06 апрель 2019 2 124

Аджика пекуча з хріном і помідорами по-домашньому

Аджика — це два в одному: і соус, і приправа. Вона прийшла до нас з Близького Сходу, спочатку була дуже гострою, але російські господині адаптували страву під нашу слов'янську кухню і вже давно аджику можна зустріти на російських застіллях.

Аджика не випадково стала такою популярною. Вона добре поєднується з м'ясними продуктами, салатами, макаронними виробами, надаючи їм більш оригінальний смак. Її можна їсти, навіть просто намазуючи на бутерброд.

До речі, нею можна «оновити» багато старі рецепти, які трохи набридли. Багато людей просто обожнюють її, а деякі, за її гостроти, не дуже люблять цю закуску.

Рецептів приготування цього простого блюда досить багато і не у всіх варіантах аджики присутній часник і перець у великій кількості, їх кількість можна вільно регулювати в рецептурі. Приготувати це блюдо дуже просто, зовсім необов'язково бути майстерним кухарем.

Традиційна аджика з хріном і помідорами
Інгредієнти Кількість
Помідори - 2,5 кг
Солодкий перець - 1 кг
Яблука (не зелені!) - 1 кг
Морква - 1 кг
Цукор - 1 склянка
Олія соняшникова - 1 склянка
Гіркий перець - 3-4 стручка
Корені хрону - якщо ні, можна замінити часником в кількості 200 г
Укус - 1-2 ч. ложки
Сіль - за смаком
Зелень і спеції (підійдуть петрушка, кріп, базилік) - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 38 Ккал

Спосіб та етапи готування:

  1. Отже, замочуємо хрін;
  2. Поки він замочується, миємо і чистимо овочі. У перців зрізаємо ніжку і прибираємо все насіння ретельно;
  3. Потім нарізаємо всі інгредієнти так, щоб було зручно їх перемолоти через м'ясорубку. Нарізану овоч або фрукт має вільно пролазити в шийку м'ясорубки і не застрягати, інакше це буде гальмувати всю роботу;
  4. Бажано, щоб м'ясорубка молола інгредієнти як можна дрібніше, так аджика набуде більш оригінальний смак;
  5. Отриману суміш ставимо на слабкий вогонь і доводимо до кипіння. Якщо суміш вийде занадто густим, можна долити половину склянки води, але робити це потрібно в крайньому випадку. Якщо аджика здалася все ж густий, то краще закінчити роботу, незважаючи на це, а при подачі просто додати до закуски трохи рослинного масла;
  6. У деяких рецептах масло додають відразу, як обработались овочі. Насправді все залежить від густоти, якщо використовувалася томатна паста замість свіжих помідорів, то рослинне масло краще додати перед варінням. Якщо суміш вийшла рідкою (помідори зазвичай пускають багато соку), додати його краще в кінці, щоб вгадати точну кількість необхідного масла;
  7. Як тільки маса закипіла — відразу ж зняти з вогню. Цим ми збережемо всі поживні речовини овочів і фруктів і одночасно вб'ємо шкідливих бактерій, що викликають процеси бродіння. Після кип'ятіння потрібно додати трохи оцту для посилення смаку (1-2 ч. ложки), за смаком цукор і сіль (солі повинно бути в два рази більше, ніж цукру). Ретельно розмішати всю суміш. Потім розливаємо по банках і ставимо в холодильник на нижню полицю.

Представляємо вашій увазі цікавий рецепт, в якому не потрібен хрін, так і яблука теж не використовуються:

Аджика з помідорів, хрону та часнику

Є варіант більш гострого рецепта аджики. Спеціально для тих, хто любить закуски гарячі і гострі. Кількість перцю і часнику можна змінювати.

Інгредієнти гострої аджики:

  • Помідори — 2 кг;
  • Палички кореня хрону — 3-4 шт.;
  • Часник — 150-200 г;
  • Цукор і сіль;
  • 1 склянка оцту;
  • 10 солодких перців;
  • 10 гірких перців;
  • Кріп;
  • Петрушка;
  • Рослинне масло — 2-3 ст. ложки.

Спосіб приготування:

  1. Робимо все те ж, що і в 1 пункті попереднього рецепту: всі овочі пропускаємо через м'ясорубку, а хрін заздалегідь замочуємо;
  2. Далі замішуємо в суміш масло (2-3 ст. ложки, але, якщо аджика виходить сухуватою, масла слід додати трохи більше), цукор і сіль за смаком. Можна взяти спеції петрушки і кропу, а можна свіжі, залежить від пори року. Потім додаємо оцет за смаком і розливаємо по банках;
  3. Аджике треба дати настоятися в прохолодному темному місці 2 або 3 дні, взимку можна навіть залишити на холодному балконі, якщо температура не підвищується більше 7 градусів тепла. Суміш можна поставити настоюватися в холодильник на саму нижню полицю, де менше всього холодно, інакше може спотворитися початковий смак.

Даний рецепт не рекомендується використовувати, якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, а саме з ШКТ, хрін, часник і гіркий перець самі по собі не є шкідливими продуктами, але при певних ситуаціях можуть погіршити ваше здоров'я! Якщо такі проблеми є, краще виберіть менш гострий рецепт.

А ось і відео-рецепт цієї гострою закуски:

Рецепт приготування без варіння

Наступний рецепт – це приготування менш гострої аджики самим простим способом, а саме — без варіння. Підходить як хороший соус практично до будь-якої м'ясної страви, до макаронів, до м'ясних салатів з великою кількістю зелені, закусок (хлібним та м'ясних).

Тривалість приготування – максимум півгодини. Рецепт підходить і для тих випадків, коли приготувати соус до столу потрібно дуже швидко.

Отже, нам знадобляться:

  • Помідори — 3 кг;
  • Корені хрону — 200 г;
  • Часник — 2-4 головки за смаком;
  • Перець гострий (якщо збираєтеся готувати гостру аджику);
  • Сіль — 3 столові ложки.

Покроковий рецепт приготування простий аджики:

  1. Всі продукти помити і очистити (часник і хрін). Хрін замочити на годину в фільтрованої (будь очищеної) води;
  2. Помідори нарізати на часточки. Розмір довільний, такий, щоб пролізали в шийку м'ясорубки;
  3. Всі інгредієнти пропускаємо через м'ясорубку. Якщо вирішили все-таки використовувати перець (мова йде про приправі), то надягніть на м'ясорубку пакет – перець сильно пече очі. Помідори можна готувати, поки замочується хрін, щоб заощадити час;
  4. Все ретельно перемішати, подати до столу в соусниці. Якщо аджика ще залишилася після подачі, її можна розлити по банках. Зберігати обов'язково в холодильнику.
Якщо аджика здасться трохи сухуватою, хоча це рідко зустрічається (свіжі помідори дають багато соку), при подачі певної порції просто додайте трохи рослинного масла.

Ще можна присипати петрушкою або будь-який інший зеленню за смаком.

Рецепт є одним з найпопулярніших, можна додати все, що завгодно із зелені і спецій, і вийде зовсім інший смак.

Весь процес приготування покроково можна подивитися у відеозапису:

Інший спосіб

Є ще більш простий рецепт приготування аджики без варіння, який складається всього з трьох інгредієнтів: 1 кг помідорів, заздалегідь перемелених на м'ясорубці, 6-7 шт часнику і солі.

Перемішуємо помідори (попередньо додаємо сіль) з перемеленим часником і заливаємо суміш в стерилізовані заздалегідь банки. Пару годин витримуємо, потрібно дати солі рівномірно розподілитися, а потім зафарбовуємо і ставимо в прохолодне і темне місце.

Добре робити восени цю заготовку як запаси на зиму. Особливо, коли є зайвий урожай. Це найпростіший варіант аджики у «закрутки».

Поради та рекомендації хазяєчкам

В деяких кулінарних книгах пишеться, що аджику можна потім додатково розігріти, якщо до цього вона довго стояла в холодильнику. Однак робити це все ж таки не рекомендується, аджика може таким чином втрачати свій оригінальний смак.

Особливо при розігріві в мікрохвильовій печі. Найкраще дістати її з холодильника заздалегідь, розлити по тарілках і дати ввібрати тепло приміщення. Плюс до всього, їдять аджику в основному з гарячими стравами, так що сенсу в її розігріві немає.

Маленька хитрість: щоб аджика довше зберігалася, після утворення кінцевої суміші варити її близько години на маленькому вогні, але спочатку дати закипіти і вогонь після цього зменшити.

Вітамінів, звичайно, буде менше, ніж при частковій тепловій обробці, але зате у вас буде майже стовідсоткова гарантія, що аджика буде придатною цілий рік. Зберігати, як і завжди, в прохолодному і темному місці.

Багато господинь на основі негострої аджики роблять прості салати як доповнення до основного блюда, наприклад, при подачі м'яса і смаженої картоплі. Досить просто нарізати свіжі овочі і додати аджику. Найкраще підійде червоний перець, помідори, цибуля зелена, цибуля ріпчаста, всіляка зелень, редис і так далі.

Добре поєднується аджика з тушкованою квасолею і бобами. Необхідно просто відварити квасолю, окремо згасити цибулю з тертою морквиною і додати аджику. Особливо добре поєднується вона з васильком, кропом і петрушкою.

Аджику можна додавати ще і в супи, але тільки досить гостру, інакше не буде відчуватися її гостриночка. Блюдо тоді набуде більш «східний» смак.

Що продають на вулиці поруч з шаурмою і пиріжками? Правильно, чебуреки! Так от, не купуйте їх, адже вони можуть бути сумнівної якості. Краще приготуйте самостійно. Покрокові фото-рецепти чебуреків з м'ясом, сиром та іншими начинками. Приготувавши одного разу, ви зрозумієте, що краще домашніх чебуреків не можуть бути ніякі покупні.

Про те, як правильно солити сьомгу, читайте тут. Способів багато, знайдіть свій!

Що може бути краще закусок на святковому столі? Та нічого! Гаряче страву принесли і забрали, а закуски красуються на столі постійно. Тому можна перекусити ними в будь-який момент свята. Візьміть собі на замітку різні рецепти всіляких закусок. І приємного вам апетиту!

До речі, аджика для здоров'я дуже корисна, як би погано про неї говорили ті, кому вона не до смаку. Часник, перець, хрін чудово борються з багатьма вірусами, бактеріями та іншими шкідниками. А ще вона стимулює травлення, збуджує апетит і зігріває.

Всім нам іноді хочеться побалувати себе і своїх близьких чимось смачненьким або новим блюдом з оригінальним соусом. Пробігаючи очима рецепти, неможливо не помітити істотну користь для організму від цієї страви, адже воно містить величезну кількість інгредієнтів, багаті різними вітамінами.

Але і випускати з уваги можливий ризик погіршення здоров'я теж не варто. Довіртеся своїм відчуттям і дотримуйтесь міру!

Що ще почитати: