачують смак аджики, але і більшою мірою схильні до закисання. Якщо їх буде занадто багато, то аджика буде менш стійка при зберіганні;
  • Коли ви використовуєте часник, то пам'ятайте, що його правильно буде додати в приготоване блюдо ближче до кінця приготування. Таким чином, він більшою мірою збереже свій аромат і властиві йому корисні властивості.

Вдалих заготовок на зиму!

Що ще почитати: