26 май 2019 1 344

Як приготувати домашню аджику з помідорів

Рецептів аджики з помідорів — не кажучи про аджике без них — кілька сотень, якщо не тисяч. Серед них є рецепти, які передбачають варення, є і ті, які готуються з сирих продуктів.

Від якості сирих продуктів залежить готовий смак соусу. Тому, готуючи аджику, потрібно спиратися не тільки на кількість інгредієнтів, зазначених у рецепті, але і на гостроту і насиченість смаку цих самих продуктів.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжі червоні стиглі м'які томати - 5000 м
цукровий пісок - 150 г
харчова сіль - 65 г
перець (червоний) солодкий - 4000 г
олія рафінована - 1 повний стакан
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Прості варіанти аджики не такі гострі, як «справжні». Тим не менш, це відмінний соус до багатьох страв. Описаний нижче рецепт дуже простий, але смачний, не дуже гострий, але також має насичений смак.

Як готувати:

  1. Томати підготувати, перемолоти, поставити на повільний вогонь і уварюють протягом однієї години. За цей час маса повинна зменшиться в об'ємі в два рази;
  2. Поки уварюється томатний сік, помити, почистити і нарізати дуже тонкою довгою соломкою солодкий перець;
  3. Опустити його в каструлю з томатним соком і варити ще 20 хвилин;
  4. Потім додати всі інші інгредієнти, дочекатися розчинення цукру і солі;
  5. Після цього аджика готова.

Її можна закатати в банки, попередньо їх простерилізований. Якщо вона готується не на зиму, кількість інгредієнтів можна зменшити в 5-10 разів, і готувати її потреби. Зберігати потрібно в холодильнику.

Варіація з яблуками

Таку аджику можна закатати в банки. Попередньо їх потрібно буде простерилізувати.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яблука кисло-солодкі 1000 м
стиглі червоні помідори 3000 м
стручковий перець гострий 200 г
часник 0,3 кг чищеного
кухонна сіль 100 г
рафінована олія 1 повний стакан
цукровий пісок 75 г

Готується страва 3 години.

Калорійність — близько 86 ккал.

Як готувати аджику з помідорів з яблуками:

  1. Яблука, помідори, перець і часник помити. У яблук видалити насіння, у перцю і помідорів місце кріплення плодоніжки;
  2. Яблука і помідори перемолоти разом, поставити на повільний вогонь і уварювати 2 години;
  3. Часник розчавити, або прокрутити на м'ясорубці разом з перцем, додати в каструлю, також покласти всі спеції і масло і варити ще 0,5 години;
  4. Після цього соус готовий. Його можна закатати в банки.

Із зазначеної кількості продуктів виходить близько 8 банок аджики.

Варена аджика з часником і винним оцтом

Ця приправа вариться близько 1,5 годин, за цей час вона зменшується в об'ємі і набуває більш концентрований смак. Часник обов'язково потрібно додавати в кінці приготування — якщо його довго варити, він дуже сильно втратить смакові і ароматичні властивості.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
стиглі м'які томати 3000 м
часник 2 головки
рафінована олія 200 мл
цукровий пісок 50 г
кухонна сіль 60 г
винний оцет 2/3 склянки
гіркий перець 5 шт.
морква 500 г
солодкий перець червоний 1 кг
цибуля ріпчаста 0,5 кг

Готується аджика з помідор і часнику 2 години.

Калорійність страви — близько 86 одиниць.

Як готувати:

  1. Цибулю, перець болгарський і гострий і томати підготувати до перемелювання, потім подрібнити на м'ясорубці або в блендері;
  2. Покласти масу в казан, налити рослинне масло і варити 1,5 години помішуючи;
  3. Часник розчавити і додати аджику. Також покласти сіль, цукор і оцет;
  4. Банки простерилізувати, проварити аджику ще 5 хвилин, і її можна закочувати.

Для зберігання в холодильнику аджику можна закрити капроновими кришками.

Гостра аджика з хріном

Корінь хрону сильно впливає на сльозоточивість очей — це потрібно враховувати, особливо перемелюючи його на м'ясорубці. Тим не менш, це один з найбільш гострих рецептів цього знаменитого соусу з помідорів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
корінь хрону свіжий 200 г
червоні стиглі томати 3 кг
часник 4 головки
сіль 95 г
гострий червоний перець 5 шт.

Готується страва 15 хвилин + 1 годину.

Калорійність — близько 35 ккал.

Як готувати:

  1. Хрін замочити у воді на 1 годину;
  2. Потім його почистити, помідори помити, вирізати місце кріплення плодоніжки, часник почистити;
  3. Всі разом перемолоти;
  4. Додати сіль, ретельно вимішати. Розкласти по банках і сховати в холодильнику.

Це так звана «сира» аджика. Завдяки тому, що її не варять, корінь хрону зберігає в собі се корисні і лікувальні властивості. Оскільки зберігається такий соус довго, лікувальні властивості входить до складу хрону можна враховувати взимку при різних захворюваннях.

Приправа із зелених помідорів і перцю

Аджика із зелених помідор істотно відрізняється за смаком від приготовленої на стиглих помідори. Такий рецепт може виручити, якщо настають морози, а помідори ще не встигли, або якщо дитина їх випадково зірвав.

Слід зробити одне уточнення — під «зеленим» помідорами маються на увазі саме зелені, ніяк не помаранчеві або бурі. Ті, які вже почали заспівати, для аджики не підійдуть.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
зелені нестиглі тверді томати 2 кг
болгарський перець зелений 500 г
стручковий гострий перець зелений 2 шт.
часник 6 зубчиків
оцет 2 ст. л.
сіль ¼ Склянки
соняшникова олія 1 ст. л.
«Хмелі-сунелі» за бажанням, 2 ст. л.

Готується страва 1 годину 30 хвилин.

Калорійність порції — близько 36 одиниць.

Як готувати:

  1. Всі овочі вимити, перець почистити;
  2. Пропустити овочі через м'ясорубку, залишивши тільки часник;
  3. Уварювати масу 1 годину;
  4. Розмолоти або розчавити часник, додати в каструлю, всипати спеції, влити олію і оцет, перемішати, додати сіль, ще раз перемішати і проварити 15 хвилин.

Таку аджику можна закочувати в простерилізовані банки. Зберігається вона довго, всю зиму.

Аджика з помідор без варіння

Варка вбиває багато корисних речовин, у тому числі і вітаміни. Приготовлена без варіння аджика — дуже корисний продукт, але разом з тим, її не можна готувати багато — зберігається вона обмежена кількість часу. Приготований за цим рецептом приправу можна зберігати закатанной в банки всю зиму, так як в її складі присутній натуральний оцет.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
томати червоні стиглі м'які 0,5 кг
гострий червоний перець 30 г
червоний солодкий перець 125 г
сіль 10 г
часник 30 г
цукровий пісок 65 г
яблучний оцет 30 г

Готується страва 20 хвилин.

Калорійність — близько 60 ккал.

Як готувати:

  1. Оскільки продукти в цьому рецепті не піддаються тепловій обробці, їх потрібно вибирати самого доброго якості, ретельно мити і видаляти пошкоджені місця. Підготувавши таким чином томати, часник і перці, подрібнити їх у блендері або м'ясорубці;
  2. Додати до них всі інші інгредієнти і вимісити. Банки, в яких буде зберігатися соус, краще обдати окропом. Так само потрібно вчинити і з кришками. Розлив аджику по банкам, можна прибрати її в холодильник.

Перемішуючи компоненти цього соусу, потрібно користуватися тільки дерев'яною ложкою або лопаткою — металеві можуть окислити аджику в процесі зберігання.

Вірменська перебродившая аджика

За цим рецептом приготувати гострий соус можна дуже швидко, довго потім його потрібно настоювати. Тим не менш, смак його буде «сильним» і справжнім!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
томати стиглі м'які червоні 5000 м
перець гострий 0,5 кг
часник 1000 м
кухонна сіль 50 г

Готується страва 50 хвилин + 2 тижня наполягання.

Калорійність — близько 55 ккал.

Рецепт аджики з помідорами по-вірменськи поетапно:

  1. Всі інгредієнти помити і підготувати до перемелювання;
  2. Перемолоти все, не додаючи сіль, перелити в емальований посуд;
  3. Додати сіль, перемішати;
  4. Протягом двох тижнів витримати аджику для бродіння. Кожен день її необхідно перемішувати.

Після бродіння приправа вірменська не потребує якоїсь подальшій обробці, її можна використовувати.

Мариновані кабачки по-корейськи — читайте як приготувати цю гостру закуску.

Візьміть на замітку рецепт шоколадно-бананового торта — вам знадобиться цей десерт вже дуже скоро.

Як приготувати смачні ледачі біляші — дуже проста випічка в нашій колекції рецептів.

Заготівля на зиму

Це дуже простий і швидкий рецепт аджики на зиму. Кількість інгредієнтів мінімальне, до того ж це не займає багато часу. Ця кількість розрахована на 2 банки.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часник чищений, зубки 1 склянка
сіль поварена 60 г
помідори стиглі червоні 1200 г

Готується страва 3 години з урахуванням настоювання.

Калорійність страви близько 25 одиниць.

Як готувати:

  1. Помідори помити, обрізати підгнилі місця, якщо такі є, нарізати шматками, і разом з чищенным часником змолоти на м'ясорубці;
  2. У томатний сік додати сіль і залишити на пару годин, вона за цей час розчиниться. Бажано хоча б пару раз перемішати;
  3. Банки простерилізувати (і кришки до них теж), розлити аджику по банках і закатати.

Зберігати таку аджику з помідорами потрібно в погребі чи холодильнику.

Корисні поради

Працюючи з пекучим перцем, бажано надягати гумові рукавички, особливо тим, у кого чутлива шкіра — по-перше, це захистить руки від опіків, а по-друге, захистить слизові очей, губ від випадкових дотиків під час готування.

Додаючи часник і гострий перець, потрібно орієнтуватися на їх гостроту. Наприклад, якщо часник негострий, можливо, знадобиться додати його в три рази більше від вказаного в рецепті кількості, щоб домогтися бажаного смаку.

При приготуванні аджики без варіння, варто приділити особливу увагу на свіжість і якість продуктів — неприпустимо використовувати підгнилі або запліснявілі овочі, сильно прим'яті або зруйновані, з брудом всередині. Якщо «сира» аджика з зіпсованих продуктів буде все-таки приготовлена, в кращому випадку «постріляють» банки в погребі, в гіршому — хтось дуже сильно отруїться.

В аджику можна додати практично будь-які приправи — коріандр, кмин, хмелі-сунелі і так далі. Підібравши потрібну кількість і пропорції закладання спецій, можна домогтися свого, унікального смаку аджики.

З аджики легко можна приготувати більш ніжний соус — змішати в рівних частинах з густою сметаною. Цей, ніжніший за смаком соус можна подавати до столу до більшості страв, до яких подається аджика. Крім того, цей соус підходить тим, хто не їсть дану приправу із-за її гостроти.

Якщо потрібно приготувати не надто гострий, а солодкувату аджику з помідорів, можна зробити соус з великою кількістю яблук і болгарського перцю, а гострий перець не додавати взагалі — трохи часнику і солі додадуть прянощі готового соусу, але він залишиться в міру гострим.

Що ще почитати: