20 июнь 2019 1 195

Як приготувати класичну абхазьку аджику

Аджика – це приправа або закуска з яскраво вираженим гострим смаком, яка зобов'язана своїм походженням Абхазії. Жителі цього регіону вживають її в стравах в якості солі, і саме так перекладається слово аджика на російську мову.

Гострота закуски досягається завдяки використанню в рецепті двох базових інгредієнтів: червоного стручкового перцю і часнику.

Але любителі більш яскравих смакових відчуттів додають при приготуванні абхазької аджики інші приправи, такі як насіння коріандру, кропу, базиліка і т. д.

Абхазька Аджика класична

Донині багато країни запозичують рецепт абхазької аджики-приправи, і доповнюють його. Так, можна зустріти грузинську, турецьку, туркменську аджику і т. д. Але смак справжньої класичної аджики не зрівняється ні з одним з його закордонних аналогів.

Для відтворення вихідного рецепта абхазької аджики необхідні наступні інгредієнти:

  • Гострий червоний перець – 2,5 кг;
  • Часник – 250 г;
  • Насіння коріандру – 75 г;
  • Велика сіль без йоду – 1/2 кг

Під час приготування класичної аджики також потрібні рукавички, щоб уникнути опіку.

Стручкові перці потрібно промити проточною водою, а потім розкласти на посуді великого розміру на відстані один від одного. Сховати подалі від сонячних променів місці на 3 доби.

Після закінчення зазначеного часу дістати перці, і, надівши на руки рукавички, витягти плодоніжки.

З часнику видалити лушпиння. Насіння коріандру слід потовкти. Зробити це можна за допомогою маточки, а ось кавомолку використовувати не варто. Під час подрібнення насіння дають ефірну олію, яка позитивно впливає на аромат майбутньої закуски.

Часник, толченные насіння і червоний перець пропустити через м'ясорубку кілька разів.

Отриману суміш перемішати, використовуючи дерев'яну лопатку, після чого засипати сіллю і залишити в такому положенні на добу.

Після закінчення 24 годин можна повторно перемішати масу, і укомплектувати в зручну для використання посуд. Це можуть бути баночки невеликого розміру або глибокі блюдця.

Таку аджику слід з'їдати протягом декількох діб, тому як рецепт не передбачає заготівлю на зиму.

Рецепт приготування дуже гострою закуски

Базовий рецепт приготування аджики абхазької володіє гострим смаком, але при додаванні в блюдо більшої кількості приправ можна посилити гостроту вдвічі. Такий рецепт підійде любителям пікантних яскравих закусок.

Для нього знадобиться:

  • Червоний стручковий перець – 1 кг;
  • Насіння кінзи – 30 г;
  • Часник – 3 шт;
  • Насіння кропу – 20 г;
  • Насіння базиліка – 20 г;
  • Сіль – 200 р.

Готується гостра абхазька аджика наступним чином. Очистити часник від лушпиння, і перейти до подрібнення насіння. Це роблять, використовуючи маточка і ступу, в той час як кавомолка для цієї мети не підійде.

Так, насіння кропу, базиліка і кінзи розштовхати, а потім разом із зубчиками часнику перекрутити в м'ясорубці 2-3 рази.

Червоний перець вимити. Надівши на руки рукавички, витягти насіння з плодів, а також видалити плодоніжки. Порізати перець дрібними шматочками, після чого розтерти, використовуючи ступу і маточка.

Повинна вийти густа кашка. Якщо ж використовується велика кількість перцю, то подрібнити його можна за допомогою блендера або м'ясорубки.

Отриману кашку перетерти крізь сито для того, щоб відокремити від зайвого соку. Змішати її з подрібненим часником і насінням і посипати сіллю. Перемішати, використовуючи дерев'яну лопатку. Розфасувати готову закуску по маленьких баночках.

Закрутки на зиму

Аджику прийнято робити не тільки на раз, але і заготовляти на зимові холоди. Адже завдяки використанню в рецепті гострих приправ, таких як перець, часник і сіль, закуска буде довгий час зберігатися.

Для рецепту абхазької аджики на зиму потрібні такі компоненти:

  • Червоний стручковий перець – ½ кг;
  • Часник – 100 р;
  • Волоські горіхи – 100 г;
  • Зелень кінзи – 200 г;
  • Зелень петрушки – 200 г;
  • Насіння коріандру – 1 ст. л.;
  • Сіль без йоду – 1 ст. л.
Червоний перець здатний обпалити ніжну шкіру рук, тому щоб уникнути таких наслідків слід використовувати рукавички.

Перець промити і позбавити його від плодоніжок. За бажанням можна опустити крок вилучення насіння, але це додасть аджике ще більше гостроти. Часник очистити від лушпиння.

Краще купувати волоські горіхи без лушпиння, щоб заощадити час приготування. В іншому випадку очистити від зайвої шкірки і обсмажити на сковороді без олії.

Перець пропустити через м'ясорубку. Отриману кашку краще протерти через сито для того, щоб позбавити масу від зайвого соку. Часник, волоські горіхи і насіння коріандру таким же чином потрібно пропустити через м'ясорубку.

Можна використовувати блендер. Подрібнювати необхідно кілька разів, щоб консистенція точно вийшла однорідною.

Зелень петрушки і кінзи сполоснути і пошинкувати. Робити це потрібно саме ножем, не використовуючи м'ясорубку або блендер. Всі інгредієнти аджики змішати між собою в окремій ємності і посипати сіллю. Перемішати дерев'яною лопаткою.

Накрити миску кухонним рушником і залишити в такому положенні на 3 доби. Кожен день потрібно перемішувати масу, щоб домогтися повного розчинення солі.

Після закінчення 3 днів абхазька аджика буде готова, залишиться лише розподілити її по попередньо прошпаренным окропом банкам і залишити на зиму.

Поради хазяєчкам

Щоб бути впевненим у тому, що приготовану закуску оцінять близькі та гості, слід прислухатися до рекомендацій досвідчених господинь:

  1. Класична абхазька аджика складається з червоного перцю, часнику і прянощів. А з використанням в рецепті інших овочів (помідорів, болгарського перцю, моркви) готову страву втрачає свою національну родзинку;
  2. При роботі з перцем важливо вдягати рукавички, або ж змащувати руки жирним рослинним маслом. Це допоможе уникнути опіків. Також важливо стежити за тим, щоб сік перцю не потрапив на шкіру або слизову оболонку ока;
  3. Подрібнювати насіння кропу або коріандру в кавомолці не слід, бо під час цього процесу вони виділяють ефірні масла, аромат яких бажано зберегти. Краще використовувати для цього маточка і ступу;
  4. Для аджики використовують тільки велику не йодовану сіль.
Пропонуємо ознайомитися з наступною кулінарної статтею! Як правильно маринувати імбир в домашніх умовах. Хто любить її до суші, а хтось просто так ласувати. У будь-якому випадку домашній продукт буде в тисячу разів смачніше того, який продається в супермаркетах.

А тут знаходяться рецепти квашених огірків за бабусиним перевірених способів. Зберегти статтю в закладки, інакше втратите з виду.

Ви вже заготовили кабачкову ікру на зиму? Часу не було? Ну тоді ось вам рецепти її приготування в мультиварці. Швидко, просто і дуже смачно!

Така закуска не дарма підкорила абхазьку, турецьку та інші кухні:

  • Вона має гострий пекучий смак, що дає можливість використовувати її у вигляді закуски до будь-якої страви. Наприклад, з м'ясом, рибою, гарніром і т. д. До того ж аджику додають під час приготування супів, щоб надати їм приголомшливий пряний аромат.
  • Для використання будь-якого рецепту потрібні доступні кожному інгредієнти;
  • Можна заготовлювати приправу на зимові холоди, а можна робити на раз;
  • Процес приготування абхазької аджики не займає більше години, а впоратися з ним може навіть початківець кулінар.

Що ще почитати: