16 июнь 2019 1 184

Як приготувати аджику з кабачків на зиму

Вважається, що аджика — суто абхазьке блюдо (деякі називають її приправою до гарніру або м'яса), але це не так. У перекладі з «гірського» мови назва можна перевести як «сіль».

З'явилося це блюдо абсолютно випадково (як і багато інших) завдяки людям, які пасли овець. У розпорядження пастухів давали сіль, вона призначалася для ссавців, адже чим більше вони хотіли пити і тим більше вони їли трави, і росли, набираючи масу, але люди продовжували красти сіль.

Щоб уникнути крадіжки сіль перемішували з «вогником» — червоним гострим перцем, але винахідливі пастухи домішували в сіль різні спеції, перетворивши тим самим її в приправу.

У сучасному світі, звичайно, аджика виглядає зовсім по-іншому. Її виготовлення поставлено «на потік», на заводах її виробляють у великій кількості, з додаванням різних консервантів.

Така приправа зберігається тривалий період часу, але більшість господинь готує її будинку, адже домашня заготовка набагато смачніше магазинного.

А як приємно взимку відкривати те, що приготував влітку. Правда? Ви любите аджику, але не знаєте, як її готувати? Прочитавши рецепти, ви зможете приготувати не тільки класичний соус, але і «гострий» варіант, і пікантну аджику з яблуками.

Смачна аджика з кабачків на зиму: популярні рецепти з фото

«Вогняна»

Приготувавши приправу за цим рецептом, ви і ваші близькі неодмінно залишитеся в захваті. На приготування необхідно затратити всього лише шістдесят хвилин. Правда, трохи?

Які компоненти необхідно приготувати?

  • 3 кг цукіні;
  • Морква — 0,5 кг;
  • Стиглий помідор — 1,5 кг;
  • 0,5 кг солодкого перцю;
  • 250 мл начищенного часнику;
  • 250 мл рафінованої олії, без запаху;
  • 1/2 склянки цукру;
  • 50 гр. солі;
  • 3 великі ложки 9% оцту;
  • Перець «вогник» — 3 стручки.

Із зазначеної кількості компонентів у вас вийде десять порцій гострої аджики з кабачків на зиму.

Тепер переходимо до приготування:

  1. Всі продукти ретельно перемити під прохолодною проточною водою. Почистити від шкірки і насіння. Переробити їх через м'ясорубку і перемішати до однорідної маси;
  2. Суміш ставимо у великій ємності на невеликий вогонь, тепер необхідно почекати поки вона прокипить, не більше п'яти хвилин. Закипіла? Сміливо додаємо масло. Після цього засікаємо сорок хвилин;
  3. Коли час минув, додаємо необхідну кількість оцту, цукру і солі. Чекаємо, поки овочева суміш знову закипить;
  4. Після того як овочева маса закипіла – домішують часник. Кипить ще п'ять-десять хвилин;
  5. Все, приправа готова! Можна закочувати в попередньо стерилізовані банки.

Можна відразу остудити частина кабачкової аджики і подати столу, так би мовити, «на пробу». Приємного апетиту!

Класична з помідорами

Класичний рецепт аджики з кабачків з помідорами здавна називають «Пальчики оближеш» за те, що спробували її одного разу неодмінно захочуть отримати рецепт.

З усіх інгредієнтів виходить шість порцій класичного соусу. Час приготування такої аджики на зиму – три з половиною години.

Запасіться такими продуктами:

  • Стиглий помідор — 2,5 кг;
  • 3 кг цукіні;
  • 1/2 кг моркви;
  • 1/2 кг солодкого перчика;
  • 300 гр. лука;
  • 200 гр. очищеного часнику;
  • Три штуки гіркого червоного перцю середнього розміру;
  • 250 мл рафінованої олії;
  • 250 гр. цукру;
  • 0,25 склянки йодованої солі;
  • Склянка оцту 6%- 250 мл

У наступній статті ми хочемо розповісти вам про те, як робити заправку для борщу на зиму. Законсервувавши влітку такі заготовки, ви зможете взимку варити смачний борщ дуже швидко.

А тут ви дізнаєтеся способи заготівлі асорті з овочів на зиму. Відкривши, наприклад, таку баночку на свято, можна оригінально прикрасити страви на столі.

Для любителів варення представляємо «П'ятихвилинку» з малини тут. Ласунам неодмінно варто зробити закладку сторінки!

А тепер поетапно починаємо з'єднувати всі продукти:

  1. Солодкий перець промиваємо під водою, очищаємо зсередини від насіння, нарізаємо на кубики. Перемелюємо через комбайн або м'ясорубку;
  2. Теж саме робимо з томатами. Промиваємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо. Перемелюємо через м'ясорубку. Рада! Для того, щоб з легкістю очистити помідори від шкірки, необхідно їх облити окропом – шкірка сама відійде від м'якоті;
  3. Ті ж самі маніпуляції необхідно зробити з морквою, гірким перцем, часником і цибулею. І теж перемелюємо через м'ясорубку;
  4. Всі овочі з'єднуємо в одній каструлі і ретельно перемішуємо до однорідної маси;
  5. Ставимо на плиту, вогонь робіть середній, і трохи почекайте, поки закипить. Після того як це сталося – варіть ще півгодини;
  6. Коли минув час, треба додати рослинне масло і знову нехай кипить така ж кількість часу, але вже на маленькому вогні;
  7. Закидаємо сипучі інгредієнти — цукор і сіль, і варимо ще шістдесят хвилин;
  8. Увага! За цей час соус повинен увариться в півтора-два рази;
  9. Можна промивати і стерилізувати банки, розкладати аджику з кабачків і закочувати.

Класична кабачкова аджика з помідорами на зиму повністю готова. Пробуйте і захоплюйтеся!

З томатною пастою

Ця аджика з кабачків з томатною пастою на зиму виходить пікантною на смак, але вам, звичайно, сподобається.

Для приготування буде потрібно:

 

  • Цукіні — 2 кг;
  • 400 гр. томатної пасти;
  • 2 великі ложки солі;
  • Цукор-пісок — 1/5 кг;
  • 9% оцет — 100 мл;
  • 10 середніх зубчиків часнику;
  • Перець «вогник» берете по своєму смаку;
  • Гранований склянку рафінованої олії (250 мл);
  • Пучок петрушки.

Коли всі продукти заготовлені, можна переходити до приготування кабачкової аджики з томатною пастою на зиму:

  1. Цукіні очищаємо від шкірки. Якщо вона тонка, то можна не чистити;
  2. Перемелюємо його через м'ясорубку. Якщо у вас є сучасний кухонний комбайн – використовуйте його, витратите менше сил;
  3. Візьміть окрему миску, в неї також пропустіть інші інгредієнти;
  4. У посуд з подрібненим кабачком влити олію, засипати цукор і сіль, викласти томатну пасту. Помістити це на плиту на середній вогонь. Варити півгодини;
  5. Коли минуло 25 хвилин, в масу потрібно додати часник і «вогник», долити оцет;
  6. Розлити масу по сухим стерилізованим банкам. Можна закочувати.
Увага! Закатані банки необхідно щільно укутати в ковдру до охолодження. В іншому випадку ваше кабачкова заготівля на зиму «вибухне».

З яблуками

На приготування пікантною кабачкової аджики з яблуками на зиму необхідно витратити півтори години. Цей різновид радимо готувати тим, кому набрид смак звичної аджики.

Приготована за цим рецептом, вона виходить на рідкість ніжною та приємною на смак! Виходить десять порцій готової кабачкової аджики.

Які ж потрібно приготувати продукти?

  • 2,5 кг цукіні;
  • Солодкий перець – 1/2 кг;
  • 0,5 кг яблук;
  • Морква — 1/2 кг;
  • 100 гр. часнику;
  • Червоний гіркий перець — кілька штук, середнього розміру (якщо ви любите гостру аджику, то беріть 4-5 штук);
  • 50 гр. солі;
  • Цукор-пісок — 70 гр;
  • Гранований склянку рафінованої олії;
  • 9% оцет — 100 мл;
  • Якщо любите зелень, можна взяти пучок.

 

А тепер це все починаємо переробляти і з'єднувати. Це просто:

  1. Починаємо приготування аджики з кабачків з яблуками на зиму з того, що заздалегідь обробляємо і стерилізуємо банки з кришками;
  2. Всі овочі промити від городньої бруду, почистити від шкірки і насіння;
  3. Подрібнити їх, можна для цього використовувати м'ясорубку, блендер або кухонний комбайн, кому як зручно. Перемішати до отримання однорідної маси;
  4. Овочеву масу помістити на плиту і дочекатися моменту кипіння. Закипіло? Залишаємо на плиті ще на шістдесят хвилин. Не забувайте постійно перемішувати;
  5. За десять хвилин до закінчення додайте зелень (якщо ви вирішили її використовувати) і не забудьте про часник. Проваріть ще десять хвилин;
  6. В самому кінці домішайте сіль, цукор і оцет, знову перемішайте і чекайте, поки закипить. Всі! Можна вимикати;
  7. Розливаємо готову приправу з кабачків з підготовленим (стерилізованим) ємкостей і закатуємо.

Рада! Ставте зимову заготовку в ковдру, до того моменту, поки вона охолоне, потім можна переставити в комору, льох або просто в холодильник.

Тепер ви дізналися, як приготувати не тільки класичну різновид аджики з кабачків на зиму, але і «вогненний» варіант. Урізноманітніть свій раціон харчування ніжною і оригінальною аджикою з яблуками. Удачі вам у приготуванні!

Що ще почитати: